Medicină funcțională, Remedii naturale

Quercetina atenuează natural simptomele alergiilor respiratorii

Autor:
1 comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Alergiile sunt, de multe ori, greu de identificat și diagnosticat, iar tratarea și gestionarea lor se dovedește uneori chiar extenuantă – atât din cauza simptomelor recurente, cât și din cauza efectelor secundare ale medicamentelor administrate. Cum ne ajută suplimentele pe bază de quercetină în gestionarea naturală a simptomelor alergice, vom afla din rândurile care urmează.

Vezi toate articolele despre:
alergieantioxidanțiimunitatequercetinăRadicali liberirinită alergicăstres oxidativ

Alergiile sunt de foarte multe forme: de la cele extrem de des întâlnite – cum sunt alergiile respiratorii, alimentare sau la diverse insecte, la cele extrem de rare – cum este, de exemplu, alergia la apă, soare sau chiar la contactul uman. Oricare ar fi cauza, explicația din spatele simptomelor este mereu aceeași. Din motive foarte variate, în unele cazuri, anumiți factori externi organismului sunt percepuți de către sistemul imunitar ca fiind un potențial pericol. În încercarea de a-i elimina din organism, apar reacțiile deranjante de luptă, de apărare. Inflamația este numitorul comun în orice alergie. Acest lucru se datorează anticorpilor produși de către sistemul imunitar pentru a ne proteja.

Răspunsul alergic la nivelul aparatului respirator

De cele mai multe ori, răspunsul alergic se limitează la zona care ia contact cu alergenul. În cazul în care reacția este sistemică, vorbim de șoc anafilactic. Apelarea la serviciile de urgență este o necesitate, în aceste condiții.

Spre deosebire de astm – care comportă crize grave, ce pot pune în pericol viața – alergiile respiratorii (rinitele alergice sezoniere sau perene) nu pun viața în pericol, însă îi pot diminua semnificativ calitatea. Dacă în cazul rinitei sezoniere, simptomele deranjante au o periodicitate și la fel și tratamentul, cei care suferă de rinită perenă au un disconfort constant. Alergenii la care cei din urmă sunt expuși sunt aproape imposibil de evitat sau diminuat: praful, poluarea, blana animalelor de companie.

În ambele cazuri de rinită, răspunsul organismului este asemănător: strănut, nas înfundat și care curge, mâncărimi la nivelul nasului și ochilor, cearcăne, lăcrimări, dureri de cap frecvente. Uneori, apar simptome și la nivelul pielii, cum ar fi eczemele sau pielea extrem de uscată sau urticarie. Oboseala excesivă poate să facă parte din simptomele rinitelor alergice.

Tratamentul în simptomele alergice respiratorii

Fie că vorbim de astm (în care uneori, alergia joacă un rol important), fie că vorbim de rinitele alergice, ceea ce se dorește prin tratament este un cât mai bun control al simptomelor, atunci când acestea apar. Se urmărește reducerea inflamației pentru ca pacientul să aibă o viață cât mai aproape de normalitate.

Chiar dacă tratamentul de bază nu poate fi întrerupt, există remedii naturale studiate care și-au dovedit eficiența în controlul alergiilor și, în special, în controlul alergiilor respiratorii. Quercetina, despre care veți afla în rândurile următoare, este unul dintre cele mai eficiente remedii.

Ce este quercetina?

  • Quercetina este un pigment, un compus ce face parte din categoria flavonoidelor. Flavonoidele sunt prezente în legume, fructe, anumite cereale, ceai și chiar vin, iar diverse studii au subliniat beneficiile multiple pe care le au asupra sănătății. Cărui fapt se datorează acest lucru? Ei bine, este vorba despre rolul lor antioxidant pe care îl au în organism, abilitatea de a regla dezechilibrul între antioxidanți și radicali liberi, neutralizând acțiunea celor din urmă. Radicalii liberi sunt molecule instabile a căror creștere cantitativă în organism participă la instalarea unor boli metabolice, ale sistemului cardiovascular, inclusiv cancer.
  • Quercetina se numără printre flavonoidele cele mai abundente în dieta zilnică (între 10 și 100 mg într-o dietă sănătoasă), însă o suplimentare a ei până la 1000 de mg pe zi aduce beneficii vizibile. Din alimentație putem extrage quercetina prin consumul de ceapă, mere, struguri, fructe de pădure, broccoli, citrice, cireșe, anumite ceaiuri sau capere.
  • Prin consumul regulat de quercetină s-a observat, pe lângă controlul alergiilor, o creștere a imunității, diminuarea inflamațiilor și menținerea stării de sănătate în general. În plus, contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, întărește vasele de sânge și ajută în scăderea colesterolului. Tot efectelor antioxidante li se datorează și proprietățile anti-aging.

Rolul quercetinei în controlul simptomelor alergice

  • Quercetina este un foarte bun antioxidant, motiv pentru care ajută la diminuarea inflamațiilor. Stresul, dieta, stilul de viață amplifică peste normal nivelul inflamației în organism prin creșterea numărului de radicali liberi. Menținerea unui nivel înalt al radicalilor liberi s-a asociat în studiile de specialitate cu apariția multor probleme de sănătate – de la cele cardiovasculare, la cancer și îmbătrânire precoce.
  • Datorită efectelor antiinflamatoare pe care quercetina le are, s-au observat îmbunătățiri și în ceea ce privește simptomele poliartritei reumatoide. Un studiu realizat pe 50 de femei care sufereau de această boală a arătat că un consum de 500 mg de quercetină, timp de 8 săptămâni, a dus la diminuarea durerilor articulare de dimineață sau a celor agravate după diverse activități fizice. În plus, a adus o creștere a mobilității articulare.
  • Datorită proprietăților antiinflamatoare, quercetina poate aduce o diminuare a simptomelor alergice. În plus, studiile realizate pe subiecți animali au arătat că acest flavonoid ar putea avea un rol în blocarea enzimelor implicate în procesele inflamatorii, cum ar fi histamina. Modul în care acționează la nivelul organismului uman necesită investigații suplimentare.
  • În plus, quercetina poate să scadă riscul instalării unor boli ale creierului, de tipul Alzheimerului, reduce presiunea arterială, are rol anti-aging. Există studii care sugerează efectele benefice ale quercetinei în creșterea rezistenței fizice la efort și în controlul nivelului de glucoză din sânge.

După cum ați putut vedea, studiile despre beneficiile quercetinei au rezultate promițătoare. Există multe direcții noi care rămân să fie investigate în continuare pentru a putea cunoaște toate beneficiile pe care acest compus complex le poate aduce organismului.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23044824

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27710596

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27187333

Părerea ta contează pentru noi!

1 comentariu. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alergieantioxidanțiimunitatequercetinăRadicali liberirinită alergicăstres oxidativ
Articolul anterior
Vitaminele D3 și K2 – De ce este important să le luăm împreună?
Articolul următor
Suplimente pentru imunitate despre care nu știai


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: