Sănătate, Trăiește sănătos cu Simona, Video

Tot ce trebuie să știi despre fibromul uterin

Autor:

O femeie din trei aflate la vârstă fertilă se confruntă cu fibromul uterin. De ce apare fibromul uterin? Simona Dragomir discută despre fibromul uterin cu dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie.

Vezi toate articolele despre:
Dr. Zorela Sgarburaendometriozăfibrom uteringinecologiehisterectomieSănătatea femeiivideo

Simona Dragomir: Bun găsit, dragii mei! Iată că suntem din nou împreună aici, live, pe pagina Ziarului de Sănătate, cu o invitată specială pentru mine, un medic foarte bun și foarte apreciat de voi și știu că vă doreați această întâlnire. Astăzi alături de noi se află doamna doctor Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale. Doamna doctor poate fi găsită la cabinet EGO METACS MEDICAL. Bine ai revenit, Zorela, iată de data aceasta, aici, la Ziarul de Sănătate!

Dr. Zorela Sgarbura: Bine te-am găsit, Simona! Am venit cu mare plăcere. Mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Am venit cu oarecare nostalgie pentru că ți-am apreciat foarte mult emisiunile tale în direct, la care am participat împreună, care au fost cu foarte mare audiență și succes și cred foarte utile pentru telespectatori.

Simona Dragomir: Mulțumesc și eu! Într-adevăr, emisiuni foarte utile. Iată că avem posibilitatea să le continuăm la Ziarul de Sănătate. Astăzi am anunțat că vorbim despre fibromul uterin, eu zic că este un subiect extrem de important pentru femeile care ne privesc, dar nu doar pentru femei, și pentru partenerii acestora, pentru că un partener care ține la soția, la prietena, la iubita lui e cu atât mai valoros. Deci, spuneam un subiect de interes. Ce înseamnă fibromul uterin, Zorela? De multe ori, femeia atunci când merge la un control de rutină și descoperă că are acest diagnostic, i se spune „aveți fibrom uterin”, multe intră în panică, se gândesc dacă este cancer sau nu. Hai să explicăm ce este fibromul uterin.

Dr. Zorela Sgarbura: Subiectul este foarte important și cu larg tropism, pentru că este o patologie foarte frecventă și este o patologie foarte frecventă la femeia tânără. Fibromul este o tumoră. Nu întotdeauna când spunem tumoră, tumoră înseamnă cancer. Deci, subliniez de la început că fibromul este o tumoră benignă, adică necanceroasă. Această tumoră se dezvoltă din fibra musculară care structurează peretele uterin. Așa cum știm toți, uterul este un organ cavitar, adică este un organ conceput ca să conțină un făt, o sarcină, pe parcursul celor 9 luni gestaționale. El este structurat din 3 straturi: un strat seros subțire, la exterior, un strat muscular important, la mijloc, și endometrul, un strat mucos, care se elimină parțial cu ocazia fiecărei menstre. Originea fibromului uterin este în stratul muscular, deci în fibra musculară netedă care structurează peretele uterului.

Simona Dragomir: Bun, și dacă ar fi să discutăm de localizări, de dimensiuni, știu că fibromul poate apărea de dimensiuni mai micuțe sau mai mari, localizat în anumite părți, poate fi unul, pot fi mai multe fibroame…

Dr. Zorela Sgarbura: Sigur, poate fi unul, pot fi multiple fibroame, tocmai de aceea am explicat de la început structura uterului, pentru ca să vă pot exemplifica fibromul.

Simona Dragomir: Și îți mulțumesc! Ca de fiecare dată, tu ai venit foarte bine pregătită aici.

Dr. Zorela Sgarbura: Sper să se și vadă materialul didactic. Deci, avem un uter, uterul și colul uterin, pe care îl vedem cu ocazia examinării genitale, vaginul, trompele și ovarele. Uterul este structurat, așa cum am spus, dintr-o seroasă, din peretele muscular gros și dintr-o mucoasă care este endometrul. Acum, după localizarea lor, fibroamele pot fi endocavitare, adică în interiorul cavității uterine sau sub mucoasă, sub endometru. Această localizare este cea mai severă pentru că de obicei se manifestă simptomatic precoce, este responsabilă de sângerări mari, aduce pacienta la ginecolog. Această localizare este responsabilă de infertilitate, pentru că prin prezența acestui corp străin, care este fibromul uterin, în cavitatea uterină, împiedică nidația unei sarcini exact așa cum o face steriletul. Cele mai frecvente fibroame însă sunt localizate în structura musculară, în peretele muscular, și noi le numim intramurale. Fibroamele intramurale sunt mult timp tolerate. Femeia poate chiar să nu știe că le are. Ele pot fi de dimensiuni diferite, pot fi multiple, unele mai mici care nu se manifestă de obicei simptomatic și nici nu au consecințe asupra fertilității, și altele mari care încep să se manifeste și prin volumul lor și prin compresia pe care o exercită asupra organelor din jur. Deci, am vorbit de fibroamele intramurale. Mai rar, fibroamele pot fi localizate în afara uterului. Ele pot fi legate de uter printr-o codiță, și în acest caz le spunem că sunt fibroame pediculate, sau pot să fie sub seroasa peritoneală, adică aderente la uter și sunt fibroamele subseroase. Deci este obligatoriu să determinăm localizarea fibroamelor, bineînțeles, și numărul și dimensiunile lor, pentru că în funcție de aceste argumente medicul ginecolog va decide ce trebuie făcut în continuare cu fibromul.

Simona Dragomir: Cred că în funcție și de poziționare, de dimensiunea pe care o are fibromul uterin, apar tot felul de manifestări sau nu apar, pentru că spuneai că sunt cazuri în care poți avea fibrom și să nu știi. Mă bucur că deja sosesc întrebările aici pe pagina de Facebook a Ziarului de Sănătate. Sunt deja doamne care ne scriu, le așteptăm pe tot parcursul discuției noastre. O să începem să răspundem imediat. Vreau să discutăm puțin legat de cauze, dacă știm de ce apar fibroamele uterine, dacă există anumiți factori de risc care să ducă la apariția fibroamelor.

Dr. Zorela Sgarbura: Nu este o cauză unică, așa cum spunem rubeola e dată de virusul rubeolic. Nu. Fibromul uterin este apanajul vârstei tinere. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că el este hormono-sensibil, adică el este hrănit și stimulat să crească de hormonii estrogeni, care sunt secretați la nivelul ovarului unei femei tinere, al unei femei care este aptă de procreere. Sigur, factorii favorizanți sunt numeroși. De exemplu, rasa, rasa neagră are o incidență mult mai mare a fibromului uterin decât rasa noastră caucaziană. Nuliparitatea, adică acele femei care nu au dat naștere unui copil au ca factor de risc apariția unui fibrom uterin. Sarcina este un factor de risc prin cantitatea ei enormă de hormoni, care vor stimula creșterea fibromului uterin, așa cum lăuzia ulterior va determina involuția fibromului uterin.

Simona Dragomir: Bun, spuneai că femeile tinere au acest risc în a face fibrom uterin. Deci să înțelegem că atunci când ne apropiem de vârsta spre menopauză și chiar femeia intrată la menopauză nu mai poate avea această problemă?

Dr. Zorela Sgarbura: Nu. Când ne apropiem de vârsta de menopauză, fibromul uterin se dezvoltă și se complică. În momentul în care am intrat deja la menopauză, nemaiexistând estrogenii secretați de ovare, menopauza însemnând că ovarele intră în pauză funcțională, atunci nu mai există cine să determine apariția unui fibrom uterin. Deci, fibromul nu apare la menopauză, nu crește la menopauză. Menopauza este însă vârsta la care pot apărea patologii mai grave, cum este cancerul de endometru, cum este cancerul de col. Deci nu înseamnă că dacă am intrat la menopauză nu mai mergem la medicul ginecolog. Dimpotrivă, trebuie să mergem și mai susținut, și mai conștiincios, pentru că menopauza este vârsta la care pot să apară patologii mult mai severe decât fibromul uterin și mă refer la cancerul genital.

Simona Dragomir: Te provoc aici în direct pe pagina Ziarului de Sănătate, alături de cei care ne urmăresc, ca într-o altă emisiune să discutăm despre această patologie sau femeia după 40 de ani, femeia intrată la menopauză ce ar trebui să facă astfel încât să aibă în continuare grijă de sănătatea ei. Însă astăzi, dragile mele, dragii mei, discutăm despre fibromul uterin cu doamna doctor Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale. Hai să răspundem și câtorva întrebări sosite din partea celor care ne urmăresc. Lenu Lenuța vă întreabă: „Doamna doctor, ce simptome are o femeie când are fibrom uterin? Pot unele femei să aibă și să nu știe?”. Deja doamna doctor a spus, se pare că da. „Cum se manifestă și care sunt simptomele specifice?” Eu adaug: ce ar trebui să ne trimită la medic?

Dr. Zorela Sgarbura: În primul rând, mulțumesc pentru întrebări și le aștept și pe următoarele. Îmi plac emisiunile în direct pentru că sunt interactive și stimulante. Deci, vă rog să nu ezitați să întrebați orice. Așa cum am spus, fibromul uterin poate să fie asimptomatic, deci pacienta nu știe că are un fibrom. De aceea, trebuie să mergeți o dată pe an la controlul periodic, să faceți Papanicolau și să fiți examinate genital și obligatoriu o ecografie transvaginală. Cele care se manifestă precoce, așa cum am spus, sunt fibroamele cu localizare în cavitatea uterină, adică fibroamele endocavitare. Chiar la mici dimensiuni, aceste fibroame vor fi responsabile de sângerări mari la menstră, noi spunem menoragii, sau de sângerări între menstre, noi le numim metroragii. Deci, menoragia/metroragia este un simptom care aduce pacienta la ginecolog pentru că altfel ea se anemiază, afectează calitatea vieții de familie, a vieții de cuplu, a vieții profesionale. Ca să spun așa, este avantajul acestei localizări, pentru că este zgomotoasă de la început și pacienta este obligată să apeleze la examinarea genitală. Fibroamele din perete se manifestă mult mai târziu sau chiar pot să nu se manifeste. În momentul în care cresc, ele pot să fie responsabile de durere pelvină, de compresie pe vezica urinară, cu modificări de polachiurie, spunem noi, adică simțiți nevoia să faceți pipi mai des și la cantități mai mici, sau pot comprima retrouterin intestinul gros, cu constipație, cu congestie, cu durere, cu dilatarea unor vene, ca un fel de varice ale ligamentelor largi, spațiul care înconjoară uterul, care de asemenea poate fi responsabil de dureri.

Simona Dragomir: Mai avem o întrebare din partea Nicoletei. Mulțumim, Nicoleta, și pentru această întrebare. Nicoleta spune: „Noi, ca femei, ce simptome ar trebui să avem ca să ne dăm seama că ceva este în neregulă cu corpul nostru, să depistăm mai repede un fibrom uterin?”. Cred că am răspuns.

Dr. Zorela Sgarbura: Am răspuns și ce vrea să subliniez este că orice simptom pe care îl aveți trebuie să vă ducă imediat la medicul ginecolog, la consultație. Pentru că este mult mai ușor să tratezi ceva incipient și, așa cum am spus, bolile sunt multiple și chiar mai severe decât fibromul uterin, deci nu numai frica de fibromul uterin vă duce la medicul ginecolog. Orice simptom trebuie tratat de la început. O boală inflamatorie poate să vă înfunde trompele și să fie responsabilă mai târziu de infertilitate. O infecție vaginală poate favoriza leziunile de pe col. O leziune de pe col poate să ajungă la cancer dacă nu ați diagnosticat-o și nu ați tratat-o. Deci, nu ezitați să vă programați la ginecolog imediat ce vă supără ceva. Dacă nu vă supără ceva, o dată pe an.

Simona Dragomir: O dată pe an preventiv, așa este cel mai sănătos. Și tot Nicoleta vă întreabă, doamna doctor. Nicoleta are 35 de ani, nu are avorturi sau întreruperi de sarcină, are doar o naștere la activ. Cea de-a doua întrebare ar fi: „Este normal să am un ciclu menstrual abundent și să mă țină 6 zile pe lună?”.

Dr. Zorela Sgarbura: Dragă doamna Nicoleta, nu știu dacă este normal sau nu, pentru că nu v-am examinat. La această întrebare pot să vă răspund numai după ce v-am examinat, după ce v-am prelevat analize, după ce v-am făcut o ecografie transvaginală să văd endometrul. Deci, în cazul în care vă supără ceva, trebuie să fiți examinată și investigată. Altfel nu se poate răspunde la această întrebare în mod competent, doar iluzoriu.

Simona Dragomir: Draga mea Nicoleta, dacă ești din București și vrei să ajungi la un consult la doamna doctor Zorela Sgarbura, te ajut. Doamna doctor este de găsit la cabinet EGO METACS MEDICAL. La un moment dat o să dau și adresă de Facebook, de mail și telefoane. Sau pot să spun telefonul, că-l am aici notat: 021/330.54.88. Spuneam că pot fi mai multe fibroame și iată că cineva întreabă și despre noțiunea de uter  fibromatos.

Dr. Zorela Sgarbura: E foarte bună întrebarea. Uterul fibromatos este ceva care este foarte frecvent. Aproape aș spune că, la 40 de ani, cam 60% dintre femei sunt posesoarele unui fibrom, între 40 și 60% menționează publicațiile de specialitate și marea majoritate a lor au un uter mai mare, mai globulos, spunem noi, mai rotund, mai neregulat, ceea ce înseamnă uterul fibromatos. Deci, uterul fibromatos este un uter mărit de volum, neregulat, dar nu înseamnă că aveți propriu-zis fibroamele localizate în perete sau endocavitar. În momentul în care localizăm fibroame, diagnosticul nu mai este de uter fibromatos, este de leiomiom sau fibrom uterin și numim sediul în care îl găsim, endocavitar, intramural sau subseros.

Simona Dragomir: Care poate fi evoluția unui fibrom uterin?

Dr. Zorela Sgarbura: Evoluția, în primul rând, la o femeie tânără este că poate fi responsabil de infertilitate. Am avut foarte multe paciente la care am depistat fibromul uterin pentru că ele au venit și s-au plâns că nu rămân gravide, că nu pot face copii. Parcurgând întreaga secvență de investigații în mod corect, noi trebuie să depistăm și cauzele pentru care o femeie nu rămâne gravidă. Și una din cauzele responsabile de infertilitate este fibromul uterin.

Simona Dragomir: Gina Pârvu ne întreabă: „Unde o găsim pe doamna doctor Zorela Sgarbura?” O să repet: doamna doctor este de găsit la cabinet EGO METACS MEDICAL. Vă dau și numărul de telefon: 021/330 54 88 și telefonul mobil: 0748 985 662 sau 0751 182 605.

Dr. Zorela Sgarbura: Acum dacă tot ai spus coordonatele, trebuie să fac și mențiunea că asistentele mele răspund la telefoanele pentru programări în fiecare zi lucrătoare, atenție!, între orele 12.30 și 19.00. Nu sunați dimineața, că nu vă răspunde nimeni.

Simona Dragomir: Perfect, bine că am făcut și această precizare. Iată că ne scrie și Jeni care ne mărturisește că din luna iulie nu a mai venit ciclul deloc, din 10 ianuarie are ciclu din nou, dar nu i se mai oprește. „Am aproape 51 de ani, am fost la medicul ginecolog, mi-a dat tratament, însă nu mi-a spus niciun rezultat. Spune să fac un chiuretaj biopsic.”

Dr. Zorela Sgarbura: Acum m-ați provocat, pentru că una din marile mele nemulțumiri, mare, mare, și din păcate, foarte frecventă, este atunci când se recomandă un tratament fără investigații. Nu tratăm o sângerare care apare la 50 de ani decât după ce am făcut, atenție!, testul Babeș-Papanicolau, examen genital, ecografie transvaginală, și o histeroscopie cu examen anatomo-patologic, noi spunem sampling de endometru și de endocol, adică examinăm țesutul acela moale care căptușește cavitatea uterină. În funcție de toate aceste argumente decidem ce tratament trebuie făcut. Dumneavoastră nu aveți încă un diagnostic, pe care ar trebui să-l aveți. Ordinea corectă a lucrurilor este, logic de altfel, să avem întâi un diagnostic corect și apoi tratamentul obligatoriu va fi cel corect.

Simona Dragomir: După ce veți face toate investigațiile de care povestea doamna doctor Zorela Sgarbura, abia atunci se poate stabili un diagnostic și un tratament.

Dr. Zorela Sgarbura: Sigur, iar metroragia, adică sângerarea, la vârsta dumneavoastră este un simptom sever, care trebuie repede lămurit, elucidat, pentru că poate să ascundă o boală mai serioasă.

Simona Dragomir: Primim foarte multe întrebări și mă bucur că se întâmplă așa, mă bucur că sunteți alături de noi live pe pagina Ziarului de Sănătate. Alături de noi astăzi se află doamna doctor Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale. Iată ne scrie Gabriela Grosu: „Bună ziua. Dacă simt niște gâlme mici în vagin ar putea fi vorba despre un fibrom?”.

Dr. Zorela Sgarbura: Ar putea fi vorba de multe lucruri. Același răspuns: nu știu, nu v-am examinat. Mai puțin probabil un fibrom, nu este o localizare frecventă, dar există posibilitatea unei endometrioze și a multor altor boli. Fără examinare, nu se poate… Chiar vă rog să nu mă mai întrebați ce aveți, pentru că atât timp cât nu vă examinez și nu vă fac investigații nu am de unde să știu. Pot însă să fac discuții și presupuneri.

Simona Dragomir: Deci bine ar fi, Gabriela, să te duci la un consult să vezi despre ce este vorba. Andra Luana spune că are un nodul fibromatos de 5 cm pe uter. Cât este de grav?

Dr. Zorela Sgarbura: Este un fibrom cu dimensiune importantă. Deci, 5 cm în diametru înseamnă un fibrom mediu spre mare. El nu trebuie neglijat, el trebuie tratat în funcție de context, contextul fiind vârsta pacientei, dorința ei de a naște, de a avea copii în continuare, rezultatul investigațiilor pe care le-am menționat deja, obligatoriu histeroscopia și samplingul de endometru. În funcție de toate aceste argumente, se va decide dacă puteți beneficia de un tratament conservator, adică fără operație, sau dacă trebuie să fiți operată.

Simona Dragomir: Sperăm că rămâi în continuare alături de noi pentru că o să discutăm și despre tratament. Altcineva ne întreabă dacă fibromul uterin poate fi depistat la un control de rutină, la un control ginecologic.

Dr. Zorela Sgarbura: Da, cred că se referă la examinarea bimanuală, la tactul genital. Dacă este mare, da, îl simțim și când vă examinăm, dar el trebuie obligatoriu obiectivat de ecografia transvaginală.

Simona Dragomir: Este obligatoriu să faci ecografie transvaginală?

Dr. Zorela Sgarbura: Da, obligatoriu să facem Papanicolau și ecografie transvaginală.

Simona Dragomir: Cred că putem discuta legat de tratament, de ce posibilități avem la dispoziție. Și Ana Maria Bogdan ne-a trimis o întrebare chiar acum: „Ce este de făcut? Aflăm că avem un fibrom uterin. Ce variante de tratament avem la dispoziție?”.

Dr. Zorela Sgarbura: Întotdeauna este ceva de făcut. Important este ca ceea ce facem, și spun încă o dată pentru cele care nu au auzit sau cele pentru care nu am subliniat poate suficient, important este ca ceea ce facem să vină numai după ce am investigat corect și complet. Și o să mai enumăr o dată: avem nevoie de un examen ginecologic, ocazie cu care vom preleva testul Papanicolau și un examen de secreție, avem nevoie de o ecografie transvaginală și avem nevoie de o histeroscopie care va investiga cavitatea uterină, ocazie cu care se va face sampling de endometru și de endocol. Numai după ce am făcut tot acest set de investigații avem un diagnostic complet și numai atunci este corect să decidem ce avem de făcut. Și vom decide în funcție de foarte multe argumente. În primul rând, vârsta, poate e o femeie tânără. Am operat fibroame la 22-24 de ani.

Simona Dragomir: Iată, femei foarte tinere. Atunci când simțiți că apar anumite probleme, mai bine mergeți la medic. Să nu fie vorba despre fibrom uterin sau despre orice altă afecțiune, dar bine este să mergeți și să vedeți despre ce este vorba, astfel încât medicul ginecolog să vă poată ajuta. Doamna doctor spunea de femei în jur de 20 și un pic de ani…

Dr. Zorela Sgarbura: Chiar acum am o pacientă care a rămas gravidă și am luat-o în evidență cu o sarcină de prim trimestru, cu mare bucurie, după o miomectomie, adică după o intervenție chirurgicală conservatoare, am păstrat uterul și am scos doar fibromul. Spuneam că în funcție de vârstă, în funcție de dorința femeii de a avea copii, în funcție de patologia asociată, vom decide dacă indicația este de tratament non-chirurgical sau dacă are indicație de tratament chirurgical. Ceea ce vreau să spun este că atunci când dorim să avem un copil este foarte important, este fundamental să conservăm uterul, este sine qua non, nu se poate face un copil fără uter. Și atunci în funcție de dimensiunile și de localizarea fibromului vom decide dacă încercăm un tratament medicamentos și subliniez că există această posibilitate. Există un tratament medicamentos care se adresează fibromului, nu altei patologii, care acționează strict pe fibrom și căruia îi scade dimensiunile și îi atenuează simptomatologia. Vom decide, revin, dacă facem un tratament medicamentos, adică non-chirurgical, sau dacă fibromul este mare, este complicat, și atunci el trebuie rezolvat chirurgical. În condițiile în care suntem nevoiți să-l rezolvăm chirurgical, există mai multe tipuri de intervenții și acestea sunt tot în funcție de localizare. Dacă avem un fibrom care e localizat în interiorul uterului, adică endocavitar, intervenția este obligatoriu să se facă histeroscopic, adică fără să tăiem uterul, fără să tăiem abdomenul. Dacă fibromul este situat în perete, în funcție de dimensiuni, vom opta pentru o intervenție laparoscopică sau pentru o intervenție clasică, care va reface riguros peretele uterin, tot cu scopul ca după un an, pacienta să poată avea o sarcină.

Simona Dragomir: Iată, în funcție de localizare, dimensiuni, vârsta pacientei, dorința ei sau nu de a mai avea copii, există mai multe variante de tratament și împreună cu medicul se decide.

Dr. Zorela Sgarbura: Poate ar trebui să detaliez puțin tratamentul medicamentos, pentru că este un tratament non-chirurgical, este un tratament prietenos, ușor de suportat. Este o tabletă pe care femeia o înghite în cure de câte 3 luni. Se pot face mai multe cure de tratament, cu condiția ca ele să fie spațiate de cel puțin 2 luni. Acest tratament nu este un tratament hormonal, este un tratament care se adresează unor receptori de pe uterul pacientei, a căror responsivitate la hormonii pe care propriile ovare le secretă se modifică. Deci, propriii estrogeni nu vor mai stimula creșterea fibromului, ba mai mult există șansa ca dimensiunile să scadă și este o șansă cu mare majoritate de cazuri, astfel încât să permită obținerea unei sarcini fără să operăm, urmând ca operația să fie făcută mai târziu sau de multe ori deloc, nemaifiind necesară operația pentru fibrom.

Simona Dragomir: Foarte interesant. Iată în funcție de caz, de particularitățile fiecărei paciente…

Dr. Zorela Sgarbura: Tratamentul este cunoscut și în România, el există în România din 2012. Țin foarte bine minte, pentru că…

Simona Dragomir: Tot într-o emisiune realizată împreună știu că povesteam de un caz și era nou tratamentul, abia apăruse pe piață și tu povesteai în premieră la mine în emisiune.

Dr. Zorela Sgarbura: Da, exact. Știam că o să apară acest tratament, mi-am pregătit un lot de paciente. Prima pacientă pe care am tratat-o a fost un mare succes profesional și sunt foarte mândră de asta și bucuroasă. Era vorba de o pacientă care avusese un copil de mai mulți ani cu mine, nu mai țin minte… de 8-9 ani, și care a venit la mine pentru că în intervalul acesta de la prima naștere nu a mai rămas gravidă. O pacientă care a cam tras chiulul niște ani.

Simona Dragomir: Și care de fapt avea fibrom uterin și asta împiedica apariția sarcinii?

Dr. Zorela Sgarbura: În momentul în care am examinat-o, m-am îngrozit, avea o polifibromatoză uterină voluminoasă, avea multe fibroame mari. Ca primă impresie ar fi fost indicația de histerectomie, deci de scoatere a uterului, pentru că erau foarte multe fibroame mari, complicate și numeroase. Atunci mi-am zis că merită să încerc, n-avem nimic de pierdut, tot la operație ajungem.

Simona Dragomir: Pentru că doamna își dorea al doilea copil?

Dr. Zorela Sgarbura: Doamna își dorea al doilea copil, ăsta a fost motivul pentru care a venit la mine, pentru că nu a mai rămas gravidă. Țin minte foarte bine că a născut într-o lună de august. Țin minte foarte bine că după ce a terminat cura de 3 luni cu acest medicament a sunat că nu i-a venit menstruația. De menționat că pe parcursul tratamentului nu vine menstruația, și eu foarte iritată am spus: „Dar veniți să vă văd!”. Cum sunt și acum când mă întreabă cineva pe care nu l-am examinat. „Veniți să vă văd, la urma urmei poate să fie orice, puteți să fiți și gravidă!”. Fără să presupun că atunci când a venit ea era chiar gravidă și că am reușit să ducem la bun sfârșit un copil la termen și a născut pe căi naturale un al doilea copil sănătos.

Simona Dragomir: Ce frumos! Minunat! Curg întrebările în continuare. Mă bucur că ne scrieți, suntem live pe pagina Ziarului de Sănătate. Ne scrie Doina Gurău: „O salut cu mult respect pe doamna doctor Zorela Sgarbura și pe tine Simona!”. Te salutăm și noi Doina și știu că ne ești telespectatoare fidelă. Ce este tumora Brener? Cât de ușor este de pus un astfel de diagnostic și cum se tratează?

Dr. Zorela Sgarbura: Nu este în subiectul emisiunii. N-are nicio legătură cu fibromul uterin. Tumora Brener este localizată pe ovar, este un diagnostic anatomo-patologic, pe care îl aflăm numai după ce ne-am operat și nu e în subiectul emisiunii. Poate vom face o emisiune ulterioară în care vom vorbi și despre patologia ovarului.

Simona Dragomir: Dar ca sfat, ce ar trebui să facă? Să se ducă la medic?

Dr. Zorela Sgarbura: La medicul care a operat-o și să-i spună ce are de făcut în continuare.

Simona Dragomir: Altcineva ne întreabă cum se procedează în cazul unei graviduțe care descoperă fibromul uterin în timpul sarcinii. Dar chiar poate să apară fibromul uterin în timp ce tu ești însărcinată?

Dr. Zorela Sgarbura: Da, de ce nu? Dar, de obicei, el a apărut mai demult, dar atunci crește. El crește foarte mult în timp sarcinii. Așa cum spuneam, în timpul sarcinii, hormonii secretați de ovare sunt în cantitate foarte mare. E un fel de invazie de hormoni secretați de ovare. Acești hormoni au rolul de a permite creșterea și de a menține sarcina. Ei, acești hormoni secundari stimulează creșterea fibroamelor. De aceea, întotdeauna fibroamele vor crește în sarcină. Sigur că o sarcină cu fibrom este o sarcină cu risc crescut, dar asta nu înseamnă că vom întrerupe sarcina pentru că avem fibrom. Nu, medicul care vă ia în evoluție cu sarcina vă va urmări conștiincios și va face tot ce se poate ca să prevină, dacă poate, niște complicații pot apărea în sarcină, cum este necrobioza, și să încerce să vă ajute să duceți la bun sfârșit o sarcină. Asta nu înseamnă că fibromul nu poate fi responsabil și de avort, și de prematuritate, și de oprirea în evoluție a sarcinii. Este un factor de risc crescut pentru sarcină. E bine să-l diagnosticați înainte.

Simona Dragomir: Spuneam ca metodă de tratament, ce bine că există și varianta, în anumite situații, a explicat doamna doctor, varianta cu tratament medicamentos, însă sunt și intervențiile chirurgicale de care povestea doamna doctor Zorela Sgarbura. Altcineva ne întreabă: după histerectomie, și să explicăm ce înseamnă, ce efecte secundare apar în urma îndepărtării uterului?

Dr. Zorela Sgarbura: La femeia tânără și care își dorește să facă copii vom scoate nu bucățică din uter, ci fibromul, îl vom enuclea, e o tumoră rotundă, e ca minge. Vom face o miomectomie, adică vom extirpa fibromul. Dar acolo unde femeia este în perimenopauză sau la menopauză și nu-și mai dorește copii și unde mai există patologie asociată fibromului, evident că vom face histerectomie. Histerectomia înseamnă că scoatem uterul. În funcție de vârsta pacientei, păstrăm sau nu ovarele, chiar dacă sunt sănătoase. Dacă păstrăm ovarele, pacienta nu va fi la menopauză, chiar dacă nu va fi la menstruație, pentru că nu mai are de unde să curgă menstruația. Dar așa cum am spus și cu alte ocazii și la începutul emisiunii, ovarele sunt cele care secretă hormonii. Dacă s-au păstrat ovarele, nu înseamnă că sunteți la menopauză, chiar dacă s-a scos uterul. Dacă s-au scos ovarele, sunteți la menopauză.

Simona Dragomir: Niculina Catarig ne mulțumește pentru informații și are o întrebare: „Ce implică mai ales după 50 de ani controlul la medicul ginecolog? Foarte multe femei au probleme, dar evită să vorbească despre asta.”. Deja cred că am provocat-o pe doamna doctor…

Dr. Zorela Sgarbura: Mulțumim și noi pentru că ne urmăriți și pentru că ne puneți întrebări. Vârsta de 50 de ani nu vă absolvă de a merge la medicul ginecolog chiar dacă nu vă supără nimic. Este vârsta care este pândită de o mulțime de primejdii, de o mulțime de diagnostice ginecologice severe și atunci e obligatoriu, chiar dacă nu vă supără ceva, să mergeți o dată pe an și să vă faceți testul Papanicolau, examenul ginecologic, ecografia transvaginală. Nu vă închipuiți câte viitoare cancere am descoperit! Deci viitoare, pentru că dacă mergeți o dată pe an nu este un interval de timp în care cancerul să fie invaziv, se poate depista precoce. Începusem să spun că nu vă imaginați la câte paciente am depistat, noi spunem hipertrofie de endometru, îngroșarea stratului de endometru care căptușește uterul pe dinăuntru, care precede cancerul de endometru. Nu știți câte paciente care au fost conștiincioase, prin simpla măsurare a endometrului, urmată bineînțeles de investigații și de examen anatomo-patologic, am depistat aceste hiperplazii de endometru care sunt de fapt un precancer și care în felul acesta nu au mai ajuns la cancer.

Simona Dragomir: Foarte bune toate aceste precizări. Deci chiar dacă nu mai avem menstruație,  suntem în menopauză, tot este bine să mergem la medicul ginecolog. Chiar e indicat să mergem la medicul ginecolog o dată pe an, astfel încât, chiar dacă apar modificări, Doamne-ferește!, să putem acționa la timp și să ne salvăm. După ce am tratat fibromul uterin, există riscul ca el să reapară?

Dr. Zorela Sgarbura: Sigur, ca orice organ, există riscul de a face orice boală. Deci nu reapare acela pe care l-am scos, dacă ne-am operat. Apar alte fibroame pe fondul pe care îl avem de favorizare a fibromului uterin. Nu este obligatoriu însă. Sunt foarte multe paciente care n-au mai făcut după aceea fibroame, dar asta nu înseamnă, așa cum am spus, pe un organ pe care îl avem putem face absolut orice fel de boală.

Simona Dragomir: Irina ne întreabă dacă putem preveni apariția fibroamelor uterine. Ei, ce bine ar fi! Nu știu dacă putem.

Dr. Zorela Sgarbura: Nu prea, pentru că așa cum am spus la debutul întâlnirii noastre, fibromul este stimulat și hrănit de hormonii estrogeni, care sunt în mod fiziologic, în mod normal și sănătos secretați de ovarele unei femei tinere.

Simona Dragomir: Ana ne întreabă din nou unde o putem găsi pe doamna doctor. Noi pe burtieră am și scris: Dr. Zorela Sgarbura, medic primar obstetrică-ginecologie, EGO METACS MEDICAL. Acela este cabinetul unde poate fi găsită doamna doctor. O să las și numere de telefon: 021/330 54 88, 0748 98 56 62 sau 0751 18 26 05. Și doamna doctor a făcut precizarea când sunați, în orice zi lucrătoare puteți suna, dar după ora 12.30.

Dr. Zorela Sgarbura: Nu dimineața, eu dimineața am program operator și colectivul meu, asistentele mele vin după ora 12.00.

Simona Dragomir: Să discutăm un pic, pe final, despre complicațiile ce pot apărea în urma unui fibrom uterin pe care nu l-am descoperit sau poate l-am descoperit și nu l-am tratat corect.

Dr. Zorela Sgarbura: În primul rând, sângerarea. Sângerarea este un simptom grav care anemiază pacienta. De multe ori am avut paciente care au venit târziu, cu 6 grame de hemoglobină, de exemplu, o anemie foarte severă. Deci nu stați să pierdeți sânge acasă, ci mergeți la ginecolog. Bineînțeles că sângerarea și anemia deteriorează grav calitatea vieții, mă refer și la viața profesională, și familială, și cea de cuplu. Apoi, infertilitatea. Un fibrom care este situat în cavitatea uterină poate să nu vă lase să rămâneți gravidă, așa cum o face steriletul, care nu permite nidația sarcinii. Sau dacă este situat în straturile peretelui uterin, fibromul poate fi responsabil de avort, de oprirea în evoluție a sarcinii, de naștere prematură. În momentul în care crește, există și riscul de a se complica, de a degenera. Degenerarea poate să fie edematoasă, poate să fie necrobioză sau, din fericire destul de rar, dar totuși posibil, poate degenera sarcomatos, adică se transformă în cancer.

Simona Dragomir: Nu ne dorim acest lucru. Iată că revine Ana Maria și ne spune că a avut o sarcină oprită în evoluție la 3 luni. Ce investigații ar trebui făcute? A făcut control genital și transvaginal, totul este în regulă. Ce altceva ar putea fi?

Dr. Zorela Sgarbura: Nici asta nu e subiectul întâlnirii noastre de astăzi. Totuși, oprirea unei sarcini în evoluție poate să fie dată de un factor infecțios. Presupun că ați făcut testele de micoplasma, ureaplasma și chlamydia. Sigur că o să vă răspund pe scurt, nu o să avem timp să vă enumăr toate investigațiile, nefiind în subiectul emisiunii. Trebuie să investigați dacă nu aveți niște defecte genetice de coagulare, trombofilie. Acest lucru probabil ați făcut, dacă spuneți că nu aveți nimic. Probabil ați făcut aceste investigații. Dacă nu, înseamnă că nu vi s-au recomandat investigațiile complete. Înțeleg că ecografic uterul este normal, trebuie să vedeți dacă și cavitatea uterină este normală. Dacă nu aveți un sept, o sinechie, adică o alipire a cavității uterine. Sunt foarte multe lucruri de investigat și important este să găsim cauza ca să nu se mai repete, o remediem înainte de a avea o nouă sarcină. Deci nu rămâneți gravidă a doua oară până nu ați investigat toate aceste jaloane obligatorii ca investigație pentru o sarcină oprită în evoluție.

Simona Dragomir: Zorela, eu îți mulțumesc pentru prezența astăzi, aici, alături de noi la Ziarul de Sănătate!

Dr. Zorela Sgarbura: Cu plăcere!

Simona Dragomir: Vă mulțumesc vouă, care ne-ați urmărit și ne-ați trimis o serie de întrebări. Cu promisiunea că doamna doctor va reveni și data viitoare discutăm despre femeia după o anumită vârstă, femeia care intră la menopauză, pentru că văd că au fost și întrebări…

Dr. Zorela Sgarbura: Da, e un subiect generos.

Simona Dragomir: E un subiect care prezintă interes. Așa că pentru astăzi îți mulțumim și te așteptăm să revii!

Dr. Zorela Sgarbura: Cu plăcere!

Simona Dragomir: Rămâneți alături de noi pe pagina Ziarului de Sănătate, avem multe să vă povestim, avem întâlniri cu invitați la care eu țin foarte mult, sunt oameni valoroși, importanți, care au ce să vă spună și vă îndrumă așa cum trebuie, mai ales atunci când ne interesează să trăim sănătos, să fim sănătoși, să rămânem sănătoși și voioși. Pe curând!

Etichete articol:
Dr. Zorela Sgarburaendometriozăfibrom uteringinecologiehisterectomieSănătatea femeiivideo
Articolul anterior
Ce măsuri trebuie să iei ca să nu ajungi de la gripă la pneumonie?
Articolul următor
Cum să ai grijă de articulațiile tale ca un profesionist?
Nu am găsit niciun rezultat.

Vrei să îți spui părerea? Scrie aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Vezi toate articolele din categoria:
SănătateTrăiește sănătos cu SimonaVideo