Imunitate, Sănătate, Sănătatea copilului

Răceala: când ne tratăm acasă și când mergem la medic?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

În general, răceala durează cam o săptămână. Dacă însă simptomele răcelii se prelungesc sau devin mai severe este cazul să ne mobilizăm și să mergem la medic. La ce simptome trebuie să fiți atenți, aflați din articol!

Vezi toate articolele despre:
hidratareimunitatemagneziumișcareodihnăRemedii răceală și gripăvitamina Cvitamina Dzinc

Atunci când răcim, pe lângă simptomele neplăcute, se întâmplă să mai avem și o dilemă: să mergem la medic sau să ne înfofolim în pături, să bem ceaiuri și să așteptăm să treacă?

Pentru a putea lua această decizie, este necesar să cunoaștem simptomele unei răceli obișnuite: ne curge nasul, ne doare în gât, tușim, ne lăcrimează ochii, strănutăm, ne doare capul și uneori vomităm sau avem scaune diareice. Răceala se poate manifesta diferit de la o persoană la alta, în funcție de virusul ce a cauzat îmbolnăvirea, așa că unora le pot lăcrima ochii și pot strănuta, pe când alții pot avea toate cu mult mai multe simptome.

Cum tratăm o răceală obișnuită?

Foarte important este să nu luăm antibiotice pentru că acestea nu tratează răceala! În schimb, trebuie să ne odihnim și să nu ne consumăm energia de care organismul are nevoie pentru a lupta cu virusul. Ideal ar fi să rămânem acasă, așa încât să nu împrăștiem virusul și să îmbolnăvim și alte persoane. Apoi trebuie să ne hidratăm, să facem și puțină mișcare (plimbare în aer liber, yoga, exerciții ușoare) și să consumăm alimente ușoare. Supa de pui cu legume are proprietăți antiinflamatorii, nu degeaba se numără printre cele mai consumate alimente în timpul răcelilor.Trebuie să fim atenți și la igienă, să ne spălăm pe mâini și să strănutăm în servețel pentru a nu contamina obiectele pe care le folosesc și alți membri ai familiei. Cu ajutorul unui umidificator ar fi bine să creștem umiditatea în cameră și să menținem temperatura optimă. Putem apela cu încredere la remediile naturale pentru a ne ameliora simptomele: mierea ne poate calma durerile în gât, ceaiul de cimbrișor este expectorant și antimicrobian, ghimbirul stimulează sistemul imunitar și reduce inflamația, iar scorțișoara contribuie la eliminarea congestiei de mucus.

De real ajutor atunci când suntem răciți pot fi și suplimentele alimentare, întrucât acestea sprijină sistemul imunitar în lupta contra virusului. Vitamina C, vitamina D, zincul și magneziul sunt vitamine și minerale ce contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar și ne pot ajuta să ne punem  mai repede pe picioare atunci când suntem răciți.

Când trebuie să mergem la medic?

Să cerem părerea unui specialist nu este niciodată greșit. Dar dacă nu vrem să ne deplasăm la medic la fiecare răceală banală, trebuie să învățăm să ne ascultăm corpul!

Dacă suntem răciți și respirăm cu dificultate, trebuie să mergem la medic! Respirația greoaie poate fi semn că virusul a avansat spre plămâni, iar răceala progresează spre pneumonie. Dacă facem febră mai mare de 38,5 grade Celsius sau care durează mai mult de 72 de ore, din nou, trebuie să mergem la medic. Febra crește ritmul cardiac și ne afectează astfel întregul corp. Oboseala accentuată până în punctul în care nu ne putem ridica din pat ar trebui să ne trimită și ea la medic, la fel ca și amețelile, tusea cu sânge, unghiile și buzele vineții și durerile în piept sau de abdomen. Dacă simptomele sunt unele normale de răceală, dar se înrăutățesc în loc să se amelioreze, este musai să ne adresăm unui specialist.

Așadar, atunci când răcim, ar fi bine să rămânem acasă și să ne urmărim simptomele. Dacă nu ne simțim din ce în ce mai bine, ne este greu să respirăm, febra nu ne dă pace și chiar și drumul până la toaletă ni se pare epuizant, este cazul să mergem la doctor!

Când trebuie să ducem copiii răciți la medic?

Dacă cel mic este răcit și începe să aibă dificultăți de respirație sau respiră foarte repede, nu consumă suficiente lichide, nu se trezește pentru a interacționa cu noi, este neliniștit și nu suportă să fie ținut în brațe, prezintă febră și erupții cutanate, pielea are o culoare albăstrie, trebuie musai dus la medic! La fel și în cazul în care simptomele par să se amelioreze, dar apoi revin mai agresive, însoțite de febră și tuse.

Bolnavii de astm prezintă un risc mai mare de a dezvolta pneumonie dintr-o simplă răceală, de aceea este indicat ca aceștia să apeleze la sfaturile unui medic de la primele simptome. Persoanele cu boli cardiovasculare, de plămâni sau neuromusculare au și ele un risc mai mare de a răci mai des. La fel și femeile însărcinate, bebelușii, persoanele ce au suferit un transplant, pacienții ce suferă de cancer și urmează un tratament chimioterapeutic și persoanele de peste 65 de ani. Acestea sunt mai predispuse să răcească și  trebuie să meargă la medic de la primele semne de răceală pentru că sistemul lor imunitar este slăbit.

De multe ori, răceala este inofensivă și doar cu câteva ceaiuri și vitamine reușim să ne punem pe picioare. În aproximativ șapte zile ar trebui să fim ca noi, dar dacă simptomele nu dispar sau devin mai severe, trebuie neapărat să apelăm la un medic specialist pentru a evita apariția complicațiilor. Aveți grijă de voi și ascultați-vă corpul!

Surse:

www.livescience.com/61414-you-have-flu-should-you-go-to-doctor.html

www.livescience.com/61654-flu-signs-of-emergency.html

www.webmd.com/cold-and-flu/flu-emergency-when-to-call-doctor#1

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
hidratareimunitatemagneziumișcareodihnăRemedii răceală și gripăvitamina Cvitamina Dzinc
Articolul anterior
Antiobioticele naturale, puternice cu infecția, blânde cu organismul
Articolul următor
Puterea vindecătoare a somnului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateSănătateSănătatea copilului

Te-ar putea interesa și: