Digestie, Medicină funcțională

Semnele surprinzătoare că nu suferi de hiperaciditate, ci de hipoaciditate gastrică

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
dietăDigestie sănătoasăenzime digestiveHiperaciditateHipoaciditateSănătatea sistemului digestiv

Reflux gastroesofagian, arsuri, eructații, arsuri, eructații, flatulență, balonări sau grețuri, după fiecare masă? E clar ca ai o problemă legată de aciditatea gastrică. Dar este hiperaciditate sau hipoaciditate? Dacă iei în seamă reclamele tv care promovează produse antiaciditate, vei crede că suferi de hiperaciditate. Dacă însă vei studia un pic în detaliu problema, vei descoperi că este posibil să fie tocmai invers și să suferi de hipoaciditate. Peste 50% din așa-zisele cazuri de hiperaciditate sunt de fapt cazuri de hipoaciditate.

Mai puțin cunoscută decât hiperaciditatea gastrică, hipoaciditatea este și ea o problemă serioasă, destul de frecventă și în legătură directă cu afecțiuni destul de grave (astmul, poliartrita reumatoidă, cancerul).

De ce este hipoaciditatea periculoasă?

Știai că acidul gastric este necesar pentru absorbția mineralelor (fier, cupru, zinc, calciu), vitaminei B12, acidului folic sau proteinelor? Acidul gastric este de asemenea o parte deosebit de importantă a sistemului imunitar. La persoanele sănătoase, bariera de acid a stomacului ucide ușor și rapid bacteriile și microbii care ajung în stomac. Fără un nivel corespunzător de acid gastric, sistemul de apărare al organismului nostru ar fi complet compromis.

Ceea ce este și mai grav este că tu poți avea o dietă foarte sănătoasă, poți consuma doar alimente organice, dar totuși să fii malnutrit pentru că nu absorbi nutrienții necesari din alimente. Iar acest lucru se întâmplă din cauza hipoacidității gastrice.

Iată cele mai frecvente 3 semne că suferi de hipoaciditate!

1. Nu te simți bine când mănânci carne

Această situație apare mai frecvent în rândul femeilor decât în rândul bărbaților. „Nu vreau carne roșie, nu îmi place. Nu îmi place cum mă simt după ce mănânc, mi-e greață!“, afirmă multe femei. Despre ce este vorba aici? Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul digestiv al acestor persoane nu are capacitatea de a digera carnea. Acestea suferă de hipoaciditate, au nevoie de mai mult acid gastric pentru a digera proteinele din carne.

2. Ai reflux gastroesofagian imediat după masă

E greu să crezi că refluxul gastroesofagian este cauzat nu de prea mult acid, ci de prea puțin, așa-i? Dar acesta este adevărul, în ciuda tuturor lucrurilor pe care le-ai auzit sau citit până acum despre reflux. Din lipsă de informare, suntem tentați cu toții să credem că refluxul gastric se datorează nivelului ridicat de acid gastric.

1 persoană din 3 suferă de reflux gastroesofagian pe fond de hipoaciditate.

Ceea ce este clar este că durerea, disconfortul pe care le simți se datorează acidului gastric care ajunge în esofag din stomac. Ceea ce nu ni s-a spus până acum este că organismul nostru a fost astfel creat încât să aibă reflux după mese. O persoană cu o stare normală de sănătate are 1-3 episoade de reflux, după fiecare masă, episoade în care acidul urcă din stomac către esofag. Problema apare atunci când acest proces, altfel normal, începe să producă durere.

Ce se întâmplă de fapt? Una dintre explicații este următoarea: persoana în cauză are hipoaciditate, astfel încât alimentele stau în stomac și, în loc să fie descompuse de acid și enzime, sunt descompuse de bacterii și drojdii, care provoacă gaze. Aceste gaze cresc presiunea în stomac, apărând așa-numita presiune intra-abdominală. Când presiunea intra-abdominală crește destul de mult, reușește să deschidă valva de sus a stomacului, iar acidul gastric și conținutul stomacului avansează constant către esofag.

Acest fenomen poate deveni dureros și dacă se repetă după fiecare masă, protecția esofagiană scade și mucoasa devine sensibilă la orice tip de reflux. În timp, acest lucru poate favoriza apariția afecțiunii numite esofagul Barrett sau chiar a cancerului.
Și în acest caz nu te trata de hiperaciditate, ci de hipoaciditate!

3. Ai eructații sau balonări după masă

După masă ai oricare dintre următoarele simptome:
• Eructații cu gust și miros neplăcut, imediat după masă sau mai târziu?
• Gaze la 1-2 ore după masă?
• Balonări câteva ore după masă?
• Senzația de preaplin în stomac?

Dacă ai răspuns afirmativ la aceste întrebări, poți suferi de hipoaciditate gastrică.

De ce ar indica hipoaciditatea un DA la aceste întrebări? Situația probabilă este că alimentele pe care le consumi sunt fermentate de bacteriile/drojdiile din stomac, iar rezultatul fermentației este gazul. Dacă nivelul acidului gastric este destul de scăzut, majoritatea persoanelor vor avea eructații după masă.

Uneori, se întâmplă să ai eructații cu miros neplăcut și la câteva ore după masă. Acest lucru este un indicator puternic că alimentele sunt încă în stomac, când ele ar trebui să fie în intestinul subțire. Cauza: nivelul pH-ului din stomac nu este suficient de scăzut pentru a începe să trimită alimentele către intestine.

Balonările după masă pot fi explicate prin aceea că bacteriile se înmulțesc în stomac și în intestinul subțire. Nivelul scăzut al acidului gastric le permite acestor bacterii să trăiască în stomac sau intestinul subțire și, în același timp, să încetinească digestia.

Așadar nu confunda hipoaciditatea cu hiperaciditatea. În asemenea cazuri poate fi utilă suplimentarea dietei cu betaină (o sursă importantă de acid clorhidric).

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
dietăDigestie sănătoasăenzime digestiveHiperaciditateHipoaciditateSănătatea sistemului digestiv
Articolul anterior
Semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Articolul următor
Probioticele în terapia durerii cronice


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
DigestieMedicină funcțională

Te-ar putea interesa și: