Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Imunitatea – o discuție 360 ̊ despre curele de imunizare

Autor:

Pentru a ne proteja starea de sănătate trebuie să fim, înainte de toate, corect informați. Acesta a fost și scopul workshopului, marca Ziarul de Sănătate și Zenyth, ce i-a avut ca invitați pe Prof. Dr. Gh. Mencinicopschi și Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competență în apifitoterapie, și Paul Ailincăi, directorul general Zenyth. Gazdă a fost Simona Dragomir, moderatorul acestei discuții.

Vezi toate articolele despre:
dr. Ruxandra ConstantinaGripăimunitateracealavideo

Vă invităm să citiți în continuare câteva dintre cele mai importate sfaturi și informații de păstrat în urma evenimentului.

1. În sezonul gripelor și răcelilor, o cură de imunizare nu te face invincibil. Ceea ce fac curele de imunizare este să scadă riscul contactării anumitor virusuri sau bacterii. La fel de important, în cazul în care totuși suntem infectați, curele de imunizare ne ajută să putem gestiona mult mai ușor simptomele și să scurtăm semnificativ durata de acțiune a bolii.

2. Imunostimulatoarele, naturale sau nu, este indicat să fie administrate după un control medical de specialitate. Există cazuri, cum sunt bolile autoimune, în care nu sunt recomandate produse ce stimulează imunitatea.

3. Mediul și stilul de viață sunt însă cele mai importante în conservarea și creșterea imunității, iar aceasta a fost viziunea comună a tuturor specialiștilor invitați. Somnul are un rol cheie – atunci când noi dormim organismul are timpul necesar pentru a se reface, pentru a repara structurile lezate, se regenerează. Un minimum de 7-8 ore pe noapte este extrem de important.

4. Stresul este inamicul numărul 1 al imunității. Ceea ce face stresul este să ducă la producerea în exces a radicalilor liberi, să distrugă imunitatea intestinală și, de acolo, să deterioreze bariera de apărarea întregului organism. Acesta este și motivul pentru care suplimentele naturale cu efect antioxidant sunt recomandate în susținerea imunității: vitamina C naturală, resveratrolul, turmericul, acizii grasi Omega-3, coenzima Q10 etc. Plantele adaptogene cu rol de modulare a efectelor stresului sunt de asemenea extrem de eficiente în curele de 3-6 luni: Bacopa monnieri, Rhodiola, Ashwagandha, Schisandra.

5. Vitamina C naturală este de preferat variantei de sinteză. În timp ce vitamina C naturală este produsă din fructe și conține bioflavonoide, acidul ascorbic (vitamina C de sinteză) este o substanță chimică ce poate fi chiar dăunătoare.

6. În ceea ce privește fructele sau legumele ca surse de vitamina C, există o serie de informații care nu sunt neapărat adevărate. Suntem obișnuiți să credem că citricele, datorită gustului acrișor, sunt cea mai importantă sursă de vitamina C. Ei bine, fructele de pădure, măceșele și chiar pătrunjelul au un conținut mult mai mare de vitamina C decât citricele.

7. Sistemul digestiv și flora intestinală sunt esențiale în menținerea imunității la cote înalte. Dacă imunitatea digestivă este dezechilibrată prin consumul de antibiotice, antiinflamatoare, alimentație nesănătoasă, stres sau oboseală, întreaga imunitate este dezechilibrată. Probioticele fac parte din trusa naturală de gripă și răceală. Atunci când alegem un probiotic este însă important să ne asigurăm că este de fapt un simbiotic – că are în compoziție atât probiotice – culturi de bacterii vii – cât și prebiotice – fibre solubile care susțin, hrănesc și ajută la înmulțirea bacteriilor bune.

8. O alimentație corectă nu este una extremistă. Este bine să consumăm alimente din toate categoriile și cât mai naturale. Iaurtul fără grăsime este mai dăunător decât cel cu grăsime pentru că este procesat suplimentar pentru a fi degresat. Fructele și legumele sunt extrem de sănătoase, însă este important să fie bio. Produsele aflate în comerț sunt de cele mai multe ori extrem de sărăcite în substanțe nutritive. Devine din ce în ce mai important consumul suplimentelor alimentare, chiar dacă consumăm o cantitate suficientă de fructe și legume.

9. Exprimarea „colesterol bun” și „colesterol rău” nu este o exprimare tocmai adecvată. Colesterolul rău este de fapt colesterol oxidat în prezența excesului de radicali liberi. Produsele promovate în ideea că nu conțin colesterol (ex.: margarina) rezultă a fi chiar mai dăunătoare. Promovarea extins negativă a colesterolului duce la o imagine distorsionată asupra realității. Organismul uman nu poate supraviețui fără colesterol. Mai mult, un nivel sub limită al colesterolului total este semn de depresie și de boală.

10. Consumul de proteine nu este o opțiune, ci o obligație pentru păstrarea stării de sănătate. Ouăle sunt alimente foarte complexe care ar fi bine să fie consumate zilnic, cel mult 2. Acestea au avut parte de o publicitate extrem de negativă, ca fiind contraindicate în dietele pentru ficat sau sistemul cardiovascular. Adevărul este că atât albușul, cât și gălbenușul sunt extrem de sănătoase, având importante conținuturi de proteine, vitamine și acizi grași Omega-3. Ouăle pot chiar înlocui carnea în cazul copiilor care refuză să o mănânce.

11. Sfaturile din bătrâni pentru evitarea îmbolnăvirilor nu ar trebui să se demodeze niciodată pentru că își păstrează importanța indiferent de timp:
• Spălarea mâinilor nu este un îndemn pe care părinții îl folosesc din obișnuință. Este o necesitate!
• Aerisirea periodică a camerei este esențială. Aerul este principalul ”aliment” pe care îl consumă corpul nostru și este important să aibă o calitate cât mai bună.
• Nu consumați coaja fructelor dacă nu sunt bio. Substanțele folosite pentru tratarea acestor produse sunt cu mult mai dăunătoare în comparație cu beneficiile pe care le-ar putea aduce.

Ca o concluzie, unul dintre cele mai importante lucruri pe care este bine să le facem este simpla citire a etichetelor de mâncare și de suplimente. O cantitate mai mică de mâncare, superior calitativă, este de preferat situației inverse. Atunci când alegeți suplimentele de care aveți nevoie, consultați un medic specialist și optați pentru produsele naturale cu ingrediente de calitate. Organismul poate dezvolta obișnuințe și în ceea ce privește suplimentele. De aceea se recomandă cure alternative care să acopere treptat nevoile organismului.
Modul în care gândim și în care privim viața și situațiile prin care trecem în mod inevitabil schimbă însă dinamicile.

Etichete articol:
dr. Ruxandra ConstantinaGripăimunitateracealavideo
Articolul anterior
Efectele stresului asupra omului modern
Articolul următor
Tratament natural pentru articulații dureroase
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo