Nutriție și dietă, Remedii naturale

Ouăle, multivitaminele Mamei-Natură

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Multă vreme, ouăle au avut, pe nedrept, o reputație nu prea bună. Dar de curând nutriționiștii au început să accepte faptul că oul este plin de vitamine, minerale și antioxidanți, fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le puteți consuma.

Vezi toate articolele despre:
Dietă echilibratămineralemultivitaminenutriențiRemedii naturalevitamine

Ouăle conțin, pe lângă proteine și grăsimi de calitate, care sunt excelente pentru sațietate, vitamine solubile în grăsimi (A, E și D), tot complexul de vitamine B, minerale (seleniu, calciu, fier, potasiu, zinc, mangan), antioxidanți (în special luteină și zeaxantină, care protejează ochii împotriva cataractei și degenerării maculare). Colesterolul din ouă este de fapt benefic, deoarece crește colesterolul HDL (bun) și mărește dimensiunea particulelor de colesterol rău (LDL), ceea ce reduce riscul bolilor de inimă. Gălbenușurile de ou sunt și o excelentă sursă de lecitină, necesară atât pentru membranele celulare, cât și pentru sinteza neurotransmițătorilor (substanțe aflate în creier care facilitează transmiterea semnalelor între neuroni).

De ce ouăle de gospodărie sunt superioare?

Există vreo diferență între ouăle din gospodării sau ecologice (ștampila 0) și cele provenite din ferme industriale?

Deși toate ouăle sunt bune, cele de gospodărie sunt cele mai bune.

Înafara faptului că în cazul în care cumpărați ouă industriale, susțineți creșterea găinilor în condiții… greu de descris, aceste ouă au o componență nutritivă inferioară. Ouăle ecologice, provenite de la găini crescute în condiții etice, cu acces la soare, plante, viermișori și insecte, au o structură nutritivă mai ridicată, care se reflectă cu ușurință în gust și în aspect. Nu numai că aceste ouă nu vor avea hormoni de creștere și antibiotice, dar cantitatea lor de vitamine este întotdeauna mai mare decât a ouălor provenite din ferme industriale. Cea mai impresionantă diferență este cantitatea de omega 3: ouăle din gospodărie pot avea chiar și de 13 ori mai mult omega 3 față de ouăle convenționale cumpărate din magazin. Accesul găinilor la soare este de asemenea esențial pentru ca ouăle să aibă în componența lor cât mai multă vitamină D. De aceea, un gălbenuș provenit de la găini „fericite“, crescute în soare și libertate, are o culoare foarte îmbietoare, portocaliu-aurie.

Ouăle de la găinile crescute în gospodării, în comparație cu cele din ferme industriale, conțin, în general:

  • 25% mai puține grăsimi saturate.
  • 30% mai puțin colesterol.
  • 50% mai mult acid folic (vitamină B9).
  • 60% mai multă vitamina A.
  • 70% mai multă vitamina B12.
  • de 2-3 ori mai multă vitamina E.
  • de 4-7 ori mai mult betacaroten.
  • de 4 până la 6 ori mai multă vitamina D.
  • de 6 până la 13 ori mai multe grăsimi omega 3.

 

Gălbenușul, lăsat moale

Vitaminele din ou se află cu precădere în gălbenuș (albușul conține, în principal, proteine). Dacă vreți însă să beneficiați pe deplin de aceste vitamine, trebuie să gătiți gălbenușul cât mai puțin, în nici un caz să nu îl lăsați să se întărească și să devină verzui. Când gălbenușul este gătit prea mult, nu numai că își pierde din valorile nutritive și își înjumătățește proprietățile antioxidante, dar culoarea verzuie semnalează apariția compușilor pe bază de sulf. Acești compuși transformă ouăle din alimente benefice, în alimente greu de digerat, cu potențial toxic.

Deci ce puteți face pentru a beneficia la maximum de vitaminele, antioxidanții și nutrienții din ouă?

  • Cumpărați ouă de gospodărie – ideal, creșteți propriile găini!
  • Nu gătiți gălbenușul prea mult – pe cât se poate, încercați să consumați cu precădere ouă cu gălbenușul moale.

Ouăle sunt un aliment atât de gustos și nutritiv! Fierte moi, prăjite la foc mic într-un pic de unt sau chiar puse în cafea, sunt mâncarea mea favorită pentru micul dejun: nu numai că se gătesc repede, dar țin bine de foame. Visul meu este să am într-o zi propriile găini, dar până atunci, fac tot ce pot pentru a le cumpăra direct de la producător. Prețul este aproape la fel ca în magazin, dar calitatea este mult superioară. Mi s-a întâmplat o singură dată să cumpăr ouă vechi, dar le-am luat dintr-un loc nefamiliar. De obicei, cunosc oamenii de la care cumpăr ouăle. Când le spun cât de mult apreciez ouăle pe care le iau de la ei și uit să iau restul, nu mi se întâmplă niciodată să mă servească cu ouă vechi!

Surse:

www.motherearthnews.com/homesteading-and-livestock/eggs-zl0z0703zswa

www.healthambition.com/caged-versus-free-range-eggs-nutritionally/

www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611006248

www.healthline.com/nutrition/6-reasons-why-eggs-are-the-healthiest-food-on-the-planet

draxe.com/top-10-vitamin-d-rich-foods/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Dietă echilibratămineralemultivitaminenutriențiRemedii naturalevitamine
Articolul anterior
Plantele adaptogene, oxigen pentru minte, apă vie pentru trup!
Articolul următor
10 greșeli care te împiedică să slăbești


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Nutriție și dietăRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: