Luana Show, Video

Repetiție la moarte… din spatele gratiilor – VIDEO

Autor:

„Pentru mine, bătaia Destinului a răsunat într-o dimineață strălucitoare de septembrie. Era vineri, 23 septembrie 1960. La 9:30, la poartă mi-a bătut moașa de la dispensar care, cu gura făcută pungă, semn că ceva nu-i plăcea, m-a anunțat: «Domnișoara doctor, vă caută niște domni». Unul dintre ei mi-a zis: „Vă rog să veniți la dispensar, fiindcă avem niște probleme de discutat”. Așa începe «Repetiție la moarte… din spatele gratiilor»“, cartea dr. Galina Răduleanu, medic psihiatru, fost deținut politic și supraviețuitoare a închisorilor comuniste, invitata Luanei.

Vezi toate articolele despre:
credințapsihiatrievideo

Văzând-o acum și gândindu-ne la toate imaginile pe care le-am văzut de-a lungul timpului cu viața din închisorile comuniste, putem spune că doamna doctor a fost o fărâmă de lumină, într-o lume întunecată, rece și apatică. Și, pentru că viața pe care a trăit-o acolo nu i-a dat pace, și-a dedicat doi ani după aceasta scriind povestea din spatele gratiilor.

Despre acest subiect ne-a spus mai multe în cadrul emisiunii, alături de Luana, la Hello Sănătate TV.

Cum era viața în închisorile comuniste?

Abia ieșită din spatele gratiilor, doamna dr. Galina Răduleanu începe să scrie povestea care a condus-o în acel loc în care nu s-ar fi așteptat să ajungă vreodată. Cu amintirea închisorii proaspăt întipărită în suflet și în minte și cu noua locație în care a ajuns să fie repartizată, se apucă de cartea vieții din închisoare atât în scop terapeutic, pentru a depăși momentele trăite acolo, cât și pentru a ne împărtăși ce puteau să însemne la acea vreme niște vorbe aparent inofensive, pentru mai marii regimului comunist.

Uneltire împotriva statului reprezintă motivul pentru care Galina Răduleanu a fost trimisă în închisoare, acesta fiind reprezentat de discuții și nemulțumiri adresate tatălui acesteia și auzite de cine nu trebuie, care a anunțat mai departe ce se întâmplă. Datorită faptului că tatăl doamnei Răduleanu era preot, dorința de a aduce în fața cetățenilor credința era una foarte mare. Acest lucru l-a făcut în Basarabia, unde a scris mai multe articole pe tema ateismului bolșevic, în cadrul revistei pe care o conducea, fapt ce a atras după sine un număr mai mare de ani de condamnare, față de fiica sa care a primit patru ani. Și, pentru că persoanele loiale regimului funcționau pe deducții logice, fiindcă atât tatăl scria în revistă, cât și fiica în propriul jurnal (Galina Răduleanu își scria părerea cu privire la regimul comunist și la sistem, fără să le publice), au ajuns la concluzia că împart aceleași credințe, pe care și le mărturisesc acasă.

În locul limbii române se învăța biografia lui Stalin, iar la geografie, geografia URSS-ului

La vârsta de 17 ani, Galina Răduleanu era elevă la Liceul Gheorghe Lazăr din București și, fiind martora modificărilor programei clasice cu elemente din cultura sovietică, precum biografia lui Iosif Vissarionovici Stalin și geografia Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, a început să își scrie supărările într-un jurnal. Observată de către o colegă de clasă care pretindea că îi este prietenă, a fost pârâtă la direcțiune, care, neavând ce să facă, a anunțat autoritățile. Din cauza aceasta, Galina Răduleanu a fost inițial interogată de către organele de la Ministerul Educației și ulterior exmatriculată, fără dreptul de a mai putea să se înscrie la vreo școală din România. Zece ani mai târziu, fiind trimisă la închisoare, a aflat de la anchetator că, de fapt, pedeapsa ar fi trebuit să fie săvârșită atunci, în liceu, exmatricularea fiind insuficientă pentru faptele pe care le săvârșise. În această situație, singura variantă pentru a nu rămâne pe loc a fost să se angajeze la o tipografie, unde a lucrat cinci ani, după care, ajutată de un prieten, a pretins că și-a pierdut diploma de opt clase pe care le făcuse în Lugoj și a putut să se înscrie la seral și apoi la facultate la Cluj.

Viața în închisoare privită după 58 de ani

Recitind cartea după o perioadă în care a reușit să se detașeze, cel puțin la nivel fizic de anii petrecuți în închisoare, Galina Răduleanu își dă seama că privește din o cu totul altă perspectivă lucrurile. Desigur că, fiind o tânără curioasă și plină de energie, în anii petrecuți în închisoare și-a dorit să afle cât mai multe lucruri despre colegii pe care i-a întâlnit, despre viețile lor și despre motivele pentru care au fost întemnițați. Acum recunoaște că nu îi este atât de confortabil să se gândească la acele momente și să retrăiască acele clipe, chiar prin intermediul cărții, din cauza faptului că simpla amintire o înfioară. Cu toate acestea, este recunoscătoare pentru toate experiențele pe care le-a avut, bucurându-se acum de o descoperire profundă a sinelui, de capacitatea de a se autocunoaște și de a învăța ce înseamnă să faci față unor situații care te scot din zona de confort.

Aceasta este o mică parte din conversația dintre Luana și dr. Galina Răduleanu. Dacă doriți să aflați mai multe despre cartea pe care a scris-o și despre viața în închisoare, vă invităm să urmăriți întreaga emisiune, aflată la începutul acestui articol.

Veți putea înțelege mai bine:

  • Ce a motivat-o pe Galina Răduleanu să scrie cartea „Repetiție la moarte… din spatele gratiilor”? Cum a putut să privească scrisul acelor evenimente dure ca pe o metodă terapeutică?
  • Din ce cauză a fost întemnițată Galina Răduleanu? Dar tatăl acesteia?
  • Cum era viața în perioada comunistă? Cum era folosit orice cuvânt împotriva oamenilor?
  • Cum a schimbat-o viața din temniță pe Galina Răduleanu? Cum poate să înflorească un sentiment de mândrie într-o persoană care petrece patru ani în spatele gratiilor?
  • Ce a fost cel mai greu de îndurat în perioada detenţiei?

Vizionare plăcută!

Etichete articol:
credințapsihiatrievideo
Articolul anterior
Aplicațiile antiinflamatorii ale ozonoterapiei – VIDEO
Articolul următor
Atacul de panică și anxietatea. Cum le facem față? – VIDEO
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Luana ShowVideo