Nutriție

Vitamina D – un posibil tratament în scleroza multiplă?

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 2 minute
Vezi toate articolele despre:
scleroză multiplăvitamina D

O proteină activată de vitamina D ar putea fi implicată în repararea daunelor mielinei la persoanele cu scleroză multiplă, conform unei cercetări efectuate la Universitatea din Cambrige. Studiul, publicat în Journal of Cell Biology, oferă dovezi demnificative că vitamina D ar putea fi un posibil tratament pentru scleroza multiplă în viitor.
Cercetătorii de la MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair au identificat că proteina-receptor de vitamina D poate acționa în pereche cu o proteină existentă (numită receptorul gamma RXR), pentru repararea mielinei, teaca protectoare din jurul fibrelor nervoase.
Prin adăugarea vitaminei D la celulele stem ale creierului în care sunt prezente proteine, s-a descoperit o creștere cu 80% a ratei de producție a oligodendrocitelor (celulele producătoare de mielină). Când a fost blocat receptorul de vitamina D, receptorul gamma RXR a fost în imposibilitatea de a stimula singur producția de oligodendrocitele.

Vitamina D ajută la regenerarea mielinei

În scleroza multiplă, anticorpii sistemului imunitar atacă și distrug mielina, provocând o perturbare a semnalelor transmise de creier și măduva spinării. Simptomele sunt imprevizibile și includ probleme cu mobilitatea și echilibrul, durere și oboseală severă. Organismul are abilitatea naturală de a repara mielina, dar o dată cu vârsta, aceasta devine mai puțin eficientă.
Profesorul Robin Franklin de la MS Society Cambridge Centre for Myelin Repair, Wellcome Trust-Medical Research Council Stem Cell Institute și conducătorul studiului susține că „de ani de zile, oamenii de știință au căutat un mod de a repara daunele mielinei. Această cercetare a furnizat dovezi că vitamina D este implicată în regenerarea mielinei după apariția bolii. În viitor, am putea avea un medicament de reparare a mielinei, care să acționeze prin orientarea receptorilor de vitamina D“.
Dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare în cadrul MS Society, a declarat că „peste 100.000 de persoane din Marea Britanie suferă de scleroză multiplă, iar găsirea unor tratamente care să încetinească, să oprească sau chiar să inverseze acest handicap reprezintă o prioritate pentru organizația noastră. Ne dorim să efectuăm mai multe studii pentru a înțelege dacă suplimentele de vitamina D ar putea fi, în timp, un tratament eficient și sigur pentru persoanele cu scleroză multiplă“. În urma acestei cercetări, oamenii de știință vor trebui să înțeleagă mai multe despre biologia care stă la baza acestui receptor înainte de a examina modul în care receptorul de vitamina D ar putea fi direcționat în condiții de siguranță și în mod eficient la persoanele cu scleroză multiplă.

    Surse:

  • jcb.rupress.org/content/211/5/975
  • sciencedirect.com/science/referenceworks/9780128012383
  • sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123750839002762
  • scitechconnect.elsevier.com/vitamin-d-nerve-damage-multiple-sclerosis/
Etichete articol:
scleroză multiplăvitamina D
Articolul anterior
Smoothie de sfeclă roșie pentru scăderea tensiunii
Articolul următor
8 motive să profitați de cireșe și vișine în sezonul lor

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria: Nutriție

Te-ar putea interesa și: