Digestie, Medicină funcțională

Boala Crohn

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
acizi omega 3boala Crohncolonomega 3Sănătatea sistemului digestivtranzit intestinal

Persoanele care mananca nesanatos − preponderent grasimi saturate, prajeli, produse conservate cu adaos crescut de sare (afumaturi, conserve sau semipreparate cu adaos de emulgatori) sau alimente inalt prelucrate − prezinta un risc crescut pentru aparitia bolilor digestive. Nutritionista americana Gillian McKeith spune „Esti ceea ce mananci“! Alimentatia a fost una dintre preocuparile medicilor din toate timpurile. Pentru aproape orice boala, medicii din antichitate recomandau un regim alimentar usor, o curatare a intestinelor si repaus la pat. In secolul al XIX-lea, alimentatia in exces si obezitatea erau atribuite clasei aristocratice, ca semn al bogatiei. Azi, obezitatea si alimentatia nesanatoasa sunt atribuite paturii medii, in mod special in tarile dezvoltate. In ultima vreme, din cauza maladiilor secolului al XXI-lea, se pune mare accent pe o alimentatie bogata in substante nutritive, cat mai putin prelucrata si extrem de sanatoasa. Recomandarile specialistilor in ceea ce priveste consumul fibrelor vegetale si al grasimilor vegetale nesaturate par sa fie de o importanta cruciala. Rolul lor in viata noastra este extrem de important prin asigurarea unui echilibru al organismului reflectat in starea de sanatate.

Un studiu italian publicat in revista “New England Journal of Medicine” a aratat ca acizii grasi esentiali omega 3 sunt un tratament alternativ in boala Crohn. In studiu au fost inclusi 78 de pacienti la care boala Crohn se afla in remisie. O parte dintre pacienti au primit suplimente cu omega 3, in vreme ce ceilalti au primit o substanta placebo. Dupa un an, 59% dintre pacientii care au primit omega 3 au ramas in stadiul de remisie a bolii, spre deosebire de doar 26% din grupul placebo.

Ce este boala Crohn?

Boala Crohn este o inflamatie cronica, de origine necunoscuta, care evolueaza in pusee succesive, caracterizate prin aparitia unor zone de inflamatie, de la cavitatea bucala pana la anus si care afecteaza cu precadere intestinul. Este insotita de ingrosarea mucoasei si de ulceratii (distrugerea mai mult sau mai putin profunda a mucoasei). Manifestarile bolii au o gama larga de simptome. Boala poate fi asimptomatica sau manifesta de la simptome usoare pana la simptome ce pun in pericol viata. Cele mai frecvente sunt: durerea abdominala, crampe de intensitate variabila, diareea cronica, oboseala, apetitul scazut, pierderea in greutate, scaunele cu mucozitati etc. Pe termen lung si netratata la timp, boala poate conduce la complicatii severe: deshidratare severa, megacolon toxic, ocluzie intestinala si cancer de colon.

Factorii care favorizeaza boala Crohn

Privitor la aparitia bolii Crohn exista numeroase teorii: genetica (20%), infectioasa − prezenta unui microorganism (a unui virus sau a unei bacterii: Mycobacterium tuberculosum, Yersinia enterolitica, E. coli, B. fragilis), imunitara − reactii imunitare anormale la bacteriile comensale.

Dintre factorii de risc putem enumera: dieta dezechilibrata − bogata in zaharuri si grasimi si saraca in fructe si legume, stresul, fumatul, poluarea industriala, alergiile alimentare, infectiile, tulburarile hormonale etc.

Cercetatorii Diviziei de Gastroenterologie de la International Medical Center din Tokio (Japonia) au analizat legatura dintre incidenta bolii Crohn si schimbarile in regimul alimentar al japonezilor in perioada 1966-1985. Studiul lor, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a aratat ca inmultirea cazurilor de boala Crohn este direct proportionala cu cresterea consumului de grasimi saturate de origine animala, de proteine de origine animala si cu scaderea consumului de acizi grasi omega 3.

Cum se trateaza?

Tratamentul bolii Crohn presupune un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si urmarea unui tratament medicamentos. In cazul in care boala Crohn nu are simptome clinice, nu este necesar un tratament medicamentos.

Medicamentele administrate in boala Crohn, benefice in ameliorarea simptomatica, scad inflamatia intestinala, formarea cicatricelor in urma leziunilor intestinale, scad riscul de aparitie a recidivelor si previn complicatiile. Aceste medicamente sunt: salicilatii, corticosteroizii, imunosupresoarele, acetaminofenul, antibioticele (complicatii infectioase). In cazul administrarii steroizilor este indicata profilaxia osteoporozei postcorticoterapie, prin administrarea de calciu, vitamina D si preparate speciale pentru prevenirea osteoporozei. Efectele adverse ale medicamentelor corticosteroidiene sunt: hipertensiunea arteriala, osteoporoza, infectiile, infertilitatea, diabetul zaharat etc.

Alimentatia pacientilor cu boala Crohn trebuie sa corecteze malnutritia in planul caloric si al micronutrientilor. Aceasta deoarece in formele severe pot aparea carente de vitamine si minerale (acid folic, vitaminele A, B12, C, D, E, K si respectiv calciu, fier, magneziu, seleniu, zinc etc.). Suplimentarea cu vitamine si minerale se face pe cale orala sub forma unor complexe de vitamine si minerale.

Chirurgia este necesara in cazurile cu evolutie nefavorabila a bolii, dar nu reprezinta un tratament definitiv. In general, chirurgia nu este recomandata decat in cazurile de esec al tratamentului igieno-dietetic sau medicamentos, in prezenta unei obstructii a tubului digestiv sau a unei fistule.

Pentru tratamentul de fond al afectiunii, vom lua in calcul respectarea regimului alimentar, precum si administrarea unor compusi naturali care amelioreaza in timp aceasta boala. Studii recente au aratat eficienta deosebita a acizilor grasi omega 3, omega 6 si a argilei. O renumita universitate din Suedia a realizat un studiu pe 134 persoane cu boala Crohn prin administrarea concomitenta de fibre vegetale si ulei de in. Rezultatele au fost promitatoare, remisia simptomatica fiind cu 25% mai mare comparativ cu lotul de pacienti care nu au primit suplimentul de fibre si ulei de in.

 

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
acizi omega 3boala Crohncolonomega 3Sănătatea sistemului digestivtranzit intestinal
Articolul anterior
Mucoasa intestinală şi imunitatea organismului
Articolul următor
Sistemul endocanabinoid – rețeaua de internet din corpul tău


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMedicină funcțională

Te-ar putea interesa și: