România ocupă din păcate locuri fruntașe la capitolul obezitate, atât la adulţi, cât şi la copii. Deși medicii nu încetează să tragă semnale de alarmă, foarte multe persoane ignoră acest lucru și nu iau măsuri. Iar impactul nociv al obezităţii asupra întregului organism este demonstrat de foarte multe studii.
Nu întotdeauna senzația de foame este provocată de o nevoie reală de nutrienți a organismului. De multe ori, senzația de foame pe care o resimțim poate fi de fapt mai degrabă un simptom al dependenței de anumite alimente nesănătoase. Aceasta este așa-numita foame toxică.
Dr. Fuhrman, singurul medic nutriţionist a cărui dietă rapidă o recomandă celebrul Dr. Oz, arată că pentru a ne menţine la o greutate optimă şi a nu avea probleme cu colesterolul sau glicemia, este suficient să mâncăm cât de mult dorim – ați citit bine, dar numai din alimentele sănătoase. Acestea menţin glicemia şi colesterolul în mod natural în limite normale şi ne furnizează nutrienţi esenţiali fără a stimula depunerile de grăsime. Aceste alimente ne satură şi nu creează aşa-numita foame toxică, pe care o resimţim în urma consumului de alimente nesănătoase şi care ne face să vrem să consumăm tot mai mult.
Foamea toxică este acea falsă senzaţie de foame (mai degrabă o poftă puternică) după anumite alimente din categoria celor nesănătoase. Tindem să le consumăm frecvent şi în cantităţi mari, senzaţia de foame reapare la scurt timp, iar dacă nu consumăm acele alimente ne simţim obosiţi, cu dureri de cap sau abdominale şi cu o stare generală de disconfort. Recunoaşteţi acea foame care cere dulciuri, băuturi carbogazoase din comerţ, alimente de tip fast food şi altele similare?
Când consumăm alimente bogate în nutrienţi naturali, senzaţia de saţietate şi de energie se instalează de regulă după o cantitate nu foarte mare din acestea. În schimb, când alimentaţia conţine multe alimente goale de nutrienţi, cu aditivi toxici, energizarea durează foarte puţin, fiind urmată de nevoia de a mânca şi mai mult pentru a alunga starea de disconfort şi slăbiciune. Aceasta este foamea toxică. Consecinţele nu se lasă aşteptate: hiperglicemie, hipercolesterolemie, acumulare de ţesut adipos – şi în ţesutul adipos, acumularea de toxine liposolubile. Spre deosebire, foamea „reală”, care anunţă nevoia de nutrienţi a organismului, nu se manifestă foarte repede după o masă consistentă şi nici nu ne lasă epuizaţi după masă.
Ştiai că multe alimente de tip fast-food, mezeluri, sosuri, dulciuri şi alte alimente procesate conţin potenţiatori de arome care stimulează receptorii de gust şi ne fac să consumăm cantităţi mai mari decât am simţi nevoia în mod natural? Monoglutamatul de sodiu este unul din cei mai frecvent utilizaţi, dar şi cei mai toxici astfel de stimulenţi artificiali ai gustului.
Foamea reală şi foamea toxică
Dacă nu ne hrănim la timp şi cu alimente nutritive, organismul va începe să îşi procure energie consumând din ţesuturile musculare şi cele adipoase. Foamea reală stimulează producţia de salivă şi măreşte percepţiile gustative. Foamea toxică duce la acumularea de grăsime şi o stare de disconfort şi se manifestă prin oboseală, slăbiciune, dureri de cap, chiar irascibilitate şi balonare, senzaţii care se potolesc doar după consumul de alimente fără de nutrienţi, dar pline de aditivi chimici.
Cum se tratează foamea toxică?
În primul rând trebuie să înţelegem că alimentele nesănătoase dau dependenţă. Asta din cauza aditivilor chimici şi a potenţiatorilor de gust. Poate dura o vreme până organismul se reobişnuieşte cu alimente naturale, darrenunţarea la alimentele care provoacă foame toxică şi introducerea a cât mai multe alimente sănătoase în dietă va influenţa foarte mult starea generală de sănătate.
Aşadar, când vi se mai face poftă de snack-uri, produse de patiserie, alimente de tip fast-food, dulciuri, gândiţi-vă că probabil vă confruntaţi cu foamea toxică. Alegeţi mai degrabă alimente precum legumele şi fructele crude, leguminoasele, nucile şi seminţele crude. Veţi constata curând efectele benefice!
10 comentarii. Leave new
de cand mananc nuci nu mai mult de10 bucati la zi regleaza tot interiorul cheltuieli mici efect mare.
pentru toti si mai ales toate 🙂 cele care isi doresc sa faca o schimbare benefica sanatatii di frumusetii lor, le recomand cu incredere cartea lui carmen bruma „3S: sanatoasa, satula, supla”; este vorba de cateva pagini de retete pentru necesarul zilnic de 3 mese di 2 gustari, retete pentru fiecare zi din cele 6 saptamani de dieta; in plus, exista si dvd-ul de exercitii fizice, insa, revenind apuspra dietei, va asigur ca tot ceea ce scrie acolo este fundamentat, serios si mai ales functional; la mine a mers, sunt in plina perioada de dieta, totul e ok. un mic detaliu: am inceput cu 84,4 kg la 171 cum (dupa incheierea perioadei post-natale de doi ani), iar in 4 luni de dieta am ajuns la 77, 6 kg (atentie la stationarile in greutate, perseverenta este cheia succesului). fara pastile, fara ceaiuri din raftul de slabit, fara epuizari si infometari, ci doar prin a manca inteligent. inca ceva; ghidul culinar al lui carmen bruma l-am folosit orientativ, alegandu-mi cateva retete convenabile (supa de pui, cerealele cu iaurt degresat, salatele, carnea la cuptor in suc propriu, tabulah) INSA am respectat cu sfintenie principiul combinarii sanatoase a nutrientilor, care este piatra de temelie de la care incepe constructia dietei; a doua piatra ar fi nesuprimarea nici unui nutrient necesar functionarii optime a organismului (care cere si proteine -carne slaba, nuci_, si grasimi s.a. – insa, atentie, grasimi sanatoase, procurate, de exemplu, din kefirul de 1,5% grasime cand tinem dieta, si kefir integral post-dieta) – de fapt suprimarea chiar si a numei singure categorii de nutrienti duce la esecul unei diete (renuntare, efecte nocive ireversibile, poate…); despre foamea toxica, pot sa va spun ca a ramas undeva, in amintiri…si cam atat:) va doresc putere sa invingeti si speranta sa credeti in ceea ce faceti! cristina
Doina tinete de acesta dieta este cea mai eficienta. Ar trebui dintr-o dieta data de nutritionist sa o trensformi intr-un stil de viata, asa este normal sa mancam zilnic.
Eu merg la nutritionist si mi-a interzis categoric sa rontai…am trei mese pe zi plus doua gustari si atat nimic altceva…iar sezatia de foame ma omoara desi mananc sanatos…
Eu cred ca senzatia de a ,,rontai” ceva tot timpul se datoreaza alimentelor de proasta calitate pe care le consumam. Daca am manca mai sanatos altfel ca ne-am simti!
Am renuntat la consumul de paine de 6 ani,iar alimentele tip fast-food nici nu mi-au placut vreodata. Am citit despre alimentele ce-ti declanseaza eliberarea de insulina dupa ce le consumi si am inceput sa le evit. Am revenit la mancarea gatita,supe,salate si in 2 luni am slabit 12 Kg. !!!! Iar,cel mai important,am reinvatat sa mananc dimineata,cat mai variat si pana la senzatia de satietate,fara niciun risc de a ma ingrasa.
credeti ca pot slabii
Dependenta de mancare cred ca se instaleaza de mic copil. Parintii incearca sa hranesca copilul si din pacate ofera prea multe alimente copiilor si in mare parte nesanatoase!
Foarte interesant articolul!Eu cred ca sufar de foame toxica, imediat cum mi se face foame, nu ma gadesc decat la lucruri interzise(fast-food). Nici din greseala nu-mi trece prin cap sa mananc o leguma sau ceva sanatos.
In articolul dvs se vorbeste despre ,,vointa”- daca vrei sau nu sa mananci sanatos!! Trebuie sa ai vointa de fier sa iti infranezi poftele. Tentatii sunt multe si se gasesc la tot pasul. Odata ce ai incercat un aliment (chair nesanatos fiind) si ti-a placut, revine involuntar dorinta de a-l consuma.