Medicină funcțională, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Povestea colagenului: beneficii și recomandări

Autor:
Vezi toate articolele despre:
articulațiicolagencristian mărgăritNutrițiesuplimentevideo

Simona Dragomir dezleagă misterele colagenului alături de Cristian Mărgărit, consultant nutriție și fitness. Ce este colagenul? De unde îl luăm? Când avem nevoie de suplimentare? De ce femeile produc mai puțin colagen? Descoperiți totul în interviul următor!

Simona Dragomir: Bun venit, dragii mei! Astăzi vom vorbi despre colagen, un subiect extrem de important, și o să ne explice invitatul nostru Cristian Mărgărit, consultant nutriție și fitness. Bine ai venit, Cristian, aici la Ziarul de Sănătate!

Cristian Mărgărit: Bine v-am regăsit!

Simona Dragomir: Mă bucur să te revăd. Hai să explicăm un pic, Cristian, ce înseamnă colagenul? De ce este important să știm? Ce este colagenul? Ce rol are?

Cristian Mărgărit: Este o proteină care ajută la construcția corpului nostru, de fapt. Când ne gândim la colagen, de obicei ne gândim la piele, la buze, la păr, la unghii…

Simona Dragomir: Cum să rămânem frumoase…

Cristian Mărgărit: Dar de fapt colagenul este inclus în construcția corpului în ansamblu, vasele de sânge, inima, mușchii, oasele, totul conține colagen. Cam jumătate din corpul nostru, din punct de vedere al proteinelor, o reprezintă colagenul. Este o proteină extrem de importantă și, spun eu, este foarte important să avem grijă la nutriția cu colagen.

Simona Dragomir: Da, și cred că este important să știm că organismul nostru produce colagen până la o anumită vârstă. Nici nu ne-am gândi că pe la 20 și un pic de ani, lucrurile încep să scârțâie, să scadă și atunci dieta clar ar trebui să completeze necesarul de colagen.

Cristian Mărgărit: Producem colagen în permanență, sigur, colagenul poate fi de calitate mai bună sau mai slabă. De exemplu, consumul mare de zahăr afectează sinteza de colagen. Lipsa vitaminei C afectează sinteza de colagen. Lipsa materiei prime, aminoacizii necesari pentru sinteza colagenului, evident că afectează sinteza de colagen.

Simona Dragomir: Deci, iată foarte important și din punctul acesta de vedere, ce dietă adoptăm. Și te întrebam dacă este necesar să suplimentăm…

Cristian Mărgărit: De ce nu luăm din alimentație sau de ce nu sintetizează corpul nostru destul din ce mănânci, de exemplu, ca vegetarian? Pentru că din păcate, în plante, acești aminoacizi care sunt în colagen sunt în proporții mici, în cele mai multe alimente vegetale nu există deloc sau cantitatea este atât de mică încât este insignifiantă. Și ne întrebăm dar cum în dieta omului era nevoie de colagen? De unde provenea acest colagen? Păi, animalele pe care omul le-a mâncat și ne putem referi aici la scoici, dacă a început să mănânce scoici, și restul animalelor pe care a început apoi să le vâneze conțineau o proporție foarte mare de colagen. Am spus scoici, pentru că există și partea de colagen marin. Toate ființele vii conțin acest colagen, plantele – nu. Și atunci, evident că omul a mâncat o lungă perioadă din viața sa, să spunem, din istoria sa genetică și pe acest pământ, a mâncat cantități mari de colagen. În special, femeile au mâncat cantități mari de colagen, o dată pentru că animalele erau mai mici, cu o proporție mai mare de colagen, nu aveau mușchii atât de mari, nu erau animalele noastre de astăzi făcute în ferme și prăsite să fie atât de bogate în masă musculară… Colagenul predomina. Și sigur că de obicei femeile primeau (ăsta e un lucru mai trist sau nu știu cum poate fi văzut) ce rămânea și atunci s-au găsit în zonele unde au locuit oameni preistorici cantități uriașe de oase cu urme de tăieturi, pentru că se chinuiau cu acele unelte de silex, de piatră ascuțită să radă fiecare bucățică de țesut conjunctiv, de tendoane, de ligamente, deci de colagen, care existau acolo.

Simona Dragomir: Dar mie știi că îmi place să rod și acum oase și trebuie să îi mulțumesc tatălui meu, care acum nu mai este, dar iată mi-a creat obiceiuri sănătoase. De la el am învățat să rod oase. Și știi că am mai vorbit noi o dată când ne-am întâlnit la emisiune și exact… După două nașteri, eu nu am făcut vergeturi…

Cristian Mărgărit: Exact, acel colagen te ajută și ai o piele foarte bună. Contează foarte, foarte mult. Sigur că este și factorul genetic acolo. Dar dacă ne uităm la dieta omului modern…

Simona Dragomir: Și să știi că am învățat-o și pe Rebecca să roadă oase cu mine.

Cristian Mărgărit: Asta e foarte bine.

Simona Dragomir: Roade cot la cot cu mine. Iar Marc, băiețelul meu, se uită așa oripilat la noi… „Aaa, mami…!“.

Cristian Mărgărit: Colagenul are și alte beneficii. Ajută foarte mult tubul digestiv, repară tubul digestiv, persoane care au probleme cu asimilarea, probleme cu inflamația tubului digestiv. Colagenul are un aminoacid numit glicină, care ajunge în creier și reduce inflamația din creier. Deci el are multiple beneficii, ne referim acum la colagenul alimentar. De ce totuși apare discuția despre suplimentare? Nu aș putea să rod oase, să mănânc kilograme de zgârciuri, de șorici, de urechi de porc?

Simona Dragomir: Păi care? Că de obicei cumpărăm acum puiul, la fel, fără oase, totul doar carne macră, nici măcar nu le fierbem și apoi să zici că scoți oasele…

Cristian Mărgărit: Dacă facem o supă de oase, pentru că se discută foarte mult despre această rețetă, și fierbem oasele câteva ore, sigur că acolo avem o supă bogată în colagen. Piftia este bogată în colagen și trebuie să mâncăm în cantități cât mai mari atunci când o avem la dispoziție. Dar pentru cei mai mulți oameni nu există aceste surse alimentare și atunci s-a constatat prin studii științifice că suplimentarea cu colagen, de origine marină sau terestră (colagen bovin sau colagen de porc sau colagen din pește)…

Simona Dragomir: Ce efecte are?

Cristian Mărgărit: Are nenumărate efecte benefice, începând de la tubul digestiv, așa cum spuneam, începând de la reducerea inflamației în creier, apare o sănătate mai bună a pielii, a părului, a unghiilor și, sigur, efectul cel mai cunoscut pe care toți oamenii și-l doresc – repară articulațiile, ajută la o funcționare mai bună a articulațiilor, ajută sportivii să se recupereze după accidentări, ajută oamenii care au suferit operații să se recupereze mai repede. Dar în general este folosit pentru această parte de articulații, dureri de articulații, dureri de mușchi.

Simona Dragomir: Și, iată, ce bine, Cristian, că sunt suplimente de calitate pe piață, și firma Zenyth, firmă românească, și eu sunt foarte mândră să povestesc despre ea ori de câte ori am ocazia, are acest ArtroHelp Forte, care ajută…

Cristian Mărgărit: După cum probabil știi, am avut la un moment dat o problemă de spate destul de serioasă și tot luând diverse suplimente, începând de la colagen și diverși cofactori în sinteza colagenului, am ajuns la o listă de ingrediente, și sigur după ce am…

Simona Dragomir: Îmi povesteai tu că luai multe pastile până ai descoperit ArtroHelp.

Cristian Mărgărit: De fapt am făcut rețeta împreună cu specialiștii de la Zenyth. Am tot lucrat acolo și am zis de ce să iei 6-7 suplimente diferite, 9 etc., să ai o masă plină, când ar putea să fie totul pus într-un pliculeț sub formă de pudră. Iarăși sunt întrebat de foarte multe ori: „Dar nu cumva există o pastilă mică pe care să o iau?”.

Simona Dragomir: Da, cât mai ușor de înghițit, de administrat.

Cristian Mărgărit: Nu se poate pentru că acest colagen trebuie administrat într-o cantitate suficientă. El este hrană, de fapt, el este un nutrient, el este o proteină, nu este un medicament. El de fapt hrănește organismul și sigur că trebuie însoțit și de niște cofactori, de niște alți nutrienți care să-l ajute să se asimileze mai bine și apoi să se facă sinteza de colagen în corpul nostru în mod optim.

Simona Dragomir: Și care ar fi acești nutrienți care să ajute la sinteza colagenului?

Cristian Mărgărit: Vitamina C este foarte importantă, enzimele sunt foarte importante, pentru că, vorbeam de șorici, de urechi de porc, de zgârciuri, nu putem digera foarte bine acele alimente, pentru că sunt foarte tari. Colagenul este o proteină tare, spuneam că asigură structura organismului, așa cum într-o clădire ai structura de rezistență, acesta este colagenul. Nu e digerat foarte ușor, trebuie să ai un stomac foarte bun. Și atunci formele acestea pe care noi le găsim în suplimente sunt predigerate, sunt deja hidrolizate, adică acea structură de rezistență este tăiată în cărămizi mai mici, în bucăți mai mici, astfel încât să fie mai ușor de asimilat. Antioxidanții au contribuție foarte bună, nu neapărat directă, mai degrabă indirectă, reducând stresul oxidativ și inflamația automat reduc daunele asupra colagenului, fie că vorbim de articulații în cazul ArtroHelp-ului, fie că vorbim de piele, păr, unghii la Beauty Help.

Simona Dragomir: Acesta este un produs de lux, arată foarte bine și ingredientele îl recomandă a fi de lux.

Cristian Mărgărit: Ingrediente, sigur, foarte, foarte bune, diverse și într-adevăr se unesc mai multe produse într-unul singur. Sigur că o persoană care folosește Beauty Help într-o cantitate suficientă va avea beneficii și pentru articulații sau o persoană care folosește ArtroHelp va avea beneficii și pe piele.

Simona Dragomir: Va constata că și tenul arată mai bine.

Cristian Mărgărit: Sigur, nu este optim, de aceea sunt două produse diferite, dar există beneficii și într-o parte și în cealaltă. Pentru a rezolva această problemă din alimentație, revin, probabil ar trebui să bei câțiva litri de supă de oase  pe zi.

Simona Dragomir: Nu bem.

Cristian Mărgărit: Acum rămâne la latitudinea fiecăruia dacă își fierbe supă, poate să o bea, sigur. Trebuie să-i adauge o sursă de vitamina C, trebuie să-i adauge plante cu efect antioxidant, coenzima Q10.

Simona Dragomir: Este foarte greu.

Cristian Mărgărit: Exact. Din acest motiv s-a ajuns la astfel de suplimente. Repet, nu pot fi sub formă de pastilă mică, pentru că de fapt cu ajutorul lor hrănim organismul. Deci nu e un medicament care să influențeze în mod brutal, ci este un complex nutrițional care ajută de fapt, care hrănește, care creează toate condițiile necesare pentru ca sinteza de colagen să se desfășoare în mod optim, fie că vorbim de articulații, unde ne doare mai tare, sau de piele și riduri, unde la un moment dat ne doare și acolo.

Simona Dragomir: Atât că, eu știu, facem parte din categoria sexului frumos, adică suntem femei, cât și bărbații sunt interesați în egală măsură și mi se pare normal să fie așa.

Cristian Mărgărit: Bărbații de obicei au un nivel mai mare de colagen în piele, au șoriciul mai gros, dacă e să facem o glumă, și atunci sigur că problema asta se vede mai târziu. Dar expunerea la soare, deshidratarea, fumatul, alcoolul… sunt nenumărați factori care influențează negativ sinteza de colagen. Și, repet, consumul de zaharuri, consumul de zahăr, consumul de alimente cu indice glicemic mare…

Simona Dragomir: Deci, iată, atenție la dietă! Spui să revenim cât de cât la obiceiurile sănătoase ale străbunilor noștri și să fierbem sau să gătim cu oase cu tot și să ne luăm colagenul, dar să și suplimentăm, iată, pentru că avem produse 100% naturale și de calitate…

Cristian Mărgărit: Suplimentul garantează o administrare la momentul potrivit, o administrare ușoară și o asimilare foarte bună. Atunci când rozi zgârciuri, nu știi cât se va asimila. Când administrezi un supliment care are niște cantități bine calculate, știi că se vor asimila. Încă un lucru foarte important atunci când oamenii cumpără un supliment, de exemplu, cum este cazul ArtroHelp, să se uite la extractele standardizate, pentru că ArtroHelp are extracte standardizate. Asta înseamnă că îți garantează cantitatea de substanță activă. Dacă folosim, de exemplu, turmericul sau boswellia sau orice alt ingredient, știi cât este în produs. Deci nu este subdozat, ci are dozele optime dovedite prin studii științifice că au efect. Același lucru este valabil și pentru Beauty Help.

Simona Dragomir: Mulțumim, Cristian, pentru sfaturi!

Cristian Mărgărit: Cu mare plăcere!

Simona Dragomir: Te aștept aici la Ziarul de Sănătate pentru că avem multe de povestit și aștept să revii cu drag.

Cristian Mărgărit: Cu mare drag!

Simona Dragomir: Mulțumim și vouă că ne sunteți alături. Rămâneți cu noi pentru că vrem să fim sănătoși și frumoși. Vă așteptăm! Pe curând!

 

Etichete articol:
articulațiicolagencristian mărgăritNutrițiesuplimentevideo
Articolul anterior
Cum ne întărim imunitatea?
Articolul următor
Rețetă: Gâscă pe varză
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăTrăiește sănătos cu SimonaVideo