Curiozități, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Istoria Sfântului Valentin

Autor:

Care este legătura Sfântului Valentin cu sărbătoarea iubirii celebrată pe 14 februarie? Află de la Simona Dragomir povestea Sfântului Valentin. Happy Valentine’s Day!

Vezi toate articolele despre:
iubireSfântul ValentinValentine’s Dayvideoziua îndrăgostiților

Bun găsit, dragii mei! Ne aflăm în luna februarie, o lună dedicată iubirii, pentru că în întreaga lume se sărbătorește Ziua Îndrăgostiților sau Valentine’s Day. Vă întrebați care este legătura Sfântului Valentin cu această sărbătoare a iubirii? Ei bine, Sfântul Valentin celebrat în ziua de 14 februarie este un sfânt al Bisericii Catolice, canonizat în anul 496 pentru propovăduirea creștinismului în rândul tinerilor.

Preotul creștin Valentin a trăit în timpul împăratului roman Claudius al II-lea, care era la acea vreme în plină campanie de război. Împăratul se confrunta cu o problemă gravă: tinerii nu se mai înrolau în armată pentru că nu voiau să-și părăsească soțiile. Din acest motiv, împăratul a interzis logodnele și nunțile în Roma. Preotul Valentin, neputând răbda faptul că mulți cădeau în desfrâu și păcat, a început să cunune în secret cuplurile de tineri care apelau la el. Cum împăratul Claudius prigonea creștinii, l-a întemnițat și l-a decapitat pe Sfântul Valentin chiar în ziua de 14 februarie 269.

Jertfa Sfântului Valentin este un model de dragoste creștină, dar abia în secolul al XIV-lea poetul englez Geoffrey Chaucer, inspirat de o sărbătoare medievală a împerecherii păsărilor, a avut ideea de a proclama ziua de 14 februarie ca sărbătoare a iubirii dătătoare de viață. În Franța, ziua Sfântului Valentin a fost aleasă oficial ca zi a îndrăgostiților în anul 1496. În decursul secolului următor, sărbătoarea se răspândește apoi în toată Europa catolică, ajungând ușor-ușor la faima de astăzi.

Noi, românii, avem propria sărbătoare închinată iubirii – Dragobetele, care se celebrează pe 24 februarie. Aceasta nu este însă o sărbătoare religioasă, ci provine din zona folclorului românesc. Avem și noi Sfântul Valentin în calendarul ortodox, în data de 30 iulie, dar fără a avea legătură cu sărbătoarea iubirii. În schimb, Dragobetele, fiul Babei Dochia, este considerat în mitologia populară zeul tinereții, veseliei și al iubirii. Potrivit tradiției, în această zi, băieții și fetele trebuie să fie veseli, să glumească, să se sărute, de unde și zicala „Dragobetele sărută fetele”. Astfel vor fi îndrăgostiți tot timpul anului.

Ceea ce vă urăm și vouă: să fiți îndrăgostiți tot timpul anului și să sărbătoriți iubirea în fiecare zi, nu doar de Sfântul Valentin și de Dragobete! Pe curând!

Etichete articol:
iubireSfântul ValentinValentine’s Dayvideoziua îndrăgostiților
Articolul anterior
Sfaturi care țin de cald
Articolul următor
Frumusețe prin nutriție
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
CuriozitățiTrăiește sănătos cu SimonaVideo