Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Interviu dr. Ruxandra Constantina: Bolile specifice primăverii

Autor:

Astenie, anemie, alergii, ulcer sau gastrită… Sunt doar câteva dintre problemele de sănătate care ne strică bucuria primăverii. Cum să trecem mai ușor peste neplăcerile create de aceste probleme și să ne bucurăm de primăvară? Aflăm de la dr. Ruxandra Constantina, invitata Simonei Dragomir la Ziarul de Sănătate.

Vezi toate articolele despre:
detoxdetoxifiereobosealăprimăvarăsfaturitoxinevideo

Simona Dragomir: Bine v-am regăsit, dragii mei! Din nou în direct, așa cum v-am promis, astăzi, alături de doamna doctor Ruxandra Constantina, medic de familie, competență în apifitoterapie. Vom vorbi despre bolile specifice primăverii, pentru că, trebuie să recunoaștem, așteptăm cu drag primăvara. Vrem să ne bucurăm de soare, ce bine că în sfârșit primăvara a venit, însă pot apărea tot felul de probleme de sănătate: astenie, alergii, gastrite, ulcer. Ne va explica doamna doctor ce trebuie să facem astfel încât să ne fie bine, să ne simțim sănătoși, în formă, voioși și să ne bucurăm de primăvară. Bine ai revenit, Ruxandra!

Dr. Ruxandra Constantina: Bine v-am regăsit în primăvară, sănătoși!

Simona Dragomir: Sănătoși și voioși, foarte important! Să nu ne lăsăm copleșiți de astenia de primăvară. Hai să vedem! În ce ordine vrei să abordăm subiectul? Te las pe tine să începi cu problemele frecvente. Vin pacienții și de ce anume se plâng în această perioadă?

Dr. Ruxandra Constantina: Cam de multe! Nu grave! În această perioadă, anumite predispoziții sau boli aflate în stare latentă la persoane care au sensibilitate sau care au în antecedent aceste boli, ele se acutizează. Devin mai zgomotoase. Ar fi bine, în special pentru cei care se știu că au o gastrită, o depresie, o anxietate, o alergie sezonieră care apare în această perioadă, să ia niște măsuri. Știm foarte bine că a preveni e mult mai ușor decât a trata.

Simona Dragomir: Mai ușor și mai ieftin decât a trata! Deci, din ce ai spus, Ruxandra, noi am înțeles că nu este o regulă ca toți să avem fie astenie, fie alergie, fie anumite probleme. Fiecare știe ce particularități are, ce sensibilități.

Dr. Ruxandra Constantina: Deși parcă s-a creat ușor o isterie. Totdeauna avem depresia de iarnă, astenia de primăvară, dar nu e chiar nevoie să le facem pe toate!

Simona Dragomir: Dar parcă resimți așa o ușoară stare de moleșeală și chiar înainte de direct spuneam să nu ne lăsăm copleșite de astenia de primăvară!

Dr. Ruxandra Constantina: Aceste schimbări bruște de temperatură care ne țin cam de o lună, și de presiune, își pun amprenta. Vrem, nu vrem toți suntem supuși influențelor cosmice. Și atunci, chiar dacă suntem perfect sănătoși și nu avem depresii, anxietăți sau alte boli, resimțim o stare de astenie. Dimineața parcă aș mai sta în pat și nu m-aș ridica, în timpul zilei avem o stare de somnolență, unii suntem mai melancolici, mai triști, unii, din contră, suntem nervoși și anxioși, cârcotași tot timpul.

Simona Dragomir: Și de multe ori te gândești că nu ai un motiv anume. „De ce sunt așa?”

Dr. Ruxandra Constantina: Condițiile atmosferice! Noaptea de multe ori ne trezim. Multă lume spune ”am somnul agitat, nu mai dorm așa cum trebuie”. Nemaizicând că aceste variații pot crea variații ale apetitului alimentar. De multe ori avem o poftă pentru alimente nesănătoase adică dulce, snacks-uri, cips-uri, pate-uri.

Simona Dragomir: Ai și senzația că te simți mai bine.

Dr. Ruxandra Constantina: Pe moment. Și după când vezi cum a crescut burtica deja nu te mai simți bine.

Simona Dragomir: Când te urci pe cântar te apucă plânsul.

Dr. Ruxandra Constantina: Într-adevăr! Aceste simptome apar la persoanele care au deja o stare mai melancolică, au în antecedente atacuri de panică, anxietăți. Să știți că acest sezon poate să vină cu acutizarea uneori gravă a acestor simptome. Dar, să spunem că suntem sănătoși și resimțim această stare de astenie. Aceasta să știți că durează 1-4 săptămâni dar dacă vedem că ne simțim în continuare oboșiți, nu mai avem rezistență la efort și nici psihic nu mai avem aceleași capacități de memorare, de concentrare, atunci mergem la medic pentru că astenia mai poate ascunde o anemie foarte frecventă în această perioadă.

Simona Dragomir: Adică lipsă de fier.

Dr. Ruxandra Constantina: În special la fetele tinere. Mai poate ascunde și o alergie, o infecție, boli mai grave și atunci ar fi bine să ne investigăm.

Simona Dragomir: Poate nu ar strica să facem un set de analize astfel încât să vedem dacă nu avem diverse carențe de vitamine, minerale din iarnă. N-ar strica. O dată pe an știu că dacă mergi la medicul de familie, cu trimitere, beneficiezi gratuit de aceste investigații.

Dr. Ruxandra Constantina: Și e foarte bine! Vitaminele și mineralele pot fi scăzute și să știți că primăvara și toamna se dozează vitamina D pentru că atunci are nivelul cel mai scăzut. Deci dozați-vă și vitamina D pentru că este o vitamină foarte importantă pentru sănătate!

Simona Dragomir: Și că tot vorbim de vitamine, dragele mele, dragii mei, așa cum v-am obișnuit, de câte ori suntem live, în direct, aici cu dumneavoastră, putem interacționa. Nu uitați că așteptăm întrebările voastre, mesajele. Sunt convinsă că ne veți scrie! Avem și astăzi două premii să vă oferim: Vitamina C, variante noi scoase de firma Zenyth! Ce este important: o capsulă de vitamina C în varianta aceasta nouă conține 1000 mg de extract natural. Practic, este doza de care am avea nevoie zilnic. O capsulă conține această doză.

Dr. Ruxandra Constantina: Este foarte important! Dacă vreți să luați vitamine, nu mai luați vitamine sintetice! Nu reușiți decât să faceți mai mult rău organismului. Vitamina C extrasă din rodie, din struguri, citrice așa cum sunt formulele acestea, sunt excelente pentru sănătate. Pentru copii sau pentru adulți.

Simona Dragomir: Pentru creșterea imunității pentru că încă suntem la trecerea dintre anotimpuri și încă suntem răciți, strănutăm. Spuneam că există două variante: vitamina C cu citrice și bioflavonoide și vitamina C cu rodie, bioflavonoide și resveratrol. Aceasta din urmă acționează și asupra frumuseții, ne ajută să ne păstrăm tinerețea. Eu zic că sunt două produse minunate, așa cum a subliniat și doamna doctor, 100% naturale, ceea ce înseamnă foarte mult! Sunt premiile pe care vi le oferim astăzi! Cele mai bune întrebări vor fi premiate, așa că așteptăm să ne scrieți și să fim împreună la această discuție minunată.

Dr. Ruxandra Constantina: Ne ajută vitamina C pentru astenie? Da! Și să mai spun ce ar mai fi de făcut: o alimentație proaspătă! Profitați de verdețurile primăverii, sunt pline tarabele: urzici, ștevie, untișor, spanac.

Simona Dragomir: Ceapă verde, usturoi verde, chiar dacă miros puțin, sunt bune pentru imunitate, sunt foarte sănătoase și nu au calorii multe.

Dr. Ruxandra Constantina: Nu au calorii, intesifică metabolismul și ajută la arderea grăsimilor. Deci , în primul rând, alimentația. După aceea, pentru că vremea ne-o permite, să ne plimbăm mult în aer. Și sportul în săli e foarte bun, dar plimbarea și sportul în aer liber sunt esențiale. Ca plante, există o serie de plante adaptogene care ajută ca organismul nostru fizic, psihic, emoțional să se adapteze la noi condiții de alimentație, temperatură, luminozitate: ashwagandha sau ginsengul indian, foarte bun! Un tonic, un energizant de excepție! Rhodiola rosea pe care știi că eu o iubesc pentru că are niște rezultate extraordinare.

Simona Dragomir: Și eu o iau! Dar spuneai că în această perioadă, cu un efect un pic mai puternic, ashwagandha?

Dr. Ruxandra Constantina: Da, amândouă! Depinde și de termperamentul fiecăruia! Rhodiola scade nivelul hormonilor de stres și crește nivelul sertoninei (hormonul fericirii) și al dopaminei. De produsele stupului să nu uităm: propolis, lăptișor de matcă, o bombă adevărată de B-uri. La fel magneziul! El poate să dea o stare de oboseală, de nervozitate și să nu uităm de coenzima Q10 care este un energizant tonic, psihic, are efecte antioxidante și îmbunătățește metabolismul.

Simona Dragomir: Iată, sfaturi de care să ținem cont. Doamna doctor Ruxandra Costantina întotdeauna dă sfaturi practice, utile, demne de urmat. Vreau să-i salut pe cei care sunt alături de noi! Marc, îți mulțumesc că te uiți la emisiunea noastră! Doina, Ioana, Marian, te salutăm și pe tine și vă salutăm pe toți. Ana Ciucanu, Adevărat a Înviat! Și ți-ai dat seama că este prima ediție live de după Paști, așa ar fi trebuit să încep, urându-vă Hristos a Înviat! Ne-a luat-o Ana înainte! Mă bucur că Marc este interesat de ce povestim noi, Marc al meu care are 11 ani. Nu că vreau să îl laud dar întotdeauna el știe lucrurile sănătoase, la fel și Rebeca, care are 4 ani. Eu de mici i-am educat și le-am spus: asta e bine, asta e de evitat și ei știu. Uite, Marc te întreabă: ”Ruxandra, câte capsule de vitamina C ar trebui să luăm?” Ai zis că și copiii pot lua. O singură capsulă e suficientă?

Dr. Ruxandra Constantina: Da, o singură capsulă este suficientă. În caz că ne confruntăm cu o stare accentuată de oboseală, de răceală sau traversăm o perioadă mai stresantă, la adulți mă refer, atunci putem lua și 2-3 grame pe zi, deci 2-3 capsule. Dar doza uzuală este de o capsulă pe zi, luată, în general, între mese.

Simona Dragomir: Dar la copii, și profit că Marc se uită la noi, el face foare mult sport și trebuie să mă laud: este unul dintre cei mai buni portari de fotbal la categoria 2007 de vârstă. În vacanță, acum de Paști, au fost în turneu în Turcia și au luat locul I, deci sunt niște copii minunați.

Dr. Ruxandra Constantina: Felicitări!

Simona Dragomir: Mulțumesc, Ruxandra! Muncesc mult și fac foarte mult efort fizic, ar trebui să suplimentăm?

Dr. Ruxandra Constantina: Absolut! Copiii adulți care fac foarte mult sport au nevoie de suplimente pentru că doar din alimentație nu reușesc să își asigure necesarul.

Simona Dragomir: Dar spuneai vitamine și suplimente naturale?

Dr. Ruxandra Constantina: Absolut! Naturale! Bineînțeles!

Simona Dragomir: Am vorbit de astenie, spuneai că și anemia poate apărea în perioada aceasta.

Dr. Ruxandra Constantina: Exact cum ai spus tu pentru că din iarnă venim cu mai puține verdețuri, legume proaspete și atunci pot scădea fierul, vitaminele B, atenție mare la cei care au ținut post sau care nu consumă produse animale. Nici eu nu sunt un fan al produselor animale consumate în fiecare zi, dar carne de 2-3 ori pe săptămână, pește, ouă. Ouăle ecologice, de țară sunt un aliment excelent pe care copiii pot să îl consume în fiecare zi fără nicio problemă. Laptele și eu sunt pentru lactate acide, sana, iaurt, chefir și brânză.

Simona Dragomir: Ne-a scris și Marian Stancu, și îți mulțumim Marian că ne urmărești și că ne adresezi și întrebări! ”Este adevărat că vitamina C ajută mult ochii?” Deci pe lângă ce am spus noi, imunitate, energie, ajută și la sănătatea ochilor?

Dr. Ruxandra Constantina: Da! Vitamina C face parte dintre vitaminele antioxidante.

Simona Dragomir: Adică ne păstrăm tinerețea.

Dr. Ruxandra Constantina: Adică încetinește îmbătrânirea celulelor pentru că îmbătrânirea celulelor nu înseamnă îmbătrânirea celulelor pielii și riduri, ci și îmbătrânirea celulelor ochiului, ale creierului. Da, este foarte bună și pentru ochi, mai ales pentru cei care stau mult închiși, cu ochii în calculator (IT-iștii).

Simona Dragomir: Deci foarte bună întrebarea, Marian! Ai auzit, te ajută foarte mult și pe tine, ca pe noi toți, vitamina C. Era aici o ascultătoare care ne scrisese despre alergii. Mihaela Bratu, te salutăm și pe tine, Mihaela, și îți mulțumim că ne ești alături! Cu alergiile cum ne ajută? În perioada aceasta pot apărea și alergiile și cum facem diferența între o simplă răceală și o alergie? Pentru că dacă ar fi să te întreb legat de manifestări, ele se aseamănă și te las pe tine să continui. Ce ar trebui să ne ducă cu gândul spre alergie?

Dr. Ruxandra Constantina: În perioada aceasta, anumite persoane sensibile fac alergia asta sezonieră, doar o lună două, trei, la polenul diferiților arbori și arbuști, se mai face alergia cutanată, digestivă, la căpșune. Nu știu dacă au și apărut, mă refer la cele românești, nu la cele importate. Persoanele dezvoltă fenomene alergice. Vorbim de alergii respiratorii care seamănă cu o răceală. Adică nu facem febră, nasul curge sau este înfundat, strănutăm, dar la alergii strănutăm în salve, repetat. Rinita alergică este corelată de obicei și cu conjunctivită alergică, ochii sunt roșii, lăcrimează, ne mănâncă ochii, gâtul, nasul. Tusea. De multe ori au venit mamele cu copii cu o tuse iritativă și spun că ”el nu mai e răcit de nu știu când”. Dar și după o răceală să știți că puteți dezvolta un fenomen alergic, o tuse iritativă. La copii, bineînțeles creează o stare de nervozitate, de agitație, de multe ori dacă vedeți copilașul că tot timpul se scarpină la nas, la ochișori, clar e ceva alergic. Ce e de făcut? Bineînțeles mergem la medicul alergolog, depistăm la ce suntem alergici, de obicei, din nefericire, suntem poli alergici, adică suntem și la polen și la praf și la acarieni.

Simona Dragomir: Adică un rău nu vine niciodată singur, din păcate!

Dr. Ruxandra Constantina: Imunitatea e perturbată și mediul e din ce în ce mai poluat. Mergeți la alergolog, luați în criză ce vi se dă, doar că nu putem să luăm antihistaminice toată viața. Părerea mea. Și atunci, terapiile pe care le-am încercat cu mult succes la copii, adulți și vârstnici sunt terapiile cu plante care au efecte antialergice, detoxifiante: urzică, păpădie, trei frați pătați, brusture, extractele gemoterapice cu coacăz, măceș, mesteacăn. Sunt extraordinare! De asemenea, efecte antioxidante puternice le are și alga numită chlorella. Efecte antioxidante puternice pe care ni le putem administra sub formă de supliment natural.

Simona Dragomir: ”La polenul salciei”, scrie Mihaela Bratu. Bănuiesc că la asta ești alergică.

Dr. Ruxandra Constantina: Da, vara apare alergia la graminee și așa o ținem tot anotimpul.

Simona Dragomir: Plus că mai putem fi alergici și la praf. Mare grijă.

Dr. Ruxandra Constantina: Diferența este, revenind la ce m-ai întrebat, că dacă aceste simptome persistă și ajungem la o lună- 3 săptămâni și ele nu au cedat înseamnă că e vorba de o alergie. V-am spus, strănutul în salve și pruritul accentuat sau mâncărimea accentuată, tusea iritativă, de multe ori ne ridică un semn de întrebare.

Simona Dragomir: Bine ar fi să ajungem la medicul alergolog, știu că se fac anumite teste să afli la ce ești sensibil, la ce ești alergic și pe cât se poate să te ferești de posibilul alergen. Nu se poate întotdeauna! Dacă sunt alergic la polen asta nu înseamnă că stau închis în casă.

Dr. Ruxandra Constantina: Tocmai de aceea trebuie să facem o cură din aceasta de desensibilizare naturală. Ne ajută și, chiar dacă apare alergia, ea nu va fi așa de puternică și nu va avea complicații. Nu uitați că la copii o rinită alergică se poate transforma în astm bronșic și e mai greu de tratat.

Simona Dragomir: Dar ca sfaturi, Ruxandra, știu că există anumite reguli. Dacă vrei să aerisești să ții geamul deschis mai mult dimineața când nu este concentrația la fel de mare sau dacă vrei să ieși în aer liber. Știu că sunt anumite ore pe care ar fi bine să le evităm dacă suntem alergici la polenurile de primăvară.

Dr. Ruxandra Constantina: În perioada aceasta, mai ales dacă este vânt sau pe timpul zilei este bine să evităm să ne deplasăm, dacă se poate. Să evităm să uscăm rufele afară, pe balcon în momentul acesta de maximă polenizare.

Simona Dragomir: Plimbările în parc, unde concentrația de polen este mai mare, evitate pe cât posibil.

Dr. Ruxandra Constantina: Este destul de greu. De aceea, decât să le dau oamenilor restricții mai bine facem o cură de desensibilizare care să ne permită să ne bucurăm de primăvară. E păcat să stăm închiși în casă!

Simona Dragomir: Poți avea aceste manifestări de mic sau sunt și persoane care sunt ceva mai sensibile mici, apoi cresc și scapă sau invers, să descoperi că ești alergic la te miri ce după o anumită vârstă. Nu există nicio regulă.

Dr. Ruxandra Constantina: Statisticile spun că aceste alergii sezoniere sunt mai frecvente la copii și la adultul tânăr. Dacă părinții sunt alergici atunci cresc șansele ca și copilul să moștenească. Din experiență vă spun că alergia și polialergia au început să apară și la vârste mai puțin tinere. La 50, 60 de ani vin persoane care spun că e pentru prima dată când au această alergie. Deci nu mai avem niște reguli generale.

Simona Dragomir: Vreau să le salut pe prietenele noastre dragi, Dana și Paula, știu că ne urmăriți. Mulțumim că ne sunteți alături! Dana chiar ne scrie: ” Se iau primăvara mai multe vitamine? Venim după iarnă cu o lipsă ceva mai mare? Ce ar trebui să luăm pentru a ne ridica puțin imunitatea?”

Dr. Ruxandra Constantina: Luăm în primul rând verdețurile, dar ele nu sunt de ajuns. Luăm vitamina C, B-uri din sursă naturală cum ar fi extractele naturale sau produsele stupului, luăm și vitamina D dacă analizele ne arată că suntem încă în carență, mai puțin vara când ne vom expune la soare. Putem să luăm și preparate naturale de fier, de calciu dar în funcție de simptomatologie și de analizele de laborator.

Simona Dragomir: Pentru că spuneai de vitamina C, vă reamintesc de vitamina C acum în variantă 100% naturală. 1000 mg pe capsulă, deci este suficientă o capsulă pe zi. Premiile pe care astăzi vi le oferim: Vitamina C cu citrice și bioflavonoide sau Vitamina C cu rodie, bioflavonoide și resveratrol. Cele mai bune întrebări adresate vor fi premiate. Avem două premii să vă oferim: vitamina C care este foarte bună în această perioadă.  Vitamina C produsă de Zenyth. Este foarte important să fie un produs natural!

Dr. Ruxandra Constantina: Multă lume întreabă: dacă iau mai mult ce se întâmplă? Surplusul e mai dăunător decât carența. Vitamina C, fiind o vitamină hidrosolubilă, ea se elimină prin urină. Surplusul se elimină prin urină, nu se depozitează. În schimb vitamina E, vitamina D trebuie dozate pentru că dacă luăm mai mult și nu avem nevoie, ea se poate depune în diferite organe și nu e bine.

Simona Dragomir: Am vorbit despre astenie, anemii, alergii. Pe partea digestivă pot apărea tot felul de probleme de sănătate și cei cu sensibilități la acest capitol se resimt primăvara. Acum, nu știu, că întroducem în dietă verdețurile, așa cum spuneai sau că e specific primăverii?

Dr. Ruxandra Constantina: Organismul are un stres chiar dacă îi spunem un stres pozitiv. Dormim mai puțin, e mai multă lumină, mâncăm mai multe verdețuri, metabolismul e mai activ și atunci, vrem, nu vrem, la persoanele sensibile care sunt din ce în ce mai multe, spun că au o arsură, un reflux, o durere în capul pieptului, balonări după mese. Toate m-ar duce spre gastrită sau ulcer ceea ce e foarte interesant. Eu, când am făcut facultatea, am învățat despre marea și mica periodicitate respectiv primăvara și toamna se acutizează. Medicina modernă, care a evoluat foarte mult, are limitele ei și a zis că nu mai există, ci că există a fi cu acel helicobacter sau nu. Din experiență vă spun că poate să fie helicobacterul negativ și tu să ai simptomatologie sau invers. Este foarte important să tratăm aceste afecțiuni tip gastrită, ulcer, să nu le lăsăm să evolueze. Există ulcerul și gastrita de stres la persoanele suprasolicitate, nervoase. Și ele se accentuează în această perioadă. Nu știu când este neapărat de luat, doar gastroenterologul vă poate spune să luați acea combinație de 2-3 antibiotice pentru a scăpa de helicobacter. Nu trebuie prelungită însă foarte mult aceasta antibioterapie puternică pentru că distrugem organismul. Eu am la îndemână un arsenal de terapii naturiste care fac foarte, foarte bine, fără efecte adverse. Dacă avem și helicobacter pozitiv în scaun, bacteria aceea este activă, omul are și simptomatologie, îl doare, se balonează.

Simona Dragomir: Atunci ar trebui urmat tratamentul?

Dr. Ruxandra Constantina: Atunci facem un tratament și vedem după aceea cu ce continuăm. Dacă am helicobacter pozitiv sau negativ dar eu nu am nicio simptomatologie părerea mea este că ar trebui să apelăm la dietă. Cei cu probleme o perioadă nu vor consuma legume crude, verdețuri. Le fierbem ușor, la abur. Fără condimente, fără alimente sau băuturi foarte reci sau foarte fierbinți, fără prăjeli, fără fast-food. Extractele gemoterapice de smochin, de tei argintiu sunt excelente pentru mucoasa gastrică. Chlorella este foarte bună pentru că ajută la cicatrizarea mucoasei gastrice. Sucul de aloe vera înhibă și dezvoltarea helicobacterului. Mierea de Manuka este foarte folosită și bună. Propolisul: am avut rezultate foarte bune când l-am folosit ca antiobiotic natural. Propolisul dizolvat, 30-40 de picături în ceai sau lapte călduț, dimineața, timp de 2-3 săptămâni poate să ajute la ameliorarea ulcerului. La fel, există preparate care conțin uleiuri esențiale de cimbru, tea tree, lavandă, foarte puternice care acționează la fel ca niște antiobiotice naturale, distrug diferiți microbi înclusiv helicobacterul fără efecte adverse.

Simona Dragomir: Îl salutăm și pe Lucian care se uită în aceste momente la noi și vă salutăm pe toți cei prezenți! Așteptăm în continuare întrebările voastre, mesajele, astfel încât doamna doctor Ruxandra Constantina să poată să vă răspundă în direct. Cele mai bune întrebări vor fi premiate. Spuneam că avem astăzi să vă oferim și premii: două Vitamina C, varianta nouă de la Zenyth, 100% naturală, 1000 mg de vitamina C într-o singură capsulă. Este doza ideală astfel încât să avem o imunitate și o stare de sănătate bună și să nu ne pierdem nici din tonus, din energie. Spuneam că este în două variante: cu citrice și bioflavonoide sau Vitamina C cu rodie, bioflavonoide și resveratrol, deci avem grijă și de frumusețea și de tinerețea noastră. Iată, ne mai întreabă Olivera: ” Pentru urticarie cronică, vitamina C ajută?”

Dr. Ruxandra Constantina: Da! Vitamina C are rol detoxifiant, antioxidant și antialergic.

Simona Dragomir: Urticaria este tot ca o reacție alergică, nu?

Dr. Ruxandra Constantina: Da, este o reacție alergică la nivelul pielii. De multe ori poate să fie declanșată de ingestia anumitor alimente sau medicamente.

Simona Dragomir: Da, noi ne-am axat pe alergia respiratorie.

Dr. Ruxandra Constantina: Dar am zis și de urticaria care poate apărea, de exemplu, la căpșuni.

Simona Dragomir: O salutăm și pe Ana Ciucanu! Îți mulțumim că ne scrii și că ne urmărești! ” Ce ați putea să îmi recomandați pentru băiatul meu de 11 ani cu o gastroduodenită, colesterol mare, fiere leneșă.”

Dr. Ruxandra Constantina: La ce vârstă?

Simona Dragomir: 11 ani. ”S-ar putea să fie și pe fond de stres?”

Dr. Ruxandra Constantina: E cam devreme să fi acționat stresul. Eu cred că este și o moștenire genetică. Atenție la ce mănâncă, ce obiceiuri alimentare moștenește copilul și în acest caz nu este de lăsat,este nevoie de un consult personalizat. Acest copilaș la 11 ani are prea multe afecțiuni ale adultului.

Simona Dragomir: Gastroduodenită, colesterol mare, fiere leneșă. E clar că dacă are fiere leneșă, este moștenire genetică?

Dr. Ruxandra Constantina: E posibil, da! Gastroduodenită pe ce fond? Că mănâncă nesănătos, este suprasolicitat?

Simona Dragomir: ”Am uitat să vă spun că face des și alergii!” revine Ana cu această completare.

Dr. Ruxandra Constantina: Aici este vorba de un organism intoxicat, zic eu. Ar trebui să vedem în primul rând prin terapii naturale, prin alimentație și hidratare cum putem să îl detoxifiem.

Simona Dragomir: Poate ar fi bine să spunem că cei care vor să ajungă la tine, sunt unii care întreabă și unde poate fi de găsit doamna doctor Ruxandra Constantina, pe pagina ta de facebook?

Dr. Ruxandra Constantina: Este pagina de facebook oficială, Doctor Ruxandra Constantina. Acolo găsiți toate informațiile, numărul de telefon la care puteți face programările.

Simona Dragomir: Ne poți spune și numărul de telefon?

Dr. Ruxandra Constantina: 0734.410.417

Simona Dragomir: Deci doamna doctor Ruxandra Constantina este de găsit la acest număr de telefon: 0734.410.417 sau pe pagina de facebook Doctor Ruxandra Constantina. Acolo puteți interacționa direct cu doamna doctor, până ajungeți la o consultație. Paula ne felicită, îți mulțumim, Paula! Ne spune: ”Felicitări, Simona, pentru invitata specială de astăzi, doamna doctor Ruxandra Constantina!” Îți mulțumim, Paula!

Dr. Ruxandra Constantina: Mulțumesc! M-aș bucura ca sfaturile nostre să fie urmate. Rugămintea ar fi, în special când e vorba de copii: informați-vă dar mergeți întotdeauna la un specialist! Nu neapărat la mine! La un specialist care să vă dea cel mai bun tratament naturist. Tratamentele recomandate pe net nu sunt întotdeauna bune. Aș vrea să vorbim de colonul iritabil, o afecțiune foarte răspândită. Prin ce se manifestă? Balonări, gaze, flatulență, crează un impact asupra vieții sociale, profesionale, colici abdominale puternice, când diaree, când constipație. Omul se întreabă totuși ”ce am?”. Se merge și se face colonoscopie. E foarte bine, ca să excludă o afecțiune mai gravă și totuși nu se întâmplă nimic. Medicina alopată e destul de limitată. Vă dă niște antispastice, niște reglatoare ale motilității intestinului și simptomatologia nu cedează. Nu este o afecțiune organică, este mai degrabă funcțională și ca factor favorizant, apare la persoanele suprasolicitate, stresate, sensibile.

Simona Dragomir: Și li se întâmplă tinerilor, nu? Copiilor, adolescenților, la examene, în preajma sesiunilor.

Dr. Ruxandra Constantina: Acela este doar un episod.

Simona Dragomir: Dar sunt unii nevoiți să părăsească sala și pot rata un examen din cauza acestui sindrom al colonului iritabil. Ce e de făcut, Ruxandra?

Dr. Ruxandra Constantina: După ce am făcut investigațiile și am exclus că este vorba de o afecțiune mai gravă, apelăm tot la terapiile naturiste. Doar ele ne pot da soluții viabile pe termen lung. Atunci apelăm la o serie de plante. Am spus că apare la persoanele suprasolicitate, sensibile, deci trebuie să ne calmăm și să ne echilibrăm la nivel psiho-emoțional. E foarte important! Putem folosi sunătoare, lavandă, roiniță, putem să folosim plantele adaptogene de care am spus, ashwagandha și rhodiola. După care vom merge mai adânc și vom lua plante care absorb aceste gaze intestinale și reglează motilitatea: smochin, fenicul, anason, ghimbirul este iarăși foarte bun, sub formă de ceaiuri, comprimate, extracte gemoterapice, merișor, afin, în funcție de simptomatologia predominantă. Există rezultate? Da! Dacă veți avea răbdare să faceți o lună, două, trei, veți avea rezultate, iar rezultatele sunt durabile.

Simona Dragomir: Și când ar trebui începute astfel de cure? Înainte de sosirea primăverii, acum, că primăvara s-a instalat?

Dr. Ruxandra Constantina: Sindromul iritabil apare primăvara, dar poate apărea oricând. Dacă vedeți că această simptomatologie nu cedează și deja a început să fie o problemă și vă scade calitatea vieții, ceea ce este adevărat, atunci trebuie să investigați și să urmați tratamentele necesare.

Simona Dragomir: Mulțumim, Ruxandra, pentru sfaturi! Astăzi, alături de noi a fost doamna doctor Ruxandra Constantina, medic de familie, medic alopat cu competențe în apifitoterapie. De ce subliniez aceste lucruri? Fiind această dublă specializare, doamna doctor este și medic alopat dar și specializat în apifitoterapie și, adaug eu, în iridologie, biorezonanță. Doamna doctor are mai multe specializări și de aceea am încredere în sfaturile pe care ni le dă. Este de găsit pe pagina de facebook  Doctor Ruxandra Constantina sau dacă vreți un număr de telefon: 0734.410.417. Am reținut că primăvara vine cu vreme frumoasă, cu soare, dar pot apărea și anumite probleme de sănătate, anumite sensibilități pe care poate fiecare le are. Dacă știm și ne pregătim din timp putem face ca lucrurile să meargă bine și să profităm de primăvară

Dr. Ruxandra Constantina: Este important să ne bucurăm de primăvară, de vară, că trec și acum vine din nou iarna! Bucurați-vă, plimbați-vă, mâncați sănătos, râdeți foarte mult, profitați de verdețuri și de verdeață, de arbori și de flori, bucurați-vă și de fiecare rază a soarelui!

Simona Dragomir: Și, cum bine ai spus, Ruxandra! Să zâmbim! Nu ne costă nimic, ci ne ajută și este așa de simplu să dăruiești un zâmbet sau un gest frumos celor dragi astfel încât să ne fie viața mai frumoasă. Mulțumim că ne-ați fost alături! Cele mai bune întrebări vor fi premiate după încheierea emisiunii. Colegii mei vor oferi aceste premii: vitamina C de la Zenyth. Spuneam că varianta nouă are 1000 mg de vitamina C într-o singură capsulă. Practic, este doza de care avem nevoie în fiecare zi! Mulțumim că ne-ați fost alături și pe data viitoare pentru că știți, aici la Ziarul de Sănătate, avem invitați speciali, articole bine scrise și foarte bine documentate. Suntem mereu alături de voi pentru că vrem să fim și să rămânem cu toții sănătoși și voioși, așa cum vă aștept și data viitoare. Pe curând!

Etichete articol:
detoxdetoxifiereobosealăprimăvarăsfaturitoxinevideo
Articolul anterior
Cum știi dacă ai nevoie de detoxifiere?
Articolul următor
Cum scapi de oboseala oculară?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo