Sănătate

Apendicele – „eroul tăcut“ în menținerea sănătății

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
floră intestinalăimunitatemicrobiom

Studii recente arată că datorită unei rețele de celule ale sistemului imunitar, apendicele joacă un rol esențial în menținerea stării de sănătate a sistemului digestiv. Echipa de cercetare a inclus un parteneriat de colaborare între grupurile profesorilor Gabrielle Belz de la Melbourne’s Walter and Eliza Hall Institute și Eric Vivier de la Centre d’Immunologie de Marseille-Luminy din Franța și a constatat că celulele limfoide înnăscute sunt cruciale pentru protejarea împotriva infecției bacteriene la persoanele cu sistemul imunitar compromis.

Apendicele merită mai mult credit decât i-a dat istoria

Apendicele a fost verificat experimental ca fiind încărcat cu celule limfoide care luptă împotriva infecțiilor, sugerându-se că ar putea influența favorabil activitatea sistemului imunitar. Prin prevenirea daunelor semnificative și inflamarea apendicelui în timpul unui atac bacterian, celulele limfoide înnăscute protejează organul și-l ajută să îndeplinească o funcție importantă în organism, ca un rezervor natural pentru bacteriile bune. Această cercetare a fost publicată în revista Nature Immunology.
Profesorul Gabrielle Belz, șeful diviziei de Imunologie Moleculară, a declarat că rezultatele studiului arată că apendicele merită mai mult credit decât i-a dat istoria. „Credința populară ne spune că apendicele este un organ pasiv. Îndepărtarea lui este una dintre cele mai comune proceduri chirurgicale în Australia, cu peste 70.000 de operațiuni în fiecare an. Cu toate acestea, ne dorim să se reconsidere ideea conform căreia apendicele este irelevant pentru sănătatea noastră. Am constatat că celulele limfoide înnăscute ar putea ajuta la repopularea cu bacterii bune a microbiomului. În organism, unei flore intestinale echilibrate este esențial pentru recuperarea amenințărilor bacteriene la adresa sănătății intestinului“, a declarat dr. Gabrielle Belz. Un apendice sănătos ar putea chiar salva oamenii de probleme gastrointestinale, prin echilibrarea microbiomului.

Celulele limfoide înnăscute – vitale în lupta contra infecțiilor bacteriene

„În anumite cazuri, oamenii au nevoie de repopularea intestinelor cu bacterii sănătoase prin transplant de materii fecale – un proces prin care bacteriile intestinale sunt transplantate unei persoane bolnave de la un individ sănătos. Cercetările noastre sugerează că celulele limfoide înnăscute ar putea fi în măsură să joace acest rol important prin menținerea integrității apendicelui. Aceste celule fac parte dintr-un depozit de protecție cu mai multe straturi de celule ale sistemului imunitar care există la persoanele sănătoase. Chiar și atunci când un strat este epuizat, organismul are resurse care să poată lupta împotriva infecției“, spune aceeași dr. Gabrielle Belz. La persoanele care au sistemul imunitar compromis (cum ar fi persoanele care fac tratamente împotriva cancerului), aceste celule sunt vitale pentru lupta împotriva infecțiilor bacteriene în sistemul gastrointestinal. Acest lucru este deosebit de important deoarece celulele limfoide sunt capabile să supraviețuiască în intestin chiar și în timpul acestor tratamente, care în mod obișnuit distrug alte celule ale sistemului imunitar.
Profesorul Belz a arătat anterior că dieta bogată în legume cu frunze verzi ar putea ajuta la producerea celulelor limfoide înnăscute, care pot juca un rol important în bolile alergice (astm, psoriazis, boala inflamatorie intestinală). Așadar, este vital să înțelegem rolul acestor celule în organism și implicit al apendicelui pentru a le putea folosi în tratarea bolilor și pentru a promova o stare de sănătate mai bună.

    Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26595889
  • eurekalert.org/pub_releases/2015-11/waeh-icm113015.php

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
floră intestinalăimunitatemicrobiom
Articolul anterior
Căpușele, pericolul din iarbă
Articolul următor
De ce este numit Alzheimerul diabet de tip 3?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: