Medicină funcțională, Vitamine și minerale

Vitamina D, o soluție salvatoare în caz de astm

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
alergieastmmedicină funcționalămedicina integrativavitamina D

Un tratament simplu și deloc costisitor se poate dovedi salvator pentru cei care suferă de astm. Potrivit unui studiu publicat în prestigioasa revistă Cochrane, un supliment cu vitamina D poate reduce crizele de astm și perioadele de spitalizare în cazul astmaticilor ce necesită tratament de lungă durată. De ce pacienții cu astm au nevoie de o doză suplimentară de vitamina D, mai ales în sezonul rece? Care este rolul vitaminei D în susținerea imunității? Cum ne putem asigura necesarul de vitamina? Aflați răspunsurile în continuare.

Vitamina D reduce riscul crizelor de astm

Noul studiu, prezentat și în cadrul Congresului 2016 al European Respiratory Society, a evaluat efectul vitaminei D în cazul astmului cronic. Autorii – cercetători la King College London din Marea Britanie – au analizat 9 studii clinice randomizate, incluzând 435 de copii și 658 de adulți din mai multe țări (Canada, India, Japonia, Polonia, Marea Britanie și SUA). Majoritatea participanților sufereau de astm ușor și moderat. Un număr mic dintre subiecți aveau astm sever. Pe toată durata studiului (6-12 luni), participanții au beneficiat de tratamentele lor obișnuite pentru astm. În paralel, medicii au prescris un supliment cu vitamina D unui grup martor, iar celuilalt grup, un placebo.

Rezultatele sunt încurajatoare: vitamina D joacă un rol protector contra infecțiilor virale ale căilor aeriene superioare, cum sunt răcelile, care sunt la originea crizelor de astm (exacerbări brutale ale bolii). Un supliment de vitamina D, administrat oral, diminuează riscul crizelor astmatice cu până la 6%, reduce cu 40% tratamentele cu corticosteroizi și cu 50% riscul de spitalizare după un atac sever de astm.

Se impun totuși o serie de precizări: vitamina D nu influențează în mod direct funcția pulmonară, afirmă dr. Marc Sapene, pentru Le Figaro. Prin acțiunea sa antiinflamatoare și imunomodulatoare, vitamina D ajută la un control mai bun al astmului, prin reducerea exacerbărilor bolii.

Lipsa vitaminei D, un pericol pentru astmatici

Carența de vitamina D reprezintă o problemă de sănătate publică. La nivel mondial se estimează că peste 85% din populație prezintă un deficit de vitamina D. Din cauza stilului modern de viață, oamenii își petrec cea mai mare parte din timp în spații închise, birouri, clădiri comerciale, fiind privați de lumina benefică a soarelui. Or, doza necesară de vitamina D ar trebui să fie sintetizată în piele sub acțiunea razelor ultraviolete.

Lipsa vitaminei D se corelează cu numeroase probleme de sănătate: boli autoimune, boli cardiovasculare, depresie, boli degenerative, osteoporoză, rahitism, predispoziție la infecții. Pe această listă trebuie adăugat și astmul. Potrivit unui amplu studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Tel Aviv, carența de vitamina D mărește cu 25% riscul crizelor astmatice. Autorii au analizat datele medicale provenind de la 307.900 de persoane, cărora li s-a măsurat nivelul vitaminei D, în perioada 2008-2012. „A reieșit că riscul de criză astmatică este cu 25% la mare în cazul celor care prezintă un deficit de vitamina D”, a declarat dr. Confino-Cohen, alergolog, co-autor al studiului. „Persoanele suferind de astm ar trebui să-și măsoare nivelul vitaminei D. În cazul carențelor, recomand consultarea unui medic pentru prescrierea unui supliment cu vitamina D”, a adăugat specialistul.

Pacienții astmatici pot suferi răceli frecvente, tulburări de somn și dificultăți în desfășurarea activităților de zi cu zi. Asigurarea unui nivel normal de vitamina D se poate face într-un mod simplu, îmbunătățindu-le considerabil calitatea vieții.

Vitamina D și imunitatea

Cum se explică rolul protector al vitaminei D în cazul astmaticilor și nu numai? Vitamina D este implicată direct în funcționarea sistemului imunitar. Ea interacționează direct cu celulele responsabile cu lupta contra infecțiilor, numite celule T. Acestea dispun de un mecanism de activare cunoscut ca receptor pentru vitamina D. Atunci când organismul intră în contact cu un virus, celulele T se activează sub influența vitaminei D. În cazul lipsei de vitamina D, celulele T nu pot reacționa eficient pentru a apăra organismul. Astfel de explică susceptibilitatea la infecții a celor care au un nivel scăzut al vitaminei D.

Cum se corectează deficitul de vitamina D?

Vitamina D este, de fapt, un hormon sintetizat în mod natural de organismul nostru, sub piele, ca reacție la lumina solară. O persoană are nevoie de 15-20 de minute de expunere directă la lumina soarelui, cel puțin la nivelul feței și brațelor, pentru a-și procura o rezervă de vitamina D. Însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, iar cantitatea sintetizată depinde și de localizarea geografică. Spre exemplu, în țările nordice, populația beneficiază foarte puțin de această sursă naturală de vitamina D. În România, soarele permite formarea naturală a vitaminei D în organism doar în intervalul 15 mai-15 septembrie.

Și din alimentație ne putem asigura două forme de vitamina D: vitamina D3 – colecalciferol (din alimente de origine animală: pește, unt, ouă, ficat, lactate) și vitamina D2 – ergocalciferol (din alimente de origine vegetală: ciuperci, alge).

În cazul în care analizele de sânge constată un deficit de vitamina D, expunerea la soare și alimentația nu sunt suficiente pentru a-l corecta, ci este nevoie de un supliment de vitamina D.

Tu ți-ai verificat vreodată nivelul vitaminei D? Pregătește-te pentru sezonul rece asigurându-ți aportul necesar de vitamina D!

Surse:

  • sante.lefigaro.fr/actualite/2016/09/14/25394-vitamine-d-reduit-crises-dasthme
  • topsante.com/medecine/maladies-chroniques/asthme/vivre-avec/la-vitamine-d-reduirait-les-crises-d-asthme-72825
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/01/04/why-this-vitamin-is-better-than-any-vaccine-and-improves-your-immune-system-by-35-times.aspx
  • precisionnutrition.com/all-about-vitamin-d

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
alergieastmmedicină funcționalămedicina integrativavitamina D
Articolul anterior
Osteoporoza: Despre rolul vitaminelor în metabolismul osos
Articolul următor
Abordarea integrativă a cancerului


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: