Nutriție și dietă, Sănătate

Cu ce înlocuim glutenul?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 5 minute

Glutenul, mai ales cel din grâul actual, modificat genetic, este arătat cu degetul pentru multe dintre afecțiunile omului modern. După cum am văzut în articolele anterioare, glutenul declanșează producerea zonulinei, o substanță care face ca spațiile intercelulare din intestin să se lărgească. Dacă ai o stare de sănătate perfectă, spațiile se închid la loc și sistemul digestiv rămâne intact.

Vezi toate articolele despre:
cereale integraledietăglutenintoleranță la glutenNutriție

Însă dacă expunerea la gluten este prea mare (glutenul se găsește până și în crema de față și pasta de dinți!) continuă să se producă zonulină și spațiile rămân deschise. Această barieră nu va mai funcționa cum trebuie și va permite ca hrana parțial digerată să părăsească intestinul. Neputând recunoaște fragmentele parțial digerate, sistemul imunitar va intra în stare de alertă și astfel nivelul anticorpilor va crește. Totodată, va crește și nivelul de inflamație.

Reducerea inflamației este primul și cel mai important pas pentru stabilizarea bolilor autoimune și pentru a împiedica apariția altor boli autoimune.

Eliminarea glutenului poate fi greu de aplicat având în vedere că suntem un popor care consumă o cantitate ridicată de pâine, însă este o soluție care ne aduce mai aproape de remisia bolii și de viața normală. Totodată, din fericire, la momentul actual avem foarte multe variante de alimente fără gluten cu care putem înlocui pâinea și produsele cu gluten cu care am fost crescuți.

Atenție însă la produsele procesate pe care le găsim pe rafturile magazinelor ca fiind fără gluten! Poate nu conțin gluten, însă cu siguranță conțin alte substanțe la fel de nesănătoase ca glutenul.

Cereale şi tipuri de amidon care conţin gluten

Bulgur, cuşcuş, făină integrală, germeni de grâu, grâu, grâu Kamut, malţ, orz, secară, semolină, spelta, triticale.

Cereale care NU conţin gluten

Amarant, arorut, cartof, hrişcă, mei, orez, porumb, quinoa, sorg, tapioca, Teff (mei etiopian).

Alimente care POT conţine gluten

Alune prăjite, amestec de fructe uscate, burgeri vegetali, batoane energetice, băuturi calde instant, bere, brânză albastră, brânză topită, cartofi prăjiţi (adesea pudraţi cu făină înainte de congelare), cereale, cocktailuri răcoritoare cu vin, făină de ovăz (cu excepţia cazului în care se precizează că nu conţine gluten), fasole gătită (la conservă), grâu verde, hotdog, îngheţată, înlocuitor de frişcă, înlocuitor de ou, ketchup, lapte cu ciocolată (preparat comercial), maioneză, malţ, marinade, mezeluri, oţet de malţ, secară, siropuri, sos de carne, sosuri pentru salate, supe, sos de soia, umpluturi cu fructe şi creme, votcă.

Tipuri de alimente și de făină fără gluten

Pe lângă gama variată de alimente și făinuri fără gluten, există în comerț și făină etichetată „Făină fără gluten“. Aceasta este o combinație de diferite tipuri de făinuri, în mod natural fără gluten, și amidon. Făina fără gluten are o textură foarte bună și poate fi folosită ca o făină obișnuită, mai ales pentru prepararea pâinii și a diferitelor produse de patiserie/cofetărie. De asemenea există pe piață diverse paste obținute din astfel de făină fără gluten, deosebit de gustoase, dar și nutritive.

1. Făina de migdale

MIGDALELE sunt bogate în L-arginină, magneziu, cupru, mangan, calciu și potasiu. De asemenea, ele sunt bogate în fibre, conțin anumite tipuri de grăsimi sănătoase, iar făina de migdale este foarte bună pentru prăjituri, fursecuri și alte dulciuri pe bază de aluat. Poate fi folosită și la unele feluri de mâncare sau pentru preparate de tip pane.

2. Ovăzul și făina de ovăz fără gluten

Următoarea cereală fără gluten este OVĂZUL. Marea dilemă cu ovăzul este: „Conține sau nu gluten?“.  Dacă este organic și nu este procesat la un loc cu cereale ce conțin gluten, atunci, nu are gluten. Făina de ovăz este chiar mai bună decât ovăzul în ceea ce privește gradul de digerabilitate – nutrienții sunt mai usor de absorbit de corp. Acest tip de făină poate fi folosit la prepararea pâinii, a clătitelor, a checurilor și a altor tipuri de aluaturi dulci. Ovăzul este cel mai adesea folosit la prepararea terciurilor (porridge), o variantă de mic dejun consistent și sățios (adesea se adaugă fructe sau diferite semințe la servire).

3. Orezul și făina de orez

Un alt tip de cereală fără gluten îl reprezintă OREZUL. Acesta se găsește sub mai multe variante: orez alb, integral, roșu, negru, sălbatic.

Făina de orez este bine tolerată și nu produce alergii, fiind și ușor digerabilă. Dacă îți este greu să renunți la paste, însă vrei să renunți la gluten, pastele din făină de orez sunt un bun înlocuitor. De asemenea, există diverse tipuri de pâinici din orez simplu sau în combinații cu alte cereale fără gluten și/sau semințe care te pot ajuta să renunți la pâine. Făina de orez o putem folosi în combinații cu alte făinuri aglutenice pentru prepararea pâinii.

4. Făina de cocos

Făina de COCOS este o alternativă foarte bună pentru făina albă. Aceasta este bogată în fibre și grăsimi sănătoase și este ideală pentru persoanele care au o dietă săracă în carbohidrați.

Beneficiile pentru sănătate sunt impresionante. De exemplu, grăsimile sănătoase saturate conținute de aceasta pot fi folosite de corp cu ușurință pentru energie și pentru menținerea unui nivel echilibrat de zahăr în corp. De fapt, studiile publicate până în prezent  arată că un consum de produse pe bază de făină de cocos poate duce la scăderea impactului glicemic al alimentelor și menține stabil nivelul de zahăr din sânge. Făina de cocos ajută și la digestie, are o densitate mare nutritivă și contribuie și la sănătatea inimii.

Așa cum știm că uleiul de cocos are beneficii imense pentru sănătate și făina de cocos este o alternativă foarte utilă la gătit. Se poate folosi în rețete de pâine, clătite și fursecuri.

Făină din cereale încolțite (grâu, hrișcă, quinoa)

Încolțirea este, practic, procesul prin care boabele de cereale se lasă la înmuiat între 12 și 48 de ore. În acest mod se elimină acidul fitic din făină. Acidul fitic este cel care leagă mineralele. Pe unele produse din cereale integrale din comerț se poate observa mențiunea „conține riboflavina“, adică vitamina B2, și câteva alte vitamine. Adevărul este însă că, atunci când le consumi, corpul nu absoarbe aceste vitamine pentru că sunt legate de acidul fitic. Imaginează-ți că ai toate aceste vitamine și minerale adunate la un loc, consumi acest amalgam sănătos, însă el nu se absoarbe în corp, ci trece direct prin el.

Pe de altă parte, când încolțești o cereală, prin acest proces se înlătură acidul fitic, iar vitaminele și mineralele rămân libere și pot fi absorbite și digerate de către corp. De aceea, tipurile de pâine obținute din cereale încolțite sunt mult mai bune decât cele obișnuite.

Concluzii

Cel mai important atunci când renunțați la gluten este să vă păstrați o dietă echilibrată. Pentru a maximiza sănătatea și beneficiile nutriționale ale regimului fără gluten, ar trebui să adoptați o dietă plină cu o varietate de alimente naturale fără gluten, cum ar fi fructe, legume și proteine ​​slabe, precum și cereale fără gluten. Ghidurile de sănătate încurajează pe toată lumea, inclusiv pe cei care urmează o dietă fără gluten, să evite alimentele procesate excesiv și să mențină la minimum consumul de zahăr rafinat și grăsimi saturate.

La fel ca în cazul oricărei diete echilibrate, controlul porției și moderarea sunt extrem de importante pentru persoanele care nu consumă gluten. Exercițiul zilnic este, de asemenea, necesar pentru gestionarea și menținerea unui stil de viață sănătos.

Listă cu alimente de susbstituție

Aliment Cu ce putem înlocui
 

 

Paste/Noodles

Tăiței de orez, tăiței 100% hrișcă, paste quinoa și tăiței pe bază de leguminoase (cum ar fi tăițeii de fasole neagră și pastele de linte)

Tăiței din legume făcuți cu spiralizator (din dovlecei, zucchini, cartof dulce, morcovi)/

Tăiței de alge

 

 

Cereale care conțin gluten

Orez

Mei

Quinoa

Hrişcă

Orez de conopidă

 

 

 

Făină de grâu

Făină de nucă de cocos, făină de porumb, făină de ovăz, făină de orez, făină de migdale, făină de tapioca, făină de năut, făină de manioc, făină de sorg, făină de amarant, făină de hrișcă, făină de teff

Făină multifuncțională fără gluten

Amidon arorut

 

Crutoane de pâine

Pesmet fără gluten

Crutoane de năut

Semințe chia

Nuci măcinate

 

 

Blat de pizza

Crustă de pizza fără gluten

Crustă de conopidă/dovlecel

Ciuperci Portobello

Bărcuțe de dovlecei

Vinete italiene/ alla parmigiana

 

Sos de soia

Sos Tamari

Aminos de cocos (sos de soia de bază de nucă de cocos)

SURSE:

Alimente care ucid creierul – Cereale, zahărul şi alţi carbohidraţi, Dr. David Perlmutter, Kristin Loberg

viataverdeviu.ro/alternative-faina-fara-gluten

beyondceliac.org/gluten-free-diet/overview/

cooksmarts.com/articles/gluten-free-diet-substitutions-list/

camillestyles.com/food/gluten-free-alternatives/

thekitchn.com/16-gluten-free-flour-alternatives-22943791

Părerea ta contează pentru noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Etichete articol:
cereale integraledietăglutenintoleranță la glutenNutriție
Articolul anterior
Legătura dintre autoimunitate și gluten. Când au devenit toxice „chestiile normale“?
Articolul următor
Magneziul și sănătatea glandei tiroide


Vino alături de noi în comunitatea
Better Medicine by Zenyth

Aici, nu vei găsi doar un grup, ci o familie bucuroasă să împărtășească cunoștințe și să te susțină pentru a aduce echilibru, armonie și sănătate în viața ta. În plus, ai acces la cele mai noi informații de sănătate, invitații la evenimente și resurse exclusive.

Vezi toate articolele din categoria:
Nutriție și dietăSănătate

Te-ar putea interesa și: