Sănătate

Cum reduci poluarea din casa ta?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 6 minute

Aerul este un element esențial al vieții, însă când aerul pe care îl respirăm este poluat, atunci și calitatea vieții scade simțitor. Poluarea nu ne afectează doar când ieșim afară, ci și în propria casă. Tu știi cât de poluat este aerul din casa ta?

Vezi toate articolele despre:
fumatpoluarepurificarea aerului

Ți-ai pus vreodată întrebarea cât de curat este aerul pe care îl respiri? Dar dacă aerul din casa ta este poluat? Aerul din interior este un aspect din viața noastră ce este deseori ignorat, însă care ne poate afecta grav sănătatea. Pentru început, iată câteva cifre! Să ne trezim la realitate!

  • Potrivit OMS, 92% din populația lumii respiră aer poluat.
  • Aproximativ 7 milioane de decese sunt antribuite anual aerului poluat.
  • Mediul toxic este responsabil pentru 1 din 4 decese raportate la nivel mondial.
  • Nivelul de poluare al aerului din interior poate fi de 2 până la 5 ori mai mare decât al aerului din exterior, iar poluanții pot fi chiar și de 100 de ori mai concentrați. Acest fapt este îngrijorător dacă ne gândim că ne petrecem cea mai mare parte din timp în interior.
  • Două dintre sursele principale de poluare din interior sunt materialele ce s-au folosit la construcția clădirii în sine și obiectele din casă, de la mobilier până la produsele chimice folosite la curățenie.
  • Clădirile moderne, construite astfel încât să fie foarte bine izolate, trebuie să fie aerisite foarte bine cât să se reducă sau să se prevină acumularea de aer poluat în interior. Ideal este să aerisim casa zilnic!

Conform unor studii sociologice, americanii petrec 92% din timp în interior, doar 2% în aer liber și restul de 6% pe drum de acasă spre serviciu și invers. Fapt ce ne face să acordăm o mai mare atenție aerului din locuință și din biroul în care lucrăm.

La ce riscuri te expui când respiri aerul poluat din interior?

Pe termen scurt, problemele de sănătate cauzate de aerul poluat din interior se pot manifesta la fel ca simptomele unei alergii sau ale unei răceli obișnuite.  Poți avea amețeli, dureri de cap, mâncărimi,  te poți simți mai obosit, îți poate curge nasul sau îți pot lăcrima ochii. Dacă ai vreun simptom asemănător ce dispare imediat ce părăsești o încăpere, află că, cel mai probabil, aerul poluat este de vină. Expunerea repetată și prelungită la aerul poluat poate avea ca rezultat mai multe afecțiuni cronice și mai grave, precum:

  • Somn agitat, neodihnitor – cercetări recente au demonstrat că dioxidul de azot, eliberat din emisiile din trafic și particulele în suspensie PM2.5 pot perturba și afecta calitatea somnului.
  • Bronșită, astm, emfizem pulmonar, îmbătrânirea prematură a țesutului pulmonar, înroșirea și umflarea țesutului pulmonar, respirație șuierătoare, scurtarea respirației.
  • Întârzieri în dezvoltarea copiilor.
  • Probleme de reproducere.
  • Hipertensiune arterială, infarct miocardic și accident vascular cerebral.
  • Deteriorarea funcției cognitive – afectarea capacității de învățare, memorare, orientare, judecată și a capacităților intelectuale.
  • Moarte prematură.
  • Cancer – riscul de a dezvolta țesut canceros este direct proporțional cu expunerea la aer poluat.

Surse de poluare ale aerului din interior

Te-ai întrebat vreodată cum ar putea aerul din casa ta să devină poluat? Ce lucruri pe care le faci în mod obișnuit ar putea să afecteze calitatea aerului pe care îl respiri? Găsești, în continuare, o listă cu cele mai întâlnite toxine și surse de poluare ale aerului din interior.

  • Mucegaiurile – ce pot apărea din cauza deteriorărilor cauzate de apă, în camerele cu umiditate crescută, precum baia sau subsolul. Cele mai întâlnite mucegaiuri ce se pot dezvolta în interior sunt Aspergillus (hrana principală a acarienilor de praf), Stachybotrys și Penicillium.
  • Bioaerosolii (biocontaminanți cum ar fi bacteriile din aer și virusurile) – pot proveni de la oameni, animale de companie, suprafețe umede, sisteme de ventilație sau umidificatoare.
  • Subprodusele de combustie – ce pot fi emanate de sursele de încălzire pe gaz și kerosen, de șeminee, cuptoare, fum de tutun și chiar de mașina din garaj, dacă garajul este în aproprierea casei.
  • Fumul de tutun – de la țigarete, trabucuri și pipe.
  • Formaldehida – ce se găsește în produsele din lemn presat (parchet, placaje, blaturi), în saltele, textile, ojă, adezivi, șeminee și în izolația din spumă ce conține formaldehidă.
  • Arsenicul – ce se poate găsi în produsele din lemn presat, precum pardoselile.
  • COV (compușii organici volatili), precum benzenul și toluenul – sunt emanați de vopsea, solvenți, conservanți ai lemnului, produse de curățare și dezinfectare, imprimante, covoare, odorizante de cameră, spray-uri cu aerosoli.
  • Produse chimice ignifuge (PCB, PBDE, fosfatul trisodic, trifenil fosfat) – găsite în compoziția pernelor de spumă poliuretanică, mochete, saltele, în scaunele pentru copii, electronice, covorașe de exerciții.
  • Ftalații – emanați de vinilin, ambalajele alimentare, perdelele de duș, tapet, adezivi, detergenți, produse de îngrijire personală, jucării sau țevi din PVC.
  • Pesticidele – pe care le folosim pentru a combate dăunătorii din grădină.
  • Azbestul – ce se găsește în izolația casei aflată în proces de deteriorare, în materialele ignifuge sau de izolare fonică.
  • Metalele grele (plumb, mercur, cadmiu, crom) – sunt prezente în vopseluri, fum de țigară, pământ, praf și poluanți industriali.
  • Radonul (gaz radioactiv ce se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ) – se găseşte în sol, roci și apă, iar în casa ta poate ajunge prin intermediul materialelor de construcție, prin granit, apă de canalizare și se poate găsi chiar și în anumite ceasuri de mână sau de perete.

Iată că sunt produse la care poate nu te-ai fi gândit în veci că ți-ar putea polua aerul din casă. Dacă te întrebi ce poți face, am pregătit pentru tine, o listă de măsuri accesibile economic pe care le poți lua pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casă. Alege măcar câteva dintre ele și pune-le în aplicare! Nu doar că vei respira un aer mai curat și vei reduce semnificativ riscul de a te îmbolnăvi, dar, așa cum arată studiile, aerul curat aduce beneficii și sănătății mintale, prin reducerea stresului psihologic.

  1. Folosește un purificator de aer de înaltă calitate!

Niciun purificator nu îți garantează că îți filtrează aerul în proporție de 100%, dar cu cât filtrul este mai de calitate, cu atât aerul din casă va fi mai curat.

  1. Instalează un filtru de aer!

Clorul ajunge în aerul din casă chiar și în urma unui duș. Din cauza nivelului crescut de umiditate, cantitatea de clor pe care o inhalezi crește.

  1. Decorează-ți casa cu plante care reduc poluarea!

Cercetări făcute de NASA au demonstrat că există o serie de plante de apartament ce pot purifica aerul și pot elimina până la 87% din cantitatea de compuși toxici aflați în aer. Găsești aici un articol complet despre plante ce funcționează ca filtre de aer naturale.

  1. Aerisește în fiecare zi!

Cea mai simplă metodă de a reduce nivelul de poluare din casă este să aerisești fiecare încăpere în fiecare zi. Chiar și 15 minute pe zi cu geamurile deschise pot face diferența.

  1. Descalță-te la intrare!

Lăsând încălțămintea de exterior la intrare, scazi riscul de a împrăștia germeni și particule toxice prin toată casa.

  1. Renunță la produsele de curățenie agresive și la odorizante!

Majoritatea produselor de curățenie conțin chimicale ce poluează aerul din interior, la fel ca lumânările parfumate și odorizantele de cameră. Încearcă să folosești produse naturale atunci când faci curat, ca oțetul, bicarbonatul sau praful de borax, pe care îl găsești la farmacie și aerisește în loc să aprinzi o lumânare parfumată.

  1. Evita pudrele!

Fie că vorbim despre pudră de talc, pudră cosmetică sau de curățat diverse suprafețe, ar trebui să limitezi folosirea lor. Praful pudrei rămâne mult timp în aer, îl inhalezi, ajunge în plămâni și poate cauza afecțiuni respiratorii.

  1. Aerisește hainele aduse de la curățătorie!

Majoritatea firmelor de curățătorie folosesc produse chimice pentru a îndepărta murdăria, așa că este de preferat să lași la aerisit măcar o zi orice haină pe care o aduci acasă.

  1. Efectuează revizia în mod regulat aparatelor consumatoare de combustibili gazoși!

Centrala termică, boilerul sau cuptorul pot avea scăpări de dioxid de carbon sau dioxid de azot. Asigură-te că faci revizia tehnică periodică, astfel încât să reduci riscul ca ele să polueze aerul din casă.

  1. Schimbă în mod regulat filtrul aparatului de aer condiționat!

Aerul condiționat poate fi purtător de o mulțime de bacterii. Un filtru nou previne apariția microbilor și răspândirea acestora, pentru ca tu să te poți bucura de un aer curat, fără a te îngrijora de o posibilă infecție.

  1. Dacă locuiești într-o zonă mai umedă, folosește un dezumidificator de interior!

Mediul preferat al mucegaiului este cel umed. Folosește un dezumidificator împreună cu un aparat de aer condiționat pentru a menține nivelul de umiditate din interior sub 50%. Foarte important este să cureți regulat și dezumidificatorul și filtrul aerului condiționat.

  1. Nu fuma în casă!

Dacă ai obiceiul să fumezi în bucătărie, la cafea, află că fumul de țigară conține peste 200 de substanțe toxice cancerigene. Dacă îți vin fumători în vizită, roagă-i să fumeze pe terasă.

  1. Investește într-un aspirator cu filtru HEPA!

Aspiratoarele normale, cu sac sau fără, elimină în aerul din interior o mulțime de particule de praf. Aspiratoarele cu filtru HEPA sunt cele mai eficiente și pot reține particule foarte mici de praf și polen.

  1. Evită să depozitezi chimicale în casă!

Vopselurile, adezivii, solvenții și alte chimicale dure nu au ce căuta în interior! Dacă trebuie totuși să le depozitezi undeva, alege un garaj, o magazie sau ține-le afară, pe terasă.

  1. Folosește vase de gătit non-toxice!

Oalele și tigăile cu strat antiaderent pot emana toxine, nu doar în aer, ci și în mâncarea pe care o prepari.

Ne place sau nu, aerul poluat face parte din viețile noastre. Esențial este să știm cum să menținem aerul cât mai curat acasă, la birou sau oriunde ne petrecem cea mai mare parte a zilei. Tu cum reduci poluarea din casa ta?

Surse:

articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/01/31/reduce-indoor-air-pollution.aspx

draxe.com/indoor-air-quality-natural-solutions

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
fumatpoluarepurificarea aerului
Articolul anterior
E bine să faci sport după ce ai suferit un infarct?
Articolul următor
Accidentul vascular cerebral: cu ce poate fi confundat?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: