Imunitate, Medicină funcțională

Dacă ai probleme cu alergiile de primăvară, trebuie să citești asta!

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
alergenialergieimunitatepolenstil de viață sănătosvitamina Dvitamine

Strănut, mâncărimi ale nasului, rinoree, dificultăți de respirație, erupții pe piele… Dacă suferi de o parte dintre aceste simptome, în special primăvara, este foarte posibil să ai o alergie. Statisticile arată că numărul cazurilor de alergie la polen s-a triplat în ultimii 20 de ani, iar Asociația Mondială de Alergologie atrage atenția că bolile alergice tind să capete proporții epidemice.

Știați că?

20% din populație este afectată de rinita alergică, 6% au cel puțin o alergie alimentară, iar aproximativ 20% au dermatite atopice la un moment dat.

Ce sunt alergiile?

Alergiile reprezintă reacția organismului la particule pe care le consideră străine. Prima dată când organismul întâlnește un alergen, celulele plasmatice eliberează imunoglobulina E (IgE), un anticorp specific la acel alergen. IgE se atașează la suprafața celulelor mastocite, care se regăsesc în număr mare în țesuturile de suprafață, cum ar fi membranele pielii și mucoasele nazale, unde ajută la medierea răspunsului inflamator. Mastocitele eliberează un număr mare de mediatori chimici importanți, dintre care unul este histamina. A doua oară când corpul tău se confruntă cu un anumit alergen, în decurs de câteva minute se activează mastocitele, care eliberează un cocktail puternic de histamină, leucotriene și prostaglandine, care declanșează întreaga cascadă de simptome asociate cu alergiile.

Creează-ți un plan de acțiune împotriva alergiilor!

O reacție alergică poate apărea oriunde în organism, dar de cele mai multe ori apare pe piele, ochi, mucoasele stomacului, nasului, sinusurilor, gâtului și plămânilor – locuri în care celulele speciale ale sistemului imunitar sunt concentrate pentru a lupta cu invadatorii care sunt inhalați, înghițiți sau care intră în contact cu pielea. Multe persoane apelează în aceste cazuri la antihistaminice, decongenstionante, spray-uri nazale pentru a gestiona simptomele. Din păcate, multe dintre aceste medicamente pot provoca reacții adverse semnificative, pe lângă faptul că ameliorarea problemelor este de scurtă durată. Mai mult decât atât, acestea nu se adresează cauzei principale a alergiilor.

Primul pas este să afli exact ce anume declanșează simptomele alergice și să încerci să eviți respectivii alergeni. Polenul este unul dintre cei mai comuni alergeni, mai ales în perioada de primăvară, dar pot exista mulți alți declanșatori ai proceselor alergenice, cum ar fi sporii de mucegai, praful, contaminanții din aer, acarienii, scuamele animalelor de companie, gândacii de bucătărie, produsele chimice din mediul înconjurător, produsele de curățenie, de îngrijire personală și chiar alimentele. Fiecare persoană este diferită în ceea ce privește reacția la acești alergeni, iar faptul că nu a reacționat încă nu înseamnă că nu va putea reacționa în viitor.

Soluția imediată: Sfaturi pentru a reduce expunerea la polen

  • Evită îmbrăcămintea confecționată din țesături sintetice, deoarece aceasta poate produce o sarcină electrică ce poate atrage polenul. Opțiuni mai bune includ fibrele naturale, precum bumbacul.
  • Fă exerciții în aer liber dimineața devreme sau după-amiaza târziu ori la debutul serii pentru că atunci e cel mai redus conținut de polen în aer. Efortul fizic intens poate fi realizat cel mai bine în interior, întrucât creșterea ritmului respirației poate crește și cantitatea de polen inhalată.
  • Poartă mănuși și mască atunci când grădinărești. De asemenea, evită să-ți atingi ochii după ce termini și asigură-te că faci rapid un duș și îți speli hainele.
  • Redu expunerea la alergenii din interior, cum ar fi acarienii, pentru a reduce simptomele alergiei. Aspiră mai des, inclusiv mobila, lasă pantofii la ușă și folosește un dezumidificator sau un filtru purificator de aer.

Evitarea factorilor declanșatori este cu siguranță un ajutor neprețuit, însă pentru a aborda problema alergiilor în profunzime, trebuie să ai în vedere optimizarea dietei, sănătatea intestinală și nivelurile de vitamina D.

Soluția pe termen lung

Se estimează că 80% din sistemul imunitar este localizat în intestin, deci sprijinirea sănătății digestive este esențială pentru susținerea sistemului de apărare împotriva tuturor bolilor. Alergiile sunt un semn că sistemul imunitar este hiperactiv, iar dieta, sănătatea intestinală și nivelul de vitamina D reprezintă componente importante care ajută la optimizarea funcției imune generale. Un motiv frecvent pentru un sistem imunitar hiperactiv este sindromul intestinului permeabil. În cazul în care apar breșe în celulele care alcătuiesc căptușeala membranei peretelui intestinal, acest sistem permite pătrunderea unor substanțe care nu ar trebui să ajungă în tractul digestiv. Aici includem și proteinele nedigerabile, care pot provoca reacții alergice. Odată ce integritatea mucoasei intestinale este compromisă și există un flux de substanțe toxice care ajung în sânge, organismul prezintă creșteri semnificative ale inflamației, care înseamnă un volum de muncă sporit pentru sistemul imunitar.

Așadar, alimentația corectă și optimizarea nivelurilor de vitamine reprezintă o parte a soluției pe termen lung. Vindecarea intestinală poate ajuta la atenuarea simptomelor alergice, iar cheia în această ecuație o reprezintă eliminarea alimentelor inflamatorii. În plus, aproximativ o treime dintre persoanele care suferă de alergii sezoniere au și așa-numitul „sindrom al alergiei orale”, în care reacția imunitară e provocată de proteinele din unele alimente care sunt similare la nivel molecular cu polenul.

Încearcă Vitaminele împotriva alergiilor!

Dacă suferi de astm bronșic sau alte alergii, optimizarea nivelului de vitamina D este absolut crucială. De fapt, cercetările sugerează că deficiența de vitamina D poate fi o cauză care poate sta la baza apariției astmului. Acest lucru înseamnă că îți poți pune viața în pericol fără niciun sens deoarece deficiența de vitamina D poate fi remediată cu ușurință. De asemenea, vitamina D poate fi folosită la reglarea sistemului imunitar. În mod ideal, vitamina D ar trebui obținută de la soare. Dacă optezi pentru un supliment de vitamina D, vei avea nevoie și de vitamina K2. Indiferent de modalitatea pe care o alegi, asigură-te că obții nivelurile terapeutice de 50-70 ng / ml.
De asemenea, vitamina C este recunoscută drept un antihistaminic natural. Medicul naturopat Doni Wilson a declarat pentru Huffington Post că fiecare om are nevoie să ia între 500 și 1000 mg, de trei ori pe zi, pentru a reduce simptomele alergiilor.

Stilul de viață influențează simptomele alergice

O afecțiune alergică înseamnă că ai un fel de boală cronică a sistemului imunitar. Exercițiile fizice pot susține sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că poate fi o strategie utilă în lupta contra alergiilor. Imunoterapia crește toleranța la un declanșator, dar corpul tău va produce în continuare anticorpi la acei alergeni. Chiar și stresul este important, deoarece stresul cronic slăbește sistemul imunitar.

Alte alternative de tratament pe termen scurt pentru alergii includ acupunctura, consumul de miere naturală și irigații nazale cu un vas neti. Însă o alimentație bazată pe produse neprelucrate, organice și cultivate local, inclusiv alimente fermentate în mod tradițional, alături de optimizarea nivelurilor de vitamine C și D asigură baza de funcționare eficientă a sistemului imunitar. Tu cum te protejezi împotriva alergiilor?

Surse:

  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/11/surviving-spring-allergy-season.aspx
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/20/surviving-spring-allergies.aspx
  • aaaai.org/about-aaaai/newsroom/allergy-statistics
  • acaai.org/resources/information/frequently-asked-questions
  • acaai.org/allergies/types/pollen-allergy
  • huffingtonpost.com/2014/04/18/spring-allergies_n_5153049.html
  • theatlantic.com/health/archive/2012/06/its-settled-dishwashers-beat-the-lowly-hand-almost-every-time/258784/
  • webmd.com/allergies/features/oral-allergy-syndrome-foods#1

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alergenialergieimunitatepolenstil de viață sănătosvitamina Dvitamine
Articolul anterior
Boli intestinale care provoacă mucus în exces
Articolul următor
10 nutrienți pentru o imunitate de fier


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateMedicină funcțională

Te-ar putea interesa și: