Frumusețe, Remedii naturale

Cum scăpăm de acnee, în mod natural?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 8 minute

Pielea oglindește starea de sănătate. Atunci când pielea este radiantă, mai mult ca sigur te simți bine și în interior. Însă atunci când apare un dezechilibru în viața ta, se vede, de cele mai multe ori, la nivelul pielii. O piele acneică poate indica o alimentație dezechilibrată, prea bogată în zaharuri, carbohidrați, dezechilibre ale florei intestinale sau hormonale.

Vezi toate articolele despre:
acneedezechilibru hormonalfloră intestinalăinsulinămicrobiomomega 3pieleUleiuri esențialevitamina Czinc

Cu toții ne dorim o piele curată, strălucitoare și lipsită de coșuri, însă de multe ori ne sabotăm singuri prin alegerile alimentare și obiceiurile zilnice. Acneea este cea mai comună problemă a pielii ce nu trebuie ignorată, pentru că ar putea ascunde afecțiuni mai grave.

Ce este acneea?

Acneea vulgaris este termenul folosit pentru un grup de boli ale pielii ce provoacă apariția coșurilor și poate fi de două tipuri: neinflamatorie (comedoane – puncte albe și puncte negre) și inflamatorie (produsă de infectarea pielii cu bacterii, adesea cu tulpini din specia Propionibacterium acnes). În funcție de severitate, acneea poate fi împărțită pe grade:

Grad 1 – acnee ușoară – sunt prezente comedoane și foarte puține papule/pustule.

Grad 2 – acnee moderată – sunt prezente papule și pustule în zona feței.

Grad 3 – acnee moderat-severă – sunt prezente numeroase papule și pustule, pe față, piept, spate, ocazional apărând și noduli.

Grad 4 – acnee severă – sunt prezente numeroase papule, pustule, noduli și chisturi de dimensiuni mari pe față, gât, piept, spate și în zona fesieră.

Cel mai des, acneea se manifestă prin:

  • Puncte negre în zona nasului, a frunții și bărbiei, ce apar din cauza blocării porilor cu exces de sebum sau impurități.
  • Puncte albe ce apar atunci când sub piele este blocat excesul de sebum și celule moarte, formându-se ca o punguță de puroi cu „cap” vizibil la suprafața pielii.
  • Papule și pustule (denumirea tehnică a coșurilor) – umflături mici sau medii ce apar la nivelul pielii și care nu au întotdeauna un „cap” vizibil.
  • Chisturi (sau noduli) ce sunt infectate și dureroase – se pot forma în straturile mai profunde ale pielii, devin umflate, sensibile la atingere și au nevoie de o perioadă mai lungă de timp pentru a se vindeca.
  • Pete întunecate la nivelul pielii (hiperpigmentare).
  • Cicatrice rămase în urma stoarcerii sau ruperii chisturilor sau nodulilor.
  • Creșterea sensibilității la anumite produse, căldură, transpirație și lumina directă a soarelui.

Acneea poate avea ca repercusiuni scăderea stimei de sine, anxietate și chiar depresie.

De ce apare acneea?

Dacă suferi de acnee și nu înțelegi exact ce anume din stilul tău de viață determină apariția ei, află că principalele cauze ale acneei sunt:

  • Pori înfundați cu exces de sebum, impurități sau celule moarte/
  • Bacterii (de obicei suprapopularea cu anumite tulpini ale bacteriei P.acnes).
  • Fluctuații sau dezechilibre hormonale, prezente în special la adolescenți, la femeile ce suferă de sindromul premenstrual (PMS), cicluri neregulate, sindromul ovarelor prolichistice sau cele însărcinate.
  • Dieta ce include o mulțime de cereale rafinate, zahăr și grăsimi nesănătoase.
  • Un nivel crescut de stres, tulburări precum depresia și anxietatea.
  • Utilizarea anumitor medicamente, precum corticosteroizii, contraceptivele sau medicamente psihiatrice.
  • Privarea de somn.
  • Frecarea și iritarea pielii ca urmare a purtării anumitor echipamente de muncă sau sportive.
  • Predispoziția genetică.
  • Folosirea zilnică a unor cosmetice ce conțin substanțe chimice dăunătoare.

Dacă până nu demult se credea că acneea este doar o problemă pentru adolescenți, în ultimii ani s-a observat că acneea afectează milioane de femei aflate la maturitate, unele dintre ele neavând acnee nici în perioada adolescenței. Într-adevăr, acneea apare cel mai des în perioada pubertății sau în timpul sarcinii la femei, însă atât femeile, cât și bărbații pot suferi de acnee și în perioada adultă, de multe ori din cauza stresului, schimbărilor hormonale sau a unei alimentații dezechilibrate. Studii recente demonstrează că și disbioza (dezechilibrul florei intestinale) și nivelul de insulină din organism pot fi cauze reale ale apariției acneei la vârsta adultă.

Acneea și microbiomul

Bacteriile din intestin, cele ce împreună formează flora intestinală, îndeplinesc multiple funcții printre care menținerea integrității structurale și funcționale a intestinului, reglarea sistemului imunitar, descompunerea nutrienților din alimente și prevenirea dezvoltării bacteriilor dăunătoare. Încă din 1930 s-a studiat legătura dintre flora microbiană și inflamația pielii și s-a descoperit că 40% dintre persoanele participante la studiu, care sufereau de acnee, prezentau și o secreție prea mică de acid gastric (hipoaciditate) și s-a emis ipoteza conform căreia o cantitatea prea mică de acid ar facilita migrarea bacteriilor din colon în intestinul subțire, perturbând astfel flora intestinală. Studiile efectuate în ultimii ani au confirmat că hipoaciditatea gastrică este un factor de risc pentru supraaglomerarea bacteriană a intestinului subțire (SIBO) ce poate cauza o creștere a permeabilității intestinului, aceasta, la rândul ei, putând cauza inflamație sistemică. Un alt studiu efectuat pe 114 persoane cu acnee a scos la iveală faptul că 54% dintre participanți aveau un microbiom intestinal modificat și că, atunci când acestora le erau administrate probiotice, tratamentul necesar vindecării acneei era mult mai eficient.

Microbiomul de la nivelul pielii este de asemenea foarte important atunci când discutăm despre acnee. Bacteria P. acnes este prezentă în mod natural la nivelul pielii chiar și în cazul persoanelor ce nu suferă de acnee, însă anumite tulpini ale acestei bacterii sunt asociate cu acneea. Folosirea frecventă a săpunurilor agresive din dorința de a elimina bacteriile dăunătoare pielii poate avea ca efect secundar pierderea bacteriilor benefice. Dușurile prea dese și prea fierbinți, exfolierea agresivă și repetată, umezeala excesivă sau lipsa de hidratare pot perturba microbiomul cutanat, crescând riscul apariției acneei sau dezvoltării unei forme mai grave a acesteia.

Acneea și insulina

Insulina este principalul hormon produs de pancreas ce participă la metabolizarea carbohidraților, proteinelor și lipidelor și care are rolul de a transporta glucoza în sânge. Cu cât nivelul de glucoză din sânge este mai mare, cu atât organismul trebuie să producă mai multă insulină. În cazul femeilor, un nivel de insulină crescut constant și pe termen lung stimulează secreția de testosteron, iar un nivel prea mare de testosteron este vinovatul pentru toate simptomele androgene, printre care și acneea și tenul gras, dar și pentru apariția sindromului de ovare polichistice. 70% dintre femeile ce au sindromul ovarului polichistic au și acnee.  A fost studiată și relația dintre acnee și rezistența la insulină și în cazul bărbaților, iar rezultatul a fost că toți subiecții ce sufereau de acnee aveau o sensibilitate scăzută la insulină și sufereau de tulburări metabolice.

Microbiomul intestinal dezechilibrat poate și el să contribuie la instalarea rezistenței la insulină. Un studiu danez, realizat cu ajutorul a 277 de persoane (ce nu sufereau de diabet, pentru a elimina din start posibilitatea existenței unei rezistențe la insulină), a descoperit că un nivel crescut de microbi intestinali este asociat cu rezistența la insulină. Așadar, rezistența la insulină și flora intestinală ar trebui luate foarte în serios și în cazul pacienților ce suferă de acnee. Tratând cauza, acneea poate fi și ea vindecată.

Cum tratezi acneea, în mod natural?

  1. Ai grijă la alimentație!

Hipocrate, părintele medicinei, spunea încă de acum 2400 de ani că „Toate bolile încep din intestin“, așadar, ascultându-l, poate primul pas pe care îl putem face pentru a scăpa de acnee este să încercăm să ne vindecăm din interior spre exterior. Este important să consumăm alimente ce nu cresc nivelul glicemic și nici nivelul de insulină. Ne îndreptăm atenția spre legume cu frunze verzi, fructe de pădure și proteine curate, carne provenită de la animale crescute cât mai „curat”, grăsimi sănătoase din pește, alimente bogate în zinc precum chefir, iaurt, semințe de dovleac, alimente bogate în fibre ce susțin sănătatea intestinală (legume, fructe, nuci și semințe), alimente cu un conținut mare de vitamina A, precum spancul, morcovii și ficatul de vită.

Trebuie să eviți lactatele, zahărul, cofeina, ciocolata, hrana procesată, prăjelile și mâncarea de tip fast-food și este bine să consumi probiotice, fibre alimentare, alimente bogate în zinc, proteine de calitate și alimente hepatoprotectoare. Ca să ajuți și mai mult pielea, îți poți suplimenta dieta cu acizi omega 3, zinc și vitamina C sau poți începe o cură cu un nutricosmetic ce hrănește pielea din interior, îmbunătățește microcirculația la nivelul pielii, întârzie îmbătrânirea, netezește ridurile, estompează petele pigmentare, contribuie la reducerea formelor ușoare de acnee și la micșorarea porilor dilatați.

  1. Curăță delicat pielea!

Igiena este esențială pentru a elimina coșurile și punctele negre, astfel că este necesară o curățare minuțioasă, dar delicată a pielii. Apelează la măștile naturale, simple, pe care le poți prepara chiar tu. Un exemplu bun este masca obținută dintr-o lingură de miere naturală și o lingură de ulei de cocos virgin. O aplici pe piele cu ajutorul degetelor, cu mișcări blânde și circulare, o lași să acționeze 10-15 minute, după care clătești cu apă călduță. Mierea are proprietăți antibacteriene şi antiseptice, iar uleiul de cocos este antioxidant și hidratant.

  1. Echilibrează pH-ul pielii!

Folosește oțet din cidru de mere în locul unui toner din comerț pentru a curăța și echilibra pH-ul pielii. Oțetul de mere este bogat în potasiu, magneziu, acid acetic și diverse enzime ce pot elimina bacteriile dăunătoare de la suprafața pielii răspunzătoare pentru apariția acneei.

  1. Hidratează pielea!

După ce ai curățat pielea, ai grijă să o hidratezi. Poți prepara măști din iaurt, ulei de cocos, miere, scorțișoară sau uleiuri esențiale, fără a fi nevoie să cheltuiești o avere pe produse ce promit o hidratare intensă. Un amestec din 2 linguri de miere, 1 lingură de ulei de cocos și jumătate de lingură de scorțișoară, aplicat 5-10 minute pe piele, poate lupta împotriva acneei datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene și hidratează pielea în același timp.

  1. Exfoliază delicat pielea și în mod regulat!

Porii înfundați pot cauza acnee. Pregătește rapid și simplu un exfoliant natural din 2 linguri de sare de mare cu 1-2 linguri de miere sau ulei de cocos. În loc de sare de mare poți folosi zahăr brun sau fulgi de ovăz. Aplică-l pe pielea afectată prin mișcări circulare, iar la final, clătește cu apă călduță.

  1. Aplică tratamente locale!

Uleiul de arbore de ceai, uleiul de mușețel sau aloe vera sunt tratamente naturale pe care le poți aplica local atunci când ai câteva coșuri care îți strică ziua. Uleiul de arbore de ceai este folosit ca antiseptic în întreaga lume și, la fel ca uleiul de cocos și mierea, luptă împotriva bacteriilor și a ciupercilor.

  1. Folosește busuioc!

Conform unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Știință Cosmetică, busuiocul poate lupta împotriva acneei de cauză infecțioasă. Busuiocul este antiseptic, antifungic și antibiotic, curăță pielea, elimină infecțiile și bacteriile ce pot provoca dezvoltarea sau agravarea acneei. Consumul de ceai de busuioc poate echilibra nivelul hormonal, luptând cu acneea din interior.

  1. Evită expunerea prelungită la soare!

Razele ultraviolete stimulează celulele producătoare de pigmenți, crescând riscul de cicatrizare a acneei. Cea mai sigură variantă este să aplici factor de protecție, chiar și în sezonul rece. Studiile spun că uleiul de cocos și uleiul de măsline au un factor de protecție 8 și te pot apăra de efectele nocive ale ultravioletelor, dacă sunt aplicate în cantități mici la interval de câteva ore.

  1. Apelează la probiotice!

Probioticele, fie că le iei din alimente sau din suplimente, susțin sănătatea sistemului digestiv și sistemului imunitar și pot contribui simțitor la îndepărtarea acneei, din interior spre exterior. Cum spuneam, microbiomul intestinal este în strânsă legătură cu sănătatea pielii, așadar, apelează cu încredere la alimente ce pot reface flora intestinală.

  1. Încearcă uleiurile esențiale!

Dacă ai suferit sau suferi de acnee, probabil te confrunți și cu cicatrice. Acestea din urmă se pot vindeca, însă este nevoie de timp și răbdare. Pentru a evita apariția sau înmulțirea cicatricelor, este foarte important să nu spargi coșurile. Evită expunerea la soare timp de măcar 6 luni pentru a nu-ți păta pielea sau dacă trebuie musai să stai în soare, folosește protecții solare naturale.

Un tratament natural pentru a vindeca cicatricele cauzate de acnee se poate obține dintr-un amestec de 3 linguri de zeamă de lămâie, 3 linguri de miere, 2 linguri de ulei de migdale sau măsline, 8-10 picături de ulei esențial de arbore de ceai, 8-10 picături de ulei esențial de tămâie (Frankincense) și 6-8 picături de ulei esențial de Imortele (Helichrysum). Amestecul se păstrează într-un recipient și se aplică zilnic pe zonele afectate, lăsându-l să acționeze cam 10-15 minute, după care se clătește bine cu apă.

Pielea fiecăruia este diferită și poate reacționa diferit la remediile aplicate. În timpul tratamentului, sau ca reguli generale pentru a nu înrăutăți acneea, este indicat:

  • Să nu spargi coșurile.
  • Să eviți curățarea excesivă a pielii cu substanțe chimice sau săpunuri dure.
  • Să cureți pielea și din interior, nu doar la suprafață.
  • Să ai răbdare pentru ca pielea să aibă timp să răspundă noului tratament.
  • Să te menții hidratat.

Uneori, acneea poate dispărea de la sine, dacă vorbim despre perioada adolescenței sau despre o etapă mai stresantă a vieții. Însă atunci când acneea nu dispare, ba mai mult, apar chisturi mari, dureroase și care se inflamează, este mai mult decât indicat să consulți un medic specialist. Discută cu acesta pe îndelete despre obiceiurile alimentare sau alte afecțiuni pe care le ai pentru a determina cauza exactă a acneei și pentru a reuși să găsiți împreună tratamentul optim. Și, foarte important, după ce ai reușit să scapi de acnee, menține un stil de viață sănătos, hidratează-te și transformă obiceiurile sănătoase în rutină.

Surse:

https://draxe.com/home-remedies-for-acne/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28094874

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5454980/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4565837/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
acneedezechilibru hormonalfloră intestinalăinsulinămicrobiomomega 3pieleUleiuri esențialevitamina Czinc
Articolul anterior
Remedii rapide pentru combaterea diareei
Articolul următor
Remedii naturale în caz de laringită


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
FrumusețeRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: