Nutriție și dietă

Dieta în funcție de indicele glicemic

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
carbohidrațiDietă echilibratăDigestie sănătoasăfibre alimentareglicemiezahăr

Ce au în comun prăjiturile, morcovii şi cerealele? Nimic, la prima vedere. Prăjiturile conţin zahăr, morcovii au fibre, iar cerealele – amidon. Și totuși, pe cât de diferite par, zahărul, fibrele, amidonul sunt carbohidraţi. De ei trebuie să ții cont dacă vrei să slăbeşti sau să-ţi menţii silueta, să ai mai multă energie, să ţii glicemia sub control sau să reduci riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
Pare complicat, dar nu e așa! Atunci când cantitatea de carbohidrați din dietă îți dictează alegerile alimentare, viața nu este doar un castron de salată. Viața este un ospăț, dar ce alegem să mâncăm?
Indicele glicemic al alimentelor te ajută să găsești răspunsul la această întrebare!

Indicele glicemic măsoară efectul pe care carbohidraţii îl au asupra glicemiei, mai exact cât de repede creşte nivelul zahărului din sânge în primele două ore de la consumarea alimentului respectiv. Din acest punct de vedere, alimentele din grupa carbohidraţilor se împart în:
Alimente cu indice glicemic redus (sub 55): cele mai multe fructe şi legume, fasole, cereale neprocesate, lactate degresate şi nuci
Alimente cu indice glicemic mediu (între 56-69): cartofi şi cartofi dulci, orez, cereale procesate
Alimente cu indice glicemic crescut (peste 70): pâine albă, produse de patiserie, prăjituri, biscuiţi, chipsuri, sărăţele.
Alimentele cu un indice glicemic ridicat duc la creşterea bruscă a glicemiei, iar aceasta provoacă tulburări asupra nivelului de insulină, influenţează pofta de mâncare şi capacitatea de depozitare a grăsimilor.

Carbohidraţii: şi prieteni, şi duşmani

Dintre cele trei mari grupe nutriţionale (carbohidraţi, proteine, grăsimi), numai carbohidraţii au indice glicemic, adică au capacitatea de a influenţa glicemia. Numiţi şi glucide sau hidraţi de carbon, aceştia sunt principala sursă de energie a organismului şi au un impact uriaş asupra sănătăţii, greutăţii şi stării de bine. Odată digeraţi, carbohidraţii sunt transformaţi în glucoză. Însă nu toţi carbohidraţii sunt la fel, iar indicele glicemic ne ajută să facem diferenţa dintre cei răi şi cei buni. În funcţie de tipul de carbohidraţi, glucoza poate trece mai uşor sau mai repede în fluxul sanguin. Dacă glucoza rămâne prea mult timp în fluxul sanguin poate duce la apariţia diferitelor afecţiuni: diabet de tip 2, intoleranţă la glucoză, epuizarea insulinei, sindromul rezistenţei la insulină.

Ştiai că…
Glucoza este singura sursă de energie utilizată de creier?
Carbohidraţii furnizează până la 80% din necesarul energetic al organismului?
Un adult are nevoie de 150 g de carbohidraţi pe zi, iar 55% din raţia zilnică de calorii trebuie să provină din carbohidraţi?

Atenţie! Glucoza în exces se transformă în grăsimi

Glucoza care nu este utilizată imediat de organism este stocată sub formă de glicogen în ficat şi muşchi. Ulterior, când organismul are nevoie de glucoză, apelează la aceste rezerve. Dar ficatul şi muşchii au o capacitate limitată de a stoca glicogenul. Când aceasta este depăşită, glucoza este depozitată în celulele grase.

Bine de ştiut!
În ficat se pot depozita 100 g de glicogen, iar în muşchi 400 g. Celulele grase au însă o capacitate mult mai mare de depozitare.

plansa-energia-si-depozitarea

Zaharuri, amidon, fibre…

În timp ce zaharurile şi amidonul sunt carbohidraţi digerabili, adică furnizează energie organismului (4 calorii/gram), fibrele nu furnizează organismului calorii.

Aliment Porţie Total carbohidraţi (g) Total zaharuri (g) Indice glicemic
Fructe
Mere 1 buc. 21 18 scăzut
Banane 1 buc. 27 19 scăzut
Cireşe 10 buc. 11 9 scăzut
Curmale uscate 6 buc. 40 36 ridicat
Smochine uscate 6 buc. 32 24 ridicat
Grapefruit ½ buc. 10 7 scăzut
Kiwi 1 buc. 11 8 scăzut
Mango 115 g 20 18 scăzut
Pepene galben 175 g 13 12 mediu
Pepene verde 175 g 11 9 ridicat
Portocale 1 buc. 14 11 scăzut
Papaya 175 g 14 8 mediu
Piersici 1 buc. 11 9 scăzut
Caise 3 buc. 12 9 mediu
Struguri 15 g 15 13 scăzut
Pere 1 buc. 25 17 scăzut
Ananas 115 g 14 13 mediu
Prune uscate 40 g 24 12 mediu
Căpşuni 115 g 3 1 scăzut
Rubarbă 200 g 7 0 fără
Avocado 175 g 12 0 fără
Legume şi leguminoase
Sparanghel 6 buc. 4 1 fără
Sfeclă roşie 85 g 8 7 mediu
Broccoli 55 g 2 0 fără
Conopidă 55 g 3 0 fără
Varză albă 55 g 2 1 fără
Morcovi 85 g 7 5 scăzut
Castravete 70 g 1 1 fără
Roşii 1 buc. 6 3 fără
Salată verde 25 g 1 1 Fără
Rucola 10 g 0 0 fără
Spanac gătit 100 g 3 0 fără
Dovlecel 70 g 4 1 fără
Măsline 5 buc. 0 0 fără
Ardei gras 55 g 3 1 fără
Cartofi fierti 140 g 28 1 mediu
Fasole boabe 85 g 16 2 ridicat
Năut 85 g 22 4 scăzut
Linte 85 g 20 2 scăzut
Mazăre 85 g 22 0 scăzut
Nuci şi seminţe
Alune 25 g 7 0 scăzut
Caju 25 g 9 0 scăzut
Nuci Macadamia 25 g 3 0 fără
Seminţe se dusan 25 g 7 0 fără
Seminţe de floarea-soarelui 25 g 6 0 fără
Seminţe de dovleac 25 g 12 0 fără

 

Bine de ştiut!

Alimentele cu indice glicemic scăzut conţin carbohidraţi cu absorbţie lentă. Deoarece necesită mai mult timp pentru a fi digeraţi, menţin mai mult timp senzaţia de saţietate.

Fibrele, carbohidraţi cu indice glicemic zero

Cu cât au o structură mai simplă, cu atât carbohidraţii sunt transformaţi mai uşor în glucoză. Zaharurile sunt cele mai simple molecule, urmate de amidon şi de fibre, acesta din urmă cu cea mai complexă structură. Fibrele nu duc la creşterea bruscă a glicemiei pentru că eliberează treptat glucoza în sânge. Ele ajută astfel la menţinerea nivelului de insulină la un nivel normal, controlează apetitul şi te pun la adăpost de o serie de boli.

Fibrele solubile încetinesc absorbţia grăsimilor şi a zaharurilor, iar fibrele insolubile măresc volumul bolului alimentar şi reglează tranzitul intestinal. Cerealele integrale conţin în special fibre solubile, pe când legumele cu frunze verzi sunt o sursă de fibre insolubile. Leguminoasele conţin cele două tipuri de fibre, iar fructele mai mult fibre solubile, de tipul pectinelor.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
carbohidrațiDietă echilibratăDigestie sănătoasăfibre alimentareglicemiezahăr
Articolul anterior
Foamea toxică sau dependenţa de mâncare
Articolul următor
Cum intervin dieta şi microbiomul intestinal în modularea activităţii tumorale, în cancerul mamar?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: