Sănătate

Cum alegi suplimentele alimentare?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Dietă echilibratăsănătate

Oboseală permanentă și lipsă de energie, mese neregulate, la ore târzii și pe fugă, alimente pline de aditivi chimici și cu prea mică valoare nutrițională sau prea puțin variate, sedentarism, consum de lichide insuficient, ca să nu mai vorbim de poluare, toxinele din alimentație, fumat, abuzul de alcool și medicamente, substanțele chimice din produsele cosmetice și de igienă domestică…

Toate acestea ne afectează sănătatea şi, pentru a le contrabalansa efectele, apelăm adesea la suplimente nutritive care promit să ne ajute. Dar cum putem alege produsele care să nu agreseze organismul și să aibă într-adevăr efecte benefice?

Calitatea produsului

Se referă atât la calitatea ingredientelor, cât și a modalităților de procesare, conservare și ambalare. Produsele realizate în sistemul ISO asigură respectarea unor norme de siguranță importante pentru protejarea sănătății tale.

Ingredienteletrebuie să fie menționate pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantității în care sunt incluse în produs. Dacă produsul este recomandat pentru o perioadă mai lungă de timp, dar specialiștii nu recomandă folosirea unui anumit ingredient pentru o perioadă atât de mare, se recomandă să evitarea consumului prelungit. Produsele care conţin senna și crușin, de exemplu, nu trebuie consumate mai mult de 10 zile consecutiv, existând riscul unor reacții adverse.

Fără E-uri, fără îndulcitori artificiali

Dacă vrei să faci o cură de detoxifiere, spre exemplu, e important să te informezi asupra ingredientelor din produsul pe care îl alegi precum și a efectelor acestora. Este de la sine înțeles că stimularea naturală a proceselor de detoxifiere din organism trebuie să nu fie agresivă asupra tractului digestiv, în primul rând, și nici să adauge substanțe chimice cu potențial nociv. Unele produse de detoxifiere pot conține arome artificiale sau îndulcitori pentru a face produsul mai ușor de consumat sau ingrediente care sunt naturale, însă efectele lor în urma consumului prelungit nu sunt benefice.

Atenţie! Produsele care conţin laxative stimulante (senna, cruşin, revent, aloe vera) pot duce la dependenţă în urma consumului prelungit. Aceste plante pot fi de ajutor în constipație, dar administrarea lor nu poate depăşi 10 zile consecutive.

Un alt exemplu în reprezintă suplimentele de vitamine. Mumeroase studii au arătat că vitaminele de sinteză (de exemplu acidul ascorbic) au efecte reduse în comparație cu vitaminele din surse naturale. Vitaminele de sinteză sunt molecule izolate, pe care organismul de multe ori nu le recunoaște şi nu le procesează așa cum face cu vitaminele din surse naturale.

Ambalajul

Multe produse naturale sau de origine naturală sunt perisabile dacă nu sunt protejate de acțiunea luminii, căldurii, umezelii și a altor factori. Câteva exemple:

  • ceaiurile din plante trebuie să fie ferite de contactul cu umezeala, pentru a împiedica dezvoltarea unor ciuperci sau bacterii
  • uleiurile naturale trebuie ambalate în recipiente închise la culoare, pentru a evita oxidarea acizilor grași din compoziția lor
  • probioticele, care sunt organisme vii, trebuie ambalate sau încapsulate în așa fel încât să fie protejate de lumină, căldură și umezeală, dar și (odată ingerate) de acțiunea acizilor gastrici, pentru a putea ajunge vii în tractul digestiv
  • semințele care conțin acizi grași de tipul Omega 3 (semințele de in, de cânepă) pot oxida dacă sunt măcinate și ținute mult timp în ambalaje deschise la culoare.

Nu neglija dieta!

Niciun supliment nu poate înlocui o alimentație echilibrată. Aceste produse pot veni în completarea dietei, pentru echilibrarea anumitor disfuncții din organism. Dacă urmezi o cură de  detoxifiere, dar consumi mâncare de tip fast-food şi alimente procesate, rezultatele curei nu vor fi cele aşteptate. Pentru maximizarea efectelor oricărui supliment alimentar ai grijă ca alimentele și băuturile pe care le consumi zilnic să ajute organismul în procesul de eliminare al toxinelor.

Dacă decizi, de exemplu, să urmezi foarte importantul sfat de a consuma un mic dejun sănătos și dorești să mănânci cereale, se recomandă alegerea unor sortimente fără zahăr și aditivi chimici adăugați. Vrei să bei suc de fructe? E foarte sănătos – dar dacă este 100% natural sau în orice caz fără adaos de zahăr, coloranți și potențiatori de gust artificiali. Nu vrei să renunți la pâine? Nicio problemă, însă nu abuza de acest aliment, ci înlocuiește pâinea albă cu pâine integrală, cu cereale ori tărâțe. Vrei să consumi carne? Evită pe cât posibil mezelurile și alege carnea gătită la abur, la grătar sau la cuptor.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Dietă echilibratăsănătate
Articolul anterior
Intestinul – al doilea creier
Articolul următor
Cum afectează toxinele fertilitatea


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: