Digestie, Medicină funcțională

Pot medicamentele cauza sindromul de intestin permeabil?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
antibiotice naturaleantiinflamatoareomega 3probioticeSindrom intestin hiperpermeabilturmeric

Hipocrat, cel mai vestit medic al Greciei antice, considerat părintele medicinei, spunea că „toate bolile încep în intestin”. După două milenii și numeroase cercetări științifice, lumea medicală începe să îi dea dreptate. Este timpul să conștientizăm că trebuie să fim atenți la toate alimentele pe care le consumăm și la medicamentele pe care le luăm, pentru că și ele trec prin stomac.

Ce este sindromul de intestin permeabil?

Un intestin permeabil este un intestin a cărui mucoasă protectoare a fost afectată. În lipsa unei bariere, substanțele toxice pot trece mai ușor în sistemul circulator și în cel limfatic, putându-se localiza oriunde în organism. Așadar, imunitatea întregului organism este compromisă. Printre cauzele ce pot duce la pierderea impermeabilității sistemului digestiv se numără: dieta bogată în zahăr rafinat, dieta săracă în fibre vegetale,  infecții parazitare, infecții cu candida, abuzul de alcool, ingestia de alimente alergizante, ingestia agenților chimici toxici sau traumatismele, dar și unele medicamente.

Ce medicamente pot cauza apariția sindromului de intestin permeabil?

Cea mai mare greșeală, pe care probabil am făcut-o cu toții, este să abuzăm de medicamente fără să trecem pe la medic pentru un consult de specialitate. Ne doare capul, măseaua, poate puțin în gât, suntem balonați, avem reflux gastric, nu stăm pe gânduri și dăm fuga la farmacie. Cumpărăm pastile care să ne aline durerea sau, și mai grav, luăm antibioticele rămase în dulap de când ni le-a prescris medicul și nu suntem conștienți de faptul că poate ne tratăm greșit. Automedicația, din păcate, este o practică des întâlnită ce prezintă numeroase riscuri, printre care și apariția sindromului de intestin permeabil.

În continuare am pregătit o listă cu principalele medicamente ce pot afecta epiteliul digestiv:

Antibioticele

Din păcate, antibioticele au devenit unele dintre cele mai prescrise medicamente în sezonul rece, uneori greșit. Un raport publicat în BMC Medicine arată că peste 50% dintre antibioticele prescrise nu sunt necesare. Atunci când luăm antibiotice ucidem atât bacteriile dăunătoare din sistemul digestiv, cât și pe cele benefice, perturbând echilibrul natural și afectând astfel capacitatea intestinului de a funcționa optim. În absența bacteriilor bune se pot dezvolta mult mai repede Candida sau SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), ce se traduce prin suprapopularea intestinului subțire cu bacterii ce pot afecta mucoasa. Așa devine intestinul permeabil. Dacă e musai să iei antibiotice, ai grijă să iei și probiotice, pentru a contribui la popularea intestinului cu bacteriile benefice. Noi îți recomandăm totuși să faci tot ce este cu putință pentru a te menține sănătos, să nu abuzezi de antibiotice, să te orientezi și spre antibioticele naturale.

Antiinflamatoarele

Studiile efectuate au arătat că utilizarea antiinflamatoarelor poate avea un impact negativ semnificativ asupra biodiversității din intestin, putând duce chiar și la apariția disbiozei. În cazuri mai grave, antiinflamatoarele pot provoca sângerări intestinale și pot chiar încetini recuperarea țesuturilor. Ca alternativă sănătoasă, îți recomandăm să consumi sucuri ce combat inflamația și să apelezi la suplimente alimentare cu Omega 3, ce pot reduce semnificativ inflamațiile fără a avea efecte secundare.

Contraceptivele orale

Contraceptivele orale aduc un aport de estrogen în organism, afectând astfel echilibrul hormonal și putând duce în final la o predispoziție a corpului de a dezvolta Candida. Înmulțirea bacteriei Candida, pe de altă parte, este una dintre cauzele apariției permeabilității intestinului. Mai mult, femeile care utilizează contraceptive orale pe o perioadă mai mare de 5 ani pot avea o predispoziție pentru boala Crohn.

Steroizii

Corticosteroizii sunt medicamente produse sintetic ce au o structură similară cu hormonii produși în mod natural de glandele suprarenale. Aceștia sunt utilizați preponderent pentru a compensa deficitul de hormoni produși în corp sau pentru a trata inflamațiile locale sau sistemice. În bolile autoimune precum diabetul de tip 1, artrita reumatoidă, bolile tiroidiene, lupusul, psoriazisul, scleroza multiplă se folosesc corticosteroizii ca tratament. Principalul efect secundar al tratamentului cu corticosteroizi este suprimarea sistemului imunitar pe o perioadă îndelungată, ceea ce însemnă că te poate face mai vulnerabil în fața îmbolnăvirilor.

Antiacidele gastrice

Medicamentele administrate pentru a reduce cantitatea de acid gastric pot fi și ele răspunzătoare pentru apariția sindromului de intestin permeabil. Majoritatea oamenilor ce apelează la antiacide pentru a trata simptomele refluxului gastric sunt mai predispuși la infectarea cu bacteria Clostridium difficile, răspândită și datorită utilizării excesive a antibioticelor. Această bacterie este extrem de agresivă cu sistemul digestiv, putând cauza inflamarea colonului și hemoragii ce duc, în final, la instalarea sindromului de intestin permeabil. Pentru a scăpa de refluxul gastric, câteodată este de ajuns să facem mici schimbări de alimentație și să fim atenți la obiceiurile nesănătoase. Un consum mai mic de alcool, cafea sau prăjeli poate conta enorm pentru sănătate.

Urmezi deja un tratament și vrei să afli dacă te numeri printre persoanele ce ar putea avea un intestin permeabil? Ei bine, sunt anumite simptome pe care dacă le ai, ar trebui să sapi mai adânc, astfel încât să afli cauza și să o tratezi. Dacă ai un intestin permeabil s-ar putea să suferi de boli digestive, carențe de vitamine și minerale, alergii sau intoleranță alimentară, boli de piele, tulburări psihocomportamentale, dureri articulare și tulburări ale glandei tiroide.

Sfatul nostru este să te consulți cu medicul specialist înainte de a începe orice tratament și să iei în considerare și suplimentele alimentare naturale, ce îți pot îmbunătăți simțitor calitatea vieții.

Surse:

www.amymyersmd.com/2013/05/8-supplements-to-heal-a-leaky-gut/

www.amymyersmd.com/2018/01/5-medications-can-lead-leaky-gut/?utm_source=infusionsoft&utm_medium=email&utm_term=5-medications-can-lead-leaky-gut-article-email-5-medications-can-lead-leaky-gut-article&utm_content=article-5-medications-can-lead-leaky-gut&utm_campaign=content

www.chicagotribune.com/lifestyles/health/ct-heartburn-medicines-gut-infection-20170414-story.html

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9808883

draxe.com/7-signs-symptoms-you-have-leaky-gut/

 

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antibiotice naturaleantiinflamatoareomega 3probioticeSindrom intestin hiperpermeabilturmeric
Articolul anterior
Mersul pe bicicletă, terapie la orice vârstă
Articolul următor
Colagen, gelatină, colagen hidrolizat… Care este diferența?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMedicină funcțională

Te-ar putea interesa și: