Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Căpușele: Ghid de protecție și prim-ajutor

Autor:

După săptămânile de izolare, care ne-au dat complet viețile peste cap, vine perioada de reacomodare la natură, cu excesele de rigoare. Bucuria timpului petrecut în afară ne poate face să neglijăm anumite riscuri la care suntem supuși atunci când mergem în drumeții, la iarbă verde sau chiar în propria grădină. Conf. Dr. Carmen-Michaela Crețu, medic primar parazitologie medicală și boli tropicale, este alături de Simona Dragomir, la Ziarul de Sănătate, pentru a discuta pas cu pas despre căpușe și despre modul în care ne putem proteja.

Vezi toate articolele despre:
boala lymecăpușevideo

Căpușele sunt niște ectoparaziți ușor de recunoscut, cu un cap mic, prevăzut cu antene, cu care se fixează în piele. După ce se fixează, își schimbă culoarea: din cenușiu devine vișiniu, prin ingerarea sângelui. Ce este important să știm despre căpușe?

  • Nu toate căpușele transmit boala Lyme. De exemplu, unele dintre ele se infectează cu Borrelia anul acesta și pot transmite boala anul viitor. Din cele analizate, cam jumătate sunt infectate cu acest parazit. Din această jumătate, un sfert dintre ele pot să transmită boala către oameni.
  • Căpușelor le plac locurile umbroase, cu umezeală, stau în plante, în iarbă. Se mișcă încet și caută locurile ascunse de pe corpul gazdei pentru a se fixa: pielea capului, șanțul fesier, la nivelul centurii. Ele pot fi depistate printr-o analiză atentă, seara, la întorcerea dintr-o drumeție.
  • Animalele de companie pot să fie purtători de căpușe. De aceea, este important ca și acestea să fie atent examinate, să li se facă deparazitări periodice pentru a ne asigura că nu reprezintă un risc pentru întreaga casă.
  • De îndată ce sesizăm că s-a instalat căpușa, este ideal să o îndepărtăm cât mai repede. Fie mergem la un clinică medicală, fie încercăm să o facem chiar noi. Atunci când încercăm să îndepărtăm o căpușă este foarte important să o scoatem întreagă, fără să se rupă. O putem scoate cu ajutorul unui ac pe care îl inserăm sub burta căpușei și cu ajutorul căruia o întoarcem ușor pe spate. După ce o îndepărtăm este important să nu aruncăm căpușa, ci să o punem într-un recipient pe care să îl trimitem la laborator pentru a se testa dacă este infectată cu Borrelia. Este necesar să nu apelăm la alte metode de îndepărtare de genul arderii sau folosirii de substanțe menite să o omoare. În timpul unor astfel de procedee este posibil să crească riscul infectării pentru cel mușcat. Există și anumite dispozitive speciale pentru îndepărtarea acestor căpușe. Le putem lua cu noi în trusa de urgență, mai ales în cazul în care suntem plecați cu copiii.
  • După scoaterea căpușei se toaletează zona și se pune un plasture pentru protejarea în fața suprainfectării. La indicația medicului, până iese rezultatul de la analize, se iau tratamente cu antibiotice dedicate. Dacă analizele ne arată că insecta era purtătoare de bacterii, tratamentul cu antibiotice se continuă. După terminarea tratamentului cu antibiotice, pacientul este testat pentru confirmarea eliminării bolii. Această testare este bine să fie făcută după 6-10 săptămâni. Astfel ne asigurăm că avem o concluzie cât mai corectă.

Care sunt simptomele care ne trimit la medic?

Tratamentul cu antibiotice trebuie să fie făcut cât de curând. Dacă nu se face la timp, pot să apară simptome grave, specifice boreliozei – boala Lyme, de genul amorțelilor, paraliziilor, furnicăturilor, febrei. Apar stări de rău, dureri puternice de cap, tulburări de memorie, neurologice, cognitive, dincolo de cele cardiace sau tegumentare. Boala Lyme este o boală cu 1000 de fețe nu doar pentru că paleta de manifestări este amplă, ci și pentru că, uneori, se activează și alte tipuri de suferințe care fac boala și mai greu de diagnosticat și controlat. Un tratament cu astfel de antibiotice poate să fie prelungit chiar și până la 6 săptămâni. Dacă nu se înregistrează îmbunătățiri, atunci se ia în calcul ca problema să nu fie de această natură, nu exclusiv.

Ce putem face pentru a ne proteja?

Un sistem imunitar puternic este mereu un punct bun de plecare. Prin urmare, o alimentație pe bază de fructe și legume, alături de o schemă de suplimente de tipul seleniu, zinc, magneziu, are efecte puternice asupra capacității sistemului de a lupta cu atacatorii. Mierea de albine este un adjuvant important, dacă nu aveți o alergie la produsele stupului.

De asemenea, folosiți produsele anticăpușe, atât cele pentru piele, cât și cele pentru haine. Sunt foarte eficiente. Tot în cazul timpului petrecut în aer liber este bine să folosiți ciorapi și pături deschise la culoare pentru a putea vedea căpușele mai ușor.

În cazul în care petrecem timp în curte este bine ca iarba să fie mereu tunsă și chiar să folosim substanțe speciale pentru deparazitare.

Etichete articol:
boala lymecăpușevideo
Articolul anterior
Ce trebuie să știm despre nutriție la menopauză?
Articolul următor
Care sunt cauzele oboselii cronice?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo