Sănătate

Cum afectează toxinele fertilitatea

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
detoxifieredezechilibru hormonaleliminare toxinefertilitatehormoniInfertilitate

Primii care au descoperit relaţia dintre toxinele din mediul înconjurător şi infertilitate au fost cercetătorii francezi. Aceştia au observat încă din 1850 o rată foarte mare a avorturilor spontane şi scăderea fertilităţii la soţiile lucrătorilor din minele de plumb.

Cum mediul înconjurător a devenit tot mai încărcat de toxine, ratele infertilităţii au continuat să crească. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, infertilitatea afectează peste 6 milioane de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din populaţia aflată la vârsta reproducerii (potrivit Societăţii Americane pentru Medicină Reproductivă). Ca urmare a creşterii constante a numărului persoanelor afectate de infertilitate, cercetătorii au încercat să vadă cine se face responsabil de aceasta.

Dezechilibrul hormonal şi infertilitatea

Fertilitatea este influenţată de cantitatea de estrogeni, hormoni sexuali a căror prezenţă în cantităţi prea mari sau prea mici în organism cauzează infertilitate. Din păcate, mediul înconjurător este saturat de substanţe chimice cu efect similar estrogenilor care, odată ajunse în organism, acţionează în acelaşi fel ca hormonii, păcălind receptorii de estrogen ai corpului uman.

Bine de ştiut!
Substanţele care acţionează ca estrogeni în organism se găsesc în cantităţi mari în produsele de îngrijire corporală, spermicide şi pesticide. De asemenea, provin şi din deteriorarea plasticului (PVC) utilizat în fabricarea PET-urilor şi a biberoanelor pentru bebeluşi. Unii conservanţi cu rol antioxidant (BHA) au efect cancerigen şi se regăsesc atât în alimente, cât şi în cosmetice. Chiar şi în doze mici, aceştia duc la înmulţirea celulelor canceroase la sân.

Estrogenii în cantităţi mari duc la instalarea endometriozei, la sarcină extrauterină, avort spontan, lipsa lactaţiei sau chiar infertilitate. La bărbaţi, estrogenii pot provoca dezvoltarea anormală a testiculelor, cancer testicular sau calitate slabă a spermei.

Substanţele chimice care acţionează ca estrogeni pot bloca acţiunea hormonilor propriu-zişi, cauzând probleme reproductive, dar mai grav este că, potrivit unor cercetări recente, acestea pot modifica activitatea celulară de-a lungul mai multor generaţii. Cu alte cuvinte, efectele negative nu se limitează la persoana expusă direct la aceste toxine din mediu. Dovezile ştiinţifice arată că genele fetusului aflat în dezvoltare ar putea fi reprogramate definitiv şi transmise la următoarele trei generaţii. Aceleaşi studii arată că, pe lângă problemele de fertilitate, cei expuşi la aceste substanţe cu efect hormonal se pot confrunta cu boli de rinichi şi tumori.

Aşa îţi protejezi fertilitatea!

Deşi este imposibil să eviţi expunerea la toxinele din mediu, poţi crea un mediu mai puţin toxic şi poţi limita efectele nocive pe care aceste substanţe chimice le au asupra organismului astfel:

1. Ajută-ţi organismul prin cure de detoxifiere hepatică şi intestinală!
2. Susţine-ţi imunitatea cu suplimente de vitamine!
3. Consumă alimentele potrivite şi evită capcanele substanţelor nocive!
4. Foloseşte produse de îngrijire cât mai puţin toxice!

Pasul 1. Detoxifierea menţine sănătatea organismului

Curele periodice de eliminare a toxinelor din organism sunt utile în prevenirea instalării infertilităţii ca urmare a expunerii la chimicalele cu efect estrogenic, iar eliminarea toxinelor permite o mai bună funcţionare a organismului la toate nivelurile, inclusiv la cel reproducător.

Toxinele din alimente şi din mediul înconjurător încarcă organismul şi intervin în buna funcţionare a sistemului imunitar. Iar când sistemul imunitar este afectat, fertilitatea are şi ea de suferit. Gripa, de exemplu, sau orice afecţiune care se manifestă prin febră poate afecta atât producţia, cât şi calitatea spermei.

Fibrele, esenţiale în detoxifiere

Eliminarea toxinelor de la nivel intestinal permite totodată o mai bună absorbţie a nutrienţilor, iar acest lucru creşte nivelul energetic şi permite buna funcţionare a metabolismului celular. De asemenea, un tranzit intestinal optim nu permite autointoxicarea organismului prin recircularea toxinelor. În plus, o flora intestinală sănătoasă este esenţială pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Armurariul susţine funcţia hepatică

Nici ficatul nu trebuie neglijat în curele de detoxifiere. Acest organ are rolul de a metaboliza toxinele, adică de a le transforma astfel încât să devină solubile în apă şi să fie eliminate din organism prin urină şi fecale. Specialiştii în nutriţie recomandă pentru susţinerea detoxifierii ficatului suplimentele alimentare care conţin armurariu. Datorită silimarinei conţinute, această plantă are un efect hepatoprotector susţinut.

Pasul 2: Vitamine pentru imunitate puternică

Suplimentele de vitamine sunt o parte importantă a unei diete echilibrate. Alege întotdeauna vitaminele naturale din ingrediente integrale. Sunt mai uşor asimilate şi folosite de organism pentru că sunt într-o matrice pe care acesta o recunoaşte şi o poate utiliza, iar bioflavonoidele şi antocianidinele conţinute în fructe, de exemplu, cresc biodisponibilitatea nutrienţilor proveniţi din surse naturale.

Pasul 3: Dieta afectează fertilitatea

Consumul excesiv de semipreparate, produse de patiserie şi fast food, cu exces de grăsimi, prăjeli şi zaharuri rafinate poate duce la instalarea obezităţii, iar obezitatea influenţează adesea fertilitatea.

Printre cele mai nocive alimente se numără:
• Grăsimile trans. Sunt grăsimi transformate, iar consumul lor înseamnă încorporarea moleculelor modificate în structura celulară a organismului. Apariţia multor afecţiuni cronice – printre care şi infertilitatea – a fost legată de o dietă bogată în grăsimi trans.
• Monoglutamatul de sodiu. Încă din 1970, studiile au arătat că acest potenţiator de aromă (E621) reduce şansele de a avea o sarcină, deci este foarte important să eviţi alimentele pe a căror etichetă se regăseşte acesta.
• Alimentele excesiv procesate au o cantitate mare de conservanţi, coloranţi, arome, îndulcitori, aditivi şi stabilizatori, substanţe care au un impact negativ asupra fertilităţii. În plus, procesarea alimentelor înseamnă de regulă rafinarea acestora, adică sărăcirea lor de fibre şi de nutrienţi. Alimentele de acest tip au un conţinut caloric ridicat, dar sunt sărace în nutrienţi. Ele nu hrănesc propriu-zis organismul, însă duc foarte uşor la acumularea kilogramelor în exces, iar pentru digerarea, absorbţia şi eliminarea lor, organismul consumă din rezervele de nutrienţi fără a primi altceva în schimb. Acest lucru face posibilă instalarea carenţelor, care la rândul lor fac posibilă apariţia bolilor.

Pasul 4: Cum reduci expunerea la toxine

Deşi este imposibil să eviţi complet toxinele, expunerea la unele chimicale dăunătoare poate fi limitată prin acordarea unei atenţii sporite produselor de îngrijire personală şi a celor de curăţenie. Multe dintre ingredientele folosite în prepararea produselor de îngrijire personală şi a cosmeticelor conţin ingrediente toxice ce se regăsesc şi în vopseluri, materiale plastice şi pesticide. Dacă nu recunoşti un ingredient de pe etichetă, interesează-te despre posibilele sale efecte negative şi află dacă îţi poate afecta sănătatea. Înlocuieşte produsele care conţin ingrediente considerate periculoase cu produse care conţin ingrediente naturale.

De evitat!

  • Ftalaţii. Se ştie că aceste substanţe folosite pentru a păstra plasticul maleabil afectează sistemul reproducător atât la femei, cât şi la bărbaţi. Ftalaţii dezechilibrează balanţa hormonală, afectează dezvoltarea testiculelor, dar şi ficatul, rinichii şi plămânii şi pot cauza alergii.
  • Parabenii. Sunt cei mai frecvenţi conservanţi din produsele de îngrijire corporală şi, în timp, pot avea un efect negativ asupra sistemului hormonal al organismului. Parabenii sunt compuşi cu acţiune similară estrogenilor în organismul uman.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
detoxifieredezechilibru hormonaleliminare toxinefertilitatehormoniInfertilitate
Articolul anterior
Este colesterolul singurul vinovat pentru bolile de inimă?
Articolul următor
De ce sunt periculoase infecțiile virale cronice?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: