Sănătate

Examenul citologic: puncția tiroidiană cu ac fin

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 4 minute

În ultimele 2 decade, utilizarea pe scară largă a ultrasonografiei pentru evaluarea tiroidei a determinat o creştere dramatică a prevalenţei nodulilor tiroidieni nepalpabili clinic, estimată între 20 şi 76% în populaţia generală. Mai mult, 20-48% din pacienţii cu un singur nodul tiroidian palpabil au noduli suplimentari la evaluarea ecografică, fapt ce determină o epidemie de noduli tiroidieni, cu impact asupra practicii medicale.

Vezi toate articolele despre:
autoimunitateglanda tiroidăinvestigații medicaletiroidătiroidită

Puncţia-aspiraţie cu ac fin este pasul următor în evaluarea nodulilor tiroidieni.

Dar ce este puncţia-aspiraţie cu ac fin (FNA – Fine Needle Aspiration)?

Aspirația cu ac fin este un tip de procedură de biopsie. În timpul acestei proceduri se prelevă o mică probă de țesut sau lichid din glanda tiroidă sau din noduli/chisturi prin intermediul unui ac fin sub ghidaj ecografic. Proba prelevată este apoi trimisă la un laborator de patologie pentru analiză.

Puncția-aspirație cu ac fin este o metodă relativ neinvazivă, mai puțin dureroasă și mai rapidă în comparație cu alte metode de prelevare de țesut, cum ar fi biopsia chirurgicală.

Când este indicată această procedură?

Puncția-aspirație cu ac fin este indicată în cazul tuturor nodulilor mai mari sau egali cu 10 mm, cu caracteristici ecografice suspecte. Dintre acestea amintim câteva: nodul hipoecogen sau unic, nodul solid, margini neregulate, circulație intranodulară haotică, microcalcificări, adenopatia patologică.

Societatea Americană de Endocrinologie recomandă a se efectua acest tip de puncție aspirație pentru toți nodulii accesibili ecografic și cu caracteristici suspecte, nu doar pentru cei aleși pe criterii dimensionale (peste 10 mm).

Procedura se indică și la noduli mai mici de 10 mm, dacă au cel puțin două caracteristici suspecte sau există factori de risc.

Fără o biopsie, de obicei, este greu pentru un medic să confirme ce conțin aceste zone anormale și este posibil să nu știți dacă sunt o amenințare pentru sănătatea dumneavoastră.

Pregătirea pentru puncția-aspirație cu ac fin

Nu există o pregătire propriu-zisă înainte de această puncție, însă medicul vă poate cere să:

  1. Opriți diferite tipuri de medicamentație cu câteva zile înainte de procedură – ca de exemplu, aspirina sau alți diluanți ai sângelui.
  2. Să nu mâncați și să nu beți nimic timp de câteva ore înainte de procedură.

În cazul în care procedura se va efectua sub efectul sedativelor este recomandat să mergeți însoțiți la clinică.

Ce se întâmplă în timpul aspirației cu ac fin?

Cele mai multe aspirații cu ac fin se efectuează în ambulatoriu.

Etapele procedurii sunt:

  • Pielea din zona procedurii va fi curățată cu soluție antiseptică.
  • Zona poate fi injectată cu un anestezic local.
  • Ecografia poate fi utilizată în timpul procedurii. Acest lucru va ajuta la localizarea zonei potrivite pentru aspirația cu ac fin.
  • Un ac subțire atașat la o seringă va fi introdus prin piele în zona anormală.
  • Vidul din interiorul seringii face ca lichidul sau țesutul să fie aspirat în ac și seringă.
  • Proba de biopsie este prelucrată conform procedurilor în vigoare și poate fi examinată imediat la microscop sau poate fi trimisă la un laborator de patologie.

La ce să vă așteptați după puncția-aspirație cu ac fin?

Dacă se utilizează medicamente sedative, este posibil să fiți amețit și să nu vă mai puteți desfășura activitatea obișnuită în ziua respectivă.

La locul biopsiei este posibil să apară o umflătură sau durere. Pentru reducerea disconfortului sunt suficiente analgezicele obișnuite, care pot fi achiziționate fără prescripție medicală.

Rezultatele finale ale testării după o aspirație cu ac fin pot dura până la o săptămână sau mai mult în funcție de complexitate sau de disponibilitatea laboratorului.

Interpretarea rezultatului

Un medic patolog se va uita la țesutul sau lichidul biopsiei pentru a afla dacă există celule canceroase în el:

  • Dacă lichidul este maro, verde sau cafeniu, cel mai probabil nodulul este un chist și nu cancer.
  • Lichidul cu sânge sau limpede poate însemna fie un chist care nu este cancer, fie, foarte rar, cancer.
  • Dacă nodul este solid, medicul se va uita la grupuri mici de celule din biopsie pentru a determina ce este.

O biopsie FNA este cel mai ușor tip de biopsie de făcut, dar uneori poate rata un cancer dacă acul nu intră în celulele canceroase sau dacă nu colectează suficiente celule. Chiar dacă un FNA găsește cancer, este posibil să nu existe suficiente celule canceroase pentru a face unele dintre celelalte teste de laborator necesare.

Dacă rezultatele biopsiei puncție nu oferă un diagnostic clar sau medicul dumneavoastră are încă îngrijorări, este posibil să aveți nevoie de o a doua biopsie sau un alt tip de biopsie.

Rezultatele biopsiei tiroidiene sunt date ca unul dintre cele șase diagnostice posibile, conform Bethesda System for Reporting Thyroid Cytopathology. Vă rugăm să rețineți că procentele de mai jos pot fi oarecum diferite la diferite instituții și centre.

Benign – Aceasta reprezintă până la 70% din biopsii atunci când se utilizează sistemul Bethesda. Riscul de malignitate în acest grup este de obicei mai mic de 3%. Acești noduli sunt în general monitorizați cu o ecografie de urmărire în decurs de 18 luni și, dacă este necesar, periodic după aceea.

Malign (cancer) – Aceasta reprezintă 3-7% din toate probele de biopsie. Cel mai frecvent tip de cancer tiroidian observat în aceste biopsii este cancerul papilar tiroidian. Când o biopsie revine ca malignă, există o șansă de 97-99% ca aceasta să fie cu adevărat o leziune canceroasă. Aproape toți acești noduli vor suferi o intervenție chirurgicală (tiroidectomie).

Suspect de malignitate – În acest caz există o șansă de cancer de 60-75%. Citopatologul va vedea caracteristici care sunt îngrijorătoare, dar nu definitorii pentru a pune diagnosticul de cancer. Tratamentul este de obicei o intervenție chirurgicală.

Atipie cu semnificație nedeterminată (AUS) sau leziune foliculară cu semnificație nedeterminată (FLUS) – Aceste exemplare au unele trăsături care sunt îngrijorătoare și unele trăsături care arată benigne. Acest diagnostic prezintă un risc de malignitate de 5-15%, deși există o oarecare variabilitate între instituții. O repetare a biopsiei și/sau testare genetică pot fi utile în aceste cazuri.

Neoplasm folicular sau „Suspect pentru neoplasm folicular” – Această categorie prezintă un risc de 15-30% de malignitate. Este greu de spus dacă acești noduli sunt benini sau maligni, dacă nu sunt îndepărtați. Testele genetice pot fi utile în aceste cazuri. Atunci când este necesar, se efectuează o intervenție chirurgicală de îndepărtare a jumătate de tiroidă (partea cu nodul) pentru diagnostic și tratament.

Nediagnostic – Aceasta înseamnă că nu există suficiente celule în probă pentru a face un diagnostic. În ciuda eforturilor în timpul recoltării există posibilitatea ca specimenul să nu conțină suficiente celule foliculare tiroidiene pentru a pune un diagnostic corect. Probele nediagnostice pot apărea, de asemenea, atunci când este extras numai lichid din chist și din alte motive, cum ar fi prezența a prea mult sânge. În aceste cazuri, biopsia trebuie repetată și, dacă nu este diagnosticată a doua oară, se ia în considerare o a treia biopsie, monitorizare sau intervenție chirurgicală.

Concluzii

Cercetătorii nu știu ce cauzează majoritatea nodulilor tiroidieni, însă aceștia sunt foarte comuni, totuși. Anumite probleme cu glanda tiroidă, cum ar fi tiroidita Hashimoto, vă pot crește șansele de a dezvolta un nodul tiroidian și, de asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații.

Deși doar un mic procent din nodulii tiroidieni se dovedesc a fi cancerigeni este important să identificați un nodul canceros cât mai curând posibil, astfel încât să puteți începe tratamentul rapid și puncția aspirație cu ac subțire este o modalitate de a identifica acest risc.

 

SURSE:

http://www.webmd.com/a-to-z-guides/fine-needle-aspiration

http://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/breast-biopsy/fine-needle-aspiration-biopsy-of-the-breast.html

http://www.thyroid.org/fna-thyroid-nodules

Etichete articol:
autoimunitateglanda tiroidăinvestigații medicaletiroidătiroidită
Articolul anterior
Ecografia de tiroidă și rolul ei în depistarea tiroiditei autoimune Hashimoto
Articolul următor
Top 4 plante medicinale benefice în reducerea inflamației

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Sănătate

Te-ar putea interesa și: