Curiozități

Intelligent design sau regăsirea planului creator în natură

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute
Vezi toate articolele despre:
legătura cu naturanatură

Atunci când vorbim despre originea și crearea lumii, avem în vedere în special două mari teorii: creaționismul și evoluționismul. Dar iată că o altă teorie, care tinde să revină în actualitate, susține că sunt necesare cauze inteligente pentru a explica structurile complexe ale naturii, iar aceste cauze pot fi detectabile empiric.
Într-o definiție scurtă, designul înseamnă crearea unui plan sau a unei convenții pentru construirea unui obiect sau a unui sistem. Noțiunea de „intelligent design“ (proiect sau design inteligent) se referă la un program de cercetare științifică, precum și la o comunitate de oameni de știință, filosofi și alți specialiști care caută dovezi ale proiectelor în natură. Teoria designului inteligent susține că anumite caracteristici ale Universului și ale lucrurilor vii sunt explicate cel mai bine printr-o cauză inteligentă, nu printr-un proces nedirijat, cum ar fi selecția naturală. Prin studiul și analiza componentelor unui sistem, un teoretician al designului este capabil să determine dacă diferite structuri naturale sunt produsul întâmplării, al legilor naturale, al unui design inteligent sau al unei combinații a acestor elemente. O astfel de cercetare se desfășoară prin observarea tipurilor de informații produse atunci când agenții inteligenți acționează. Oamenii de știință încearcă apoi să găsească obiecte care au aceleași tipuri de proprietăți informaționale pe care le cunoaștem în mod obișnuit ca provenind din inteligență. Designul inteligent aplică aceste metode științifice pentru a identifica planul de creație în structurile biologice ireductibile complexe, în conținutul complex și specific al ADN-ului, în arhitectura fizică de susținere a vieții universului etc.

Scurt istoric al teoriei proiectului inteligent

Platon și Cicero au prezentat versiuni timpurii ale designului inteligent, iar în istoria științei cei mai mulți oameni de știință au acceptat, până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o anumită formă a designului inteligent, inclusiv Alfred Russel Wallace, partener al lui Charles Darwin în teoria evoluției prin selecție naturală. În tradiția iudeo-creștină, ideea că planul creator poate fi identificat în natură nu se regăsește doar în Biblie, ci și printre filosofii evrei, precum Filon, dar și la Părinții și Scriitorii Bisericești din primele secole creștine.
Mișcarea „Intelligent design“ s-a născut propriu-zis în anul 1987, ca reacție a unei hotărâri a Curții Supreme de Justiție a SUA, conform căreia predarea creaționismului în școlile publice este neconstituțională deoarece echivalează cu încurajarea de către stat a unei religii anume (creștinismul). Cu timpul, adepții acestei teorii s-au reunit în jurul Institutului Discovery, un grup de reflecție cu sediul în Seatle.
Deși există mai mulți contestatari ai acestei teorii, oamenii de știință din comunitatea de cercetare a designului inteligent au publicat și publică studiile în reviste de renume, precum Protein Science, Journal of Molecular Biology, Theoretical Biology and Medical Modelling, Journal of Advanced Computational Intelligence and Intelligent Informatics, Quarterly Review of Biology, Cell Biology International, Rivista di Biologia/Biology Forum, Physics of Life Reviews și Annual Review of Genetics.

Designul inteligent ca teorie științifică

O metodă științifică este descrisă ca un proces în patru etape, care implică observații, ipoteze, experimente și concluzii. Designul inteligent începe cu observația că agenții inteligenți produc informații complexe și specifice (ICS). Teoreticienii designului inteligent susțin ipoteza că dacă un obiect natural a fost proiectat, acesta va conține niveluri ridicate ale ICS. Oamenii de știință efectuează apoi teste experimentale asupra obiectelor naturale, pentru a stabili dacă acestea conțin informații complexe și specifice. O formă ușor verificabilă a ICS este prin identificarea complexității ireductibile, care poate fi descoperită prin structuri biologice experimentale de inginerie inversă, pentru a vedea dacă acestea fac necesară funcționarea tuturor părților componente. Atunci când cercetătorii găsesc această complexitate ireductibilă în biologie, ei ajung la concluzia că aceste structuri au fost proiectate. Totodată, dovezile pentru designul inteligent sunt furnizate din trei domenii principale: fizică și cosmologie, originea vieții și dezvoltarea complexității biologice.

Teoria care arată înțelepciunea Creatorului

Chiar dacă teoria designului inteligent nu presupune identificarea Sursei Inteligente, marea majoritate a teoreticienilor proiectului inteligent sunt teiști. Ei văd aspectul de proiectare ce străbate lumea biologică drept o dovadă a existenței lui Dumnezeu. Teoria designului inteligent este, totuși, diferită de creaționism, întrucât aceasta pornește de la mediul natural și ajunge la concluzia că viața pe Pământ a fost proiectată de către un agent inteligent, oricare ar fi acesta.
În teoria designului inteligent există trei argumente principale: complexitatea ireductibilă, complexitatea specifică și principiul antropic. Complexitatea specifică susține că, din moment ce modele complexe specifice pot fi găsite în organisme, o anumită formă de îndrumare trebuie să fi reprezentat originea lor. Complexitatea ireductibilă (expresie lansată de biochimistul Michael Behe) arată că un sistem unic este compus din mai multe părți care interacționează adecvat pentru a contribui la funcția de bază, iar îndepărtarea oricăreia dintre părți determină încetarea funcționării eficiente a sistemului. Principiul antropic afirmă că lumea și universul sunt „reglate fin“ pentru a permite viața pe pământ. În cazul în care raportul dintre elementele din aer ar fi ușor modificat, multe specii ar înceta să existe.
Așadar, designul inteligent se concentrează pe modele complexe, care nu pot fi produse decât de o minte care concepe și execută un plan. Designul inteligent poate fi detectat în legile naturale, în structura cosmosului și în caracteristicile lucrurilor vii. Acesta nu este doar o teorie științifică, ci are potențialul de a-i face pe oameni să reflecteze mai mult cu privire la existența lor și la activitatea Creatorului.

    Surse:

  • intelligentdesign.org/
  • intelligentdesignnetwork.org/
  • discovery.org/f/1453
  • discovery.org/a/9761
  • gotquestions.org/intelligent-design.html
  • newworldencyclopedia.org/entry/Intelligent_design
  • c4id.org.uk/

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
legătura cu naturanatură
Articolul anterior
Bacteriile te pot ajuta să reciclezi PET-urile
Articolul următor
Cele mai mari 10 descoperiri despre și pentru sănătatea ta


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria: Curiozități

Te-ar putea interesa și: