Curiozități

Ce nu știai despre trosniturile articulațiilor

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
artritaartrozădureri articulareosteoartritasănătatea oaselor

Fiecare dintre noi a experimentat, într-un fel sau altul, senzația de trosnire a articulațiilor și de fiecare dată ne-am întrebat care sunt cauzele și efectele acestui fenomen. Crezi sau nu, motivul pentru care articulațiile trosnesc nu este foarte bine înțeles. Cu toate acestea, există câteva lucruri care pot genera aceste zgomote ciudate.

Cauza 1: Baloane de gaz

În primul rând, într-o articulație sănătoasă oasele sunt amortizate de cartilajul neted și protejate de un fel de capsulă. Această capsulă conține o membrană specială, ce produce lichid sinovial, care lubrifiază și protejează articulația. Lichidul sinovial conține mai multe tipuri de gaze, inclusiv oxigen, azot și dioxid de carbon. Când se întinde capsula articulației, aceste gaze pot forma un balon, care se sparge, producând zgomotul specific. Ai observat că este destul de greu îți trosnească articulațiile de două ori la rând, iar acest lucru ar putea fi din cauza gazului, care fie are nevoie de timp pentru a fi reabsorbit, fie trebuie să fie produs din nou.

Cauza 2: Zgomotele tendoanelor și ligamentelor

A doua explicație pentru aceste zgomote ar fi legată de mișcările tendoanelor și ligamentelor. Ligamentele ajută la legarea între ele a oaselor și se pot strânge rapid atunci când miști articulația sau se pot rupe și fisura în jurul articulației, generând zgomot.
De obicei, trosnirea articulațiilor nu este periculoasă sau semnul unei afecțiuni articulare dacă nu este însoțită și de alte semne, cum ar fi tumefacție sau durere. Totuși, uneori aceste zgomote articulare pot fi un strigăt de ajutor. Dacă o bucată ruptă de cartilaj sau o bucată de os liber sunt prinse între suprafețele articulare, acestea pot provoca zgomote sau blocarea articulației.
Articulațiile artritice pot avea, de asemenea, zgomote din cauza fisurilor sau a măcinării, efecte ce pot fi simțite atunci când pui mâna pe o articulație în mișcare (efect numit crepistus). În aceste cazuri, zgomotele se datorează cartilajului dur sau frecării oaselor între ele. Aceste sunete apar la persoanele mai în vârstă, la care cartilajele sunt degradate.
Orice pocnituri, trosnituri sau alte sunete care sunt asociate cu durere sau umflare nu sunt normale și ar trebui evaluate de către un medic. În plus, ar trebui să consulți un doctor dacă ți se blochează articulațiile sau îți pierzi considerabil mobilitatea din cauza durerilor articulare.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
artritaartrozădureri articulareosteoartritasănătatea oaselor
Articolul anterior
Știi care este regele tuturor antioxidanților?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Curiozități

Te-ar putea interesa și: