Coronavirus, Sănătate

Quercetina și imunitatea

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute

Te-ai gândit vreodată cum de unele plante au capacitatea de a face față condițiilor meteorologice nefavorabile și vânturilor puternice? Quercetina este un antioxidant puternic și bioflavonoid care se găsește în plante și ale cărui proprietăți s-au dovedit a fi benefice și pentru sănătatea omului.

Vezi toate articolele despre:

Ce este quercetina și pentru ce poate fi utilizată?

Quercetina este un pigment vegetal ce este prezent în mod natural în plante, dar și în unele alimente, ale cărui proprietăți au fost studiate de-a lungul timpului, cu precădere în contextul infecțiilor virale. Având proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale puternice, testele făcute pe quercetină au dovedit efecte pozitive în neutralizarea radicalilor liberi, produsele chimice care dăunează membranelor celulare și deteriorează ADN-ul.

Administrată în primele ore de la debutul simptomelor de răceală, quercetina are rolul de a reduce și chiar opri virusurile, acționând încă de la intrarea acestora în organism. Mai mult, în combinație cu vitamina C, care are proprietăți benefice în răspunsul la stres, dar și în tratarea răcelilor, se pare că efectele terapeutice se multiplică, acțiunea quercetinei și a vitaminei C jucând un rol esențial în întărirea imunității. Există dovezi ale faptului că administrarea concomitentă de vitamina C și quercetină exercită o acțiune antivirală sinergică, datorită suprapunerii proprietăților antivirale și imunomodulatoare.

Quercetina poate fi utilizată și pentru tratarea altor afecțiuni, fiind:

 • Antialergică – quercetina este un antihistaminic natural, ușurând perioadele în care predomină alergiile.
 • Antiinflamatoare – quercetina este eficientă în reducerea inflamației la bărbați, dar nu pare să ajute la reducerea inflamației la femeile cu poliartrită reumatoidă.
 • Un potențial ajutor pentru încetinirea creșterii celulelor canceroase – unele studii sugerează faptul că quercetina poate încetini creșterea mai multor tipuri diferite de cancer.

Quercetina și coronavirusul

În contextul infecției cu virusul SARS-Cov-2 au fost desfășurate numeroase teste care demonstrează faptul că quercetina și vitamina D pot fi folosite în asociere pentru reducerea simptomelor.

Mai mult, o altă combinație eficientă este quercetina și vitamina C, datorită lipsei de efecte secundare severe și costurilor reduse. Astfel, în urma studiilor desfășurate pe acești doi compuși, se recomandă administrarea combinată, aducând beneficii atât pentru profilaxie, cât și pentru tratamentul precoce al infecțiilor tractului respirator, în special pentru pacienții cu COVID-19.

Care sunt alimentele bogate în quercetină?

Aminteam mai sus faptul că flavonoizii de tip quercetină sunt prezenți în special la nivelul plantelor. Quercetina se poate găsi și într-o varietate de alimente. Printre acestea se numără:

 • Merele.
 • Fructele de pădure.
 • Strugurii roșii.
 • Ceapa roșie – concentrații mai mari de quercetină apar în inelele exterioare și în partea cea mai apropiată de rădăcină.
 • Roșiile – se pare că roșiile cultivate organic conțin cu 79% mai multă quercetină decât fructele cultivate chimic.
 • Caperele.
 • Semințele.
 • Nucile.

Quercetina se găsește și în plante medicinale, inclusiv Ginkgo biloba, sunătoarea și socul. Conform cercetărilor, un consum mare de astfel de alimente va genera între 100 și 300 mg de quercetină, zilnic. Pentru a beneficia de și mai multă quercetină, nu este suficient doar consumul de alimente, de aceea se recomandă administrarea de suplimente alimentare.

Quercetin Immune Complex este o variantă perfectă de supliment alimentar, având în compoziție un cocteil de quercetină, vitamina C, vitamina D și zinc, care contribuie la susținerea imunității, putând fi administrat și ca profilactic și în tratamentul infecțiilor virale.

Surse:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26999194/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32636851/

click.endnote.com/viewer?doi=10.3389%2Ffimmu.2020.01451&token=WzMwMDUyMTQsIjEwLjMzODkvZmltbXUuMjAyMC4wMTQ1MSJd.1ws97_TkcrvLmrmsWkryVZ9gKR0

frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.570122/full

cnet.com/health/nutrition/does-quercetin-improve-immune-health/

Etichete articol:
Articolul anterior
Medicina bazată pe efectul plantelor. Punctul de vedere al unui anestezist
Articolul următor
Protejează-ți imunitatea și uită de stres!

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusSănătate

Te-ar putea interesa și: