Sănătate

Tu ce știi despre cancerul de col uterin?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
campaniecancer col uterin

În lume, la fiecare 2 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, iar România se situează pe primele locuri în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de acest tip de cancer. Cu prilejul marcării Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (25-31 ianuarie), Ziarul de Sănătate a organizat campania de informare și conștientizare „Tu ce știi despre cancerul de col uterin?“. Astfel, prin intermediul completării unui formular special s-a dorit observarea nivelul de conștientizare cu privire la riscurile legate de cancerul de col uterin, precum și prezentarea unor informații valoroase pentru sănătate, ținându-se cont de faptul că depistarea precoce a cancerului de col uterin poate salva vieți.
Majoritatea respondenților (peste 88%) sunt conștienți că infecția cu HPV reprezintă unul dintre factorii care cresc riscul de apariție a cancerului de col uterin, însă o infecție cu HPV nu presupune neapărat că persoana respectivă are și cancer de col uterin. Un număr redus dintre persoanele respondente (6%) consideră, în mod eronat, că utilizarea absorbantelor interne poate crește riscul de apariție a cancerului de col uterin. Un lucru care poate părea îngrijorător este rezultatul sondajului conform căruia peste 15% dintre respondente nu au efectuat niciodată testul Babeș Papanicolau, în vreme ce aproape 40% din persoanele care au răspuns la această întrebare au realizat această investigație în urmă cu 2 ani.
Întrucât simptomele cancerului de col uterin sunt vagi sau chiar lipsesc în totalitate până la un anumit punct, se recomandă efectuarea examenului citologic Babeș Papanicolau bianual, anual sau la anumite intervale de timp indicate de medicul specialist.

Nu uita!
* Infecția cu HPV, fumatul, partenerii sexuali multipli, bolile cu transmitere sexuală pot crește riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin. Studiile au demonstrat existența unei legături cauzale directe între papilomavirusurile umane (HPV) și cancerul de col uterin în 99,7% din cazuri.
* Infecția cu HPV (Virusul Papiloma uman) nu înseamnă neapărat că suferi sau vei suferi de cancer de col uterin. Peste 80% dintre femei contractează HPV în timpul vieții și la cele mai multe dintre ele, virusul dispare spontan, fără a ști dacă l-au avut sau nu.
Testul Babeș Papanicolau se efectuează anual, între 18 și 65 de ani. După 3 examinări citologice anuale normale, testul se poate efectua la un interval de 2-3 ani pentru femeile între 18 și 49 de ani și la un interval de 5 ani pentru femeile peste 50 de ani.

Etichete articol:
campaniecancer col uterin
Articolul anterior
Primul caz din lume de disecție aortică complexă tratat la Sibiu
Articolul următor
Merișoarele sunt noile antibiotice?

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: