Nutriție și dietă

Foamea toxică sau dependenţa de mâncare

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
Dietă echilibratăNutrițieobezitatepofte alimentare

România ocupă din păcate locuri fruntașe la capitolul obezitate, atât la adulţi, cât şi la copii. Deși medicii nu încetează să tragă semnale de alarmă, foarte multe persoane ignoră acest lucru și nu iau măsuri. Iar impactul nociv al obezităţii asupra întregului organism este demonstrat de foarte multe studii.

Nu întotdeauna senzația de foame este provocată de o nevoie reală de nutrienți a organismului. De multe ori, senzația de foame pe care o resimțim poate fi de fapt mai degrabă un simptom al dependenței de anumite alimente nesănătoase. Aceasta este așa-numita foame toxică.

Dr. Fuhrman, singurul medic nutriţionist a cărui dietă rapidă o recomandă celebrul Dr. Oz, arată că pentru a ne menţine la o greutate optimă şi a nu avea probleme cu colesterolul sau glicemia, este suficient să mâncăm cât de mult dorim – ați citit bine, dar numai din alimentele sănătoase. Acestea menţin glicemia şi colesterolul în mod natural în limite normale şi ne furnizează nutrienţi esenţiali fără a stimula depunerile de grăsime. Aceste alimente ne satură şi nu creează aşa-numita foame toxică, pe care o resimţim în urma consumului de alimente nesănătoase şi care ne face să vrem să consumăm tot mai mult.

Foamea toxică este acea falsă senzaţie de foame (mai degrabă o poftă puternică) după anumite alimente din categoria celor nesănătoase. Tindem să le consumăm frecvent şi în cantităţi mari, senzaţia de foame reapare la scurt timp, iar dacă nu consumăm acele alimente ne simţim obosiţi, cu dureri de cap sau abdominale şi cu o stare generală de disconfort. Recunoaşteţi acea foame care cere dulciuri, băuturi carbogazoase din comerţ, alimente de tip fast food şi altele similare?

Când consumăm alimente bogate în nutrienţi naturali, senzaţia de saţietate şi de energie se instalează de regulă după o cantitate nu foarte mare din acestea. În schimb, când alimentaţia conţine multe alimente goale de nutrienţi, cu aditivi toxici, energizarea durează foarte puţin, fiind urmată de nevoia de a mânca şi mai mult pentru a alunga starea de disconfort şi slăbiciune. Aceasta este foamea toxică. Consecinţele nu se lasă aşteptate: hiperglicemie, hipercolesterolemie, acumulare de ţesut adipos – şi în ţesutul adipos, acumularea de toxine liposolubile. Spre deosebire, foamea „reală”, care anunţă nevoia de nutrienţi a organismului, nu se manifestă foarte repede după o masă consistentă şi nici nu ne lasă epuizaţi după masă.

Ştiai că multe alimente de tip fast-food, mezeluri, sosuri, dulciuri şi alte alimente procesate conţin potenţiatori de arome care stimulează receptorii de gust şi ne fac să consumăm cantităţi mai mari decât am simţi nevoia în mod natural? Monoglutamatul de sodiu este unul din cei mai frecvent utilizaţi, dar şi cei mai toxici astfel de stimulenţi artificiali ai gustului.

Foamea reală şi foamea toxică

Dacă nu ne hrănim la timp şi cu alimente nutritive, organismul va începe să îşi procure energie consumând din ţesuturile musculare şi cele adipoase. Foamea reală stimulează producţia de salivă şi măreşte percepţiile gustative. Foamea toxică duce la acumularea de grăsime şi o stare de disconfort şi se manifestă prin oboseală, slăbiciune, dureri de cap, chiar irascibilitate şi balonare, senzaţii care se potolesc doar după consumul de alimente fără de nutrienţi, dar pline de aditivi chimici.

Cum se tratează foamea toxică?

În primul rând trebuie să înţelegem că alimentele nesănătoase dau dependenţă. Asta din cauza aditivilor chimici şi a potenţiatorilor de gust. Poate dura o vreme până organismul se reobişnuieşte cu alimente naturale, dar renunţarea la alimentele care provoacă foame toxică şi introducerea a cât mai multe alimente sănătoase în dietă va influenţa foarte mult starea generală de sănătate.

Aşadar, când vi se mai face poftă de snack-uri, produse de patiserie, alimente de tip fast-food, dulciuri, gândiţi-vă că probabil vă confruntaţi cu foamea toxică. Alegeţi mai degrabă alimente precum legumele şi fructele crude, leguminoasele, nucile şi seminţele crude. Veţi constata curând efectele benefice!

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Dietă echilibratăNutrițieobezitatepofte alimentare
Articolul anterior
Cum scapi de grăsimi cu 5 superalimente?
Articolul următor
Dieta în funcție de indicele glicemic


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție și dietă

Te-ar putea interesa și: