Sănătate

Ce este osteoartrita și care sunt cauzele?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
articulațiidureri articulareosteoartritasănătatea oaselorvârstnici

Artrita este un termen general, care acoperă mai mult de 100 de afecțiuni articulare diferite. Literal, termenul înseamnă „inflamație a unei articulații“, dar este folosit și pentru a descrie o condiție/stare în care nu există o deteriorare a cartilajului.
Osteoartrita este o problemă comună pentru multe persoane după vârsta de mijloc. Această afecțiune este menționată ca fiind noninflamatorie ori autoimună (artrita reumatoidă) sau inflamatorie și datorată uzurii. Cel mai adesea osteoartrita afectează articulația genunchiului, această afecțiune fiind cea mai frecventă cauză de handicap în SUA.
Osteoartrita este considerată cea mai comună formă de artrită. De fapt, mai mult de 75% dintre persoanele în vârstă de peste 55 de ani prezintă deformațiile articulare ale osteoartritei pe radiografii. Dar există și persoane care suferă de această afecțiune, dar nu au simptome evidente. Pentru cei care au dureri articulare și rigiditate, osteoartrita poate deveni o boală devastatoare. Unii oameni suferă de osteoartrită doar la o articulație, în timp ce alții au afectate mai multe articulații. Osteoartrita afectează mai multe femei decât bărbați, iar cei mai mulți pacienți au vârste de peste 45 de ani.

[post-content id=1247]

Unde se dezvoltă osteoartrita?

Osteortrita se dezvoltă cel mai frecvent în micile articulații ale mâinilor, coloanei vertebrale, genunchilor, șoldurilor și în anumite articulații ale degetelor. Este afectat în primul rând cartilajul articular, suprafața alunecoasă și capitonată care acoperă capetele oaselor în majoritatea articulațiilor și permite mișcarea oaselor fără frecare. De asemenea, cartilajul articular funcționează ca un amortizor de șocuri.
În cazul osteoartritei, cartilajul articular este deteriorat sau uzat. Când acest lucru se întâmplă, îmbinările de la articulații nu se mai potrivesc, iar oasele nu se mai mișcă lin. În stadiile incipiente ale acestei boli, cartilajul devine mai gros întrucât corpul încearcă să repare prejudiciul. Zonele reparate sunt însă mai fragile decât cartilajul original și tind să devină și mai subțiri. Dar osteoartrita nu este doar o boală a cartilajului. Deteriorarea cartilajului pare să înceapă un fel de reacție în lanț care implică toate părțile articulațiilor. Capsula articulației (sacul etanș din jurul articulației) se poate îngroșa și își poate pierde capacitatea de dilatare. Membrana sinovială care căptușește interiorul capsulei articulare poate deveni inflamată (umflată, roșie, caldă și dureroasă) și se pot forma cristale în lichidul sinovial. Tendoanele și ligamentele din jur pot deveni, de asemenea, inflamate.
Chiar mușchii din jurul articulației își pot pierde din putere. Acest lucru se întâmplă de obicei ca rezultat al subutilizării mușchilor din cauza durerii articulare. Când ceva ne doare, ne schimbăm inconștient modul în care folosim articulațiile, pentru a evita durerea, iar acest lucru face ca mușchii să slăbească. Deoarece cartilajul în sine nu are nervi, durerea osteoartritei provine de la alte schimbări realizate în jurul articulației.

Care sunt cauzele osteoartritei?

Medicii consideră că ar fi două categorii diferite de osteoartrită: primară și secundară. Osteoartrita primară se referă la avarierea unei articulații din cauza evoluției unei boli. Osteoartrita secundară include o infecție sau o fractură care cauzează daune în articulație. Chiar și atunci când problema inițială este vindecată, efectul reacției în lanț poate fi un motiv pentru progresia bolii.
Leziunile majore și stresul repetitiv par a provoca și ele osteoartrită. O persoană care își fracturează glezna este predispusă la dezvoltarea osteoartritei la glezna respectivă. La fel ca în cazul oricărei mașini, o îmbinare care este deteriorată și dezechilibrată se uzează mai repede. Osteoartrita genunchiului și șoldului apare mult mai frecvent la persoanele care sunt supraponderale. Un studiu care a urmărit obezitatea la adulți a constatat că excesul de greutate la o vârstă fragedă a fost strâns legat de dezvoltarea osteoartritei mai târziu în viață. Același studiu a arătat că o mică scădere în greutate micșorează șansele de dezvoltare a osteoartritei.
Ereditatea poate juca, de asemenea, un rol important pentru anumite persoane, în special pentru femei. Osteoartrita degetelor, care afectează de zece ori mai multe femei decât bărbați, apare foarte des în rândul femeilor din cadrul aceleiași familii. Cercetătorii sunt de acord că anumite gene pot cauza probleme în formarea cartilajelor. În unele cazuri, tulburările metabolice rare sau alte probleme ale oaselor pot conduce la apariția osteoartritei. Dar factorul principal în cazul majorității pacienților cu osteoartrită pare a fi vârsta.
Persoanele care suferă de osteoartrită au una sau mai multe articulații dure sau rigide. Durerea este de obicei profundă și treptată. Durerea se înrăutățește atunci când articulația este utilizată și se atenuează în momentele de repaus. Articulația poate deveni rigidă imediat după trezire sau după momente lungi de inactivitate, dar rigiditatea dispare destul de repede. Odată cu trecerea timpului, rigiditatea și durerea pot deveni aproape constante.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
articulațiidureri articulareosteoartritasănătatea oaselorvârstnici
Articolul anterior
Intestinul – al doilea creier
Articolul următor
Cum afectează toxinele fertilitatea


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: