Remedii naturale

Este uleiul de oregano o alternativă la antibiotice?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
antibacterianantibiotice naturaleInfecții bacterieneremedii din planteRemedii naturaleUleiuri esențiale

Beneficiile uleiului de oregano pot fi superioare efectelor unor antibiotice, fără a avea efecte secundare, potrivit studiilor. Antibioticele pot avea efecte secundare, precum distrugerea bacteriilor bune (probiotice), reducerea absorbției de vitamine, deteriorarea mucoasei digestive și în final rezistență la antibiotice. Vestea bună este că există o alternativă naturală la antibiotice și aceasta este uleiul de oregano, care conține doi compuși (carvacrol şi timol) care au puternice proprietăți antibacteriene și antifungice.

Antibioticele – prieteni și dușmani

Wall Street Journal a publicat în luna august 2015 un articol în care erau subliniate deserviciile pe care le aduc antibioticele pacienților. Supradozarea cu antibiotice cu spectru larg și alte medicamente similare prescrise atunci când nu sunt necesare pot provoca o serie de probleme, cum ar fi scăderea eficienței altor medicamente și eliminarea bacteriilor bune din colon, cele care ajută la digestia alimentelor, la producerea vitaminelor și protejarea de infecții.
Într-un studiu publicat în Journal of Antimicrobial Chemotherapy, cercetătorii de la Universitatea din Utah și CDC au constatat că 60% dintre medicii care prescriu antibiotice aleg unele cu spectru larg de acțiune. Un studiu similar, efectuat pe copii, publicat în revista Pediatrics în anul 2011, a constatat că peste 50% dintre antibioticele prescrise au fost cu spectru larg de acțiune, mai ales pentru afecțiunile respiratorii. De asemenea, ambele studii menționate au arătat că aproximativ 25% dintre antibiotice au fost prescrise pentru afecțiuni în care nu sunt de niciun folos, cum ar fi infecțiile virale.

Beneficiile incredibile ale uleiului de oregano

Din aceeași familie cu menta, oregano nu este doar condimentul pe care îl presari pe pizza. Găsit în zona mediteraneană, oregano de calitate medicinală este distilat pentru a se extrage uleiul esențial și a-și păstra compușii cu caracter terapeutic. Este nevoie de peste 1.000 de părți de oregano sălbatic pentru a produce doar 1 parte de ulei de oregano, fiind un important remediu cunoscut de secole. Compusul predominat curativ, carvacrolul, reprezintă cea mai bună explicație pentru care uleiul de oregano este atât de puternic. Peste 800 de studii de referință efectuate pentru carvacrol arată capacitățile sale de vindecare în probleme precum infecții bacteriene, infecții fungice, paraziți, virusuri, inflamație, candida, alergii, tumori.

Uleiul de oregano este mai mult decât un antibiotic

Zeci de alte studii confirmă că uleiul de oregano poate fi folosit drept antibiotic pentru o serie de probleme de sănătate, iar multe alte studii susțin că oregano este mai mult decât un antibiotic. De exemplu, un studiu publicat anul trecut în revista European Review for Medical and Pharmacological Sciences a demonstat că uleiul de oregano, datorită carvacrolului, previne efectele adverse pentru unele dintre cele mai periculoase medicamente din lume (în special cele împotriva cancerului și a artritei reumatoide).
Cercetătorii din Olanda au arătat chiar că uleiul de oregano poate creșterile bacteriene exagerate și colonizarea în intestinul gros în timpul terapiei cu fier pe cale orală. Terapia orală cu fier, folosită în amenia feriprivă, este cunoscută pentru că provoacă o serie de probleme gastrointestinale, cum ar fi greață, diaree, constipație, arsuri la stomac și vărsături. Aceste studii oferă oamenilor speranță în gestionarea suferințelor cauzate de medicamente și intervenții chirurgicale.
Datorită multiplelor sale beneficii și utilizări, se recomandă ca uleiul de oregano să fie administrat numai sub îndrumarea unui expert. Fiind foarte puternic, poate fi diluat cu apă sau amestecat cu ulei de cocos.

    Surse:

  • Song XD, et al. Carvacrol pretreatment attenuates myocardial oxidative stress and apoptosis following myocardial ischemia-reperfusion in mice. Nan Fang Yi Ke Da Xue Xue Bao 2013; 33(11):1624-7.
  • Béjaoui A, et al. Essential Oil Composition and Antibacterial Activity of Origanum vulgare subsp. glandulosum Desf. at Different Phenological Stages. J Med Food; 16(12):1115-20.
  • Hussain AI, Anwar F, Rasheed S, Nigam PS, Janneh O, Sarker SD: Composition, antioxidant and chemotherapeutic properties of the essential oils from two Origanum species growing in Pakistan. J Pharmacognosy 2011; 21:943–952.
  • Hussain AI, Anwar F, Rasheed S, Nigam PS, Janneh O, Sarker SD: Composition, antioxidant and chemotherapeutic properties of the essential oils from two Origanum species growing in Pakistan. J Pharmacognosy 2011; 21:943–952.

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antibacterianantibiotice naturaleInfecții bacterieneremedii din planteRemedii naturaleUleiuri esențiale
Articolul anterior
Cele mai bune plante pentru purificarea aerului din casă
Articolul următor
Remedii naturale pentru articulații inflamate și dureroase?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Remedii naturale

Te-ar putea interesa și: