Sănătate

Cum ne creștem nivelul de energie cu ajutorul vitaminei C?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Cum putem ajuta corpul să își ia necesarul de energie și să îl stocheze corect la nivelul organismului?

Vezi toate articolele despre:

Haideți să ne imaginăm că suntem din nou în clasa a X-a și să ne amintim ce înseamnă metabolismul energetic. Metabolismul energetic reprezintă acele procese care stau la baza: consumului de alimente, „arderii” alimentelor pentru eliberarea de energie și stocării excesului acestora, pentru crearea unor resurse necesare momentelor în care lipsește energia. Aceste procese iau de obicei forma unor căi metabolice complexe în interiorul celulei, clasificate în general ca fiind fie catabolice, fie anabolice, oferind apoi o sursă de energie la nivel celular.

Explicație

  • Catabolismul este procesul prin care celulele mai mari sunt ajutate să se divizeze în celule mai mici.
  • Anabolismul este exact opusul catabolismului, adică procesul prin care organismul este ajutat să se clădească, prin unirea moleculelor mici, care devin molecule mari.

Pe măsură ce organismul a evoluat de la a avea un metabolism mai simplu la nevertebrate, până la unul complex în cazul vertebratelor, acesta s-a confruntat cu trei provocări. În primul rând, avea nevoie de un mecanism care să rezolve problema cantității de energie în exces care poate fi stocată și în ce formă să se facă acest lucru, în al doilea rând, a apărut necesitatea unor tipuri de celule specializate în stocarea excesului de energie, de obicei sub formă de grăsime, astfel încât împărțirea sa să poată fi cât mai bine distribuită și în al treilea rând, avea nevoie de un mecanism pentru a regla în mod coordonat fluxul de energie prin diferite organe ca răspuns la schimbarea stării nutriționale. Organismul a făcut față acestor trei provocări prin depozitarea grăsimii, predominant, în tipurile de celule specializate, numite adipocite (celulele țesutului adipos) și a reglat starea metabolismului energetic al diferitelor țesuturi și organe prin semnale hormonale care au acționat asupra lor, pentru a-și coordona fluxul energetic.

În limbaj uzual, putem afirma faptul că orice medic se confruntă cu pacienți care se plâng din cauza lipsei de energie, oboseală și epuizare și pentru care examinarea amănunțită și chiar testele de laborator de rutină nu oferă o explicație suficientă sau satisfăcătoare pentru simptomele lor. Aici se pune întrebarea referitoare la influența vitaminelor și mineralelor asupra metabolismului energetic.

Cum ajută vitamina C metabolismul energetic?

Datorită cercetărilor efectuate în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în prezent putem înțelege mult mai ușor procesele biochimice de generare a energiei celulare, precum și rolul fundamental al unui număr mare de vitamine și minerale, în postura de coenzime și cofactori în aceste procese.

Energia care alimentează procesele metabolice ale organismului provine din alimentele pe care le consumăm. Reacțiile care au loc în căile catabolice provoacă eliberarea acestei energii, pe care o stochează în legăturile fosfat ale moleculei de stocare a energiei din organism, adenozin trifosfat (ATP). Procesul prin care energia este transformată în ATP este cunoscut sub numele de respirație celulară. Principala etapă a acestei respirații celulare se întâmplă în mitocondrii, adesea denumite centrale electrice ale celulei. Glucoza este sursa de energie preferată a organismului pentru producerea de ATP, dar, dacă este necesar, alți carbohidrați, grăsimi și proteine ​​pot fi de asemenea metabolizate în acetil coenzima A (CoA), pot intra în ciclul acidului citric (Krebs) și pot fi oxidate în dioxid de carbon si apă.

În metabolismul energetic, Vitamina C contribuie la:

  • Sinteza carnitinei (transportă acizii grași cu lanț lung în mitocondrii) și pentru catecolamină, adrenalină și noradrenalină.
  • Facilitarea transportului și absorbției fierului non-hemic la nivelul mucoasei, reducerea intermediarilor acidului folic și sinteza cortizolului.
  • Procesul de antioxidare.

De unde ne putem lua necesarul de vitamina C?

Știm cu toții cât de bogate sunt fructele (portocale, lămâi, coacăze negre, kiwi, acerola, măceșe) și legumele (cartofi, morcovi, ardei gras, broccoli) în vitamina C, însă cantitatea de acid ascorbic preluat cu ajutorul lor, nu este suficient.

De aceea, putem apela cu încredere la suplimentele alimentare de la Zenyth, care aduce o gamă variată de vitamina C, fiecare sortiment venind cu diverse beneficii pentru sănătatea noastră.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/sdfe/pdf/download/eid/3-s2.0-B9780124157842000051/first-page-pdf

www.vivertine.ro/blog/anabolismul-si-catabolismul/

http://pilarmartinescudero.es/Oct2018/The%20role%20of%20Vitamins%20and%20Minerals%20in%20Energy%20Metabolism%20and%20well-being.pdf

Etichete articol:
Articolul anterior
Vitamina C: armă împotriva îmbătrânirii
Articolul următor
Profesia de moașă și nașterea asumată – Video

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: