Imunitate, Medicină funcțională, Sănătate, Vitamine și minerale

Vitamina soarelui și imunitatea

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Soarele este aliatul imunității organismului deoarece este cel care oferă corpului nostru un element esențial pentru sănătate, și anume, Vitamina D.

Vezi toate articolele despre:
Dietă echilibratăimunitatemicronutriențisănătatea oaselorvitamina D

Ce este vitamina D?

Vitamina D, numită și vitamina soarelui, este un micronutrient care îndeplinește câteva caracteristici care îi conferă unicitate. O astfel de proprietate este că, prin expunerea la soare, corpul nostru are capacitatea de a o produce în mod natural. Razele UVB ale soarelui intră în contact cu colesterolul din piele, oferind corpului energie pentru a produce Vitamina D. În al doilea rând, vitamina D este liposolubilă, ceea ce înseamnă că organismul nu o excretă, cum se întâmplă în cazul vitaminelor hidrosolubile (care se dizolvă în apă), ci stochează cantitățile în exces în celulele adipoase. De asemenea, vitamina D este singura care funcționează și ca hormon.

Vitamina D se găsește și în anumite alimente, sub două forme: D2 (ergocalciferol) și D3 (colecalciferol). Principala distincție între cele două este că prima provine din surse vegetale, iar cea de-a doua este de origine animală. Totuși, specialiștii în domeniul nutriției consideră că Vitamina D3 este superioară, deoarece s-a demonstrat că e mult mai eficientă în creșterea nivelului de vitamina D din sânge și este forma bioidentică a ceea ce corpul nostru sintetizează din colesterol, în momentul expunerii la soare.

De unde luăm vitamina D în sezonul rece?

Optimizarea sănătății întregului organism uman depinde în mare măsură de cantitatea de vitamina D. Un motiv este că micronutrientul pe care îl obținem de la soare îndeplinește rolul de hormon, ajutând la reglarea nivelului de calciu. În plus, există receptori ai acestei vitamine în fiecare tip de țesut din corp, astfel întărind sistemul imunitar și oferindu-i resurse pentru a da un răspuns puternic infecțiilor. Doza optimă de vitamina D recomandată, în general, pentru adulți este de aproximativ 2000 de UI pe zi.

Soarele este principala sursă de Vitamina D. Totuși, nu poate fi întotdeauna soluția exclusivă pentru doza necesară organismului. Putem fi de acord că vara, timpul petrecut la soare este destul de lung, ceea ce ne asigură aportul de vitamina D. Desigur, acest fapt este posibil în condițiile în care nu ne ferim de arsuri solare folosind constant creme de protecție sau nu avem interdicții de ordin medical referitoare la expunerea la razele ultraviolete. În sezonul rece, când oamenii au mai multă nevoie de vitamina D pentru a-și întări sistemul imunitar, nu ne mai expunem la soare, iar aportul scade. De aceea noi trebuie să asigurăm un aport constant pentru a avea un organism sănătos.

O sursă de vitamina D în timpul iernii, dar nu numai, este cea alimentară. Prin includerea în dieta noastră a unor alimente precum lapte, carne de vită, gălbenuș de ou, cereale, ciuperci Shiitake, suc de portocale, respectiv, din consumul de pește, cum ar fi somonul, tonul, sardinele și macroul putem obține un aport de vitamina D. Totuși, în ceea ce privește alimentația, trebuie să acordăm atenție intoleranțelor sau alergiilor, iar vitamina D3 care este cea mai eficientă, poate fi obținută din tipurile de pește gras, resursele vegetale oferind doar vitamina D2.

O sursă ideală în menținerea dozei de vitamina D necesară corpului pentru o bună funcționare și pentru întărirea imunității poate fi asigurată de suplimentele alimentare de calitate. Ideal ar fi să conțină și vitamina K2, deoarece are un rol important – se asigură că în urma absorbției, calciul ajunge în oase, nu în artere.

Posibile simptome ale deficitului de vitamina D

Corpul nostru utilizează vitamina D în atât de multe procese încât deficitul este semnalat imediat prin diferite simptome pe care le resimțim.

Studiile arată că în cazul unui nivel deficitar de vitamina D, corpul va reacționa și vom întâmpina probleme precum:

  • oboseală, probleme de concentrare, insomnie, depresie și tulburări de dispoziție, dezechilibre hormonale;
  • osteoporoză, artrită și dureri articulare, dureri musculare sau osoase cronice;
  • sănătatea precară a pielii, inclusiv roșeață, inflamație și uscăciune, pierderea părului, psoriazis.

Specialiștii susțin și că deficiența de vitamina D predispune la dezvoltarea unor tipuri de cancer, a unor boli de inimă și a hipertensiunii arteriale, a diabetului sau a bolilor autoimune. Astmul, scleroza multiplă, fibromialgia și autismul sunt alte afecțiuni aflate în legătură cu lipsa de vitamina D. În unele caz0uri, în strânsă legătură cu dezechilibrele hormonale pe care le provoacă, deficitul de vitamina D poate contribui și la creșterea masei corporale, dar kilogramele în plus sunt puține.

Beneficii oferite de vitamina D

1. Cel mai bun aliat al sistemului imunitar

Vitamina D întărește sistemul imunitar și scade riscul de a dezvolta boli infecțioase sau autoimune. Peptidele sunt activate și ajutate să producă un răspuns antimicrobian suficient de puternic încât să împiedice dezvoltarea infecțiilor. Totodată, această vitamină oferă informații sistemului imunitar pentru a distinge între agenții externi și propriile celule, reușind astfel să împiedice autodistrugerea țesuturilor.

2. Întărește oasele și le menține sănătoase

Sistemul osos și sănătatea acestuia depinde în mare măsură de aportul de vitamina D care, în relație cu vitamina K, ajută la reducerea riscului de boli ale oaselor și favorizează mobilitatea persoanelor în vârstă, sprijinindu-le să rămână active. Responsabilă de absorbția calciului în organism, vitamina soarelui este foarte eficientă dacă organismul dispune și de un aport suficient de vitamina K, deoarece, așa cum am precizat anterior, aceasta din urmă are rolul de a se asigura că dozele de calciu ajung în oase, nu în artere.

3. Previne diabetul și gestionează nivelul de zahăr din sânge

S-a demonstrat că vitamina D are efecte benefice asupra tuturor aspectelor diabetului de tip 2, inclusiv asupra incidenței, controlului și complicațiilor bolii, fiind implicată în procesul de reglare a nivelului de insulină. Acest fapt este posibil datorită rolului vital pe care îl are în absorbția substanței necesare secreției de insulină, și anume, calciul.

4. Reduce riscul de a dezvolta cancer

Dozele corespunzătoare de Vitamina D reduc apariția și mortalitatea în cazul unor tipuri de cancer, în special, de colon, la sân și cel de prostată. Studiile au arătat că această vitamină joacă un rol important în dezvoltarea și evoluția tumorilor, deficitul ei favorizând aceste procese.

5. Ajută la combaterea bolilor de inimă și facilitează reglarea hormonală

Nivelurile optime de vitamina D reduc riscul bolilor cardiovasculare prin faptul că este implicată în reglarea colesterolului, a tensiunii arteriale și a nivelurilor de inflamație. De asemenea, Vitamina D are un rol important în menținerea echilibrului hormonal, reglând nivelul de testosteron și estrogen.

6. Influențează funcții ale creierului

Cercetările au demonstrat și că vitamina D are un rol important și în buna funcționare a funcțiilor creierului. Lipsa acesteia predispune unui risc crescut de tulburări de dispoziție, inclusiv depresie, tulburări afective sezoniere și probleme severe de dispoziție în timpul sindromului premenstrual, insomnie și anxietate. Totodată, vitamina D este implicată și în capacitatea noastră de a lua decizii, de a ne concentra și de a reține informații.

7. Sprijină sănătatea pielii

Vitamina D aduce beneficii pielii prin întărirea sistemului imunitar și în același timp prin reducrea inflamațiilor. De asemenea, este implicată în procesul de reparare și creștere a celulelor pielii, prevenind îmbătrânirea.

Concluzii

Vitamina D este produsă de corpul uman în mod natural, prin expunerea la razele soarelui, dar poate fi obținută și prin adaptarea dietei sau prin intermediul suplimentelor alimentare.

Deficitul de vitamina D cauzează o serie de probleme și dezechilibre în organism, iar acesta ne informează prin diferite reacții și simptome.

În ceea ce privește beneficiile, vitamina D este implicată în procesul de întărire a sistemului imunitar, în menținerea sănătății oaselor, prevenirea unor boli și îmbunătățirea funcțiilor creierului și a aspectului pielii.

 

Surse:

www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/sunscreen/how-get-vitamin-d-without-sun.html

theconversation.com/why-you-need-more-vitamin-d-in-the-winter-128898

www.amymyersmd.com/article/how-to-get-vitamin-d-without-sun

www.amymyersmd.com/article/vitamin-d

draxe.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms

draxe.com/nutrition/vitamin-d-benefits

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
Dietă echilibratăimunitatemicronutriențisănătatea oaselorvitamina D
Articolul anterior
Cauzele subtile ale bolilor: ceea ce gândim, frica, furia, neglijența
Articolul următor
Ce este o boală autoimună? De ce dezvoltăm o boală autoimună?


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
ImunitateMedicină funcționalăSănătateVitamine și minerale

Te-ar putea interesa și: