Curiozități, Frumusețe

De ce devenim cărunți, mai devreme sau mai târziu?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
avitaminozeîmbătrâniremelaninăpărstreszinc

Poate fi un semn al îmbătrânirii sau un apanaj al înțelepciunii. Acest semn poate varia de la persoană la persoană și pare să aibă legătură cu istoricul familial. Unii fac tot posibilul să îl mascheze sau folosesc diferite metode pentru a-l face să dispară, în timp ce alții abia îl observă sau își continuă viața fără a fi deranjați în vreun fel.
Părul cărunt pare să fie inevitabil pentru toți oamenii, la un moment dat în viața lor. Ultimele explicații cu privire la depigmentarea părului vorbesc despre anumite mecanisme biologice care ar permite stresului să ducă la albirea părului, chiar într-un interval de timp foarte scurt. Cu toate acestea, proteinele de semnalizare implicate în proces sunt aceleași cu cele care creează și activează semnale de durere.

Depigmentarea părului – cauze și explicații

Ciclurile părului uman sunt: faza de creștere (anagen), faza de repaus (catagen) și faza latentă (telogen). Pigmentul este produs de foliculul pilos în timpul fazei anagen, în timp ce părul crește. Durata fazei anagene poate varia în funcție de gene și nivelurile hormonale, între 2 și 8 ani. Atunci când foliculul primește ordin să încheie faza anagen, acesta nu mai produce păr și se pregătește pentru faza telogen, care durează între 6 și 18 luni, revenind apoi la faza anagenă. După 10 astfel de cicluri, foliculul de păr nu mai are foarte mult pigment rămas, deci produce firele de păr fără niciun pigment.

De fapt, fiecare fir de păr este la început alb și apoi este colorat de un pigment natural numit melanină. Deoarece părul tău crește, melanocitele (celulele care produc melanină) asigură transferul de melanină pentru fiecare folicul de păr, care colorează cu ușurință fiecare fir de păr. Pe măsură ce îmbătrânim, activitatea melanocitelor încetinește și, în cele din urmă, încetează, ceea ce duce la depigmentarea părului. Cu toate că genetica, hormonii și poluanții pot accelera procesul de albire, șansele de a deveni grizonat cresc cu 10-20% în fiecare deceniu de după vârsta de 30 de ani.

Când și cum apare grizonarea părului?

Oamenii vorbesc despre o albire prematură atunci când acești markeri încep să apară înainte de vârsta de 20 de ani, lucru care se întâmplă destul de rar. Etnicitatea joacă un rol aici, caucazienii experimentând acest lucru mai des decât afro-americanii.
Canities subita este termenul pentru albirea foarte rapidă a părului, cum a fost cazul Mariei Antoaneta, al cărei păr a devenit grizonat în noaptea de dinainte de tăierea capului ei, lucru pus pe seama unei vopsele de către gărzile ce o păzeau. Până la urmă, acest lucru s-a întâmplat cu doar câteva zile înainte de aniversarea ei de 38 de ani.
Astăzi, oamenii de știință consideră că albirea prematură poate fi legată de poluarea mediului sau chiar de factorii de stil de viață. Dr. Marie Jhin, director Premier Dermatology din San Francisco, prezintă o serie de cauze posibile pentru această problemă.

  • Stresul. Cercetările arată o posibilă legătură între stres și albirea părului. Nature Medicine a publicat un studiu efectuat pe șoareci la Universitatea din New York și a concluzionat că stresul poate epuiza într-adevăr celulele stem de la baza foliculilor de păr, care pot afecta uneori și culoarea părului.
  • Problemele medicale. Bolile tiroidiene sau problemele glandei pituitare pot declanșa debutul albirii părului. Problemele foliculului pilos, care declanșează boli precum alopecia, pot cauza și pierderea culorii părului. Problemele autoimune înseamnă că propriile celule sunt atacate de către organism, astfel încât pot fi afectate și celulele părului.
  • Deficitul de vitamine. Este posibil să suferi de un deficit de vitamina B12, iar anumite probleme de sănătate (boala Crohn, intervenții chirurgicale cu bypass gastric), medicamente (în special anticoncepționale) sau alegeri din stilul de viață (vegetarianism sau veganism) pot spori problemele în acest sens.
  • Nicotina. Este posibil ca fumătorii să nu fie conștienți de efectele dăunătoare ale acestui viciu asupra pielii și părului lor. De fapt, fumatul este legat de îmbătrânirea prematură și albirea prematură a părului. Din nou, acest lucru se întâmplă din cauză că foliculii de păr sunt afectați.
  • Lipsa soarelui. Deoarece foliculii de păr conțin vitamina D, o lipsă a „vitaminei soarelui” ar face părul să sufere o depigmentare. Nu e importantă lumina solară pe părul tău, ci expunerea moderată și regulată a pielii la razele solare, pentru o absorbție a vitaminei D.

Acești factori par să aibă un impact mai mare asupra culorii părului decât genele tale. Dacă observi o albire prematură și nu ai un istoric familial similar, atunci ar trebui să faci un control la tiroidă și să-ți verifici nivelurile de vitamine.

Catalaza este enzima antioxidantă puternică, ce se află în celulele vegetale și animale și descompune peroxid de hidrogen. Acesta este modul în care oamenii de știință spun că poate ajuta, de asemenea, la încetinirea albirii părului. Acest peroxid de hidrogen este un deșeu secundar produs în procesul metabolic, considerat ca având o contribuție majoră la descompunerea pigmenților din păr. Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile noastre produc mai puțină catalază, având ca rezultat acumularea de peroxid de hidrogen în foliculii piloși, care albește părul din interior spre exterior.

Prin consumul de alimente bogate în catalază, cum ar fi usturoiul, ceapa, conopida, cartofii, broccoli, varza Kale, putem obține această enzimă care ne ajută în lupta contra grizonării, având ca rezultat revenirea naturală a pigmentului din firele de păr. Cercetătorii susțin că există alimente care pot favoriza apariția firelor albe și chiar alimente pe care le poți consuma pentru a ajuta la prevenirea acestora.

Zincul și cuprul: mineralele culorii părului

Cercetările arată că un aport optim de cupru este esențial pentru producerea de melanină, care dă pigmentarea părului. Specialiștii au măsurat nivelurile de cupru, zinc și fier din sângele a 66 de subiecți cu tendințe de grizonare înainte de 20 de ani și au descoperit concentrații scăzute ale acestor minerale. Un nivel scăzut de cupru în organism poate accelera albirea părului, de asemenea. Alimentele care conțin cantități importante de cupru includ semințele de susan, ciupercile Shiitake, caju, sparanghel și spanac. Zincul joacă un rol important în producerea de celule noi, inclusiv pentru păr și piele, care pot ajuta la întărirea firului de păr și intensificarea culorii. Surse naturale boigate în zinc sunt: carnea roșie, peștele și fructele de mare, nucile, semințele, leguminoasele sau cerealele integrale. Tu cum ai grijă de sănătatea părului tău?

Surse:

  • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/12/03/premature-gray-hair.aspx
  • https://theconversation.com/mondays-medical-myth-stress-can-turn-hair-grey-overnight-12151
  • https://www.naturallivingideas.com/home-remedies-for-gray-hair/
  • https://www.health.com/beauty/causes-gray-hair
  • https://home.bt.com/lifestyle/health/hair-advice/5-unlikely-foods-you-should-be-eating-to-stop-your-hair-turning-grey-11363972802673
  • https://www.express.co.uk/life-style/life/626420/avocado-walnut-eat-dramatic-effect-skin-hair-Beauty-superfoods
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21979243
  • https://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4174/2
  • https://www.healwithfood.org/health-benefits/eating-shrimp.php

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
avitaminozeîmbătrâniremelaninăpărstreszinc
Articolul anterior
De ce oamenii care se roagă sunt mai sănătoşi
Articolul următor
Sfaturi dovedite științific pentru a face față gerului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiFrumusețe

Te-ar putea interesa și: