Curiozități, Sănătate

Cauze neașteptate ale cancerului

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 8 minute

Cancerul se dezvoltă în urma unor mutații ce au loc la nivelul ADN-ului. Dar ce anume din activitatea noastră zilnică are capacitatea de a afecta atât de mult celulele corpului încât să declanșeze aceste mutații?

Vezi toate articolele despre:
alcoolbacteriicancerpoluareprotecție solarăsedentarismvitamina D

În 2015, peste 50.000 de români au decedat din cauza afecțiunilor oncologice, iar jumătate dintre decesele asociate cancerului apar la vârste cuprinse între 30 și 69 de ani, în perioada cea mai activă a vieții.

Cancerul se dezvoltă în urma unor mutații la nivelul ADN-ului ce afectează genele și determină înmulțirea celulelor canceroase. Factorii genetici, de mediu, socio-economici, obezitatea, alimentația dezechilibrată, dezechilibrele hormonale, inflamațiile cronice și radiațiile, la care ești expus se numără printre cauzele cunoscute ale cancerului. Însă există și alți factori la care poate nici nu te gândești că ar fi nocivi, dar care pot duce la apariția celulelor canceroase.

Zona în care locuiești

Un studiu publicat în 2017 în revista Cancer a scos la iveală faptul că zonele din Statele Unite ale Americii cu cea mai slabă calitate a aerului, apei, pământului, mediului construit și a factorilor socio-demografici se confruntă cu o incidență crescută a cancerului. Calitatea slabă a aerului și mediul construit, precum autostrăzile aflate în apropierea caselor sunt corelate cu rate ridicate de cancer. Bărbații și femeile care trăiesc într-un mediu sărac au șanse mai mari de a dezvolta cancer de prostată, respectiv de sân.

Conform unui studiu realizat în 2016 de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), 92% din populația lumii respiră un aer poluat. Calitatea aerului din România continuă să fie un motiv de îngrijorare, cu atât mai mult cu cât Agenția Europeană de Mediu a estimat că în anul 2013, numeroase decese premature au fost asociate concentrațiilor de particule atmosferice în suspensie, de ozon și oxizi de azot, standardele Uniunii Europene privind calitatea aerului fiind depășite. Ministerul Mediului asigură monitorizarea calităţii aerului înconjurător pe toata suprafața României, așa că poți vedea în timp real cum este aerul în orașul tău accesând site-ul www.calitateaer.ro.

Și aerul din casă joacă un rol important, cu atât mai mult cu cât studiile spun că nivelul de poluare al aerului din interior poate fi de 2 până la 5 ori mai mare decât al aerului din exterior, iar poluanții pot fi chiar și de 100 de ori mai concentrați. Acest fapt este îngrijorător dacă ne gândim că ne petrecem cea mai mare parte din timp în interior, în case sau la birou. Poți descoperi aici câteva metode de a reduce poluarea din interior!

Lumânările parfumate și odorizantele de cameră

În strânsă legătură cu poluarea din interior, un mic studiu a fost realizat în 6 case din York, Marea Britanie, în cadrul căruia s-a măsurat nivelul de substanțe organice volatile pe parcursul a 5 zile. Cercetătorii au cerut participanților să noteze lumânările parfumate, odorizantele de cameră și produsele de curățenie pe care le folosesc în aceste zile, inclusiv frecvența folosirii lor, apoi au testat aerul din fiecare casă. Limonenul, o hidrocarbură folosită pentru a crea mirosul de citrice, a fost cel mai des detectat, iar cele mai mari cantități au fost descoperite în casele în care s-au folosit cele mai multe produse parfumate. Când limonenul este eliberat în aer, reacționează cu ozonul și formează formadelhidă care este asociată cu o serie de tipuri de cancer, inclusiv leucemia mieloidă și cancerul nazofaringian. Parfumurile ambientale mai sunt corelate și cu dezvoltarea astmului și apariția dezechilibrelor hormonale. Ce e de făcut? Încearcă să folosești cât mai puține produse ce îți parfumează casa, aerisește în schimb pentru a obține un aer proaspăt. Nu doar la limonen trebuie să fii atent, ci și la produse ce conțin arome, parfum, ftalați, di-etilftalați (DEP), dibutilfthalați (DBP), DEHP.

Alcoolul

În 2016, cercetătorii danezi au publicat un studiu ale cărui rezultate leagă consumul excesiv de alcool cu riscul de a dezvolta cancer mamar. Astfel, s-a descoperit că femeile care au crescut consumul de alcool pe parcursul a 5 ani s-au confruntat cu un risc mai mare de cancer de sân, cu toate că același consum de alcool este corelat și cu o inimă mai sănătoasă. Din fericire, există alternative mult mai bune pentru a menține sănătatea sistemului cardiovascular, precum mișcarea, o alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți și managementul stresului.

Pe lângă cancerul mamar, cercetătorii au descoperit că alcoolul crește incidența cancerului de esofag, de ficat, colorectal și riscul apariției tumorilor la nivelul creierului. De ce are alcoolul aceste efecte negative asupra organismului? Pentru că organismul metabolizează etanolul din băuturile alcoolice și îl transformă în acetaldehidă ce poate deteriora ADN-ul și proteinele din organism. Alcoolul declanșează și oxidarea, ce afectează și mai mult ADN-ul, scade capacitatea corpului de a absorbi nutrienții și poate crește nivelul de estrogen.

Rumegușul

Poate părea ciudat, dar Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a inclus și pulberile de lemn pe lista agenților cancerigeni. În cadrul unuia dintre studiile efectuate s-a observat că muncitorii din industria de prelucrare a lemnului și fabricarea mobilierului, cât și lucrătorii expuși la pulberile de lemn au șanse mai mari de a dezvolta o formă de cancer nazal numită adenocarcinom.  Pulberile provenite din lemnul de esență tare, inclusiv fagul și stejarul, sunt cele mai periculoase. Sfatul autorităților este să se asigure un sistem de ventilare bine conceput și ca muncitorii să fie echipați cu măști speciale ce pot filtra particulele fine de praf.

Ambalajele produselor alimentare

Auzim peste tot că ceea ce mâncăm are un impact foarte mare asupra organismului, dar ambalajele produselor joacă și ele un rol destul de important. Recipientele și ambalajele mâncărurilor de tip fast-food pot conține substanțe chimice perfluorinate (PFC și PFAS). Acestea sunt folosite pentru a obține un înveliș al ambalajelor care să nu permită trecerea grăsimilor și a petelor, însă ele pot contamina foarte ușor mâncarea. Substanțele chimice aflate în ambalaje pot provoca probleme ale rinichilor, ficatului, inimii, probleme de fertilitate, slăbesc sistemul imunitar, mai ales în cazul copiilor, și pot duce la apariția anumitor tipuri de cancer. Este indicat să eviți pe cât posibil să consumi alimente din astfel de ambalaje și să gătești cât mai mult în casă. Evită și farfuriile sau tacâmurile din carton care au un înveliș obținut din aceleași substanțe chimice, precum și popcorn-ul care se pregătește la cuptorul cu microunde, a cărui pungă este și ea învelită cu PFC și PFAS.

Anumite produse de protecție solară

Expunerea excesivă la soare, mai ales în intervalele orare în care soarele atinge potențialul maxim, este extrem de nocivă, însă și folosirea abuzivă a unui tip greșit de protecție solară poate prezenta riscuri. Benzofenona-3 sau oxibenzona este un ingredient care să găsește frecvent în compoziția produselor de protecție solară, ce poate provoca reacții alergice, determină apariția radicalilor liberi ce pot afecta ADN-ul și poate spori riscul de a dezvolta cancer. În Statele Unite ale Americii, Administrația de Control al Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a limitat conținutul de benzofenona-3 la maximum 6 procente, fără să interzică substanța, pentru că se pare că are totuși o eficacitate în protejarea pielii împotriva radiațiilor UV. În România, Benzophenone-3 este un filtru UV permis în cosmetice.

Recomandat este să citești etichetele produselor pe care le cumperi și să le eviți pe cele ce conțin substanțe chimice precum: acidul para-aminobenzoic, octil salicilat, cinoxat, dioxibenzona, fenilbenzimidazol, homosalate, antranilat de metil, octocrilenă, metoxicinamat, parabeni și, desigur, oxibenzona.

Lipsa vitaminei D3

Potrivit cercetărilor de la Centrul pentru Cancer Moores al Universității din California, aproximativ 250.000 de cazuri de cancer colorectal și 350.000 de cazuri de cancer mamar ar putea fi prevenite la nivel mondial doar prin creșterea aportului de vitamina D3. Din dorința de a evita cancerul de piele, multe persoane nu stau la soare îndeajuns, dar soarele este cea mai bună sursă de vitamina D. În ultimii 20 de ani, un mare număr de lucrări ştiințifice au arătat că aproape toate bolile cronice au la bază şi deficitul de vitamina D. Printre aceste boli cronice se regăsesc: diabetul zaharat, osteoporoza, cancerul, hipertensiunea arterială, bolile autoimune, cardiovasculare, infecțioase, neurologice, precum şi infecțiile (tuberculoză, gripă) şi alergiile.

Bacteriile și virusurile

Majoritatea virusurilor și bacteriilor prezintă riscuri grave pe termen scurt, însă există și virusuri precum Epstein-Barr (cunoscut și ca boala sărutului din cauza mecanismului de infectare) și HIV, care s-au dovedit a fi punctul de plecare pentru mai multe tipuri de cancer. Cercetătorii spun că virusul Epstein-Barr, care infectează aproximativ 95% din populație până la vârsta adultă, este răspunzător pentru mononucleoza infecțioasă si este implicat în limfomul Burkitt, carcinomul nazofaringian, sindromul limfoproliferativ X-linkat și sindromul de oboseală cronică. Cele mai multe persoane infectate cu acest virus nu prezintă simptome, însă deficiențele nutriționale, expunerea la metale grele și traumele mentale îl pot trezi. Un studiu efectuat în 2016 a descoperit că celulele mamare se pot conecta cumva cu virusul Epstein-Barr și se pot transforma în celule canceroase agresive. De aceea, cercetătorii au concluzionat că EBV poate crește riscul apariției cancerului de sân.

De asemenea, cercetările arată că persoanele infectate cu HIV se confruntă cu un risc mai mare de a dezvolta sarcomul Kaposi (un tip de cancer care se dezvoltă din celulele endoteliale), limfomul non-Hodgkin sau cancer de col uterin. De fapt, dacă o persoană infectată cu HIV are astfel de boli, se consideră că s-a declanșat SIDA (ultimul stadiu al infecției HIV).

Turele de noapte

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS) peste 50% dintre români lucrează seara, noaptea sau în week-end. Într-un studiu efectuat pe șoareci, cercetătorii MIT (Massachusetts Institute of Technology) au descoperit că tulburarea ritmului circadian poate contribui la dezvoltarea unor forme agresive de cancer. Mai mult, modificările de ritm biologic pot duce și la diabet zaharat, obezitate și probleme cardiace.

Mâncarea arsă

Mâncărurile prăjite și nesănătoase sunt asociate de multă vreme cu instalarea cancerului și a inflamațiilor în corp, însă ce anume din ceea ce mâncăm provoacă efectiv formarea tumorilor?

Acrilamida se formează în mod natural atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite, coapte sau fripte la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius. Studiile efectuate pe animale au descoperit că acrilamida poate dăuna ADN-ului și chiar cauza cancer. Din acest motiv, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a inclus acrilamida pe lista substanțelor cu potențial cancerigen, cu toate că până acum nu s-a dovedit științific legătura dintre consumul de alimente ce conțin acrilamidă și cancerul uman.

În ultima vreme, mâncarea pregătită la grătar a început să stârnească și ea îngrijorare. Din grăsimea cărnii ce cade în flăcări se formează PAH (hidrocarburi aromatice policiclice), iar la reacția unor molecule se formează HCA (aminele heterociclice), ambele fiind catalogate ca substanțe cancerigene. Mai mult, dacă obișnuiești să cumperi sosuri pentru marinat carnea gata preparate, află că acelea chiar pot tripla cantitatea de HCA în timpul gătirii, deoarece conțin zahăr în exces și sirop din porumb cu un conținut mare de fructoză.

Pentru a diminua riscurile, este indicat să gătești carnea potrivit, fără să o arzi, să eviți prăjirea, coacerea sau frigerea la temperaturi mari și pentru mult timp, să eviți să consumi cartofi prăjiți și chipsuri, iar în loc de sosuri cumpărate pentru marinarea cărnii ai putea încerca să folosești unele preparate chiar de tine, folosind oțet și nu zahăr, la care să adaugi condimente precum turmeric, usturoi sau rozmarin.

Un stil de viață sedentar

Un grup de cercetători de la Universitatea Rosenburg din Germania a analizat cum influențează sedentarismul riscul de a dezvolta cancer. Rezultatul? Riscul este direct proporțional cu timpul petrecut fără a face mișcare! Cu cât participanții aveau o viață mai sedentară, cu atât prezentau un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon, de endometru sau de plămâni, iar acest risc crește cu fiecare 2 ore petrecute stând degeaba, indiferent dacă obișnuiau sau nu să facă mișcare.

Din păcate, cea mai mare parte a populației lucrează la birou și folosește intens diverse gadget-uri ce încurajează sedentarismul. Un studiu realizat la Universitatea Stanford din California ce a analizat activitatea fizică a locuitorilor din peste 100 de țări ale lumii a concluzionat că românii fac, în medie, 4.800 de pași zilnic, ceea ce înseamnă că suntem un popor sedentar. Activitatea fizică scăzută este corelată cu afecțiuni cardiovasculare, obezitate, rezistență la insulină și moarte prematură. Un alt studiu, publicat în revista Jurnalul American de Nutriţie Clinică, a concluzionat că sedentarismul provoacă mai multe decese în fiecare an chiar și decât obezitatea. Așadar, urcă mai des pe scări în loc să iei liftul, ieși la plimbare în loc să stai în fața televizorului sau înscrie-te la cursuri de dans! Poți găsi aici câteva trucuri pentru a face mai multă mișcare zilnic!

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), practicarea unei activități sportive reduce riscul dezvoltării a 13 tipuri de cancer. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele a 1,44 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 98 de ani, din Statele Unite și din Europa și au ajuns la concluzia că activitatea fizică sistematică, indiferent de tipul acesteia, permite reducerea riscului pentru următoarele tipuri de cancer: esofag (-42%), ficat (-27%), plămâni (-26%), rinichi (-23%), stomac (-22%), endometru (-21%), sânge (-20%), colon (-16%) și sân (-10).

Cu cât ajungem să cunoaștem ce anume ne dăunează, cu atât avem șanse mai mari să rămânem sănătoși. Privind partea plină a paharului, toți acești factori enumerați mai sus pot fi eliminați dacă ne dorim. Putem alege să facem mai multă mișcare, să avem grijă cum gătim, să consumăm mai puțin alcool și mai multe alimente curate, să nu mai folosim odorizante de cameră și să aerisim mai des locuința!

Surse:

draxe.com/what-causes-cancer/

www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/cum-ne-afecteaza-turele-de-noapte-928278

www.who.int/en/news-room/detail/27-09-2016-who-releases-country-estimates-on-air-pollution-exposure-and-health-impact

www.calitateaer.ro

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alcoolbacteriicancerpoluareprotecție solarăsedentarismvitamina D
Articolul anterior
Candida albicans – prieten sau dușman?
Articolul următor
Cum reduci poluarea din casa ta?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiSănătate

Te-ar putea interesa și: