Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Câinele de companie, un membru al familiei cu drepturi depline

Autor:

Fie că este doar un ghemotoc de blăniță sau un animal mare și puternic, câinele reprezintă, cel mai adesea, mai ales pentru copii, o bucurie imensă și o sursă inepuizabilă de joacă și de voie bună. Loiale, prietenoase, aceste animale de companie trebuie respectate, iubite și îngrijite ca pe un membru de seamă al familiei. Ce trebuie să facem pentru a trăi în armonie cu animalul nostru de companie, ne spune dr. veterinar Alexandru David, specialist în medicină comportamentală și etologie canină, în cadrul întâlnirii cu Simona Dragomir, în studioul Ziarului de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
animal de companiedresajeducarevideo

Sănătatea animalului primează. Astfel, un prim pas pentru binele lui, dar și al întregii familii, este deparazitarea. Vaccinurile nu trebuie să lipsească de pe fișa sa medicală, iar educarea și dresajul lui sunt imperios necesare, dacă ne dorim să avem o bună conviețuire. „Diferența dintre dresaj și educare este covârșitoare”, ne spune medicul veterinar. ”Prin dresaj, îl învățăm un simplu alfabet. Cel care îi deslușește tot ceea ce trebuie să știe, practic, îl face să citească literele învățate deja, este procesul de educare. Iar aceasta are implicații și în patologie”. Explicația este simplă: pentru a stabili o armonie între noi și el, trebuie să-i acordăm timp, să-l învățăm, să ieșim cu el afară, să ne jucăm. Să-i creăm o stare de bine. De confort. Să-l facem fericit.

Stârnirea comportamentului dorit, cu blândețe

Conform tehnicilor moderne de lucru, educația trebuie făcută în așa fel încât să-i provoace plăcere. Comportamentul pe care ni-l dorim nu trebuie impus cu forța. Nu obținem decât o memorare a unui comportament, pe care nu și l-a interiorizat. Iar dacă îl scoatem din mediul lui, în situații reale, nu va ști să-l aplice. De ce? ”S-a instalat repulsia. Starea de stres. Se secretă cortizol, iar ceea ce am încercat să facem i-a provocat mai mult rău decât bine. Pe de altă parte, un mod blând, dar totodată ferm, cu exerciții plăcute, îl ajută să adopte cu plăcere comportamentul dorit de noi. Se secretă un alt hormon, de data asta, cel care dă o stare bună. Dopamina”.

„Dacă suntem stresați de comportamentul câinelui, el va adopta un comportament greșit!”

Dresajul nu înseamnă să te impui. El trebuie făcut cu apropiere și înțelegere față de animal. Trebuie ajuns la un limbaj comun, explică medicul veterinar. Astfel, unii stăpâni ajung să se înțeleagă cu câinii lor din priviri sau simple gesturi. Pentru cei care deja au un animal de companie, grija trebuie îndreptată nu către procesul de cunoaștere, ca în cazul celor care abia și-au luat un animal, ci mai cu seamă către relația dintre ei și câine, ce trebuie consolidată, întărită. „Deja îl știm, îl cunoaștem, există o comunicare între noi. Dacă suntem stresați de comportamentul câinelui, și el va adopta unul greșit. Câinii nu trebuie priviți ca și cum ar fi oameni, stăpânii lor trebuie să dea mare atenție modului în care se comportă cu ei, comenzilor pe care le transmit animalelor lor de companie. Dacă observăm că avem un câine care nu este echilibrat, care a căpătat deja un comportament greșit, trebuie apelat la specialist, pentru a scoate informațiile greșite și pentru a i le furniza pe cele corecte”.

Ca în cazul oricărei ființe de pe acest pământ, și condițiile de realizare a dresajului unui câine, timpul alocat pot diferi de la un animal la altul. În medie, spune doctorul, dresajul se poate întinde pe o perioadă de 1,5-2 luni.

Așadar, animalul de companie pe care ni-l alegem trebuie să fie primit în familie cu bucurie, cu dorința de a i se acorda timp, dragoste și mai ales îngrijire. Atenție și răbdare în a-i studia comportamentul, iubire, calm și disponibilitate în a petrece timp cu el. Dăruind doar aceste câteva lucruri, vom primi pe loc recunoștința, afecțiunea și atașamentul lui veșnic.

Etichete articol:
animal de companiedresajeducarevideo
Articolul anterior
Cum știi dacă suferi de o boală autoimună?
Articolul următor
Varicele, o problemă de care putem scăpa fără durere sau complicații!
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo