Medicină funcțională, Remedii naturale, Sănătate

Top 5 analgezice din farmacia naturii

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Corpul uman și Mama-Natură au fost în armonie dintotdeauna. Organismul poate găsi remedii și soluții vindecătoare în farmacia naturii, care ne pune la dispoziție o muțime de resurse benefice. Există soluții de a calma durerile și a reduce disconfortul creat de diferite probleme de sănătate fără antiinflamatoare nesteroidiene.

Vezi toate articolele despre:
analgezice naturaleantiinflamatoarecalmante naturaledureri articularedureri musculareghimbir

Cuișoarele: analgezic în durerile dentare

Un astfel de element cu efect analgezic este condimentul cunoscut sub numele de cuișoare, care, de fapt, sunt muguri florali ai copacului veșnic verde numit Syzygium aromaticum. Cuișoarele, cultivate în India și Madagascar, sunt folosite în scop culinar, măcinate sau întregi și sunt recunoscute pentru gustul și mirosul puternic pe care îl au.

Acest condiment este foarte bogat în antioxidanți. Un exemplu este eugenolul cu puternice efecte antiseptice și de reducere a stresului oxidativ. Studiile au arătat că, datorită capacității sale de a lupta împotriva radicalilor liberi, eugenolul poate ajuta la apărarea împotriva dezvoltării bolilor cronice.

Ayurveda, medicina tradițională indiană, folosește cuișoarele în scop terapeutic. Tot în mod tradițional, sunt folosite pentru a provoca o senzație de amorțeală. Proprietățile analgezice și antiinflamatoare, dar și efectele antiseptice și antibacteriene pe care le au cuișoarele au determinat cercetătorii să studieze potențialele efecte ca metodă naturală de menținere a sănătății orale. A fost desfășurat un studiu care a comparat eficiența apei de gură pe baza unui ulei esențial cu apa de gură pe bază de ulei de cuișoare, arbore de ceai și busuioc. Rezultatele au demonstrat că ambele tipuri de apă de gură au fost eficiente împotriva plăcii și gingivitei, arătând că pot ajuta la scăderea inflamației la nivel bucal și a bacteriilor. De asemenea, studiul a arătat că apa de gură cu conținut de ulei de cuișoare a scăzut semnificativ numărul bacteriilor dăunătoare, comparativ cu celălalt tip de apă analizat în cadrul studiului. Cercetările au demonstrat capacitatea cuișoarelor de a reduce inflamația, durerile de dinți, de cap sau erupțiile cutanate și de a reduce riscul dezvoltării cariilor prin împiedicarea depunerii plăcii bacteriene pe dinți.

Ghimbirul: efecte împotriva durerilor musculare

Ghimbirul sau Zingiber officinale este o plantă cu flori, a cărei tulpină subterană este recunoscută pentru numeroasele sale proprietăți medicinale. Ghimbirul a fost folosit ca remediu natural timp de mii de ani, în întreaga lume. Dovadă stau textele antice de origine chineză, romană, greacă, arabă sau sanscrită care atestă utilizarea acestei plante cu scopul menținerii sănătății organismului și a stării de bine. Ghimbirul poate fi găsit, de obicei, sub patru forme: proaspăt, măcinat, capsule sau ulei esențial și face parte din sfera condimentelor culinare. Poate fi consumat în preparate, sub formă de ceai, ca digestiv sau poate fi utilizat în aromaterapie.

Cercetările desfășurate asupra efectelor rădăcinii de ghimbir au relevat ca principale proprietăți acțiunile antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale. Datorită acestora, planta poate avea o multitudine de beneficii, începând de la combaterea infecțiilor până la stimularea pierderii kilogramelor în plus și reducerea colesterolului rău din sânge.

Rădăcina de ghimbir poate fi un aliat important al persoanelor ce se confruntă cu dureri musculare sau la nivelul articulațiilor, grație efectelor sale antiinflamatoare și analgezice. Studiile au demonstrat că adăugat în dietă și consumat zilnic, poate reduce de la moderat la semnificativ durerile musculare cauzate de efort. Un alt studiu care a vizat persoanele care se confruntau cu dureri cauzate de osteoartrită a relevat că extractul de ghimbir poate reduce durerile de genunchi.

Cireșele: efecte împotriva durerilor articulare

Un potențial efect analgezic asupra organismului pot avea și cireșele. Fructele mici, suculente și roșii pe care le așteptăm cu toții pentru a le savura au numeroase beneficii încă necunoscute de majoritatea oamenilor.

Cireșii își au originile în regiunile temperate din emisfera nordică, mai exact America, Europa și cele mai multe specii, în Asia. Cireșele sunt bogate în nutrienți, antociani, quercetină, potasiu, reprezintă o sursă bogată de fibre și vitamina C și au un indice glicemic scăzut. Aceste fructe au avut o poziție importantă și în istorie, consumul cireșelor dulci fiind datat încă din timpuri preistorice. Gustul și beneficiile acestora au determinat aducerea unui cireș din nord-estul Anatoliei la Roma, de către Lucius Licinius Lucullus. Henric al VIII-lea a ordonat aducerea cireșilor în Anglia, după ce a avut ocazia să le guste fructele în Flandra.

Medicina tradițională chineză utiliza cireșele pentru a stimula circulația sângelui, pentru a menține sănătatea pielii, dar și pentru reduce stările de oboseală sau epuizare. Este utilizat și pentru ameliorarea problemelor digestive sau stimularea apetitului. Conținutul de melatonină conferă cireșelor capacitatea de a induce senzația de calm și de a reduce insomniile.

Printre cele mai importante beneficii ale cireșelor regăsim conținutul mare de antioxidanți, semnificative fiind antocianidinele. Datorită acestora, medicina tradițională le utilizează în afecțiuni ca guta, artrita, fibriomialgia sau care au legătură cu inflamația. Studiile au arătat că doar 20 de cireșe consumate pot reduce durerea la același nivel ca o singură aspirină. De asemenea, pot ajuta sportivii în recuperarea post-antrenament și pot reduce posibilele daune la nivel muscular. Acest efect se datorează capacității de protecție a antioxidanților împotriva radicalilor liberi eliberați în timpul efortului fizic.

Oțetul de mere: efecte împotriva refluxului gastroesofagian

Oțetul de mere este obținut prin fermentația cidrului de mere, în urma căreia se formează probiotice și enzime benefice pentru sănătate. Datările istorice arată că oțetul de mere este produs și utilizat de mii de ani, chiar înainte de anul 5000 î.Hr. Istoria utilizării acestui produs arată că a fost folosit cu scopul de a detoxifia ficatul, a purifica sângele, a crește imunitatea și a curăța ganglionii limfatici. Europenii îl folosesc în scopuri medicinale încă din secolul al XVII-lea, preparând siropuri, antiseptice și chiar cu scopul de a omorî microbii. În prezent este folosit ca remediu natural, dar și în scop culinar, fiind adăugat în salate sau ca dezinfectant natural de uz casnic.

Una dintre importantele acțiuni ale oțetului de mere este la nivel digestiv. Atunci când oamenii au reflux gastroesofagian, balonare sau arsuri, sunt tentați să spună că au exces de acid gastric, însă lucrurile sunt exact opuse. Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune caracterizată prin reflux de acid din stomac către esofag, provocând simptome precum arsuri la stomac, eructații și greață. Această afecțiune are drept cauză un nivel scăzut de acid gastric.

Studiile asupra efectelor oțetului de mere în cazul refluxului gastroesofagian au demonstrat că administrarea unei combinații de oțet de mere, DGL (supliment obținut din extract de lemn dulce din care a fost îndepărtată glicirizina), probiotice și magneziu a determinat o îmbunătățire cu 50% a refluxului de acid după 5 zile, iar după o lună, problemele au fost rezolvate. În cazul în care vă confruntați cu această afecțiune, oțetul de mere vă poate fi de ajutor în ameliorarea simptomelor, prin creșterea nivelului de acid în stomac. Se recomandă diluarea a 1-2 linguri de oțet într-un pahar cu apă înainte de masă.

Usturoiul reduce durerile de urechi

Usturoiul – Allium sativum –  face parte din familia Amaryllis (Amaryllidaceae), o clasă de plante în formă de bulb care include arpagicul, prazul, ceapa. Este un adevărat medicament oferit de natură, având numeroase beneficii pentru sănătate. Această plantă crește sub pământ, sub formă de bulb, avându-și originile în Asia Centrală, dar este cultivată și în alte țări.

Usturoiul a fost utilizat timp de mii de ani, de către oameni din toate colțurile lumii. Există datări care atestă folosirea acestuia încă din perioada în care se construiau piramidele din Giza. În trecut, oamenii foloseau usturoiul ca medicament în tratarea infecțiilor respiratorii, a problemelor digestive sau a oboselii, dar și pentru distrugerea paraziților și îmbunătățirea performanței sportivilor din Grecia antică.

Pentru locuitorii Indiei antice, usturoiul nu era doar un remediu apreciat pentru proprietățile sale, ci și un afrodisiac. Locuitorii Orientului Mijlociu, ai Asiei de Est și Nepalului obișnuiau să folosească usturoiul pentru a trata bronșita, hipertensiunea arterială, TBC, problemele hepatice, reumatismul, diabetul și febra.

În prezent, usturoiul este utilizat ca remediu sau în scop preventiv pentru peste 50 de afecțiuni și există și studii axate pe anumite efecte ale usturoiului asupra organismului uman, care i-au dovedit eficiența su au adus informații suplimentare despre modul în care poate acționa. De exemplu, revista Food and Chemical Toxicology a atras atenția asupra faptului că încălzirea pe termen scurt reduce efectele antiinflamatorii ale extractelor de usturoi crud.

Ca analgezic, datorită conținutului de alicină, usturoiul poate reduce durerile de urechi. Alicina este un lichid gălbui, uleios, care conferă usturoiului acel miros specific și are efecte antioxidante. Proprietățile acestui compus îi conferă usturoiului efectele în combaterea infecțiilor bacteriene care pot cauza dureri de urechi.

Surse:

www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-251/clove

draxe.com/nutrition/cloves-benefits

www.medicalnewstoday.com/articles/320768#health-benefits-of-cloves

www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves#7.-May-promote-bone-health

www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache#clove

draxe.com/nutrition/benefits-of-cherries

bangordailynews.com/2012/07/30/health/cherries-can-help-to-reduce-pain-and-bring-on-sleep

www.sciencedaily.com/releases/1999/02/990201073255.htm

draxe.com/nutrition/apple-cider-vinegar-uses

medicalnewstoday.com/articles/326866

cdhf.ca/health-lifestyle/apple-cider-vinegar-for-digestion-whats-the-deal

medicalnewstoday.com/articles/312634#15-remedies-for-earache

draxe.com/nutrition/7-raw-garlic-benefits-reversing-disease/#7_Raw_Garlic_Benefits

healthline.com/health/garlic-in-ear

draxe.com/nutrition/cranberries

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
analgezice naturaleantiinflamatoarecalmante naturaledureri articularedureri musculareghimbir
Articolul anterior
Ți-e poftă de ceva sărat? Sau poate de ceva dulce? Știi ce ascund aceste pofte?
Articolul următor
Cum influențează inflamația procesul de îmbătrânire?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăRemedii naturaleSănătate

Te-ar putea interesa și: