Medicină funcțională, Remedii naturale, Sănătate

Top 4 plante medicinale benefice în reducerea inflamației

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

Zilnic, organismul uman este expus la factori cu potențial inflamator, cum ar fi toxinele din mediu, alimentele foarte procesate sau stres. Natura este aliatul nostru în încercarea de a rămâne sănătoși, punându-ne la dispoziție plante medicinale benefice pentru corp. Ghimbirul, turmericul, boswellia și rozmarinul sunt plante renumite pentru efectele antiinflamatoare pe care le au.

Vezi toate articolele despre:
boswelliaghimbirinflamațiePlante medicinaleremedii din planteturmeric

Plantele cu proprietăți aromatice și medicinale sunt utilizate fie integral, fie este folosită doar o anumită parte a plantei (rădăcini, tulpini, flori, frunze, semințe) pentru a obține extracte, uleiuri și alte produse. Unele plante sunt atât de benefice încât din aceeași plantă se pot obține 2-3 tipuri de extracte, din fiecare parte componentă a plantei, cu diferite utilizări, printre care și reducerea inflamației din corp.

Ce este inflamația?

Organismul uman are abilități de autoregenerare și autoprotecție împotriva factorilor dăunători care îi perturbă echilibrul și starea de bine. De exemplu, atunci când avem o rană sau o infecție, în acea zonă a corpului apare inflamația. Aceasta este modalitatea prin care corpul luptă împotriva factorilor care îi fac rău și astfel începe procesul de vindecare. Fără această inflamație, leziunile ar putea evolua dramatic. Inflamația apărută în urma unor leziuni se numește inflamație acută și este benefică organismului. În momentul în care inflamația devine cronică, sănătatea organismului este amenințată.

Ce este inflamația acută?

Inflamația acută este, așa cum am spus, răspunsul organismului, pe termen scurt, la leziuni, traumatisme, infecții sau boli acute și are efecte localizate. Acest tip de inflamație se caracterizează prin durere în zona afectată, umflături, roșeață sau căldură și poate avea cauze externe (tăieturi, ciupituri de insecte, alergii) sau interne (apendicită acută).

Ce este inflamația cronică?

Inflamația cronică este pe termen lung și cea care, de fapt, ne creează probleme. Este cauzată de o serie de factori care țin de stil de viață, factori de stres fizici, psihici sau emoționali și, în acest caz, răspunsul inflamator este în desfășurare, ținând corpul într-o continuă stare de alertă. Încercarea constantă și de lungă durată a organismului de a lupta împotriva factorilor de stres excesiv produce modificări la nivelul celulelor și, în cele din urmă, sistemul imunitar provoacă leziuni asupra propriilor țesuturi și organe. Inflamația cronică, spre deosebire de cea acută, poate fi cauza dezvoltării afecțiunilor autoimune.

Ce cauzează inflamația?

Inflamația cronică este dovada organismului tău că a încercat să te protejeze aproape până la epuizare. Stresul cauzat de stilul alimentar pe care îl avem și alte dezechilibre din organism produc inflamația. În continuare, vor fi prezentate șase cauze ale inflamației cronice.

1. Dieta pro-inflamatoare

Dr. Amy Myers, cunoscut specialist în medicină funcțională și, în special, în probleme tiroidiene, afirmă că o dietă bazată pe alimente cu potențial inflamator, precum glutenul, lactatele, prăjelile, porumbul, soia, zahărul sau mâncarea foarte procesată, este principala cauză care produce inflamație, distruge intestinul și te predispune la dezvoltarea bolilor autoimune. Printre alimentele care cauzează inflamație regăsim: cereale rafinate, cereale integrale, alimente foarte prăjite, de tip fast-food sau ambalate, băuturile carbogazoase, carnea sau ouăle provenite de la animale grănite cu cereale, cele mai multe sosuri comercializate pentru salate, margarina, uleiul de porumb, de floarea-soarelui, de soia sau de șofran.

Inflamația poate fi redusă prin adaptarea dietei. Alimentele cu efect antiinflamator sunt: avocado și uleiul de avocado, lămâia, lime, fructele de pădure, legumele fără amidon, alimente provenite de la animale hrănite cu iarbă sau carnea de vânat, turmeric, pește capturat din mediul sălbatic, supă de legume sau de oase, oțet din cidru de mere, ghimbir, măsline și ulei organic extra virgin de măsline, unt, lapte și fulgi de cocos, oregano, rozmarin, busuioc, cimbru, salvie, ceapă, usturoi etc.

2. Dezechilibre ale zahărului în sânge

Dietele pro-inflamatorii, lipsite de nutrienți esențiali și consumul excesiv de zahăr produc dezechilibre la nivelul zahărului din sânge. Astfel, se produce inflamația și producția excesivă de citokine pro-inflamatorii care sunt implicate în creșterea rezistenței la insulină. Citokinele sunt proteine secretate de sistemul imunitar care au rolul de a regla răspunsul imunitar.

3. Sindromul intestinului permeabil

În cazul sindromului intestinului permeabil, așa-numitul leaky-gut, intestinul își pierde funcția de barieră pentru substanțele toxice. Astfel, în sistemul limfactic și cel circulator apar radicalii liberi care pot cauza leziuni la nivel celular. Sistemul imunitar percepe acești factori ajunși în sânge ca pe niște invadatori și declanșează sistemul de autoapărare, determinând inflamația, până în punctul în care organismul este inflamat cronic.

4. Stresul cronic

Stresul are implicații semnificative în dezvoltarea inflamației cronice. Despre stres, dr. Amy Myers spune că nu este doar o stare emoțională, ci una inflamatorie. În momentul în care oamenii se confruntă cu stresul de natură emoțională, sunt tentați să adopte obiceiuri alimentare nesănătoase, să consume alcool și să devină sedentari. Toate acestea alimentează inflamația. Mai mult, în momentul în care organismul resimte stresul de orice fel, eliberează hormoni, în special, hormonul de stres primar – cortizolul. Acesta din urmă trimite semnale către sistemul imunitar pentru a se pregăti să reacționeze, iar sistemul imunitar răspunde provocând inflamație. Dacă factorii de stres sunt resimțiți permanent de corp, el nu primește semnalul de a se opri și este într-o continuă alertă, dezvoltând inflamația cronică.

5. Somn insuficient

Sănătatea organismului și bunăstarea zilnică este influențată direct de calitatea somnului pe care îl avem. Somnul este esențial pentru vindecare, deoarece în acest timp, corpul se regenerează și se odihnește. Pierderea somnului și obiceiul de a dormi foarte puțin pot determina un grad crescut de inflamație cronică.

6. Toxine din mediul înconjurător

Mediul înconjurător din zilele noastre ne expune la numeroase substanțe toxice pentru organism. Toxinele se regăsesc în alimente, în aerul pe care îl respirăm, în produsele cosmetice sau de curățenie pe care le folosim. Expunerea pe termen lung la toxinele din mediu poate deveni o problemă considerabilă pentru sistemul imunitar care este compleșit și poate determina un nivel ridicat de inflamație cronică, care poate crește riscul de îmbolnăvire.

Remediile naturale în procesul de reechilibrare a organismului

Unele plantele medicinale ajută la reducerea inflamației și redobândirea echilibrului în organism. Cele mai benefice 4 astfel de remedii sunt: ghimbir, boswellia, turmeric/curcumin, rozmarin.

Ghimbir pentru reducerea inflamației

Ghimbirul este o plantă cu proprietăți antiinflamatoare puternice. Planta are o aromă piperată și numerose proprietăți medicinale, datorită cărora a fost utilizată ca remediu natural mii de ani. Ghimbirul are numeroase componente benefice, cea mai importantă fiind gingerolul, iar principala sa calitate este capacitatea de a reduce inflamația din organism.

Boswellia: unul dintre cele mai cunoscute antiinflamatoare naturale

Boswellia, cunoscută și sub numele de tămâie indiană, este un extract din planta Boswellia serrata, un copac originar din India, ai cărui compuși au dovedit puternice efecte antiinflamatorii. Extractul de Boswellia a fost utilizat în scopul de a reduce inflamația în trecut. Artrita, bolile inflamatorii intestinale sau bolile de inimă erau printre afecțiunile tratate cu ajutorul extractelor obținute din această plantă.

Turmericul, cea mai studiată plantă cu acțiune antiinflamatoare

Substanța activă din turmeric este curcumina, un antioxidant și antiinflamator puternic, recunoscută pentru efectele sale benefice asupra sănătății. Extractul de turmeric este recomandat în reducerea inflamației de la nivel articular, digestiv, intestinal sau cardiovascular.

Rozmarinul: de la condiment la antiinflamator natural

De-a lungul timpului, rozmarinul a fost utilizat în scop culinar, dar și în medicina tradițională. Planta are un miros puternic, un gust cald, ușor amar și are compuși chimici cu proprietăți antioxidante și antinflamatoare. Cercetările au descoperit că rozmarinul este o plantă antiinflamatoare puternică care poate reduce eficient inflamația.

Surse:

thyroidpharmacist.com/articles/top-herbs-hashimotos/

draxe.com/nutrition/boswellia

drjockers.com/herbs-reduce-inflammation

draxe.com/nutrition/turmeric-curcumin-benefits

thyroidpharmacist.com/articles/adaptogenic-herbs-benefit-hashimotos

draxe.com/nutrition/10-medicinal-ginger-health-benefits

amymyersmd.com/article/sources-inflammation

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
boswelliaghimbirinflamațiePlante medicinaleremedii din planteturmeric
Articolul anterior
Examenul citologic: puncția tiroidiană cu ac fin
Articolul următor
6 alimente care pot favoriza anxietatea


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăRemedii naturaleSănătate

Te-ar putea interesa și: