Luana Show, Psihologie, Video

Ce tip de energie ești în sistemul Ayurveda?

Autor:

Ne revedem la Pastila cea bună, o sinteză a pasiunii și preocupării mele pentru wellness și beauty coaching. Azi aduc în discuție Ayurveda, un sistem de vindecare datând de 5.000 de ani și fondat în India antică. Potrivit principiilor Ayurveda, fiecare om în parte are nevoi unice pentru a-și realiza echilibrul personal.

Vezi toate articolele despre:
AyurvedaenergieLuana Ibackavideo

Fraza universală „Ești ceea ce mănânci“ sunt sigură că mulți dintre noi am auzit-o din școala primară. Adevărul este că hrănirea și digestia sunt ingrediente-cheie pentru a obține atât o piele frumoasă, vibrantă de sănătate, cât și o energie care să ne permită să facem tot ceea ce vrem.

Care sunt energiile pe care se bazează sistemul Ayurveda

Principiile Ayurveda se bazează pe 3 tipuri de energii: Vata (aer), Pitta (foc) și Kapha (apă-pământ). Potrivit acestor principii, dieta fiecărei persoane trebuie adaptată în funcție de tipul energiei în care se încadrează. Cele care aparțin tipului Vata/aer au un corp fragil, cu șolduri înguste și oase mici. Sunt sensibile, au imaginație și iubesc să călătorească, plictisindu-se repede.

Persoanelor din categoria Pitta/foc le place să comande. Sunt foarte inteligente și sunt buni oratori. Au o constituție atletică, sunt sigure pe ele și se concentrează ușor.

Cei din categoria Kapha/apă-pământ sunt iubitori și relaxați. Au cel mai crescut nivel energetic, dar nu și-l cheltuiesc în activități haotice. Sunt stabili, vorbesc lent, învață mai greu, însă ce învață rămâne în mintea lor pentru totdeauna.

Fiecare dintre noi s-a născut cu o constituție unică, alcătuită dintr-un amestec „personalizat“ al celor 3 energii menționate. Întotdeauna însă, va domina doar o forță din cele trei, aceasta dând caracteristicile principale ale persoanei respective.

Principii Ayurveda general valabile

Cu toate că stabilirea dietei depinde de mulți factori personali, există câteva principii general valabile pentru toate tipurile:

  1. Include cele 6 gusturi în fiecare masă principală: Dulce, sărat, amar, acru, iute și astringent.
  2. Alege alimentele în funcție de caracteristicile fizice: Mâncărurile pot fi împărțite și după atributele lor fizice: grele, ușoare, uscate, lichide, reci sau calde. Un meniu echilibrat ar trebui să conțină alimente din fiecare categorie fizică.
  3. Alege mâncăruri pure: Orice persoană, fie că este în căutarea evoluției spirituale sau nu, poate include câteva alimente pure la fiecare masă. Migdalele, orezul, mierea și fructele dulci proaspete sunt câteva exemple de alimente pure.
  4. Optează pentru mâncărurile proaspete, de sezon: În amestecurile de ierburi ayurvedice se folosește planta întreagă, de sezon, nu se extrag substanțele active din aceasta, aruncând apoi planta. Cel mai sănătos mod de a mânca este consumarea alimentelor de sezon, întregi, în stare cât mai naturală.
  5. Schimbă felurile de mâncare și experimentează cât mai mult. Vechii Înțelepți ar fi îngroziți de fascinația contemporană față de dietele restrictive: cea fără glucide, cea fără grăsimi sau cea bazată doar pe sucuri de fructe. Din perspectiva ayurvedică, orice aliment natural, dacă este folosit exclusiv, este prin definiție insuficient pentru a realiza echilibrul nutritiv al organismului. Mănâncă o întreagă varietate de alimente pentru a primi toate substanțele de care ai nevoie.

Zenyth îți recomandă BioGreens! SuperFood din alge, germeni și plante verzi. BioGreens este suplimentul care te ajută să fii în armonie cu natura. Elimină toxinele și îți redă energia și cheful de viață. BioGreens este disponibil pe site-ul zenyth.ro și în farmaciile și magazinele naturiste partenere.

Etichete articol:
AyurvedaenergieLuana Ibackavideo
Articolul anterior
Corpul… ar putea supraviețui fără minte?
Articolul următor
Tulburările circulației venoase sau sindromul picioarelor grele
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowPsihologieVideo