Sănătate

Cum recunoști un accident vascular cerebral?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
amorțealăAVCconfuziesimptomevârstnici

Un accident vascular cerebral (AVC) se poate întâmpla oricui, în orice moment, indiferent de vârstă sau sex. Pentru fiecare minut în care nu este tratat, accidentul vascular cerebral poate provoaca pierderea a aproximativ 2 milioane de neuroni. Accidentul vascular cerebral reprezintă a patra principală cauză de deces în SUA și cauza nr. 1 de handicap. A fi capabil să recunoști un accident vascular cerebral și să poți asigura asistență medicală specializată poate face diferența la pacienții cu AVC și poate reduce considerabil efectele sale cu potențial devastator. Iată în continuare câteva sfaturi despre cum recunoști un accident vascular cerebral și cum să reacționezi eficient în cazul în care se întâmplă o astfel de problemă.

Tipurile de accident vascular cerebral

Conform Centers for Disease Control and Prevention din SUA, în fiecare an aproximativ 800.000 de persoane din SUA suferă un accident vascular cerebral, trei sferturi dintre acestea având vârsta de peste 65 de ani. Peste 130.000 dintre victimele unui accident vascular cerebral decedează, iar dintre cei care supraviețuiesc, peste două treimi se aleg cu o dizabilitate. Pe scurt, accidentul vascular cerebral se produce atunci când un vas ce transportă sângele la creier este blocat brusc de un cheag (accident vascular cerebral ischemic) sau se sparge (accident vascular cerebral hemoragic), cauzând deteriorarea sau chiar moartea anumitor părți ale creierului. Statisticile arată că aproximativ 87% dintre toate accidentele vasculare cerebrale sunt de natură ischemică.
În funcție de gravitatea leziunii cerebrale, accidentul vascular cerebral poate provoca repercusiuni ușoare până la severe, inclusiv paralizie, probleme de vorbire, văz și memorie, alături de alte probleme emoționale sau chiar deces.

Semne ale unui accident vascular cerebral

Din cauza faptului că accidentul vascular cerebral produce leziuni ale creierului, persoanele care suferă un astfel de accident nu reușesc să îl identifice singure. Victimele au șanse mult mai mari dacă cineva din jurul lor recunoaște simptomele și acționează rapid.

    Cele mai frecvente cinci simptome ale AVC includ:

  1. Amorțeală bruscă sau slăbiciune a feței, brațelor sau picioarelor, mai ales pe o parte a corpului.
  2. Confuzie bruscă și probleme de înțelegere sau vorbire.
  3. Probleme bruște de vedere la unul sau ambii ochi.
  4. Probleme bruște de mers, amețeli, pierderea echilibrului și a coordonării.
  5. Dureri de cap bruște, severe și fără o cauză cunoscută.
    Specialiștii susțin că cel mai simplu mod de a indentifica un accident cerebral vascular este prin folosirea a 4 acțiuni coordonate:

  1. Rugați persoana să zâmbească. Are o parte a feței „ofilită“ și amorțită?
  2. Rugați persoana să ridice ambele brațe. Are un braț care alunecă în jos?
  3. Rugați persoana să spună o propoziție simplă. Este discursul ei de nedeslușit?
  4. Dacă observați oricare dintre aceste semne ale AVC, solicitați ajutor medical specializat cât mai rapid.

Sincronizarea este cheia

Amintiți-vă că un accident vascular cerebral este o urgență medicală, în care fiecare minut contează. Cu cât fluxul sanguin al creierului este tăiat pentru mai mult timp, cu atât mai important este prejudiciul cauzat. Tratamentul imediat poate salva viața unei persoane și poate crește șansele de succes ale recuperării. Totuși, există accidente vasculare cerebrale care sunt mai puțin severe, având ca simptome doar o slăbiciune minoră în brațe sau picioare. Este extrem de important să soliciți ajutor medical chiar și atunci când simptomele dispar de la sine în câteva minute pentru că un AVC tranzitoriu poate fi un avertisment că un accident vascular cerebral major se poate produce în viitorul apropiat.
Vestea bună este că 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. Și din moment ce jumătate dintre aceste accidente sunt cauzate de hipertensiunea arterială, renunțarea la fumat, practicarea exercițiilor fizice și pierderea în greutate pot fi de folos în controlul acestor probleme.

Surse:

  • cdc.gov/stroke/signs_symptoms.htm
  • ninds.nih.gov/disorders/stroke/preventing_stroke.htm
  • medicalnewstoday.com/articles/260082.php
  • californiaindianeducation.org/health_medical/stroke.html
  • stroke.org/understand-stroke/recognizing-stroke/signs-and-symptoms-stroke
  • stroke.org/understand-stroke/recognizing-stroke/act-fast
  • webmd.com/stroke/features/recognizing_stroke
  • snopes.com/medical/disease/stroke.asp
  • strokefoundation.com.au/about-stroke/stroke-symptoms
  • huffingtonpost.com/jim-t-miller/how-to-recognize-stroke-s_b_7256388.html
  • oregon.providence.org/location-directory/p/providence-st-vincent-medical-center/forms-and-information/three-tests-that-can-help-identify-a-stroke/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
amorțealăAVCconfuziesimptomevârstnici
Articolul anterior
Ce s-ar întâmpla dacă nu am mai face duș?
Articolul următor
Sănătatea ta depinde de cea a colonului tău!


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: