Remedii naturale

Ciupercile terapeutice pot neutraliza infecția HPV!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 7 minute
Vezi toate articolele despre:
ciupercimaitakereishiRemedii naturaleshiitakevirusul HPV

Având o lungă tradiție de utilizare în medicină orientală pentru menținerea sănătății şi a vitalității, ciupercile medicinale constituie o sursă complexă de nutrienți, antioxidanți, prebiotice, precum şi de substanțe cu acțiuni antiinflamatoare, antimicrobiene, antidiabetice, imunomodulatoare şi cardioprotectoare.
Cercetările medicale ale ultimelor decenii au demonstrat şi proprietățile antitumorale de excepție ale ciupercilor medicinale.

Cum acționează ciupercile?

Mecanismele prin care ciupercile medicinale pot controla şi contracara cancerul sunt următoarele:

Activarea şi modularea sistemului imunitar

Infecția cu HPV este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală şi totuşi, în 90% din cazuri, organismul însuşi poate elimina infecția cu HPV cam în 2 ani. Aceast lucru se întâmplă când sistemul imunitar este sănătos, activ, puternic şi îşi face datoria, mobilizând celulele specializate pentru identificarea şi distrugerea atât a „intruşilor“ (virusuri, bacterii, fungi), cât şi a celulelor „infectate“ sau anormale.
Compuşii polizaharidici şi triterpenici conținuți în ciuperci au o remarcabilă proprietate de a modula sistemul imunitar, altfel spus de a ajuta sistemul imunitar în lupta cu celulele canceroase, prin întărirea acțiunii macrofagelor (celule ale sistemului imunitar responsabile de distrugerea celulelor care evoluează anormal sau prezintă defecte ca urmare a unor mutații genetice sau a unor infecții virale). Imunomodularea este acțiunea principală a polizaharidelor din extractele de ciuperci medicinale, care interacționează cu celulele sistemului imun, în special cu cele din splină şi timus, ambele fiind surse importante de celule ucigaşe (natural killer) foarte agresive, care au rolul de a identifica țesutul canceros, anormal, precum şi celulele infectate cu virusuri şi de a le ataca înainte de a fi dezvoltată tumoarea.

Distrugerea celulelor canceroase

Studiile au demonstrat că unele componentele ale ciupercilor medicinale nu numai că descresc numărul celulelor tumorale, dar pot inhiba capacitatea acestora de a forma colonii şi de a se răspândi în țesutul sănătos, efect folositor în potențarea acțiunii chimioterapicelor.

Inhibarea formării de noi vase de sânge (angiogeneza)

Moleculele de peptide polizaharidice din ciuperci, în studiile de laborator, au inhibat dezvoltarea formării de noi vase de sânge cu până la 40%. Pentru a se putea hrăni şi înmulți, celulele canceroase au nevoie să fie alimentate cu sânge şi practic inhibarea dezvoltării unei structuri noi de vase sangvine reduce considerabil riscul de înmulțire şi supraviețuire a acestora.

Inhibarea înmulţirii celulelor canceroase şi a invadării acestora în organism (metastaza)

Componentele din ciuperci reduc reduc semnalele inflamatorii şi încetinesc înmulțirea celulară prin blocarea ciclului de replicare a celulelor şi prin inhibarea metaloproteinazei de matrice, ceea ce duce la oprirea creşterii tumorii şi a invadării acestora în țesuturile sănătoase.

Inactivarea carginogenilor

Extractele din ciupercile medicinale au proprietatea de a proteja celulele împotriva distrucțiilor care ar putea iniția dezvoltarea cancerelor.

Inițierea şi susținerea apoptozei (moarte celulară programată)

În procesul de apoptoză, celulele normale mor atunci când este depăşit timpul lor programat de viață. În cazul unor celule canceroase se pierde abilitatea de moarte prin apoptoză, astfel încât acestea continuă să se înmulțească la nesfârşit, invadand celulele sănătoase din organism. Prin creşterea capacității de apoptoză este accelerată moartea celulelor canceroase.

Reishi – Ciuperca nemuririi (Ganoderma Lucidum)

Utilizate în medicina străveche chineză de peste 2000 de ani, ciupercile Reishi sau Ganoderma sunt unele dintre cele mai vechi cultivate pentru uz medicinal, iar abilitățile lor anticancerigene sunt legendare. Pudra de Reishi uscată a fost utilizată ca remediu anticancerigen încă de la începutul existenței Chinei, iar companiile farmaceutice contemporane continuă să adauge extracte de Reishi la anumite medicamente antitumorale, precum MC-S.
În ultimele decenii, cercetătorii au demonstrat eficacitatea şi următoarele acțiuni terapeutice ale extractelor de Ganoderma: prevenirea formării anormale a vaselor de sânge (asociată tumorilor), antitumorală, de modulare a sistemului imunitar, de scădere a colesterolului şi a tensiunii, antioxidantă, hipoglicemiantă, detoxifiantă.
Cercetările privind acțiunea anticanceroasă au arătat că consumul de Reishi pe termen lung previne proliferarea şi creşterea tumorilor prin sporirea nivelului de antioxidanți din plasma sanguină, simultan cu sporirea imunității celor suferind de cancer în stadiul avansat. Extractele de Reishi întăresc funcționarea celulelor dendritice care ajută alte celule ale sistemului imunitar să recunoască antigenele străine şi să le distrugă. Totodată extractele induc dezvoltarea limfocitelor B şi T, celule ale sistemului imunitar implicate în producția de anticorpi şi în reglarea funcției imune a organismului. Extractele de Reishi susțin dezvoltarea celulelor ucigaşe (natural killer), celule responsabile de distrugere virusurilor şi a celulelor canceroase şi au proprietatea de a inhiba adeziunea fibrinogenului la celulele canceroase. Fără învelişul de fibrinogen, celulele canceroase devin mai vulnerabile şi pot fi mai uşor distruse de către celulele ucigaşe.
O componentă importantă din Reishi, acidul ganoderic, inhibă invazia tumorilor datorită capacității de blocare a unei enzime numită metaloproteinaza de matrice (MMP), care este folosită de celulele canceroase pentru a dizolva matricea de proteine care protejează celulele normale, în scopul invadării țesuturilor din jur. Acizii ganoderici sunt implicați şi în creşterea apoptozei (moartea programată a celulelor canceroase) în cancerul de col uterin.
Un studiu publicat în Immunol Invest, efectuat pe 34 de pacienți în stadii avansate de cancer, a arătat că administrarea a 1800 mg extract polizaharidic din Reishi, de 3 ori pe zi, timp de 1 an, a produs o creştere semnificativă a funcției imune, inclusiv creşterea nivelului de interleukin 2 şi gamma interferon şi a activității celulelor ucigaşe (natural killer).
Int J Med Mushrooms publică în 2014 rezultatele studiului efectuat pe 61 de paciente pozitive cu HPV16 şi HPV18, cărora li s-au administrat atât extract de Reishi, cât şi de Coriolus. După două luni de tratament, s-a constatat scăderea concentrației virusului HPV cu 88%.

Coriolus – Ciuperca norilor (Coriolus Versicolor)

Coriolus este o ciupercă bine cunoscută în Asia datorită proprietăților imunomodulatoare remarcabile.
În 1977, autoritățile japoneze au inclus ciuperca medicinală Coriolus Versicolor în lista oficială de produse complementare antitumorale, având capacitatea de a minimaliza efectele negative ale chimio şi radioterapiei: starea de oboseală, pierderea apetitului, durerea, anxietatea, transpirațiile nocturne.
Recent au fost studiate efectele imunomodulatoare şi antivirale în cazul infecției cu HPV, pentru tratarea cancerului cervical în faza incipientă. Experimentele efectuate de J. Silva Couto şi colaboratori au demonstrat că suplimentarea alimentației cu 3 g/zi de pulbere de Coriolus timp de 1 an a determinat creşterea ratei de regresie a displaziei cervicale (LSIL) cu 72% şi scăderea concentrației subtipurilor de HPV cu risc înalt, de până la 90% (față de numai 8,5% regresia viremiei obținută fără suplimentare).
În martie 2008, BMC Cancer publică rezultatele studiilor care confirmă acțiunea anticanceroasă a ciupercii Coriolus Versicolor în cancerul gastric, esofagian, colorectal, de sân şi de plămâni.

Agaricus, Ciuperca lui Dumnezeu (Agaricus Blazei Murill)

Originară din Brazilia, ciuperca Agaricus a fost numită şi ciuperca antiîmbătrânire, datorită efectelor deosebite pe care le are asupra echilibrului general al organismului, pentru îmbunătățirea funcției ficatului şi a rinichilor şi pentru efectul de contracarare a stresului oxidativ.
Studii recente au demonstrat că extractele apoase posedă proprietăți imunomodulatoare, anticarcinogenice şi antimutagenice.
Un studiu publicat în Int J Gynecol Cancer, realizat pe 100 de pacienți, concluzionează că suplimentarea dietei zilnice a pacientelor suferind de cancer ovarian, cervical, endometrial, cu extract de Agaricus în paralel cu administrarea de chimioterapice, eficientizează tratamentul datorită creşterii activității celulelor ucigaşe (N killer), contribuind totodată la diminuarea efectelor secundare ale chimioterapiei şi la îmbunătățirea stării generale.

Shiitake – Ciuperca parfumată (Lentinus Edodes)

Este cea mai populară ciupercă comestibilă folosită în bucătăria asiatică. Datorită virtuților terapeutice, a fost folosită ca medicament în Asia de Est timp de secole, pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, a problemelor digestive, a tulburărilor circulatorii şi a oboselii. În Japonia este utilizată ca remediu tradițional antiîmbătrânire. Studiile efectuate în Europa au demonstrat efectul de scădere a colesterolului şi de normalizare a greutății corporale, în timp ce cercetătorii americani au evidențiat acțiunea importantă în prevenția cancerului de col uterin cauzat de HPV.
Shiitake conține pe lângă proteine, fibre, vitaminele A, B, C, E, provitamina D, calciu, seleniu, polifenoli, şi o varietate de substanțe cu efect imunomodulator, anticancerigen şi antiviral.
L–ergotioneina are acțiune protectoare împotriva radiațiilor UV, protejează mitocondria împotriva degradării şi are acțiune de „neutralizare“ a speciilor reactive de oxigen (ROS) şi de azot.
Lentinanul, β(1,3)-D-glucan, este o polizaharidă ce stimulează producția de limfocite T şi celule natural ucigaşe, având activitate antitumorală. Acțiunea imunomodulatoare este datorată stimulării funcției monocitelor, producției de IL-1, inhibării factorul-α (TNFα) şi creşterii expresiei citokinelor.
Lentionina, un compus ciclic organosulfuric (C2H4S5) parțial responsabil de aroma ciupercii, are activitate antifungică şi antibacteriană.
Bis[(metillsulfonil)methil]disulfid, un derivat al lentioninei, are acțiune inhibitoare puternică asupra Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis şi Escherichia coli.
Eritadenina este un alkaloid ce acționează în sensul diminuării lipidelor din lipoproteine, cu efect în scăderea valorilor LDL şi VLDL.
Compusul activ de hexoză (AHCC) este un supliment complex pe bază de de aminoacizi, polizaharide şi minerale, obținut de către cercetătorii japonezi prin cultivarea pe extract de orez şi modificarea enzimatică a miceliilor mai multor tipuri de ciuperci, printre care şi shiitake, cu un rol deosebit de important în stimularea sistemului imunitar. Studiile efectuate au demonstrat un potențial semnificativ de creştere a numărului şi activității celulelor care ucid cancerul (natural killer) şi a a celulelor denditrice şi a citokinelor, care permit organismului să răspundă eficient în fața infecțiilor şi să blocheze proliferarea tumorilor. Rezultatele experimentelor efectuate de către specialiştii de la Universitatea din Texas au demonstrat că AHCC a dus la eradicarea HPV în 90 de zile şi a redus creşterea tumorii în cancerul de col uterin.

Maitake, Regina Ciupercilor (Grifola Frondosa)

Încă de la începutul anilor ’80, cercetătorii japonezi au evidențiat efectele antitumorale şi antivirale (HPV), corelate cu structurile polizaharidice din ciuperci.
Hiroaki Namba, de la Facultatea de Farmacie din Kobe (Japonia), a izolat din pulberea de Maitake o fracțiune polizaharidică cu un efect puternic imunomodulator. Acțiunea fracției polizaharidice vizează îmbunătățirea funcției celulelor sistemului imunitar cu rol important în distrugerea celulelor anormale şi în reducerea multiplicării virusurilor, activarea mecanismelor de control ale diviziunii celulare normale. Astfel, extractul de Maitake acționează în 3 direcții, prin împiedicarea celulelor sănătoase să devină canceroase, prin prevenirea apariției metastazelor şi prin încetinirea procesului de dezvoltare a tumorilor.
Studii recente, efectuate în cadrul Institutului Național de Studiere a Cancerului din Statele Unite, au evidențiat proprietățile antivirale ale extractelor de Maitake, precum şi rezultatele lor în tratarea pacienților cu veruci, HPV sau SIDA.

    Surse:

  • functionalfoodscenter.net/files/63502376.pdf
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15304151
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25271984
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24941039
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25954912
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339609/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12916709
  • biospharm.de/fileadmin/bios/img/Clinical_Journal_Vol3_web.pdf
  • altmedrev.com/publications/6/1/48.pdf
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15169641

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
ciupercimaitakereishiRemedii naturaleshiitakevirusul HPV
Articolul anterior
Două plante rare care echilibrează tiroida
Articolul următor
Cele mai bune plante pentru purificarea aerului din casă


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Remedii naturale

Te-ar putea interesa și: