Digestie, Sănătatea copilului

Constipația la copii

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
constipațiecopiiDigestie sănătoasăSănătatea sistemului digestivtranzit intestinal

Constipatia este un simptom frecvent la copii. Potrivit statisticilor, 10% dintre copiii mai mici de 12 ani sufera de constipatie. Doar 3% dintre parinti se adreseaza medicului atunci cand copilul lor este constipat. Constipatia la copii se caracterizeaza prin lipsa scaunului mai multe zile la rand si prin aparitia scaunelor tari.

Cauzele constipatiei la copii

Copiii care sufera de constipatie sunt tratati altfel decat adultii, pentru ca tranzitul intestinal este diferit din momentul nasterii si pana pe la 3-4 ani. Majoritatea copiilor cu constipatie nu sufera de vreo afectiune care sa fie cauza constipatiei.

    • Cea mai comuna cauza a constipatiei la copiii mici este evitarea toaletei din diferite motive. Copiii sunt atat de prinsi de joc, incat nu vor sa piarda timpul la toaleta.
    • Constipatia apare cand copiii calatoresc, atunci cand trebuie sa foloseasca o toaleta noua, cu care nu sunt obisnuiti.
    • La scoala, copiii evita sa mearga la toaleta, acuzand lipsa de intimitate sau lipsa curateniei din toaletele comune.
    • Copiii alaptati la san au in mod normal mai multe scaune pe zi. Scaunele lor variaza ca frecventa prin comparatie cu copiii hraniti cu lapte praf. De exemplu, copiii hraniti la san au intre 5 si 40 de scaune pe saptamana, iar cei hraniti cu lapte praf − intre 5 si 28 de scaune pe saptamana. Schimbarea tipului de lapte poate cauza de asemenea constipatie.
    • Modificarile dietei afecteaza tranzitul intestinal. Cand un copil incepe sa manance alimentele pe care in mod normal le consuma adultii este posibil sa sufere de constipatie.
    • Copiii mai mari, care mananca multe dulciuri, risca de asemenea sa sufere de constipatie.
    • Constipatia apare pe fondul consumului redus de lichide.
    • Orice boli ale copilariei care cauzeaza febra, statul prelungit in pat, mancatul putin, deshidratarea pot scadea frecventa scaunelor la copii, determinand constipatie.
  • Unele medicamente pot determina constipatie in cazul copiilor ca si in cazul adultilor.
  • Unele probleme medicale pot favoriza aparitia constipatiei la copii: hipotiroidismul, boala Hirschprung, diabetul, retardul mental, fibroza chistica, leziuni ale coloanei vertebrale.

Simptomele constipatiei la copii

In general, daca un copil are mai putin de trei scaune pe saptamana, daca scaunele sunt tari si greu de eliminat, atunci copilul sufera de constipatie.

Copiii care sufera de constipatie pot avea ameteli. De asemenea, scaunul poate contine urme de sange, din cauza faptului ca scaunul este foarte tare si lezeaza anusul atunci cand este eliminat.

Cand mergeti la medic pentru constipatia copilului?

  • La un copil mai mic de 3 luni, lipsa scaunului mai mult de 24 de ore inseamna constipatie si necesita prezenta la medic.
  • Mergeti la medic daca aveti un copil intre 3 si 11 ani si are o constipatie mai veche de 4-5 zile.
  • Mergeti la medic daca micutul care sufera de constipatie acuza dureri rectale, dureri abdominale, daca face febra, daca are scaune cu sange.

Asa se trateaza constipatia la copii

Tratamentul constipatiei la copii consta in educarea in primul rand a parintilor pentru a preveni revenirea ulterioara a constipatiei, pentru a cunoaste si elimina cauzele constipatiei copiilor.

  • Parintii trebuie sa aiba grija ca micutul sa bea o cantitate suficienta de apa.
  • Daca sufera de constipatie, copiilor mai mari de 6 luni li se pot da sucuri de fructe: mere, pere, prune, dar si supe de legume.
  • La copiii mai mari, pe langa sucurile de fructe, prima masura care se ia este cresterea aportului de fibre alimentare (fasole uscata, mazare, piersici, prune, pere, caise, spanac, conopida). Dupa varsta de 1 an, in dieta copiilor, doua mese pe zi ar trebui sa cuprinda legume si fructe. Pentru asigurarea necesarului de fibre si prevenirea constipatiei trebuie introduse in dieta cerealele, painea integrala, orezul brun. Acestea accelereaza tranzitul intestinal si previn constipatia. In privinta suplimentelor cu fibre, asa cum este ColonHelp, nu exista studii suficiente care sa le recomande si in cazul copiilor. In astfel de situatii, medicul este cel care decide daca prescrie sau nu un supliment de fibre.
  • Trebuie redus consumul de alimente care pot determina constipatie: laptele de vaca, branza, bananele.
  • La copii, constipatia este mai greu de tratat, din cauza suprapunerii unor factori psihologici greu de influentat la varsta lor. De aceea, parintii trebuie sa aiba rabdare cu copiii, sa acorde timp zilnic pentru utilizarea olitei. Copilul trebuie obisnuit sa stea la wc sau la olita 10 minute zilnic, de preferat la aceeasi ora si dupa o masa importanta.
  • In cazul copiilor, laxativele sunt recomandate doar in cazuri de urgenta si doar sub supraveghere medicala si in nici un caz sub 2 ani. Alegerea laxativelor depinde de varsta si de problemele copilului.

In cele mai multe cazuri, constipatia la copii se datoreaza alimentatiei incorecte si refuzului de a merge la toaleta. De aceea, echilibrarea dietei si educarea copilului pentru a merge la toaleta atunci cand simte nevoia sunt masurile care rezolva constipatia.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
constipațiecopiiDigestie sănătoasăSănătatea sistemului digestivtranzit intestinal
Articolul anterior
Semnele surprinzătoare că nu suferi de hiperaciditate, ci de hipoaciditate gastrică


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieSănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: