Sănătate

Glutamina și beneficiile sale uimitoare pentru sănătate

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
aminoacizibeneficiile glutamineiglutaminămușchisupliment alimentar

Ai auzit până acum despre glutamină? Deși este foarte cunoscută în lumea sportului de performanță, puțini oameni obișnuiți știu ce este glutamina și care sunt beneficiile acesteia. În esență, glutamina este un aminoacid. Dar nu orice fel de aminoacid. Glutamina este cel mai abundent aminoacid din compoziția mușchilor și a sângelui.

Deocamdată, cele mai frecvente utilizări ale glutaminei sunt în domeniile unde se bucură de reputație: în sport – pentru creșterea masei musculare și refacerea musculaturii după efort, și în remodelarea corporală – pentru susținerea procesului de slăbire și accelerarea metabolismului. Dar glutamina merită mai mult de atât! Cercetările medicale demonstrează un spectru larg al beneficiilor glutaminei: de la menținerea sănătății mucoasei gastro-intestinale și susținerea imunității generale a organismului până la protejarea sistemului nervos și furnizarea energiei primare a creierului.

De ce este importantă glutamina?

Glutamina este implicată în aproape toate procesele biochimice și este prezentă în fiecare celulă a organismului. Glutamina are o contribuție esențială la sinteza proteinelor, dar și la procesele de detoxifiere. Glutamina este principala sursă de „combustibil” pentru sistemul imunitar și milioanele de celule care alcătuiesc tractul intestinal. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Parenteral and Enteral Nutrition (1999), enterocitele și colonocitele (celulele intestinale) consumă 40% din rezervele de glutamină. De altfel, nivelul glutaminei este foarte sensibil la factorii care perturbă echilibrul organismului.

Efortul fizic intens duce la scăderea cu 50% a cantității de glutamină din organism, expunându-l la atacul direct al radicalilor liberi. Chiar și o banală răceală este suficientă pentru a reduce nivelul glutaminei. Cât despre infecțiile grave, bolile care slăbesc rezistența sistemului imunitar, practicarea excesivă a unei activități fizice, creșterea masei de țesut gras în defavoarea masei musculare, este lesne de înțeles că toate aceste probleme duc la scăderea drastică a rezervelor de glutamină.

În mod normal, organismul își poate sintetiza necesarul de glutamină din acid glutamic sau glutamat, însă în situațiile enumerate mai sus el este incapabil de a produce suficient și are nevoie de un aport suplimentar din dietă și/sau din suplimente alimentare. Alimentele cu cele mai mari cantități de glutamină sunt carnea de vită și de curcan (supă de oase), produsele lactate, peștele, spirulina, broccoli, fasolea verde, varza, spanacul, pătrunjelul, varza roșie.

Din păcate, cei mai mulți dintre noi nu reușim să ne asigurăm necesarul de glutamină doar din alimentație. De aceea, suplimentarea dietei cu glutamină este o soluție excelentă pentru întărirea sistemului imunitar și îmbunătățirea capacității de a lupta împotriva infecțiilor și altor boli”, recomandă dr. Josh Axe, renumit nutriționist american, specialist în medicină funcțională.

7 beneficii dovedite științific ale glutaminei

Cele mai recente cercetări științifice aduc argumente puternice în favoarea următoarelor beneficii importante ale glutaminei:

1. Glutamina reduce permeabilitatea intestinală

Sindromul intestinului permeabil („leaky gut”) se află la rădăcina bolilor autoimune care fac ravagii în societatea actuală. Deși nu este singurul mecanism de luat în calcul, fiindcă autoimunitatea reprezintă o patologie complexă, plurifactorială, permeabilitatea intestinală este implicată în: boli inflamatorii intestinale, tiroidite, poliartrită reumatoidă, scleroză în plăci, lupus eritematos, psoriazis, eczeme, alergii, fibromialgie, oboseală cronică, autism, ADHD, migrene.

Deoarece glutamina este principala sursă de energie pentru celulele intestinului, numeroase studii au arătat că acest aminoacid poate reface integritatea mucoasei intestinale. Un studiu relevant este cel publicat în revista Lancet (mai, 1993). Potrivit acestui studiu, 20 de pacienți spitalizați care au primit un supliment cu glutamină au beneficiat de o recuperare mai bună datorită reducerii permeabilității intestinale. Un alt studiu publicat în 2001 arată că glutamina intervine în răspunsul imun prin reglarea anticorpilor de tip IgA, care atacă virusurile și bacteriile.

Așadar, glutamina este un nutrient crucial pentru refacerea și repararea mucoasei intestinale, fiind benefică tuturor persoanelor cu tulburări digestive, sindrom de intestin iritabil, boala Crohn, colită ulcerativă sau alte boli autoimune asociate cu permeabilitate intestinală.

2. Glutamina ajută vindecarea ulcerului

Ulcerul gastric este una din cele mai frecvente boli digestive. În majoritatea cazurilor, bacteria Helicobacter pylori este cea care cauzează leziunile ulcerative de la nivelul stomacului. Cercetările arată că glutamina administrată sub formă de supliment alimentar are efect alcalinizant, echilibrând nivelul pH-ului, ceea ce ajută la protejarea și repararea mucoasei gastrice. În țările asiatice, unde incidența ulcerului gastric este crescută, glutamina este utilizată pe scară largă în terapia acestei boli.

3. Glutamina contribuie la detoxifierea organismului

Unul dintre principalele roluri ale glutaminei este de a sprijini procesul de detoxifiere a organismului atunci când se atinge un nivel ridicat de amoniac. Această situație este întâlnită mai ales în cazul sportivilor de performanță, dar și al persoanelor supuse unui stres puternic (șoc traumatic). Glutamina acționează ca un scut și convertește excesul de amoniac în alți aminoacizi, zaharuri și uree, toxine ce sunt eliminate pe cale renală.

4. Glutamina susține performanța fizică

Glutamina face parte din gama suplimentelor „must-have” pentru sportivi. În timpul antrenamentelor intense, nivelul de glutamină celulară poate scădea cu 50% și în plasmă cu 30%. În cazul în care aceste pierderi nu sunt compensate, organismul va utiliza din rezervele musculare pentru energie. Din fericire, glutamina poate preveni acest lucru. Suplimentarea nivelului de glutamină nu numai că ajută la refacerea musculară după efort, dar îmbunătățește și performanța fizică, arată o serie de studii publicate în Journal of Nutrition (2001).

5. Glutamina arde grăsimile și accelerează metabolismul

Glutamina ajută de asemenea la stimularea hormonului de creștere. Studiile raportează o mărire a nivelului hormonului de creștere de aproape 400% după suplimentarea cu glutamină. Acest răspuns hormonal duce la o creștere a ratei metabolice în repaus, care este esențială pentru arderea grăsimilor după exercițiu fizic, pierderea în greutate și formarea masei musculare.

6. Glutamina luptă împotriva diabetului

Datorită faptului că glutamina îmbunătățește rata de ardere a grăsimilor și susține creșterea masei musculare, ea ajută la reglarea secreției de insulină și a nivelului de glucoză în sânge. Acest lucru permite organismului să consume mai puțin din masa musculară pentru a menține glicemia în limite normale și să se evite dezvoltarea rezistenței la insulină la nivelul celulelor. Astfel se explică mecanismul prin care glutamina intervine în prevenția și controlul diabetului. Totodată, glutamina are un foarte bun efect în reducerea poftei de dulciuri. Concluziile aparțin unui studiu efectuat de o echipă de la Universitatea de Medicină din Teheran și publicat în Nutrition (2015).

7. Glutamina protejează creierul

Glutamina este prezentă și la nivelul sistemului nervos central, unde îndeplinește rolul de neurotransmițător și contribuie la furnizarea energiei primare a creierului. Glutamina este convertită în creier în acid glutamic, esențial pentru funcționarea creierului. Deoarece stimulează sinteza acetilcolinei și a acidului GABA (gamma-aminobutiric), glutamina ajută la reglarea somnului, la îmbunătățirea memoriei, atenției și concentrării. În plus, participă la protejarea neuronilor împotriva toxicității provocate de excesul de amoniac.

Încearcă L-Glutamine de la Zenyth, alcalinizant și antioxidant, 100% vegetal

L-Glutamine este un supliment alimentar sub formă de pulbere 100% vegetală, recomandat pentru menținerea sănătății tractului gastro-intestinal, susținerea imunității, sănătatea sistemului nervos, recuperare musculară și refacerea organismului în stare de convalescență. Produsul este recomandat adulților, vârstnicilor, persoanelor cu tulburări digestive, anemie, deficit de atenție, stări depresive, iritabilitate, precum și sportivilor și celor care doresc obținerea unei mase musculare voluminoase.

Se administrează 2 g (1/2 linguriță), de 1-2 ori/zi, în apă, suc de fructe, ceai, shake, preferabil pe stomacul gol (între mese), cu 30-45 de minute înainte de antrenament sau după acesta sau conform recomandărilor specialistului.

Surse:

  • draxe.com/l-glutamine-benefits-side-effects-dosage/
  • thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(93)90939-E/abstract
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22018046
  • jn.nutrition.org/content/131/9/2569S.full
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8439654
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25466655
Etichete articol:
aminoacizibeneficiile glutamineiglutaminămușchisupliment alimentar
Articolul anterior
Codași la contracepție, fruntași la avorturi
Articolul următor
Ai auzit de betaină? Are o acțiune incredibilă asupra digestiei!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: