Medicină funcțională, Sănătatea copilului, Vitamine și minerale

Noi dovezi privind legătura dintre autism și carența de vitamina D

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute
Vezi toate articolele despre:
autismcopiicreierserotoninătriptofanvitamina D

Autismul se răspândește peste tot în lume asemenea unei epidemii. Cu toate că boala nu poate fi atribuită unui singur factor, este important de precizat că prevalența autismului a început să crească în același timp cu înmulțirea numărului copiilor ce au carențe de vitamina D.
Există o asociere între creșterea cazurilor de autism și carența de vitamina D, care este tot mai prezentă în rândul populației de toate vârstele, din cauza faptului că utilizăm creme de protecție solară și petrecem din ce în ce mai puțin timp afară. Or, știm prea bine, razele soarelui sunt foarte importante pentru sintetizarea vitaminei D în piele”, explică Rhonda Patrick, doctor în biologie.

Dr. Rhonda Patrick este autoarea unor articole interesante în care expune câteva intervenții simple, dar foarte eficiente, care pot influența profund nu numai autismul, ci și alte tulburări de dezvoltare la copii.

Vitamina D, un important reglator genetic

Pentru a înțelege de ce vitamina D joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea creierului, trebuie să înțelegem ce este vitamina D. Chiar dacă poartă denumirea de „vitamină”, pentru a fi utilizată în organism, vitamina D se transformă în hormon steroidian (estrogenul și testosteronul sunt tot hormoni steroidieni).

Ca hormon steroidian, vitamina D intervine în peste 1.000 de procese fiziologice și controlează circa 5% din genomul uman. Dr. Michael Holick, unul dintre cei mai mari specialiști în materie de cercetare asupra vitaminei D, este de părere că poate controla chiar de două ori mai mult.

Atunci când organismul primește doza necesară de vitamina D, ea intră în legătură cu receptorii pentru vitamina D repartizați în corp pentru a acționa ca o cheie ce deschide o ușă secretă din ADN. Complexul de receptori pentru vitamina D pot pătrunde profund în ADN, unde au capacitatea fie de a activa anumite gene, fie de a dezactiva altele.

La Institutul de cercetare al Spitalului pentru copii din Oakland (CHORI), dr. Rhonda Patrick, împreună cu dr. Bruce Ames, a demonstrat că „una dintre genele reglate de vitamina D are rol în producerea unei enzime numite triptofan-hidroxilază (TH). Aceasta transformă triptofanul (un aminoacid prețios pe care îl găsim în proteinele pe care le consumăm) în serotonină. De obicei știm despre serotonină că este un neurotransmițător din creier responsabil cu starea de bine. Dar, din punct de vedere științific, ea îndeplinește foarte multe funcții în tot corpul și este esențială din momentul formării creierului bebelușului”.

Serotonina, produsă în creier și în intestin

În organism se produc două tipuri de serotonină: în creier și în intestin. Deși despre serotonina din intestin se vorbește puțin, ea joacă un rol important în capacitatea plachetelor (celule sanguine) de a repara țesuturile deteriorate. Însă, în exces, ea poate favoriza apariția inflamației.

Dr. Rhonda Patrick a descoperit că, în intestin, vitamina D dezactivează sau temperează activitatea genei responsabile de producerea enzimei care transformă triptofanul în serotonină. Astfel, vitamina D ajută la combaterea inflamației din intestin, provocată de nivelul excesiv de serotonină.

În mod uimitor, la nivelul creierului, vitamina D activează gena care stimulează nivelul de serotonină. Când organismul beneficiază de un aport optim de vitamina D, au loc două fenomene simultane:

  • se reduce inflamația din intestin datorită dezactivării genei asociate cu producerea de serotonină;
  • crește nivelului serotoninei din creier, ceea ce presupune bună dispoziție, capacitate de concentrare crescută, memorie performantă, energie.

Aceste descoperiri biochimice ale dr. Patrick au fost validate de un grup independent de la Universitatea din Arizona.

Rolul serotoninei în dezvoltarea creierului

În timpul sarcinii, serotonina joacă un rol important în morfogeneza creierului viitorului copil. Mai exact, serotonina este un element necesar pentru dezvoltarea corespunzătoare a formei și structurii creierului, precum și a conexiunilor nervoase. Serotonina „indică” neuronilor în ce regiune a creierului să se poziționeze și ce tip de neuron să devină. În consecință, o cantitate insuficientă de serotonină determină o structură anormală a creierului.

Iată cum explică dr. Rhonda Patrick mecanismul prin care deficitul de vitamina D conduce la autism: „Dezvoltarea cerebrală a fătului depinde în mare măsură de nivelul vitaminei D pe care îl are mama. Vitamina D traversează placenta, bariera hemato-encefalică, pătrunde în creierul fătului și activează genele. Atunci când mama are carențe de vitamina D, acest lucru poate avea grave consecințe asupra dezvoltării creierului copilului, pentru că este posibil ca o genă, care în mod normal trebuie activată de vitamina D, să rămână inactivă. Creierul fătului nu ajunge să producă serotonina necesară, ceea ce poate afecta modul în care se dezvoltă“.

Vitamina D, crucială în timpul sarcinii

Viitoarele mame trebuie să știe că este important să aibă un nivel optim de vitamina D pe tot parcursul sarcinii. Aceasta este una dintre principalele măsuri pe care o mamă ar trebui să le ia pentru sănătatea bebelușului său.

Sunt de părere că metoda care trebuie aplicată este foarte simplă, atât pentru medicii obstetricieni, cât și pentru medicii de familie. În cazul oricărei femei care dorește sau se pregătește să aducă pe lume un copil trebuie: 1) să se măsoare nivelul vitaminei D și 2) să se suplimenteze. Asigurați-vă întotdeauna că aveți un nivel optim de vitamina D”, recomandă dr. Patrick. „Este o soluție simplă care ajută la prevenirea unor boli grave cum sunt autismul, ADHD și alte tulburări cerebrale”, conchide ea.

Știați că?

Pentru a îmbunătăți nivelul vitaminei D se recomandă expunerea la soare, fiindcă aceasta se sintetizează, în principal, la nivelul pielii sub acțiunea razelor ultraviolete. În cazul persoanelor care nu beneficiază de suficientă lumină solară este indicată suplimentarea cu vitamina D3. Cum viața modernă ne obligă să petrecem foarte mult timp în interior, iar atunci când stăm la soare se întâmplă adesea să fie la ore nepotrivite și să ne protejăm din cap până-n picioare cu creme ecran total, este lesne de înțeles că majoritatea populației prezintă mari carențe de vitamina D. Iată de ce suplimentarea cu vitamina D3 este necesară chiar și în anotimpul cald, mai ales pentru persoanele care lucrează mult timp la birou, în spații închise, dar și pentru vârstnici sau persoane imobilizate.

    Sursa:

  • french.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/04/vitamine-d-autisme.aspx

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
autismcopiicreierserotoninătriptofanvitamina D
Articolul anterior
Cum poți să-ți educi sistemul imunitar?
Articolul următor
Cele mai mari 10 descoperiri despre și pentru sănătatea ta


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăSănătatea copiluluiVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: