Coronavirus, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Primăvara și problemele digestive. Sfaturi de la specialiști în contextul COVID-19

Autor:

Dincolo de problemele inedite pe care le aduce coronavirusul, viața își continuă cursul firesc: cei care suferă de alergii o vor face și în continuare, cei care au colesterolul crescut vor avea aceleași interdicții alimentare, iar cei care se confruntă cu tulburări digestive vor înregistra aceleași agravări ale simptomelor, aduse de primăvară, așa cum o făceau în fiecare an.

Vezi toate articolele despre:
colon iritabilconstipațiecoronavirusdigestievideo

Prin urmare, pentru că este bine să nu uităm de toate aceste lucruri și să fim mereu pregătiți, dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterologie, vine alături de Simona Dragomir, la Ziarul de Sănătate.

Simona Dragomir: Bine v-am regăsit dragele mele, dragii mei, din nou, la Ziarul de Sănătate, în condiții de carantină, de izolare. Doamna doctor Elena Ciupercă se află la clinica dânsei, la DigestMed, eu acasă. Mă bucur să te revăd, chiar și așa, prin intermediul ecranelor.

Dr. Elena Ciupercă: Și eu mă bucur să te revăd, Simona! Bună ziua tuturor!

Simona Dragomir: Mă bucur că ești alături de noi pentru că avem nevoie de sfaturile tale utile în ceea ce privește problemele digestive ce se acutizează primăvara. Ce facem dacă apar urgențe si suntem sfătuiți, în același timp, să stăm în casă? Știu că vouă v-a venit o idee salvatoare, de a da sfaturi gratuite gastroenterologice în această perioadă. Și am să te las pe tine să ne spui mai multe despre cum se poate face acest lucru, în măsura în care nu este o consultație clasică, în cabinet.

Dr. Elena Ciupercă: Având în vedere că este bine să stăm în casă atâta timp cât nu este necesară deplasarea, noi oferim posibilitatea unui consult gastroeneterologic gratuit. Pacienții se pot programa la oricare dintre cei 4 medici gastroeneterologi care oferă aceste servicii. Se programează la o anumită oră și discuția decurge ca în cabinet. Sensul este de a încerca să vedem dacă sunt cazuri care să necesite consultul efectiv sau investigații ce se pot face doar la cabinet. Ajutăm în cazurile în care se pot rezolva lucrurile prin indicații de dietă sau de tratament. Desigur, sunt cazuri în care acest lucru nu este suficient, nu se pot da rețete medicale, nu se poate face un examen clinic, nu se pot face investigații și nici contactul medic pacient nu este la fel.

Simona Dragomir: Dar zic eu că este o mână de ajutor atunci când ai probleme digestive. Măcar știi că poți apela cu încredere la un specialist care îți rămâne alături. Și mă bucur că ai făcut această precizare încă de la început. Una este să dau un sfat gratuit și alta este să faci o consultație, un examen medical, să dai un diagnostic și o rețetă. Dar să vedem cum ne afectează sistemul digestiv toate acestea: de la stresul pe care îl aduce perioada actuală, la primăvara care mereu acutizează anumite afecțiuni.

Dr. Elena Ciupercă: Da, sigur, primăvara își spune cuvântul.  Începem să consumăm alte tipuri de alimente, dacă avem un sindrom de intestin iritabil apare durerea abdominală, balonarea. Dacă începem să consumăm ceapă verde, usturoi, ridichi putem avem exacerbări ale bolilor legate de hiperaciditate: gastrită, reflux gastroesofagian, ulcer. Din păcate, nu știu cât de multe persoane mai merg să cumpere verdețuri. Se cumpără mai degrabă conserve. Nici acesta nu este un lucru bun. Prin conserve proprietățile nutritive sunt mult mai reduse. De asemenea, teama de infectare, stresul, schimbarea completă a modului nostru de viață, atât în plan personal, cât și profesional, toate acestea își pun amprenta asupra digestiei noastre prin tulburări digestive funcționale. Sunt persoane care au sindrom de intestin iritabil, care au mai multe manifestări în această perioadă. Gândul că poate se gândesc că nu au la cine să apeleze îi sperie și mai tare.

Simona Dragomir: Apar tulburările de tranzit de tipul diareei, constipației. Și te întreb pentru că, pe lângă simptomele clasice de infectare cu coronavirus, apar uneori și tulburările digestive de tipul diareei. Iată, purtând o discuție, întâi telefonic cu medicul gastroenterolog, te poți lămuri dacă diareea este de altă natură și dacă nu are nicio legătură cu COVID-19.

Dr. Elena Ciupercă: Așa este. Între manifestări pot fi și diareea și vărsăturile. Dar acestea pot să apară din multe alte cauze. De aceea este bine să avem o discuție și să lămurim ce trebuie făcut pentru fiecare persoană în parte.

Simona Dragomir: Este bine că v-a venit această idee în această perioadă de criză în care oamenii nu mai sunt cum erau înainte. Știu că primăvara, simptomele gastritelor, ulcerelor se acutizează. Ce ar avea de făcut cei care se știu cu astfel de manifestări?

Dr. Elena Ciupercă: Trebuie să își adapteze puțin dieta față de intoleranțele pe care le au. Este clar că, dacă avem o problemă de sănătate, nu putem mânca chiar orice. Trebuie modulat tratamentul. Este mult mai ușor pentru pacienții vechi, la care avem documentele, investigațiile și tratamentele anterioare. Însă putem să adaptăm și pentru pacienții noi, să încercăm să lămurim ce aspecte sunt de luat în calcul și ce anume ar trebui să facem.

Simona Dragomir: Legat de analize sau investigații, pentru cei care ne ascultă și care au apucat să își facă analize înainte de a începe această izolare, pot fi lămuriți prin aceste consulturi și cu privire la rezultatele analizelor recent făcute?

Dr. Elena Ciupercă: Sigur că da. De obicei, pacienții ne relatează investigațiile care au legătură cu problema digestivă adresată. Ni se trimit pe mail uneori pentru a avea tot ce este nevoie în momentul consultației. Sigur că le explicăm semnificația lor.

Simona Dragomir: Mai pot să apară crizele de fiere. Ce sfaturi avem pentru cei care se știu cu probleme de bilă?

Dr. Elena Ciupercă:  Viața nu se oprește în loc dacă avem această epidemie. Poate să se manifeste orice problemă digestivă. Da, pot să apară și colica biliară, și complicații ale unei afecțiuni biliare care chiar să necesite intervenții chirurgicale. De aceea este extrem de important să evaluăm dacă sunt semne de alarmă și dacă pacientul nu cumva necesită să fie evaluat față în față.

Simona Dragomir: Vorbeai foarte bine despre semnalele de alarmă. Ce facem în cazul în care avem o problemă?

Dr. Elena Ciupercă: Se începe cu un apel telefonic sau pe email, se face un scurt istoric al problemelor avute și al investigațiilor de care dispunem. Interpretăm și semnalele mai grave: pacientul varsă în mod repetat, are scaune cu sânge, dureri abdominale mari. Fiecare evaluare este separată. Fiecare dintre noi avem alt fond genetic, alte probleme de sănătate. Le luăm pe toate în considerare. Chiar dacă lucrurile nu par alarmante, încercăm să dăm o dietă și un eventual tratament. Dacă lucrurile nu se rezolvă, se poate apela din nou la sfatul gratuit. Dacă problemele tot nu se rezolvă, atunci se va indica un consult la clinică.

Simona Dragomir: Este bine că prin acest sfat medical gratuit încercați să faceți o triere, astfel încât doar cei care au urgente să vină la cabinet. Ceilalți să poată menține izolarea, să stea acasă.

Dr. Elena Ciupercă: Da, aceasta este ideea. Practic, și la noi în clinică, și în alte clinici, și spitalele sunt deschise pentru urgențele majore. Nu trebuie să stăm în casă dacă avem o suferință persistentă. Nu ne deplasăm pentru mici probleme cronice, dar pentru o suferință clară trebuie să o evaluăm ce riscuri sunt și să o tratăm.

Simona Dragomir: Mulțumim pentru sfaturi și pentru ideea voastră de a rămâne alături de pacienți. Îmi doresc să ne menținem sănătoși și să ne revedem voioși.

Până data viitoare, aveți grijă de voi!

Etichete articol:
colon iritabilconstipațiecoronavirusdigestievideo
Articolul anterior
Cum ne protejăm de infecțiile virale respiratorii, inclusiv COVID-19?
Articolul următor
Evoluția pandemiei de coronavirus în România, cu dr. Adrian Marinescu
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CoronavirusTrăiește sănătos cu SimonaVideo