Medicină funcțională, Trăiește sănătos cu Simona, Video

În ce produse se ascunde glutenul?

Autor:

V-ați fi gândit vreodată că glutenul se află în compoziția unor produse cosmetice, plastelină, plicuri sau a unor medicamente? Pentru cei care au intoleranță la gluten și trebuie să-l evite cu orice preț este foarte important să cunoască toate produsele în care s-ar putea ascunde.

Vezi toate articolele despre:
cosmeticeglutengrâuintoleranțăintoleranță la glutenmedicamenteplastelinăsistem imunitarvideo

Bun găsit, dragii mei! Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre intoleranța la gluten și despre cum poate ajunge glutenul în corpul vostru, fără să vă dați seama.

Intoleranța la gluten este o afecțiune cronică a intestinului subțire, de natură autoimună. Această intoleranță poate apărea la orice vârstă, iar cei care o dezvoltă au o anumită predispoziție genetică. Cum se manifestă? Persoanele ce au intoleranță la gluten au, de regulă, o digestie defectuoasă ce provoacă balonare și disconfort abdominal, dureri de stomac, scaune anormale și vărsături. Intoleranța la gluten face ca nutrienții din alimente să nu fie asimilați corespunzător, ceea ce poate determina scăderea în greutate și o stare de oboseală continuă. Tot această intoleranță poate cauza crampe musculare, dureri de oase, afte ulceroase și dermatite.

Ce este glutenul? Este o proteină prezentă în cereale precum grâu, orz, secară și ovăz. Persoanele ce știu că au intoleranță la această proteină o elimină din alimentația lor, însă glutenul se poate ascunde în produse pe care le folosim zilnic și poate ajunge să ne facă rău chiar dacă nu îl consumăm efectiv. Produsele cosmetice și de îngrijire precum pasta de dinți, șamponul, balsamul și crema de protecție solară pot conține gluten, așa că fiți foarte atenți la etichetă! Ar trebui să scrie „fără gluten”, „fără parabeni”, „fără toxine”. Apoi, unele medicamente conțin dextrină, o pulbere extrasă din grâu sau porumb. Plastelina, acuarelele sau nisipul kinetic pot conține făină de grâu sau ingrediente derivate din cereale, iar adezivul de pe timbre, plicuri și abțibilduri este obținut din gluten. V-ați fi gândit vreodată că glutenul stă ascuns în aceste produse?

Mai trebuie să fiți atenți și la eticheta sosurilor, pentru că muștarul, ketchup-ul, sosul de roșii, condimentele pentru mâncăruri, conservele și pateurile pot conține și ele gluten. Dacă obișnuiți să mâncați la restaurant, mare grijă la omletă și la piureul de cartofi! Unii bucătari obișnuiesc să adauge făină pentru a face omleta mai pufoasă și piureul mai consistent. Nici alcoolul nu scapă de pe această listă pentru că berea, fiind fabricată din malț, conține gluten și există chiar vodcă sau lichior ce sunt obținute prin distilarea cerealelor.

Dragilor, poate că nu v-am dat cele mai bune vești, însă pentru sănătatea noastră este bine să fim cu ochii în patru, să citim etichetele produselor pe care le cumpărăm și să ne facem timp să gătim mai mult acasă. Să trăim sănătos! Pe data viitoare!

Etichete articol:
cosmeticeglutengrâuintoleranțăintoleranță la glutenmedicamenteplastelinăsistem imunitarvideo
Articolul anterior
Dr. Farm. Izabella Wentz, Dr. Marta Nowosadzka – Tiroidita Hashimoto
Articolul următor
Ai stat la plajă prea mult? Iată cum poți trata arsurile!
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTrăiește sănătos cu SimonaVideo