Medicină funcțională, Nutriție

6 beneficii ale Cordyceps – ciuperca omidă utilizată de vechii tibetani

Autor:
Niciun comentariu
Timp citire aprox: 3 minute

Ciupercile cu proprietăți terapeutice sunt utilizate în tratamentul unei varietăți de simptome și afecțiuni. O astfel de ciupercă este Cordyceps, tratamentul-minune utilizat de vechii tibetani.

Vezi toate articolele despre:
ciuperci terapeuticecolesterolCordycepsimunitateinimărecomandare

Cordyceps sinensis este o ciupercă medicinală care își are originile în regiunile alpine din Qinghai, Tibet, Sichuan, Yunnan, Gansu și Guizhou din China. Practicanții medicinei tradiționale o consideră una dintre cele mai bune plante medicinale chinezești, deoarece are capacitatea de a trata afecțiunile renale, de a preveni infecțiile respiratorii, de a susține sănătatea sistemului reproducător, de a opri sângerarea, de a stimula energia și de a calma plămânii. Cordyceps a fost utilizată în medicina tradițională chineză cu cel puțin 5000 de ani în urmă.

Această ciupercă a fost apreciată timp de secole în medicina holistică datorită proprietăților sale cu puternic efect anti-aging și de susținere a sănătății întregului organism. Cercetările concentrate asurpra acestei ciuperci au avut rezultate semnificative pentru știința medicală, relevând capacitatea de a îmbunătăți performanța atletică, de a reduce inflamația și de a menține sănătatea inimii. Practicanții locali ai medicinei tradiționale folosesc Cordyceps fie singur, fie în combinație cu alte tratamente pe bază de plante din medicina tradițională chineză pentru a lupta împotriva a peste 20 de afecțiuni diferite, de la bronșită la boli de inimă.

Este numită uneori „ciuperca omidă” sau „iarbă de vară, vierme de iarnă”, datorită faptului că într-o parte a ciclului său biologic este plantă, în altă parte a ciclului este insectă. Se dezvoltă parazit în natură și are forma unui vierme în timpul iernii, iar vara seamănă cu iarba. În perioada formării de spori, aceștia sunt împrăștiați de vânt şi parazitează larva unui fluture, trecând din ciclul vegetal în cel animal. Larva infectată se îngroapă în pământ, Cordycepsul hibernează pe timpul iernii, hrănindu-se din insecta parazitată, apoi din rădăcinile unor plante, rezistând astfel sub pământ. Ciuperca poate crește până la aproximativ 15 cm lungime.

De ce să iei un supliment cu Cordyceps?

1. Cordyceps îmbunătățește performanța sportivă

Cordyceps conține adenozină, un tip de acid nucleic implicat în producția de ATP (adenozin trifosfat), un „purtător de energie” care este epuizat în mușchi în timpul activității fizice. ATP-ul este una dintre sursele primare de energie ale organismului, iar aportul acestui compus organic este mărit prin administrarea suplimentelor de Cordyceps, îmbunătățind astfel abilitățile și rezistența în timpul efortului fizic. Totodată, studiile au demonstrat că oboseala, durerile musculare și slăbiciunea pot fi combătute cu ajutorul acestei ciuperci-minune.

2. Cordyceps crește funcția imunitară

Polizaharidele, nucleozidele modificate și ciclosporinele sunt compuși antiinflamatori din componența ciupercii Cordyceps, care îi conferă beneficii asupra funcției imunitare, îmbunătățind totodată și funcțiile sistemului endocrin, cardiovascular, respirator și reproductiv. Efectele sale asupra imunității organismului îl transformă într-o soluție eficientă în tratarea afecțiunilor autoimune care implică inflamația, cum ar fi artrita, astmul, sindromul intestinului hiperpermeabil sau boala Chron. Toate aceste beneficii au fost dovedite prin studii care au vizat această ciupercă.

3. Cordyceps are rol adaptogen

Ciupercile Cordyceps pot preveni stresul oxidativ și pot reduce semnele de îmbătrânire prin conținutul ridicat de antioxidanți. Studiile au demonstrat că extractul de Cordyceps este eficient și în stimularea creierului și îmbunătățirea memoriei. Efectul adaptogen al acestei ciuperci implică o creștere temporară a cortizolului atunci când este expus la stres, urmată de o scădere mare în perioadele fără stres.

4. Cordyceps reglează glicemia

Diabetul este o afecțiune în care organismul nu produce sau nu răspunde la hormonul insulină, responsabil cu transportul glucozei prin sânge, în celule. În momentul în care organismul nu mai produce suficientă insulină, glucoza nu poate pătrunde în celule și rămâne în sânge, ducând în timp la probleme de sănătate. Prin urmare, este important ca persoanele cu diabet să se asigure că nivelul zahărului din sânge este bine controlat. Studiile au demonstrat că nivelul optim al glicemiei poate fi menținut cu ajutorul cordycepinei, un constituent activ al Cordyceps, care imită insulina.

5. Cordyceps susține sănătatea inimii

Studiile asupra Cordyceps au demonstrat că extractele din aceste ciuperci pot reduce nivelul colesterolului LDL și nivelul trigliceridelor, ceea ce determină o scădere semnificativă a riscului apariției afecțiunilor cardiovasculare. De exemplu, un studiu pe animale a arătat că extractul de Cordyceps a ajutat la reducerea leziunilor inimii și ficatului la șobolanii cu afecțiuni ale rinichilor.

6.Cordyceps îmbunătățește calitatea somnului

Cordyceps poate fi și un foarte bun remediu pentru tulburările de somn. Studiile realizate pe șobolani au analizat efectele cordycepinei și au demonstrat că poate îmbunătăți calitatea somnului natural la șobolani.

Ciupercile Cordyceps sălbatice sunt dificil de obținut, dar oamenii de știință s-au adaptat, în prezent fiind posibilă reproducerea lor sintetică, în medii supravegheate.

Cordyceps CS-4 de la Zenyth: suplimentul tău de imunitate

Cordyceps CS-4 este un produs din extract de Cordyceps CS-4 (singura tulpină de Cordyceps de cultură care conține toate substanțele active în cantități asemănătoare celor care se găsesc în Cordyceps sălbatic). Suplimentul Cordyceps CS-4 de la Zenyth are un conținut de 30% polizaharide, 10% manitol (acid cordicepic), 1% adenozină. Produsul are efect antioxidant, tonic și de protejare a imunității. Potrivit studiilor, Cordyceps îmbunătățește funcția imunitară, sănătatea cardivasculară, respiratorie, endocrină. Aceste acțiuni se datorează conținutului în substanțe cu rol antiinflamator (polizaharidele, nucleozidele modificate și ciclosporinele).

Surse:

draxe.com/nutrition/cordyceps

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254

healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits#TOC_TITLE_HDR_9

sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128124918000692

draxe.com/nutrition/adaptogenic-herbs-adaptogens

draxe.com/nutrition/top-chinese-herbs-and-superfoods

healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits

csid.ro/plante-medicinale/cordyceps-cordyceps-sinensis-11853422

draxe.com/nutrition/adaptogenic-herbs-adaptogens

draxe.com/nutrition/cordyceps

Etichete articol:
ciuperci terapeuticecolesterolCordycepsimunitateinimărecomandare
Articolul anterior
Cititul slăbește, sportul nu! – VIDEO
Articolul următor
Medicina integrativă și cea alopată se unesc – VIDEO

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
Medicină funcționalăNutriție

Te-ar putea interesa și: