Sănătate

Un cocteil antioxidant care ține departe cancerul pulmonar

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
antioxidanțicancercancer pulmonarcaroteniplămânistudiuvitamina C

Un regim alimentar bogat în antioxidanți din categoria carotenilor și vitamina C are efect protector contra cancerului de plămâni, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista medicală Frontiers in Oncology. Autorii studiului au constatat că vitamina C reduce riscul cancerului de plămâni la fumătoare, în timp ce antioxidanții precum beta-carotenul, alfa-carotenul, beta-criptoxantina și licopenul joacă un rol protector la fumătorii de sex masculin.

Un studiu în premieră privind rolul vitaminei C

Noul studiu a investigat rolul antioxidanților cum sunt carotenii și vitamina C în cazul cancerului de plămâni la fumători. Cercetătorii au examinat 1.105 pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar și 1.449 de persoane sănătoase. A fost luat în calcul consumul a 49 de fructe și legume, cu 2 ani înaintea diagnosticului. Un alt factor de care s-a ținut cont este fumatul.

Studiul a demonstrat că riscul cancerului pulmonar scade cu 33% datorită consumului de beta-caroten, cu 30% – prin alfa-caroten, cu 35% – beta-criptoxantină, cu 25% – licopen și cu 26 – vitamina C. Acești antioxidanți au fost asociați cu un risc scăzut de cancer pulmonar atât la fumători, cât și la nefumători.

Rezultatele noastre sugerează că vitamina C protejează contra cancerului de plămâni la femei care nu au fumat niciodată, ceea ce nu a mai fost semnalat până acum”, a declarat coordonatoarea studiului, Martine Shareck, cercetătoare la Institutul Național de Cercetare Științifică (INRS) din Franța.

Fumatul este factorul de risc principal pentru cancerul pulmonar și reprezintă prima cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial. Cu toate acestea, o măsură simplă precum este alimentația poate influența apariția acestui cancer. În lumina rezultatelor acestui studiu, dorim să promovăm consumul de fructe și legume bogate în caroteni și în vitamina C, pentru a reduce riscul de cancer pulmonar la fumători și nefumători”, a concluzionat Martine Shareck.

Cancerul de plămâni, cel mai redutabil

Cancerul pulmonar are trista reputație de a reprezenta cea mai mare proporție dintre decesele legate de cancer la nivel mondial. În fiecare an apar 1,3 milioane de cazuri nou diagnosticate, iar rata globală de supraviețuire pentru pacienții cu cancer pulmonar este extrem de scăzută. Doar 14% din pacienții diagnosticați ajung să supraviețuiască o perioadă mai lungă de 5 ani. În acest context, prevenția primară a cancerului pulmonar este crucială. Multe studii au arătat că neoplasmul pulmonar este asociat cu factori genetici, precum și factori de mediu: fumatul, consumul de alcool. Pe de altă parte, există dovezi științifice care atestă că aportul de fructe, legume și vitamine este implicat în reducerea incidenței cancerului pulmonar.

Vitamina C este una dintre cele mai puternice substanțe antioxidante din fructe și legume, cu efecte anticancerigene dovedite. Este recunoscut faptul că vitamina C protejează celulele de stres oxidativ și în același timp blochează carcinogeneza.

Mai multă vitamina C, mai puține riscuri de cancer

O meta-analiză incluzând 21 de studii (8.938 de cazuri de cancer pulmonar) a arătat că riscul de boală neoplazică scade pe măsura creșterii dozei zilnice de vitamina C. Astfel, riscul de cancer pulmonar înregistrează o scădere de 7% pentru fiecare doză suplimentare de 100 mg de vitamina C/zi. Rezultatele au fost publicate în revista Nature, august 2014. „Analiza noastră sugerează că aportul ridicat de vitamina C are un efect protector împotriva cancerului de plămâni”, notează autorii.

Fructe și legume care țin piept cancerului de plămâni

O dietă bazată pe fructe și legume nu vindecă și nu tratează cancerul pulmonar, dar poate reduce riscul de a dezvolta boala și, eventual, ajută la gestionarea simptomelor. Dieta echilibrată poate îmbunătăți de asemenea eficacitatea anumitor tratamente pentru cancer și oferă protecție împotriva efectelor secundare, potrivit Asociației Americane de Pneumologie.

Antioxidanții din fructe și legume susțin capacitatea corpului de a lupta cu boala. Nivelul scăzut al anumitor antioxidanți, precum vitaminele A și C, se asociază cu un risc crescut față de cancerul pulmonar, potrivit unei echipe a Universității din Maryland.

Toate fructele și legumele conțin antioxidanți, dar cele mai mari cantități se găsesc în varietățile colorate: roșii, ardei, morcovi, fructe de pădure, pepene.

Merele sunt bogate în antioxidanți numiți flavonoide. Acești compuși sunt capabili să neutralizeze radicalii liberi care duc la apariția celulelor canceroase în plămâni. Potrivit unui studiu din 1999, publicat în Journal of the National Cancer Institute, oamenii care consumă mere în mod obișnuit au un risc cu 60% mai mic de a dezvolta cancer de plămâni, comparativ cu cei care nu o fac.

Fructele și legumele colorate sunt cele mai bune surse de beta-caroten. Institutul American pentru Cercetarea Cancerului a dat publicității, în 2007, un studiu care susține că beta-carotenul reduce riscul de cancer pulmonar. Este important ca acest antioxidant să provină din surse naturale: morcovi, cartofi dulci, dovleac, caise, piersici, pepene, dar și legume cu frunze verzi: spanac, varza Kale, salată.

Cruciferele conțin un antioxidant numit luteină. Conform Cancer Cure Foundation, luteina este și ea capabilă să scadă riscul de cancer. În familia cruciferelor sunt incluse varza, conopida, broccoli, varza Kale, varza de Bruxelles, guliile. Programul Stanford de Îmbunătățirea a Sănătății afirmă că aceste legume pot preveni cancerul pulmonar.

Fructele de pădure au în compoziție acid elagic, un antioxidant din gama antocianinelor, implicat în blocarea dezvoltării tumorilor pulmonare, mamare și cutanate. Antocianinele din afine sunt cei mai puternici antioxidanți cunoscuți.
Încercați să includeți în meniul zilnic cel puțin cinci porții din fructe și legume cât mai colorate.

Surse:

  • topsante.com/medecine/cancers/cancer-du-poumon/prevenir/les-antioxydants-contre-le-cancer-du-poumon-616557
  • nature.com/articles/srep06161
  • livestrong.com/article/335771-foods-to-fight-lung-cancer/
  • livestrong.com/article/455266-the-best-herbal-remedies-for-lung-cancer/
Etichete articol:
antioxidanțicancercancer pulmonarcaroteniplămânistudiuvitamina C
Articolul anterior
Remediu pentru calculi renali
Articolul următor
Descoperire: Plămânii produc celule sangvine

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: