Nutriție și dietă, Remedii naturale

Top 10 motive pentru care e bine să consumi varza Kale

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute
Vezi toate articolele despre:
antioxidanțicancerdetoxifiereDietă echilibratăeliminare toxineinflamațienutrienți

Cu toții știm că un consum regulat de legume are beneficii importante pentru sănătate. Dar ca în cazul tuturor alimentelor, nu toate legumele sunt la fel: unele sunt mai bune decât altele în ceea ce privește conținutul nutrițional și beneficiile pentru sănătate. Dacă privești mai atent la conținutul nutrițional al anumitor legume, vei constata că acestea sunt niște „alimente-minune”. Un astfel de grup de legume sunt cele din familia Brassica, cunoscute și sub denumirea de crucifere. Acestea includ broccoli, conopida, varza, ridichile, napii, rucola, varza de Bruxelles și varza Kale. Ce face ca această categorie de legume să fie atât de specială? Răspunsul scurt este legat de conținutul de sulforafan. Dar păstrând aceste lucruri în minte, vom prezenta în continuare primele zece motive pentru care trebuie să consumi varză Kale, considerată „regina verdețurilor” și reprezentantul de seamă al familiei cruciferelor.

1. Varza Kale are beneficii anticancer

Sulforafanul este menționat ca un compus anticancerigen puternic. Reputația acestuia este legată de potențialul său antioxidant și de proprietățile antiinflamatoare, asemănătoare cu cele ale turmericului. De fapt, studii preclinice promițătoare au constatat că o combinație de sulforafan, aspirină și curcumin a fost eficientă pentru chemoprevenția cancerului pancreatic. Însă sulforafanul a fost studiat pentru prevenirea și tratarea mai multor tipuri de cancer, inclusiv de stomac, vezică, sân, prostată, plămâni, colon și piele. În mod specific, cercetările indică faptul că sulforafanul are capacitatea de a interveni în mai multe etape, prin reglarea și/sau modularea mecanismelor celulare importante, pentru a fi selectiv toxic pentru celulele maligne.

2. Varza Kale ameliorează depresia

Sulforafanul poate avea, de asemenea, un beneficiu semnificativ împotriva depresiei. Un studiu efectuat pe animale și publicat în anul 2015 a arătat că sulforafanul are acțiune antidepresivă și anxiolitică, acționând la șoareci prin inhibarea hipotalamică. Inflamația a fost legată de depresie, iar un studiu din 2016 a constatat că legumele precum varza Kale previn și minimizează recidiva inflamației. Același studiu a constatat că extractele de crucifere au fost atât de eficiente încât au acționat profilactic în reducerea factorilor inflamatori responsabili pentru o gamă largă de probleme de sănătate.

3. Varza Kale alină durerea

Dovezile arată că sulforafanul poate avea beneficii importante în managementul durerii și în reducerea semnificativă a acesteia. Un studiu din anul 2000, privind pacienții de sex feminin cu fibromialgie, a raportat că o combinație între ascorbigen (derivat din vitamina C) și o pudră din legume crucifere reduce sensibilitatea la durere și îmbunătățește calitatea vieții pentru pacienții care suferă de această afecțiune. O cercetare din 2016 a identificat, de asemenea, potențialul sulforafanului de blocare a durerii, obținând rezultate promițătoare.

4. Varza Kale are efecte cardioprotectoare

Problemele cardiovasculare rămân în topul preocupărilor cu privire la sănătate. Aceste afecțiuni par a fi în creștere, incluzând probleme precum atac de cord, accident vascular cerebral, boli vasculare periferice și tensiune arterială. Cercetările arată că sulforafanul ajută în reducerea pereților intestinali, inhibă obezitatea, ameliorează hipertensiunea și alte afecțiuni care conduc la boli cardiovasculare. În ceea ce privește hipertensiunea arterială, un studiu din anul 2012 a arătat că sulforafanul scade stresul oxidativ la nivel renal și vascular și reduce inflamația și tensiunea arterială. În mod similar, un studiu anterior demonstrase că un consum de alimente bogate în sulforafan ajută la scăderea în mod semnificativ a tensiunii arteriale și a inflamației, indiferent de dieta anterioară, la puii de șobolani hrăniți cu alimente bogate în acest compus. Sulforafanul poate proteja arterele de apariția bolilor prin stimularea unui mecanism natural de apărare în organism.

5. Varza Kale conține antioxidanți puternici

Este binecunoscut faptul că legumele cruciferele sunt o sursă superioară de antioxidanți. Există aproximativ 300 de studii referitoare la legătura dintre aceste legume și puterea antioxidantă. Un studiu extrem de interesant a fost efectuat pe tineri fumători de sex masculin, care au consumat 250 g de crucifere pe zi, timp de 10 zile. La sfârșitul tratamentului, printre observațiile principale s-a numărat scăderea concentrației proteinei C reactive. Acest lucru este important deoarece nivelul acestei proteine indică nivelurile inflamației și stresului oxidativ din corp, ambele niveluri ridicate fiind asociate cu boli pe termen lung. Într-un studiu din anul 2015, cruciferele au fost găsite ca fiind extrem de eficiente în reducerea stresului oxidativ, în acest caz fiind observate beneficiile pentru funcționarea ficatului.

6. Varza Kale ajută la eliminarea toxinelor

Traiul modern implică prezența multor substanțe toxice în viața noastră cotidiană. Conform cercetărilor, legumele crucifere și țesuturile lor bogate în sulforafan te pot ajuta să faci față toxinelor. În 2014, un studiu clinic randomizat a recrutat 291 de participanți dintr-o zonă rurală a Chinei, cunoscută pentru un grad ridicat de poluare a aerului. În esență, participanții au consumat un extract de legume crucifere pe zi, timp de trei luni. Testarea urinei a arătat o creștere rapidă, susținută și semnificativă a eliminării substanțelor toxice în grupul care a consumat legumele crucifere, față de grupul placebo. Studiile au confirmat, de asemenea, rolul sulforafanului în eliminarea arsenicului și a pesticidelor. Calitățile detoxifiante ale cruciferelor sunt considerate a fi legate direct de rolul sulforafanului în activarea Nrf2, cunoscut ca având un rol important în metabolismul și excreția substanțelor toxice.

7. Varza Kale îmbunătățește rezistența la insulină

În general, este recunoscut faptul că dieta și exercițiile fizice pot ajuta profund cu prevenirea și tratamentul diabetului de tip 2. Rezultate pozitive specifice au fost observate și în ceea ce privește consumul de legume crucifere. Un studiu din 2016 a investigat efectele pulberii legumelor crucifere cu o concentrație mare de sulforafan asupra pacienților cu diabet de tip 2. Studiul randomizat, efectuat pe 81 de pacienți, a oferit celor două grupuri formate fie pulbere cu conținut mare de sulforafan, fie un placebo, timp de patru săptămâni. Rezultatele finale au dat indicații clare cu privire la scăderea nivelurilor de rezistență la insulină. Alte studii au demonstrat efecte similare, arătând scăderea stresului oxidativ și a rezistenței la insulină, sulforafanul putând fi de folos și în prevenirea nefropatiei, fibrozei induse de diabet și a complicațiilor vasculare.

8. Varza Kale ajută în tratarea ulcerului

Bacteria Helicobacter pylori este asociată cu ulcerul gastric și, în unele cazuri, chiar cu cancerul gastric. Sulforafanul oferă sprijin în eliminarea coloniilor acestui organism din corpurile noastre. O cercetare din anul 2009 a indicat că un consum continuu de legume crucifere ar aduce beneficii importante în lupta contra acestei bacterii. Alte cercetări care au vizat varza Kale au raportat că 78% dintre pacienții prezintă rezultate negative la antigenele din scaun după tratament, 67% rămânând negative încă 35 de zile după oprirea tratamentului. Cercetările cu xenogrefe gastrice umane pe șoareci au raportat o eradicare completă a bacteriei Helicobacter pylori în 73% din grefele tratate cu sulforafan.

9. Varza Kale luptă împotriva bolii Alzheimer

Studiile sugerează că sulforafanul ar putea fi un agent terapeutic promițător pentru îmbunătățire cognitivă în boala Alzheimer. În 2015, cercetătorii au analizat efectele sulforafanului prin administrarea de germeni de crucifere cu diferite concentrații. Au fost raportate efecte pozitive împotriva a doi factori majori implicați în patogeneza bolii Alzheimer, precum suprareglarea conținutului de glutation intracelular și activitatea enzimelor antioxidante, ambele putând contribui la detoxifierea și îmbunătățirea funcției țesutului.

10. Varza Kale are importante beneficii antiinflamatoare

Inflamația disfuncțională este identificată tot mai des drept un factor ce stă la rădăcina multor afecțiuni și boli cronice. Într-o formă sau alta, undeva în corp există un dezechilibru cauzat de inflamație. Din fericire, natura ne-a oferit mai multe căi de atac pentru acest flagel al vremurilor noastre. Ca antiinflamator funcțional, sulforafanul poate fi așezat lângă curcumin, oferind legumelor crucifere un loc de frunte în lista alimentelor cu potențial vindecător. Consumul de varză Kale modulează excreția biomarkerilor legați de inflamație și reacții vasculare, potrivit unui studiu din 2015. O altă cercetare din 2016 a raportat, de asemenea, dovezi clare că pretratamentul cu sulforafan restaurează complet statusul antioxidant și împiedică răspunsurile inflamatorii.

Aceasta nu este nici de departe o listă exhaustivă a beneficiilor cunoscute pentru varza Kale și pentru legumele crucifere. Unele studii arată chiar unele beneficii ale sulforafanului în lupta contra autismului.

Așadar, nu uita de beneficiile enorme pe care ți le pot aduce cruciferele și alege să le consumi mai des!

Surse:

  • greenmedinfo.com/blog/top-10-reasons-eat-your-cruciferous-veggies
  • jbc.org/content/280/32/28829.full?ijkey=660623b58acfe40a52d5fcf6eaede44af286853d&keytype2=tf_ipsecsha
  • chemoprotectioncenter.org/meet-the-research-team/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4432495/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12235639
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901397/
  • sciencedaily.com/releases/2016/06/160623095250.htm
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2741483/#R10
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077285/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052072
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22537070
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19349290

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
antioxidanțicancerdetoxifiereDietă echilibratăeliminare toxineinflamațienutrienți
Articolul anterior
Leacuri din Evul Mediu, soluții contra rezistenței la antibiotice?
Articolul următor
Canabisul, un tratament promițător pentru boli grave?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Nutriție și dietăRemedii naturale

Te-ar putea interesa și: