Sănătate

Cum se vindecă mai repede o fractură?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:

Căzăturile pe gheață reprezintă principalul motiv de prezentare la unitățile de primiri urgențe în această perioadă. Cele mai grave consecințe ale accidentărilor pe gheață sunt fracturile osoase. Fractura reprezintă întreruperea continuității unui os, ca urmare a unui traumatism sau a unei suprasolicitări. Cei mai expuși sunt vârstnicii și mai ales femeile, din cauza osteoporozei endocrine, care este mai precoce și mai accentuată la femei decât la bărbați. Dar și persoanele tinere, dacă sunt de obicei sedentare, au un risc crescut de a se răni din cauza alunecărilor pe zăpadă. La copii, chiar și în cazul căzăturilor pe gheață, fracturile apar mai rar, datorită elasticității mai mari a articulațiilor și oaselor.

Ce faci dacă ai suferit o fracură?

În cazul în care suspectezi o fractură, cea mai importantă măsură este să te prezinți imediat la medic pentru imobilizarea membrului afectat. Semnele și simptomele care te pot duce cu gândul la o fractură sunt:

  • durerea acută, violentă, care survine în momentul traumatismului;
  • imposibilitatea de a realiza mișcări cu membrul afectat sau discontinuitatea în mișcare;
  • deformarea regiunii apărută din cauza deplasării fragmentelor osoase și de hematomul apărut;
  • scurtarea membrului afectat, în cazul fracturilor cu deplasare la nivelul brațelor sau membrelor inferioare.

După imobilizarea membrului fracturat, nu este suficient să aștepți pur și simplu vindecarea osului și scoaterea aparatului gipsat. Sunt o serie întreagă de măsuri pe care le poți lua pentru a grăbi refacerea osului.

Alimente care grăbesc vindecarea osului

Din punct de vedere al alimentației, cel mai important obiectiv este păstrarea echilibrului acido-bazic. De ce? Când aciditatea este crescută, crește pH-ul sângelui, iar osul eliberează elemente alcaline (săruri alcaline) pentru a neutraliza acizii. Din această cauză apar pierderi de masă osoasă și calciu. De aceea, pentru întărirea oaselor și păstrarea densității osoase, alimentația alcalinizată are o importanță covârșitoare.

Alimentele bogate în calciu sunt pe primul loc în dieta ce încurajează sănătatea oaselor. Mănâncă zilnic legume cu frunze verzi, alge marine, somon, sardine, lactate fermentate (iaurt, kefir, sana, brânză proaspătă de vaci).

Alege de asemenea surse naturale de vitamina K: varză Kale, broccoli, spanac, pătrunjel, kefir. Au efect alcalinizant și contribuie la remineralizarea țesutului osos.

Și alimentele bogate în vitamina C, cum sunt fructele și legumele proaspete, trebuie consumate din abundență. Vitamina C contribuie la sinteza colagenului, o componentă esențială a pielii, mușchilor, tendoanelor și oaselor.

Corpul nu poate forma țesuturi noi fără ajutorul proteinelor. De aceea, este bine să incluzi în dietă carne de calitate, preferabil de la animale provenind din gospodării. Un aliment foarte benefic pentru refacerea țesuturilor este supa de oase, o sursă excelentă de colagen și alți nutrienți cu efecte curative în stări de convalescență. În trecut, după intervenții chirurgicale, supa de oase era nelipsită din dieta bolnavilor, pentru o refacere mai rapidă.

Alimente care împiedică refacerea osului

Alcoolul este unul dintre cei mai mari dușmani ai oaselor, fiindcă „fură” calciul și alte minerale din oase. Un alt motiv pentru care trebuie evitat consumul de alcool, cel puțin pe durata imobilizării membrului fracturat, îl reprezintă favorizarea inflamației, vinovată de blocarea oricărui proces de vindecare,

Sarea în exces duce și ea la pierderea calciului din oase. Încearcă să limitezi consumul de sare la maximum 1,5-2 grame pe zi.

Alimentele ce conțin zahăr și făină rafinată (pâine albă, produse de patiserie, snacks-uri, dulciuri) sunt de asemenea pe lista neagră a produselor ce întrețin inflamația și demineralizarea osoasă.

Băuturile carbogazoase și cele pe bază de cofeină, cola, cafeaua provoacă aciditate și conțin săruri care împiedică absorbția calciului și atunci trebuie evitate.

Top 5 suplimente nutritive pentru sănătatea oaselor

Osul este un țesut complex, iar în cazul unei fracturi, necesarul de substanțe nutritive poate fi mult mai mare decât cel obținut din alimentație. De aceea, administrarea unor suplimente nutritive joacă un rol important în procesul de refacere osoasă.

Magneziul – mineral indispensabil în procesul de formare a substanței osoase, poate fi administrat în doze de 250-350 mg/zi sau conform recomandării medicului. În acest scop, îți propunem produsul Marine Magnesium de la Zenyth, un supliment alimentar 100% natural, recomandat pentru susținerea sistemului osteo-muscular, dar și a altor procese din organism.

Vitamina D3 – esențială pentru absorbția normală a calciului și fosforului, este necesară în doză de 2.000 UI/zi. Super Vitamin D3 de la Zenyth conține doza zilnică recomandată de vitamina D pe capsulă. Se administrează o capsulă pe zi, în timpul mesei, în cură de 1-3 luni sau la recomandarea specialistului.

Vitamina K2 – având cea mai mare biodisponibilitate, vitamina K2 face parte dintr-un grup de vitamine liposolubile necesare în sinteza proteinelor solicitate pentru coagularea sângelui și formarea țesutului osos. Natural Vitamin K2 de la Zenyth este un supliment alimentar 100% natural, pe bază de vitamina K2 obținută prin fermentația boabelor de soia. Se recomandă câte o capsulă de 1-2 ori pe zi, de preferat în timpul mesei.

Acizi omega 3 – datorită efectului antiinflamator și alcalinizant, acizii grași omega 3 sunt indicați în perioada de convalescență după o fractură. Omega 3 Marinol este un ulei de pește pre-metabolizat, cu conținut ridicat de acizi EPA și DHA. Produsul nu determină reflux, regurgitații sau gust neplăcut după administrare, fiind bine tolerat și de persoanele cu sensibilitate gastrică și deficiențe enzimatice.

Alge verzi – spirulina și chlorella sunt unele dintre cele mai utilizate alge ca surse valoroase de proteine vegetale. Zenyth îți pune la dispoziție Bio Spirulina și Bio Chlorella, suplimente alimentare 100% organice, recomandate pentru susținerea detoxifierii, creșterea nivelului de energie, alcalinizarea pH-ului sangvin, îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.

Surse:

  • topsante.com/senior/vie-quotidienne/forme-et-bien-etre/chute-des-personnes-agees-les-profils-les-plus-a-risque-determines-613248#xtor=RSS-38
  • draxe.com/heal-broken-bones/
  • medlineplus.gov/news/fullstory_162939.html
Etichete articol:
Articolul anterior
Cei mai buni nutrienți pentru îmbunătățirea fertilității
Articolul următor
Bacteriile din intestin semnalează infarctul

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: